Vizesiz Balkanlar Rotası

Vizesiz Balkanlar Turu: Balkanlar’da Görülebilecek 11 Güzel Yer

Vizesiz Balkanlar rotası ile ucuz ve pek keyifli bir tatile çıkmaya ne dersiniz?

Hem vize olmasın hem ucuz uçak bileti olsun hem de yakın olsun birkaç ülke gezebileyim diye düşünenlerdenseniz vizesiz Balkanlar rotasını seveceğinize eminim. Tiran başlangıçlı ve Saraybosna dönüşlü vizesiz Balkanlar rotası otantikliğini koruyan kasabaları, kendinizi Anadolu’da hissedeceğiniz çarşıları, Orta çağda donmuş gibi kalmış şehirleri, dünyanın en güzel koyları ve henüz ünlenmemiş doğa harikası yerleri ve enfes lezzetleriyle sizi bekliyor.

Vize işlemleri gerektirmeyen, istediğiniz zaman çıkıp gidebileceğiniz Arnavutluk’un başkenti Tiran başlangıçlı, Karadağ’ın Budva ve Kotor şehirlerini de kapsayan ve Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna dönüşlü rota, Balkanlar’ın tüm lezzetini sunabilecek zenginliğe sahip. İster araç kiralayıp gezin ister toplu taşıma kullanarak halkın arasına karışıp gezin. Hem gezmesi kolay hem de ucuz. Pegasus kampanyalarından uygun bileti kapmak ilk işiniz olsun!

Arnavutluk’un Başkenti Tiran

vizesiz-balkanlar-rotasi-tiran

Arnavutluk keşif açısından tam bir hazine ve üstelik çok da ucuz. Güneye doğru inerseniz olağanüstü kumsalları var, diğer yanda UNESCO Mirası kasabaları, enfes doğası ve misafirperver insanları.

Tiran, Arnavutluk’un başkenti. Dajti Dağları’nın eteğinde, düz bir ovada kurulu olan Tiran’ın içinden batıdan doğuya uzanan Lana Nehri geçiyor. Valizinizi otelinize atıp kentin kalbi ünlü İskender Bey Meydanı’na geçin. 1823’te yapılmış Ethem Bey Cami, tarihi Saat Kulesi, Arnavutluk’un da en büyük müzesi olan Ulusal Tarih Müzesi, Bilinmeyen Partizanlar Anıtı ve İskender Bey Heykeli bu meydanda.

Tiran’ın Kalbi Burada Atıyor: Blok

Tiran’ın en popüler yeri Blok bölgesi, İskender Bey Meydandan yürüyerek sadece 10 dakika uzaklıkta. Günü bitirmek için çok nefis cafe ve restoranların var. Meydana yakın Rruga Kavajes (Kavajes Caddesi) ve çevresinde Türk yemekleri yiyebileceğiniz çok iyi restoranlar ve güzel tasarım kafeleri var.

Doğaya karşımayı seviyorsanız ertesi günü erkenden kalkıp otobüse atlayın ve Dajti Dağı’na teleferikle çıkın Arnavutluk doğasının ne kadar güzel olduğuna burada şahit oluyorsunuz. Tekrar Tiran’a dönüp valizinizi kaptığınız gibi Regional Bus Terminal – South Albania otobüs terminaline geçin. 2 saat yolculuk sonrası kendinizi Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden birinde buluyorsunuz.

UNESCO Mirası Berat: Vizesiz Balkanlar Turu

vizesiz-balkanlar-rotasi-berat

UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeyi hak etmiş Berat, tarihi evleriyle Safranbolu’nun ikiz kardeşi gibi, biraz da Amasya havası var. 2400 yıllık geçmişe sahip kent, çok pencereli beyaz boyalı evleri nedeniyle “Bin Pencereli Şehir” olarak da adlandırılıyor. Beyaz badanalı evlerin arasında uzayan Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını dolaşmak çok keyifli.

Dağın yamacına doğru yükselen tepeye teraslar halinde sıralanan evlerin olduğu Müslüman mahallesinde çok etkileyici konaklar var. Kentin ortasından akan Osumi Nehri’nin öte kıyısında ise Orta çağ mimarisini korumuş Hristiyan mahallesi yer alıyor. Bir taraf Anadolu diğer taraf Orta çağ Avrupası lezzetinde.

Berat Kalesi, Gorica Köprüsü, Ulusal Etnografya Müzesi, Halveti Tekkesi görülmesi gereken yerler. Berat’ta en az 1 gece konaklayın, gezilecek yerlere zaman yetmezse ertesi sabah kalkıp gezin. Karadağ’a geçmek için önce Tiran’a oradan da İşkodra’ya geçin.

Vizesiz Balkanlar rotasında vakti çok olanlar Berat’tan 2 günlüğüne Ksamil, Vlore veya Sarande’ye deniz keyfi için geçerse hiç de pişman olmaz. İyon Denizi’nin en güzel sahillerinden bazıları burada. Sessiz, sakin ve hala pek de keşfedilmemiş yerler.

Arnavutluk’ta deniz, kum ve güneş içeren bir tatil planı için şu yazılara göz at:

Hşşt! Burası Hala Keşfedilmedi: Arnavutluk Sahilleri

Arnavutluk’un En Eski Yerleşim Yerlerinden İşkodra

Vizesiz Balkanlara Seyahat İşkodra

İşkodra, MÖ 4. yüzyıla uzayan geçmişiyle Arnavutluk’un en eski yerleşim yerlerinden birisi. Balkanlar’ın en büyük gölü İşkodra Gölü yakınlarından kurulu. Osmanlı’nın Balkanlar’da en son terk ettiği şehirde dönemin yansımalarını dört bir yanında görebiliyorsunuz.

İşkodra’nın en hareketli noktası olan trafiğe kapalı Kolë Idromeno Caddesi boyunca uzanan çok iyi mekanlar var. İşkodra’da gezilecek yerlerden ilki Rozafa Kalesi. Arnavutluk’un en ünlü ve büyük kalesi kentin manzarasının en güzel göründüğü nokta. Enver Hoca’nın zulüm yıllarında İşkodra’da yıkmadığı tek cami olan Kurşunlu Camii ve Arnavutluk’taki en büyük Osmanlı köprüsü olan Mes Köprüsü İşkodra’da görülecek diğer yerler arasında.

Her sabah 10.00 ve öğleden sonra 13.20’de İşkodra’dan Budva’ya direkt giden otobüsler var. Ortalama yolculuk 3 buçuk saat sürüyor.

Orta Çağ Dokusu Çok İyi Korunmuş Budva

vizesiz-balkanlar-rotasi-budva

Balkanlar coğrafyasında Orta çağ dokusu çok iyi korunmuş şehirler var. Budva, Adriyatik’in maviliğine kendinizi bırakabileceğiniz hoş plajları, şahane koyları, küçük adaları ve oldukça renkli geçen gece hayatı olan keyifli bir Balkan şehri.

Budva’nın tarihi kent kapılarından girdiğinizde zamanda yolculuğa çıkıyorsunuz gibi. Budva Stari Grad, yüksek ve korunaklı kale duvarların arkasında labirent gibi uzayan Arnavut kaldırımlı dar sokakları da Venedik döneminden kalma aristokratik yalılar, kiliseler ve mekanlar sıralanıyor.

Budva’nın birkaç km doğusunda yer alan Sveti Stefan, ana karaya kısa bir geçitle bağlı ve surlarla çevrili bir adacıkta kurulmuş lüks bir tatil yeri. Karadağ’ın en ikonik manzaralarından birine sahip ada tamamen özel bir otelden oluşuyor. İlk kez otele dönüştürüldüğü Yugoslav döneminde Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Sylvester Stallone ve Richard Burton gibi ünlüler kalmış.

Budva’da 1 gece konaklamak yeterli. Budva’ya geldiğiniz gün şehrin tarihi Ortaçağ kentini, müzelerini ve kıyılarını gezin. Budva otobüs terminali şehrin merkezinin birkaç km dışında kalıyor, yürüyerek de gidilebilir. Buradan sık sık Karadağ’ın diğer güzel şehri Kotor’a kalkan araçlar var.

Dünya Mirası Körfeziyle Kotor: Vizesiz Balkanlar Turu

vizesiz-balkanlara-rotasi-kotor

Kotor, dünyanın en güzel körfezleri arasında ilk onda yer alan Kotor Körfezi etrafına kurulmuş. Görkemli taş yapıların süslediği sokaklara sahip tarihi şehir merkezi Stari Grad ve yanına kurulu olduğu Kotor Körfezi UNESCO Listesinde yer alıyor.

Konaklamanızı, Venediklilerin 15 ve 17. yüzyıllar arasında inşa ettiği muhteşem surlar çevirili Kotor’un eski şehir merkezi Strari Grad içerisinde olacak şekilde ayarlayın. Sur içine girdiğiniz andan itibaren muhteşem bir taş ev mimarisi ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Tam da sokaklarından kaybolunacak yer.

Sarp bir dağın eteklerine kurulu şehrin manzarasının güzelliğini görmek için zirvede yer alan kaleye çıkın. Kotor Körfezi’nin fiyort benzeri eşsiz bir manzarasının güzelliği burada gözler önüne seriliyor.

Lüks Yat Limanıyla Tivat

vizesiz-balkanlara-rotasi-tivat

Tivat, Kotor’a sadece 12 km uzaklıkta yer alan ve dünyanın en lüks ve büyük süper yat limanlarından biri olan Porto Montenegro ev sahipliği yapan elit bir yer. Kiralık araçla veya Kotor Old Town’ın önünden kalkan otobüslerle gidilebilir.

Tivat Porto Montenegro, hemen yakınındaki Denizcilik Müzesi ve şehrin yeşil kalbi Veliki Gradski Park gezilebilir. Birkaç saatinizi Tivat’ı gezmeye ayırıp Kotor’a dönün. Oradan da Perast’a geçmek iyi fikir. Kiralık aracınız varsa feribotla deniz tatili kasabası Herceg Novi’ye gidip gördükten sonra Perast’a geçin.

Kendine Has Bir Dokusuyla Perast

perast

Perast, Kotor Körfezi’nde kendine has bir dokusu ve atmosferi olan küçük, sevimli, tarihi bir kasaba. Kotor Körfezine nazır yamaçta kurulu olduğundan, basamak şeklinde yükselen taş evleri ve kilise kuleleriyle karşıdan bakınca masalsı bir görüntüsü var.

Şehrin sadece bir ana caddesi var. Kotor Körfezine paralel uzayan cadde boyunca butik oteller, nefis deniz ürünleri sunan restoranlar ve mekanlar sıralanıyor. Ana caddeden kasabanın içlerine uzayan sokakları ise labirent gibi. Gördüğünüz taş evlerin çoğu 17. ve 18. yüzyıldan kalma.

Kasabada müzelerin ve kiliselerin dışında en önemli yer Kotor Körfezi’nde iki küçük adacıktan biri olan Kayalıklar Leydisi (Our Lady of The Rock) ve St.George Adası. Our Lady of Rocks Adası üzerinde bir şapel barındıran yapay bir ada. St.George Adası ise 12. yüzyılda yapılmış manastırıyla doğal bir ada. Günbatımına yakın Perast’ın denize sıfır mekânlarından birine oturup akşam yemeği yemek benden size bir tavsiye.

Kotor’dan kalkan otobüslerle veya aracınızla Bosna Hersek’in güzel şehri Mostar’a geçin.

Ünlü Köprüsüyle Mostar: Vizesiz Balkanlar Gezisi

mostar

500 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmış Bosna ve Hersek, barındırdığı tarihi eserleri ve muhteşem doğasıyla daha fazla ilgiyi hak ediyor. Bosna Hersek’in Mostar şehri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Tarihi Mostar Köprüsü ile ünlü. Mostar’ın çarşısında dolaşırken kendinizi Anadolu’nun tarihi çarşılarından birinde hissediyorsunuz.

uçak bileti

Mostar’ın içerisinden geçen Neretva Nehri üzerinde dünyanın en zarif köprülerinden

Mostar Köprüsü yer alıyor. Osmanlı Dönemi taş köprüleri içinde efsanevi bir yeri olan Mostar Köprüsü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566’da yapılmış. Köprü, yüzyıllar boyunca kentin Boşnak ve Hırvat bölgelerini birbirine bağlayan bir barış geçidi olmuş.

427 yıldır ayakta olan köprü, Bosna-Hersek‘te başlayan iç savaş sırasında 1997 yılında Hırvat tanklarının top ateşiyle tamamen yıkılmış. Savaş sonrası Türkiye ve UNESCO desteğiyle Mostar Köprüsü aslına uygun olarak yeniden yapılmış. Estetiği ve şehrin dokusuyla oluşturduğu uyumuyla Balkanlar’da görülmesi gereken nadide eserlerden biri.

Mostar Çarşısı’nda Keyifli Anlar

Mostar Çarşısının renkli ve ilginç hediyelik eşya dükkanlarını gezin, yerel lezzetler sunan lokantalarda kebabın keyfini çıkarın. Koski Mehmet Paşa Camii, Osmanlı döneminden kalma az sayıdaki evlerden Müslüm Bey Konağı ve Biscevica Evi, Bakırcılar Çarşısı, Eski Köprü Müzesi ve Tara Kulesi Mostar’da görmeniz gereken yerler arasında.

Bosna Hersek’in en güzel köşelerinden Osmanlı Köyü Poçitel, Blagay Tekkesi ve Kravitse Şelaleleri Mostar’a çok yakın. Aracınızla veya kiralık araçla 1 günde hepsi gezilebilir. Bunlara da mutlaka zaman ayırın.

Blagay Tekkesi

vizesiz-balkanlar-rotasi-blagay

Yeerel halkın İslamiyet’i benimsemesinde çok önemli bir rol oynamış olan ‌Blagay Tekkesi, Mostar’a bağlı ‌Blagay Kasabası sınırlarında yer alıyor. 16. yüzyılda kurulmuş Bektaşi tekkesi Mostar’a çok yakın. Neretva’yı besleyen en büyük kollardan biri olan Buna Irmağı’nın kaynağı konumundaki mağaranın girişine kurulu.

Dik bir kireçtaşı kayalığının altındaki oyuktan fışkırırcasına çıkan kaynağın ağzına kurulu konak havasındaki ev oldukça fotojenik. Tekkenin karşısında, nehir kenarına kurulu balık restoranlarından manzarayı fotoğraflayıp Poçitel’e geçin.

Osmanlı Köyü Poçitel: Vizesiz Balkanlar Macerası

pocitel

Hersek bölgesinin hayat kaynağı olan Neretva Nehrinin hemen yanında bulunan Poçitel, sık meyve ağaçları serpiştirilmiş taş evleri ve kulesiyle kartpostal havasında bir köy. Duvarlarından çatısına kadar taştan yapılmış evlerin arasında dolaşın. Poçitel Kalesi ve surları en güzel manzarayı görebileceğiniz yerler. Daha da güzel manzara isteyenler kulenin zirvesine çıkabilir.

Kravitse Şelaleleri

-kravitse- selaleleri

Burası Balkanlar’ın gizli kalmış doğal bir hazinesi gibi. Ormanlık bir bölgede, 30 metre yüksekten birkaç kol şeklinde görkemli akan bir şelaleyi görenlerin aklına ilk olarak ben burayı daha önce neden duymadım geleceği kesin. Mostar’ın 43 km güneyinde yer alan Kravitse şelaleleri Bosna gezinizin bir parçası olmalı. Temmuz ve Ağustos ayında yolunuz düşerse yanınıza mayonuzu da alın.

Bosna’nın Ruhu Saraybosna: Vizesiz Balkanlar Turu

saraybosna

Arnavutluk’un başkenti Tiran’ndan başlayan vizesiz balkan ülkeleri rotasının son şehri Saraybosna ise Bosna Hersek’in başkenti ve Balkanlar’daki kültürel zenginliğe sahip şehirlerin en önemlilerinden. Miljacka Nehri etrafında, onu çevreleyen yemyeşil tepelerin eteklerine kurulmuş.

Osmanlı’dan Miras Bir Şehir

Estetik ve kültürel açılarıyla adeta Osmanlının bir özeti olan Başçarşı tüm otantik dokusuyla olduğu gibi duruyor karşınızda. Çarşının kalbinde yer alan Başçarşı Sebili, Saat Kulesi, Gazi Hüsrev Bey Cami ile Medresesi, Başçarşı ve Ferhadija camileri, Moriça Han, Bezistan görülecek önemli yerler. Hepsi de UNESCO Dünya Mirası Listesinde. Yine birinci dünya savaşının başlamasına neden olan bir suikastın işlendiği Latin Köprüsü ve şehrin trafiğe kapalı yaya caddesi olan Ferhadiye Caddesi şehirde gezilecek diğer yerler arasında.

Pegasus ile Saraybosna Havalimanından Sabiha Gökçen Havalimanına dönüş yolculuğu 1 saat 50 dakika sürüyor. Enfes rotalar sunan Balkanlar coğrafyasının bu rotasını gezip görmek istersen uçak biletin Pegasus’ta seni bekliyor.

Kemal Kaya

Seyahat Yazarı, Blogger. 2019’dan bu yana tam zamanlı seyahat ediyor ve deneyimlerimi @yoldaolmak instagram hesabından ve yoldaolmak.com blog’undan paylaşıyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Kemal Kaya (yoldaolmak.com) | Instagram: @yoldaolmak

Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşık birisi. Aslında veteriner hekim, ayrıca bilgi yönetimi okudu ve marka yönetimi üzerine MBA yaptı. 14 yıl çalıştığı şirketle yolu 2009'da ayrılınca, hayallerinin peşine düşüp Yeni Zelanda’ya gitti. 22 ay boyunca Okyanusya ve egzotik Güney Asya ülkelerinde seyahat etti. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyor.

Bir yanıt yazın