İçindekiler
Pazar alışverişi yapar mısın? Semt pazarlarıyla aran nasıl? Sadece uygun fiyata değil; hem tazecik hem de çeşit çeşit sebze, meyve, şarküteri ve kıyafet bulabileceğin bir sürü pazar var. Sadece alışveriş olarak düşünme. Zaten ziyaretin sırasında bunun kültürel bir gezi olduğunu anlayacaksın. Pazarlık anları, bölgelere göre değişen sohbetleri, meyvesi ve sebzesiyle özellikle yaz tatillerini renklendirmek için mutlaka gittiğin şehirdeki pazar yerlerini ziyaret etmeni öneriyoruz.
Biz de yaz tatilini güzelleştirmeye niyetli olan Ege pazarları serimize İzmir’den başlıyoruz. Öncelikle bu sene İzmir tatili planladıysan yapman gerekenleri söyleyelim:
- Ucuz bir İzmir uçak bileti almak.
- İzmir seyahatini planlamak için Pegasus Blog’un İzmir Seyahat ve Gezi Rehberi yazılarını okumak.
- Gidince mutlaka boyoz, kumru, midye ve söğüş dörtlüsünden en az birini yemek.
- Gezilecek tarihi ve turistik yerleri bir liste haline getirip tek tek dolaşmak.
- İzmir pazarlarını gezmek.
İzmir’in pazarlarında alışveriş yapmak başlı başına bir deneyim. Slow food üyesi olan da yetiştirdiği otları o sabah toplayıp taze taze satan da yöresel lezzetleri pişiren de bu pazarlarda. Bölgelerin kültürüne ve yerel lezzetlerine sahip çıkan bu pazarlar gerçekten görülmeye değer.
Daha önce çok fazla pazar deneyimin yoksa öncesinde dikkat etmen gereken noktalara değineceğiz, ardından İzmir’deki semt pazarlarından didikleyip senin için seçtiklerimizi detaylıca anlatacağız.
Pazara Giriş 101: Pazarda Dikkat Etmen Gerekenler
Pazarlık şart. Bir şeyin fiyatını sorduktan sonra “Şu fiyata alsam olmaz mı?” ya da “Fiyatını çok söyledin.” gibi artık pazarlık için kurulabilecek tüm cümleleri sıralayarak bir pazarlık yapabilirsin. Tabii çok zorlamamak lazım. Ama pazarda pazarlıksız olur mu?
Pazarlar kalabalık yerler. Bu sebeple her kalabalık mekanda olduğu gibi burada da çantana, cüzdanına ve telefonuna göz kulak olmalısın.
Pazar çantası, file çanta, bez çanta, sırt çantası… Artık taşımak için hangi çantayı seçersen onu kullan. Pazar poşetleri bir araya geldiği zaman çok ağır olabiliyor. Üstelik plastik poşet kullanmak yerine çanta kullanmak her zaman daha iyi.
Bakmadan alma. Meyve, turşu ya da peynir alacaksan mutlaka tadım yap. En lezzetli şeyleri böyle böyle bulup müdavim olabilirsin.
Pazarda kulaklık takmanı önermeyiz. Dediğimiz gibi oraya sadece alışverişe gitmeyeceksin, şehrin ruhunu koklama vaktinde kulaklık olursa muhabbetleri nasıl duyacaksın?
Gözleme ya da simit gibi pazar lezzetlerini mutlaka dene. Mevzubahis Ege olduğu için otlu gözleme öneriyoruz.
Haydi, şimdi de İzmir tatilcilerinin en çok sevip dolaştığı pazarları anlatmaya başlayalım.
1. Urla Pazarı
İzmir’in güzel tatil ilçelerinden biri olan Urla’da birden fazla pazar kuruluyor. Urla, küçük şirin bir yer olmasının yanı sıra sanat dolu bir bölge. Öyle ki bir Sanat Sokağı bulunuyor. Bu sokakta kafeler ve dükkanların yanı sıra çeşitli atölyeler de mevcut. Yaz sezonu boyunca cuma, cumartesi ve pazar günleri el emeği ürünlerin satışa sunulduğu pazar burada kuruluyor.
Urla merkezdeki halk pazarı ise cuma günü kuruluyor. Bu pazarda çeşit çeşit Ege otları, tazecik enginarlar, mis kokan domatesler bulabilirsin.
2. Tire Pazarı
Salı günleri kurulan Tire pazarı, pazar duası yapılarak başlıyor. Yıllardır bir ritüel haline gelmiş olan dua ile başlayan pazar, Tire’nin merkezindeki tüm sokakları kaplıyor. Türkiye’nin en büyük açık hava pazarı olarak bilinen pazarda tahmin edeceğin gibi çok fazla ürün bulunuyor. Burada her yerde bulamayacağın, bölgeye özel otlara yönelmeni öneriyoruz. Tire pazarı aynı zamanda kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla bulabileceğin bir yer.
Hayli tarihi bir durak olan Tire ile ilgili detaylı bilgi almak istersen Tire’de Gezilecek Yerler: İzmir Tire Nasıl Bir Yer? başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
3. Sığacık Pazarı
Türkiye’nin ilk sakin şehri, huzur veren Seferihisar’ın turistik mahallesi Sığacık, pazarlarıyla ünlü. Gece pazarı yaz sezonu boyunca her gün oluyor. Takılar, oyuncaklar, el yapımı çantalar, hediyelik eşyalar bulabileceğin gece pazarının yanı sıra üreticiden direkt halka yerel ürünler satılan bir köylü pazarı da var. Organik tarım ve iyi tarım sertifikalarına sahip olan bu satıcıların hepsi çevre köylerden gelip kendi emekleriyle yetiştirdikleri ürünleri satıyorlar.
Pazar günleri ise Sığacık halkı kendi evlerinin önünü bir pazar tezgahına dönüştürüyor. Üretici pazarı olarak geçen bu pazarda ev yapımı salçalar, tarhanalar, gözlemeler kısacası ne kadar lezzetli yiyecek varsa bulabilirsin. Aracınla geleceksen park konusunda zorluk çekebilirsin, şimdiden söyleyelim.
4. Selçuk Pazarı
Selçuk’ta her cumartesi günü Ege’nin en büyük pazarlarından biri kuruluyor. Bu pazarın da olmazsa olmazı Ege otları elbette. Mevsimine göre en taze meyve ve sebzeleri bulabileceğin bir yer. Kış ve sonbaharın favorisi ise çam ve istiridye mantarı. Yaz ayları için de börülce görürsen kaçırma deriz. Aralarda mutfak eşyaları satan tezgahları da görebilirsin. Pazarın olduğu sokakta taze balıklarla dolu balıkçılar çarşısını da bulabileceğini söyleyelim.
5. Foça Pazarı
Foça pazarı, salı günleri kuruluyor. Slow food felsefesini benimseyen Foça pazarında satılan ürünlerin hepsi üreticinin elinden. İtalya’da bulunan slow food hareketine katılan Foça pazarında satılan ürünlerin hepsi tek tek anlatılıyor. Mesela zeytinyağı alırken sürecin hikayesini üreticiden dinleyebiliyorsun.
Foça yerel pazarı, Dünya çapında farklı ülkeleri ağına katan yeryüzü pazarı (earth market) ağının Türkiye’deki 4 üyesinden biri. Diğer pazarlar ise Şile, Kastamonu (Cumhuriyet Meydanı) ve Tarsus’ta bulunuyor.
Taze lezzetlerin yanı sıra farklı bir tecrübe elde edebileceğin bu pazara mutlaka uğramanı öneriyoruz. Bu hareketle ilgili bilgi almak istersen Slow Food International sayfasını ziyaret edebilirsin.
6. Ödemiş Pazarı
Ödemiş pazarına gitmek, cumartesi gününe başlamak için en güzel aktivitelerden biri olabilir. Çünkü bu pazar da İzmir’in en büyük ve en renkli pazarlarından biri. Çoğunlukla kadınların kendi ürettikleri ürünleri sattığı bu pazarda yok yok. Sebze, meyve, yöresel ürünler, el işleri, taze yumurtalar, zeytinler, peynirler, otlu pideler ve ünlü Ödemiş patatesini bu pazarda bulabilirsin. Gelmişken Ödemiş köftesi yemeden dönmemeni öneriyoruz. Ayrıca Ödemiş, kesme çiçek üretiminin yapıldığı bir yer. Dönüş yolunu renk renk çiçeklerle kaplı göreceksin. Gününe güzellik katacak bir demet çiçek almayı unutma diyoruz.
7. Ilıca Pazarı
Alaçatı’ya 5 km uzaklıkta bulunan Ilıca pazarı, perşembe günleri kuruluyor. Çeşme’yi sadece koylardan, Arnavut kaldırımlı sokaklardan ve turistik bir yer olmasından ibaret görmek tarımla ilgilenenlere haksızlık olur. Taze sebze ve meyveler bulabileceğin bu pazar genelde çok kalabalık olmuyor. Rahat rahat alışveriş yapıp biraz pazar sohbeti, biraz peynir, biraz zeytin tadarak bu güzel pazardaki alışverişini sonlandırabilirsin.
Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Emeklilik Hayallerini Süsleyen Ege’nin En Güzel Sahil Kasabaları başlıklı yazımıza göz atabilirsin.