Glamping Nedir

Glamping Nedir | Türkiye’deki En İyi Glamping Durakları

Glamping, günümüzde öne çıkan ve dünya çapında yaygınlaşan seyahat kavramlarından biri. Hem doğada olmak ve kamp yapmak hem de bunu konforlu bir şekilde yapmak isteyenler için hayli uygun olan bu kavram, ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor.

Türkiye kamp alanları açısından çok zengin bir coğrafya. Ülkemizin her bölgesinde birbirinden güzel kamp alanları bulunuyor, keşfedilmesi gereken yeryüzü cennetleri yer alıyor. Glamping ise günümüzde öne çıkan ve dünya çapında yaygınlaşan seyahat kavramlarından biri. Hem doğada olmak ve kamp yapmak hem de bunu konforlu bir şekilde yapmak isteyenler için hayli uygun olan bu kavram, ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor.

Bu nedenle bu yazımızda Türkiye’deki glamping alanlarını inceleyeceğiz ve seni özel duraklara götüreceğiz. Ancak öncelikle “Glamping ne demek?” sorusunu cevaplayalım ve trend olan bu seyahat türünü biraz detaylandıralım.

Glamping Nedir: Büyüleyici Doğallık 

Glamping Durakları

Glamping; glamorous (büyüleyici) ve camping (kamp yapmak) kelimelerinin birleşiminden meydana gelen bir kavram. Dilimize de aynı şekilde geçen bu kavram; doğallık ile gösterişi, konfor ile sadeliği birleştirmek anlamlarında kullanılıyor.

İngilizce sözlüklere de 2016 yılında giren bu kavram, kamp anlayışına yeni bir soluk getiriyor. Avrupalı ve ABD’li gezginler tarafından yaratılan glamping kavramı, 5 yıldızlı oteller yerine doğanın içerisinde yüksek konfor ile tatilini geçirmek isteyenlere hitap ediyor. Bu kavram, içerisinde balıkçılık, trekking ya da rafting gibi outdoor aktiviteleri de barındırıyor.

Ayrıca glamping sözlüklere yeni girmiş bir kavram olsa da geçmişi oldukça eski. Tarihte kralların ya da kontların saray çadırı olarak kullandığı lüks çadırlar mevcut. Ancak bu tatil anlayışı asıl olaraak 1900’lü yılların başlarında Batılı gezginlerin Afrika’daki safari çadırlarını daha konforlu hale getirmek istemesiyle ortaya çıkıyor. 

Günümüzde rahat, konforlu ve aynı zamanda büyüleyici bir kamp deneyimini ifade eden glamping; doğanın ortasında huzur, özgürlük ve sakinlik dolu anlar geçirmek isteyenlere göre. Glamping kavramını anlattığımıza göre biraz da kamp ile arasındaki farklılıklardan bahsedelim. 

Glamping ile Kamp Arasındaki Farklar Nelerdir?

Glamping Kamping

Glamping ile kamp yapmak çok benzer doğa aktiviteleri olsa da ayrıştıkları yönler mevcut. Örneğin normal şekilde kamp yaparken çadırını ya da kamp malzemelerini yanında götürmen gerekir. Hatta uyku tulumu, şişme yatak, ufak bir masa, portatif sandalyeler, kamp ocağı gibi bazı malzemeleri de gittiğin yere götürmelisin. 

Ancak glamping için bu tür araç gereçleri yanında taşımana gerek olmuyor. Doğanın ortasında gösterişli ve konforlu bir hayat seni bekliyor. Büyük bir çadırın içerisine yerleştirilen yataklar, rahat oturma alanları ve banyo gibi unsurlar, glamping kavramını şekillendiriyor. 

Hatta bazı glamping alanlarında büyük çadırlara alternatif olarak gezginlere karavan ya da bungalovlar da sunuluyor. Tercih senin zevkine kalmış yani. Doğa ile istediğin gibi baş başa kalıyorsun ve işine yarayacak araç gereçleri ya da diğer başka şeyleri düşünmene gerek kalmıyor.

Tabii uçak biletini alırken “Ben bazı malzemelerim olmadan yola çıkamam.” diyebilirsin, haklısın. Onun için de  bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edip ayrıntılı bilgi alabilirsin. Kamp ile glamping arasındaki temel farkı anlattığımıza göre Türkiye’deki glamping alanlarına geçebiliriz.

Türkiye’deki Glamping Alanları: Doğal Deneyim Durakları

Glamping Alanları

Glamping, Türkiye için son derece uygun bir deneyim. Ülkemiz her mevsimin doyasıya yaşandığı ve doğal güzellikler bakımından çok zengin bir coğrafya olduğu için birçok deneyim durağına ev sahipliği yapıyor. İşte, Türkiye’deki glamping alanlarından bazıları: 

Boncuk Koyu: Ege’deki Cennet 

Boncuk Koyu Glamping

Boncuk Koyu, Türkiye’nin az bilinen güzelliklerinden. Muğla’ya bağlı olan Gökova’da bulunan Boncuk Koyu için gizli kalmış bir cennet de denilebilir. Akyaka’ya oldukça yakın bir konumda bulunan koy; masmavi ve berrak bir denize, el değmemiş bir doğaya ve oldukça sessiz bir ortama sahip.

Ayrıca bölge coğrafi açıdan da oldukça özel bir yer. Ülkemizde “kum köpekbalığı” adı verilen türün görüldüğü tek bölge burası. Tabii belirtmekte fayda var; kum köpekbalıkları saldırgan bir tür değil. O yüzden burası birçok su altı fotoğrafçısının ve dalgıçın da uğradığı bir bölge. 

Burada bulunan Bonjuk Bay glamping alanı ise Türkiye’de glamping deneyiminin tam manasıyla yaşanabileceği türden bir yer. Özel bir talep formu ve referansla gezginleri ağırlayan alan, doğa içinde izole olmak için biçilmiş kaftan. 

Afrika safari çadırları, lotus çadırı, bungalov ve taş ev gibi konaklama seçeneklerinin sunulduğu alanda, gezginleri organik ve taze ürünlerle hazırlanan yemekler de bekliyor. Farklı türden yoga ve meditasyon etkinliklerinin de yapıldığı bölgede, grup organizasyonlarının yanı sıra bireysel aktiviteler de değerlendirilebiliyor. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Dalaman’a uçup oradan aktarma yapmaktan geçiyor.

Dalaman’a Uçak Bileti Ara 

İğneada: Yemyeşil Longoz Ormanının İçinde

İğneada Glamping

Trakya’nın doğusunda yer alan İğneada, mavi ile yeşilin tonlarının iç içe geçtiği bir coğrafya. Özellikle Longoz Ormanları Milli Parkı ile ünlü olan bölge, Türkiye’nin en kendine has duraklarından.

Kırklareli’nde yer alan ve Bulgaristan sınırına oldukça yakın bir konumda bulunan Longoz Ormanları, benzersiz bir bitki örtüsüne ve nefes kesici bir atmosfere sahip. Ayrıca İğneada, Longoz Ormanları dışında denizi, gölleri ve doğal yaşamı ile de hayli ilham verici bir güzergah.

Bölgede bulunan Longosphere glamping alanı ise bu yeryüzü cennetini yaşamak için harika bir yer. Gezginlere sincap ve kaplumbağa çadırları olmak üzere 2 farklı türde konaklama seçeneği sunan glamping alanı, bölgedeki doğal atmosferi deneyimlemek için son derece uygun.

Ayrıca belirtmekte yarar var; buradaki çadırlarda panoramik tavan görüntüleri mevcut. Yani geceleri yattığın yerden yıldızları izleyebilir ve uykuya büyülenmiş bir şekilde dalabilirsin. Enfes bir sahil, yemyeşil orman ve göller ile çevrelenmiş muhteşem bir doğal alanda ruhunu dinlendirmek istersen buraya mutlaka gelmelisin. 

İstanbul dışında yaşayan gezginler için ise bölgeye ulaşmanın en kolay yolu öncelikle İstanbul’a uçmak ve buradan İğneada’ya aktarma yapmak. 

İstanbul Uçak Bileti Ara 

Çıralı: Portakal Ağaçları ile Çevrili 

Çıralı Glamping

Çıralı, Antalya‘nın Kemer ilçesine bağlı. Görkemli doğası ve tarihi ile dikkat çeken Olimpos’a hayli yakın bir konumda bulunan bölge, koyu ile dillere destan olan bir yer. Tertemiz denizin keyfini doyasıya sürebileceğin bir bölge olan Çıralı, sakinlikten hoşlanan gezginlerin tercih ettiği yerlerden. 

Bölgede bulunan Campo Portakal glamping alanı da ekolojik glamping yapabileceğin yerlerden. Çıralı’nın heybetli dağlarıyla çevrili ve organik portakal ağaçlarıyla dolu bir ortam sunan Campo Portakal, doğayı sonuna kadar içine çekebileceğin bir güzergah. 

Safari çadırı ya da bedevi çadırı gibi farklı konaklama seçenekleri sunan bölge, aynı zamanda Likya Yolu üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla buraya geldiğinde harika doğa yürüyüşleri de yapabilirsin.

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçmak ve sonrasında aktarma yapmak. 

Antalya Uçak Bileti Ara

Faralya: Rüya Gibi Bir Atmosfer

Faralya Glamping

Faralya ya da diğer adıyla Uzunyurt, denizden yaklaşık 440 metre yükseklikte bulunan bir köy. Fethiye’ye bağlı olan bu köy, Ölüdeniz’e de yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta. Sırtını Baba Dağı’na yaslayan, yüzünü de Akdeniz’e dönen Faralya Köyü, özellikle panoramik manzaraları ile dikkat çeken bir yerleşim yeri.

Nefes kesen doğal güzelliklere sahip olan bölge, doğa tutkunlarını kendisine çeken özel bir durak. Burada bulunan Perdue glamping alanı ise doğa ile konforun iç içe geçtiği rüya gibi bir yer. 

Tepeden muhteşem bir deniz manzarası sunan Perdue, konforlu kamp deneyimini doyasıya yaşayabileceğin bir alan. Akdeniz mutfağına dair gastronomik lezzetlerin de sunulduğu bu alanda, büyüleyici gün batımları izleyebilir ve kendinden geçebilirsin. 

Ayrıca burası yeni evlenen ve balayına çıkan çiftlerin de tercih ettiği bir yer. Aklında olsun, romantik bir tatil planın varsa buraya gönül rahatlığıyla gelebilirsin. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Dalaman’a uçmak ve buradan aktarma yapmak.

Bu önerimiz ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Cittaslow: Türkiye’nin Huzur Veren Şehirleri içeriğimize geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın