Çok değil, birkaç yıl öncesine kadar bir Vandalizm hareketi olarak görülen sokak sanatı grafiti, kitleler tarafından çok sevildi ve benimsendi. Mesaj verme kaygısının yanında, estetiğe ve yeteneğe de önem veren bu sanat dalının sevilmesi ve bu kadar çabuk yaygınlaşması, bazı kentlerin belediyelerini bir hayli yumuşattı. Özellikle Avrupa’da bulunan bu şehirler, içleri grafiti aşkı ile yanan gençlere şans tanıdı ve sanatlarını icra etmeleri için birkaç duvarı yasallaştırdı. Bu karar uçak biletlerimizi ayarlayıp, görme isteğimizi körükleyen şehir duvarlarını ortaya çıkardı. Grafitinin legal olduğu rengârenk şehirlerin duvarları; bulunduğu mekâna özgürlük, renk ve heyecan kattı. O duvarları tanımak ister misin?
Paris: “Yasal Ama Bir Şartla!”
Sanata ve sanatçıya verdiği değer ile bilinen Paris’in duvarlarında rengarenk yazı ve resimleri sıkça görebilirsin. Renkli şekerleme dükkânlarının, şirin kafelerin ve sokak sanatçılarının süslediği bu muhteşem sokakların duvarlarına grafitti yapmak yasal. Bu yasal duvarlar, Fransa’nın geneline yayılmış durumda ama bu duvarlardan en çok Paris payını almış. Yalnız, “Çatışma istiyoruz, savaştan korkmuyoruz” gibi anti barışçıl içerikler konusunda oldukça sert bir tutum sergileniyor. Yani bu konuda dikkatli olunması gerekiyor.
Zürih’te Her Şey Bir Fabrika Duvarıyla Başladı
Zürih’te bu hareketi başlatan bir fabrika. Evet, fabrikaları bacalarından tüten buram buram zehirli dumanları ile biliriz ama bu sefer konu tamamen farklı. Bağımsız sanatçılar tarafından işletilen Rote Fabrik Zurich’in duvarları, bu hareketin bir başlangıcı olmuş. Bir ipek fabrikasının duvarlarına işlenen bu renkler, Zürih duvarlarına da yavaş yavaş işlenmiş. Bu hareket sonucunda şehirde birkaç duvar daha yasal hale gelmiş. Yasal duvarlar çoğalarak devam ediyor.
Kopenhag: Özgürlük Şehrin Biraz Dışında
Kopenhag, sanatçılarına yasal duvarlar veren şehirler arasında fakat bu duvarlar her nedense şehre biraz uzak. Fakat sırf bu harika sanat için, şehrin biraz dışına da gidilebilir. Sydhavnen bölgesinde bulunan bu dev duvarlar, tahmin edilenden de fazla ilgi görüyor. Yani duvarlar, beklediği şöhreti sonunda yakalayabilmiş!
Londra: “Yalnız Amatörlerle Çalışmıyoruz” Londra, saydığımız bu şehirlerden biraz daha farklı bir formatta ilerliyor. Her geçen gün sayıca fazlalaşan yasal duvarlar var fakat bu duvarlar sokak sanatçılarından çok, profesyonel sanatçılara emanet. Londra Olimpiyatları’na hazırlık aşamasında sokak sanatçılarının grafitti çalışmaları silinerek, yerine profesyonel sanatçıların çizimlerine yer verilmiş mesela. Sokak sanatçılarına bu konuda özgürlük tanımayan Londra’ya biraz kızmış olsak da, profesyonel sanatçıların Londra sokaklarına işledikleri grafitiler görülmeye değer.