İçindekiler
- 1. Seyahat Sigortası Yaptır
- 2. Paranı Tek Bir Yerde Tutma
- 3. Seyahatini Eş Zamanlı Olarak Sosyal Medyada Paylaşma
- 4. Kartlarının Fotokopisini Yanında Taşı
- 5. Önemli Belgelerin Dijital Kopyalarını Edin
- 6. Yemek Seçimlerinde Dikkatli Ol
- 7. Yerel Halktan Tavsiye Al
- 8. Acil Durum Uygulaması Kullan
- 9. Aileni ve Arkadaşlarını Bilgilendir
- 10. Kıymetli Eşyalarını Kilitli Valizlerde Tut
- 11. Kullandığın Ulaşım Araçlarının Güvenliğinden Emin Ol
- 12. Turist Olduğunu Belli Etme
- 13. Gösterişli ve Değerli Takılarını Evde Bırak
Her yeni seyahat, yeni bir macera! Ancak maceranın yolu muhteşem keşiflerden de geçebilir, beklenmeyen aksiliklerden de. Binbir hevesle hazırladığın tatil planının güzel geçmesini istiyorsan gittiğin yerlerde dikkatli olmalısın.
Dünya gezginler için güvenli ve güvensiz bölgelerden oluşuyor. Ancak bazen çok güvenli olduğunu düşündüğün bir yerde de tatil keyfini yarıda bırakacak olaylar olabilir. Bu yüzden eşyalarını korumalı ve onlara heyecanını bölmeyecek şekilde sahip çıkmalısın.
Yaşam sonsuz olasılıklarla dolu bir evren. Sadece seyahatte olmasan da başına gelebilecek şeylerle seyahatin sırasında karşılaşınca ne yapacağını bilemeyebilirsin. Bunların hiçbiri seni uçak biletini alıp yola çıkmaktan alıkoymasın, içindeki gezgin ruhu evlere kapatmasın diye tedirgin olmadan seyahat edebilmen için güvenli bir seyahat rehberi hazırladık.
Eğer yurt dışı için bir seyahat planı yapacaksan vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma.
Sıra geldi seyahat güvenliği ipuçlarını paylaşmaya. Haydi adım adım güvenli seyahat yapmanın yollarını birlikte arşınlayalım!
1. Seyahat Sigortası Yaptır
Sigorta, ihtiyacın olana kadar sanki hiç ihtiyacın olmayacakmış gibi gelen bir şey. Seyahatin sırasında özellikle yanında kamera, bilgisayar gibi pahalı cihazlarla dolaşıyorsan çalınması ihtimaline karşı seyahat öncesi mutlaka seyahat sigortası yaptırmalısın.
Hırsızlık haricinde seyahatin sırasında salgın hastalıklara yakalanırsan başka bir ülkede olduğun için tedirgin olabilirsin. Bu yüzden yaptıracağın sigortanın bu konuyu da kapsadığından emin ol.
2. Paranı Tek Bir Yerde Tutma
Yurt dışına çıktığın zaman yüksek komisyon ücretlerinden dolayı nakit para taşımayı istiyor olabilirsin. Haklısın da! Ancak paranı sadece cüzdanında tutmak yerine erişilmesi uzak noktalara dağıtabilirsin. Kaldığın odaya, valizine ve çantana parça parça yerleştirebilirsin.
Çoraplar ve iç çamaşırlarının olduğu yerler para saklamak için uygun olabilir. Ayrıca boyuna takılan minik çantaların içerisinde de paranı taşıyabilirsin. Hem senin için erişmesi kolay hem de bir yankesicinin görmesi ve ulaşması zor bir yer. Eğer dikkat etmene rağmen bir hırsıza rastlarsan da en azından tüm paranı kaybetmemiş olursun.
3. Seyahatini Eş Zamanlı Olarak Sosyal Medyada Paylaşma
Yeni duraklar, gün batımları, muhteşem güzellikteki sahiller, tarihi müzeler… Bu yerleri gezerken heyecanını arkadaşlarınla da paylaşmak istiyorsun. Çok normal, ancak bu durum aynı zamanda evde olmadığını da kanıtlayan bir işaret oluyor.
Gözünün arkada kalmaması ve evini korumak için anlık paylaşım yapmaktan kaçınmanı öneririz. Seyahatin tamamlandıktan sonra bu güzellikleri bir tatil anısı olarak paylaşmak, güvenliğin açısından önemli. Anlık paylaşım yapmak istiyorsan da hesabında tanımadığın kişilerin olmadığından emin olmalısın. Sadece belirlediğin bir listeye açık olarak paylaşım yapmak da diğer bir seçenek.
4. Kartlarının Fotokopisini Yanında Taşı
Kredi kartın ya da banka kartının çalınma ihtimaline karşı fotokopilerini yanında taşıyabilirsin. “Hayatın ne getireceği belli olmaz!” deyip böyle bir durumla karşı karşıya kalırsan da tedarikli olmak sana fayda sağlayacak.
Eğer herhangi bir hırsızlıkla karşılaşırsan fark ettiğin an bankana ulaşıp kartlarını iptal ettirmelisin. Sonrasında emniyete gidip durumla ilgili şikayette bulunabilirsin. Bu fotokopiler de tutanak tutulması esnasında işine yarayacak.
5. Önemli Belgelerin Dijital Kopyalarını Edin
Farklı bir ülkede kaybettiğinde sorun yaşayabileceğin tek şey para değil. En değerli şeyin olan pasaportunu çantanın bir yerinde saklasan da çantanın kaybolması ya da çalınması durumunda çeşitli zorluklar yaşayabilirsin. Bu nedenle pasaportunun dijital bir kopyasını edinmen hayli faydalı olur.
6. Yemek Seçimlerinde Dikkatli Ol
Sadece hırsızlara karşı değil, sağlığını bozacak ürünlere karşı da tavrını önceden koyman gerekiyor. Bilmediğin bir ülkede hiç tanıdık olmadığın lezzetleri denemek isteyebilirsin. Bu konuda önceden araştırma yapma işi devreye giriyor.
Sokakta karşılaştığın herhangi bir restoranı denemek yerine daha önce gidenlerin yorumlarını dikkate almak en sağlıklısı. Yakınlarda deneyimlenmemiş restoranlar veya sokak lezzetleri varsa o zaman da ateşe güvenmek gerekiyor. İyi pişmiş yemeklerin keyfini kaçırması daha zor. Çiğ ürünler ise başını derde sokabilir.
Ayrıca şişelenmiş suları tercih etmen de iyi olur. Tabii birkaç gündür rafta duran sandviçleri de es geçmelisin. Tatilinin güzel geçmesi için damak tadının bozulmaması gerekir.
7. Yerel Halktan Tavsiye Al
Güvenli olduğunu okuduğun yerler zaman zaman hayal kırıklığına uğratabilir. Bu konuda güncel bilgi önemli. Bu yüzden konakladığın yerde çalışan insanlara danışabilirsin. Hangi mahallelerin daha güvenli olduğunu, nerelerde dikkat etmen gerektiğini en iyi onlar bilir.
8. Acil Durum Uygulaması Kullan
Özellikle yurt dışında seyahat ederken gideceğin ülkeyle ve şehirle ilgili acil durumlarda nerelere başvurabileceğini öğren. Sitata uygulamasından olası tehlikeler ve aksaklıklarla ilgili bilgi alabilirsin. Yakındaki hastaneleri görebilir, son zamanlarda gerçekleşen dolandırıcılık vakalarıyla ilgili konuları öğrenebilirsin.
9. Aileni ve Arkadaşlarını Bilgilendir
Yeni yerler keşfetmek, seyahat etmek muhteşem bir macera. Bu maceraya atıldıktan sonra konumunla ve seyahat planlarınla ilgili yakınlarına mutlaka bilgi ver. Hem onların senin güvende olduğunu bilmeye ihtiyaçları var hem de sen bu şekilde daha güvende hissedebilirsin.
10. Kıymetli Eşyalarını Kilitli Valizlerde Tut
Konaklayacağın gün sayısına göre yanında götürdüğün eşya sayısı da artabilir. Kıymetli eşyalarını sürekli yanında taşımak da doğru bir tercih olmayabilir. Konakladığın yerde bıraktığın eşyaları mümkünse kilidi olan valiz veya kutularda saklamaya çalış.
11. Kullandığın Ulaşım Araçlarının Güvenliğinden Emin Ol
Gittiğin yerde taksi kullanmak istiyorsan sokaktan bir taksi çevirmek yerine uygulamaları kullan. Uber, Lyft gibi uygulamaları kullanacaksan sürücünün bilgilerini kontrol etmen iyi olur. Araca binerken de sürücünün adını doğrulamayı unutma.
12. Turist Olduğunu Belli Etme
Yabancı bir yerde turist olmak seni hedef haline getirebilir. Çünkü turistin yanında kamera ve yüklü miktarda para olma ihtimali yankesiciler için cezbedicidir. Bu sebeple güvenli olduğundan emin olmadığın ya da tedirgin hissettiğin yerlerde turist olduğunu belli etmemek adına yol tarifi ve harita kontrolü gibi anlarda bir mağazaya girip yolu kontrol ederek rotanı belirleyebilirsin.
13. Gösterişli ve Değerli Takılarını Evde Bırak
Tanımadığın bir yere gittiğinde ne kadar güvenli olduğunu düşünsen de değerli herhangi bir şey takmamaya özen göster. Özellikle kalabalık bir yere gidiyorsan üzülmemek için değerli aksesuarlarını evde bırak.
Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Tur Seyahati mi, Bireysel Seyahat mi?: Sana Uygun Olanı Keşfet yazımıza geçebilirsin.