• Ana Sayfa
  • Genel
  • Seyahat Hastalıkları ve Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları
Seyahat Esnasında Hasta Olmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seyahat Hastalıkları ve Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Hayatımızdaki en kıymetli şey sağlığımız. Hayat kalitemizin ya da standardımızın düşmemesi için sağlıklı kalmamız gerekiyor. Dolayısıyla hayatımızdaki birincil öncelik; virüslere, bakterilere, hastalıklara ya da bulaşıcı hastalıklara karşı olabildiğince dikkatli olmak ve seyahat hastalıklarına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek. 

Özellikle bulaşıcı hastalıkların yayıldığı dönemlerde sağlığımızı koruma altına almak için yapmamız gereken şeyler bulunuyor. Bu yazımızda bulaşıcı hastalıklardan bahsedeceğiz ve seyahat ederken dikkat etmen gereken hususları inceleyeceğiz. 

“Hasta olmamak için ne yapmalı?” sorusunu yanıtlayacağız. Öncelikle bulaşıcı hastalıkların ne olduğundan başlayalım. 

Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir? 

Bulaşıcı Hastalıklar Nedir

Bulaşıcı hastalıklar; vücudumuza giren mantar, bakteri, virüs ya da parazit gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıklar olarak ifade edilir. Birçok bulaşıcı hastalık ve farklı bulaşma yolları vardır. Örneğin soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hafif hastalıklar kendiliğinden geçebilirken bazıları uzman doktorlar gözetiminde uzun süreli tedavi gerektirebilir.

Bulaşıcı hastalıkların bulaşma yöntemleri de farklıdır. Bazı bulaşıcı hastalıklar doğrudan kişiden kişiye aktarılabilir. Bazı hastalıklar ise hayvanlar yoluyla bulaşabilir. Ayrıca temiz olmayan su kaynakları ya da bozuk sebze ve meyve gibi gıdalar da bulaşıcı hastalıklara sebep olabilir. Peki, bulaşıcı hastalıklar nasıl belli olur? 

Bulaşıcı Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Uzmanlar her bulaşıcı hastalığın kendine has belirtileri ve bulguları olduğunu belirtir. Ancak birçok bulaşıcı hastalıkta genel belirtiler ve işaretler bulunur. Bunlar yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, öksürme ve ishal şeklinde ifade edilir. 

Bu tür semptomları taşıyan kişilerin en yakın hastaneye ya da doktora gitmesinde Seyahat hastalıklarının belirtilerinden de bahsettiğimize göre seyahat ederken dikkat etmen gereken detaylara bir bakalım.

Gezginlere Seyahat Öncesi Tavsiyeler: Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gezginlere Sağlık Tavsiyeleri

Maceraperest gezginler için seyahat demek hayat demek olsa da seyahat etmek gündelik rutinimizi değiştirmek anlamına geliyor. Yeni deneyimler sunan yolculuklar, çıkacağımız tatiller aynı zamanda vücudumuzun alışkın olduğu düzenleri de farklılaştırıyor. 

Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz bulaşıcı hastalıklar da cabası. Bu nedenle seyahatlere iyi hazırlanmamız gerekiyor. Seyahat ederken bulaşıcı hastalıklardan korunma adına dikkat etmen gerekenleri inceleyelim.

Vücut Direncini Artır 

Sadece seyahat ederken ya da tatile çıkarken değil, yaşam kalitesi açısından tüm hayatın boyunca sağlıklı yaşamanda fayda var. Ancak seyahat ederken ya da tatile çıkmadan önce sağlığına biraz daha dikkat etmen iyi olabilir. 

Çünkü seyahat hastalıkları ya da diğer rahatsızlıklar genellikle vücudun alışık olmadığı fiziksel koşullara maruz kalması nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle vücut direncine dikkat etmelisin, bağışıklı sistemini güçlü tutmalısın. Ayrıca C vitamini, D vitamini gibi vitaminlerle mineralleri düzenli şekilde almalısın. Olası bir kırgınlık ya da halsizlik durumunda ise hemen bir uzmana görünmelisin. 

Yediklerine ve İçtiklerine Özen Göster 

Seyahat ederken hasta olmamak için beslenmene özellikle dikkat etmelisin. Tazeliğinden ve iyi pişirilmediğinden emin olmadığın gıdaları tüketmemeye çalış. Çiğ veya iyi pişmemiş tüm yiyecekler metabolizmana dokunabilir. 

Ayrıca musluk sularının uygun şekilde klorlanmadığı, hijyen ve sağlık şartlarından emin olmadığın bölgelerde mutlak surette ağzı açılmamış şişe suları tercih et. Hangi suyla yapıldığını bilmediğin buzlu içecekleri de içmemeye özen göster. Mutlaka içmek zorundaysan da filtre veya iyot tabletleri kullanmaya çabala.

Bavulunu Dikkatlice Hazırla

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere seyahat etmek metabolizman üzerinde farklı değişimlere yol açabilir. Gittiğin yerdeki iklim, hava koşulları, tadacağın farklı türdeki yemekler… Bu farklılıklar sebebiyle hasta olmamak için gideceğin yerin koşullarını iyice araştır ve bu koşullar için önlemlerini al.

Ayrıca yola çıkmadan evvel yanına gerekli ilaçları almayı da ihmal etme. Reçeteli şekilde kullandığın ilaçların yanı sıra olası bir durumda kullanabileceğin ilaçları bavulunda taşıyabilirsin. Temel ilk yardım malzemeleri, ağrı kesiciler, aspirin, sindirim sorunları ile ilgili ilaçlar, vitamin-mineral türevi ilaçlar ve burun spreyleri ihtiyacını görebilir. Tabii bunlar için de bir uzmana danışmayı unutma.

Temizliğe Önem Ver 

Mikroplar, virüsler, bakteriler temiz olmayan ortamlarda bulunur. Gittiğin ülkedeki temizlik ve hijyen seviyesi de senin hijyen seviyenden düşük olabilir. Bu nedenle seyahat ederken mutlak şekilde kişisel temizliğine önem ver. Ellerini bol bol yıka, kişisel bakım seti taşımayı ihmal etme.

Sizin İçin Aldığımız Önlemler

Pegasus ailesi olarak virüslere ve bakterilere karşı uçaklarımızı düzenli şekilde dezenfekte ediyoruz ve temizliyoruz.

Zorunlu seyahatleriniz için uçak yolculuğunu gönül rahatlığı ile yapmanız için çalışıyoruz.

Yapılacak Duyuruları Takip Et 

Seyahatin öncesinde ya da seyahat halindeyken yapılacak resmi duyurulara karşı dikkatli olmanda da fayda var.

Uçak bileti almadan önce uçuşlarımızla ilgili duyuruları ilgili sayfadan takip edebilir ve seyahat planlamanı ona göre yapabilirsin.

Duyurular: https://www.flypgs.com/basin-odasi/duyurular/duyuru-detay

Aşı Gerekliliğine Dikkat Et

Seyahatlerinden önce gideceğin ülkeler için aşı olunup olunmaması gerektiğini araştırmak seni hastalıklara karşı koruyabilir.

Bu aşılardan bazıları kişisel tercihlere bağlı olsa da bazıları zorunludur. Ayrıca aşıların yolculuktan önce belirli bir dönemde yapılması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Seyahat öncesi olunması gereken aşılarla ilgili detaylı bilgiyi Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü web sitesinden alabilirsin. 

Bu tavsiye ile yazımızın sonuna geliyoruz. Son olarak bir kere daha hatırlatalım: Bulaşıcı hastalıklardan etkilenmemek için vücudun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması oldukça önemli. Bunun için de dengeli beslenmeye, sağlıklı yaşamaya, düzenli uyumaya, stresten uzak durmaya ve kişisel hijyenine dikkat et.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın