İçindekiler
Tüm tatilin boyunca güneşi görmek ve teninde hissetmek ister misin? Gecenin sadece birkaç saatlik hava kararmasından ibaret olduğu, huzurlu insanların yaşadığı 40 tane adacık üzerine kurulmuş yemyeşil şehir Oslo, yaz güneşini doyasıya yaşamak için en ideal yerlerden. Oslo, İskandinav kültürünün zenginliğini sessiz bir sakinlikle yaşayacağın bir yer. Oslo’ya gitmek en pratik yolu, uçakla yola çıkmak. Kendine ucuz Oslo uçak bileti arıyorsan elini çabuk tut, yaz döneminde Oslo uçuşlarına talep çok oluyor.
Oslo’ya gitmek için en ideal zamanlar nisan eylül ayları arası. Oslo hava sıcaklıkları ortalama 18-25 derecelerinde seyrederken şehrin sokakları keyifli insanlarla doluyor.
Oslo’da Norveç kronu kullanılıyor ve buradaki yaşam gelişmiş ekonomik duruma bağlı olarak pahalı. Oslo yerlilerine normal gelen rakamlar oraya giden ortalama bir Türk gezgin için yüksek kalıyor. Yani tatilin öncesinde kendine bir Oslo gezi rehberi yaparak bütçe oluşturman yararına olur.
Denizden çıkmayacağın bir tatil düşlüyorsan Oslo yaz mevsiminde tam bir su şehrine dönüşüyor. Oslo’nun nüfus oranı dengeli olduğu için şehrin plajları en kalabalık günlerde bile huzurlu bir dinlenme ve eğlenme noktasına dönüşüyor. Su kayağı, balıkçılık ve kanoyla seyahat gibi su etkinlikleri seni çekiyorsa Oslo tatilinde vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksın.
Oslo’ya Gitmeden Önce Bilmen Gerekenler
Oslo dünyanın en pahalı şehirlerinden biri, burada bir hamburger menüsünün fiyatı 60 TL, bir pizzanın fiyatı 100 TL’ye kadar çıkabiliyor. Oslo’da ucuz yeme içmenin formülü şehrin marketlerinde saklı. Kiwi, Meny, Rema 100 ve Coop gibi marketlerin kendi ürünleri oldukça ucuza geliyor. Bu süpermarketlerden alacağın sandviç malzemeleri, meyveler ve kuru yemişlerle Oslo tatil bütçeni ekonomikleştirebilirsin. Oslo’da ucuz yemek için bakman gereken diğer yerler Narvesen ve Subway.
Oslo ulaşımında da fiyatlar pahalı. Şehir yönetimi gezginler için bir kolaylık düşünmüş: Oslo Pass. Bu kart sayesinde Oslo toplu taşıma sistemini sınırsız sayıda kullanabilir ve Oslo gezilecek yerlere (müze, saray vb.) ücretsiz girebilirsin.
Oslo kültürü hakkında gitmeden önce bilgi sahibi olmak istersen sana Oslo’dan çıkmış ünlü eserlerinden bahsedelim. Norveç edebiyatı: “Beyaz Zenciler”. Norveç sineması: “Oslo, 31. august” ve “Reprise”.
Norveç’te kişisel sınırlara çok dikkat edilir. Sen de sıralarda ve toplu taşıma oturma yerlerinde bu kurala uyarsan dikkat çekmezsin.
Oslo’da musluktan su içilebiliyor. O yüzden şişelenmiş suya para harcamamanı öneriyoruz.
Yaz Mevsiminde Oslo’da Ne Yapılır?
Yürüyüş! Oslo o kadar yeşil ve aydınlık ki şehrin insanları gün boyunca açık alanların tadını çıkarıyor. Kuzey insanları soğuktur derler ama sen Oslo gezinde bu algının doğru bilinen yanlışlardan biri olduğunu fark edeceksin. Yaz mevsiminde Oslo insanları hem cana yakın hem de hoş sohbet olurlar.
Oslo’da yaz mevsimi demek su sporları demek. Rafting, kano ve tekne gezileriyle beraber şehir hayatından uzaklaşarak Norveç’in kusursuz doğasında gezinmek istersen Mjøsa Gölü’ne doğru ilerle. Oslo’ya 100 km uzaklıkta bulunan ve Norveç’in en büyük gölü olan Mjøsa, doğa maceraları için mükemmel bir rota.
Oslo’da fiyort turlarına çıkarak Norveç doğasını keşfet.
Oslo’da yazın denize girilir ve mümkünse çıkılmaz. Paradisbukta, Huk ve Katten; mutlaka görmen gereken Oslo plajları.
Müzelere Ziyaret
Oslo müzeleri en az Norveçli balıkçılar kadar ünlü çünkü Avrupa’nın en iyi müzelerinin birçoğu Oslo’da bulunuyor. Kültür sanat konusunda gelişmiş kültürlerden İskandinavların en ünlü müzesi Nasjonal Museet. Bu müzenin ne kadar iddialı tablolar sergilediğini tek bir cümle ile kanıtlayabiliriz. Edvard Munch’un dünyaca ünlü eseri “The Scream” (Çığlık) burada! Dünyaca ünlü diğer Norveçli sanatçıların da tablo ve eserleri burada toplanmış durumda. Müze pazartesi günleri kapalı. Konuyu hemen Vikingeskibs Museet’e getirmek istiyoruz. 19. yüzyıl sonlarında Oslo fiyordu üzerinde yapılan kazılarda bulunan 2 adet Viking gemisi müzede ziyaretçilerini bekliyor. Üstelik burada gemicilerin kişisel eşyalarını, silah ve kıyafetlerini de görebiliyorsun. Sanatseverlerin bile içindeki eserlerden çok dış cephesinin güzelliğini konuştuğu Astrup Fearnley Museet binasının yanında, 150 evden oluşan ve Norveç kültürünü bu evlerle sergileyen Norwegian Folk Museum da mutlaka görülmeli.
Müzeleri ziyaret ettikten sonra Oslo’da görmen gereken yer opera binası. Modern mimarisiyle Oslo Opera House, seni büyüleyecek.
Hayallerindeki Oslo: Damstredet
Oslo’ya gidip modern bir şehir gördüğünde o kocaman çatılı, tek katlı İskandinav evlerini arayacaksın. Yanlış yerde ararsan hayal kırıklığına uğrarsın. Arnavut kaldırımlarında dolaşacağın, renkli pencereleri, yeşillikleri ve şirin evleri ile hayalindeki Norveç kasabası Damstredet.
Vigeland Park
İçeri girdiğin anda, “Ne park ama!” dedirtecek muhteşem bir park var burada: Vigeland Park. Hatta Oslo’da gezilecek yerler arasında bulunan en iddialı mekânlardan biri. Kar kış bastırmadan burayı ziyaret etmekte fayda var çünkü burada bulunan onlarca müthiş heykeli en ince ayrıntısına kadar incelemeli sin. Bu heykeller bazen seni ürkütecek bazen çok güldürecek bazen de kendine hayran bırakacak. Park her gün 24 saat boyunca açık. Oslo ile ilgili şaşıracağın bir detay daha, bu park tamamen ücretsiz. Ayrıca buraya kadar gelmişken Frogner Park’a da uğra deriz.
Akershus Kalesi
1200’lü yıllarda başkenti korumak için Oslo’ya inşa edilen kale, bir ara cezaevi olarak da kullanılmış. Galiba kalelerin kaderi bu. Ama neyse ki şu an kötü senaryolardan çok uzak bu kale. Hala askeriyeye ait fakat halka açık ve içinde birçok müze bulunuyor. Ayrıca çoğu kraliyet üyesinin mezarları da burada.
Norveçli Balıkçılardan Lezzetler: Oslo’da Ne Yenir?
Krem reklamlarında birçok kez duyduğumuz yumuşacık elleriyle Norveçli balıkçılar, aslında Oslo mutfağını oluşturuyor. Oslo’da balığın her çeşidi bulunuyor. Şık balık restoranlarının yanında sokak lezzetlerinde bile balık başrollerde oynuyor. Bunun yanında her soğuk ülkede olduğu gibi burada da geyik eti çok meşhur. Et yemek istemeyenlere kahverengi peynir yani brunost ve sebzeli omleti tavsiye ediyoruz.