Urfa Gezi Rehberi Seymen Bozaslan

Kendini Yeniden Keşfeden Şanlıurfa’nın İzinde…

Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu yazıyı hazırlamaktan son derece keyif alıyorum. Çünkü uzun zaman sonra Şanlıurfa’nın turizm anlamındaki yatırımlarına canlı gözle şahit oldum. Yenilikleri, şehir mimarisinin değişimini ve yeni müzeleri yerinde görme şansı buldum. Belli ki Mardin ve Gaziantep arasında Şanlıurfa da kendi potansiyelini fark etmiş artık. Haydi şimdi, Şanlıurfa’da gezilecek yerler nereler, yiyecek neler var bir bakalım.

Şanlıurfa’ya Kaç Gün Ayırmalı?

Bana kalırsa 2 gece 3 günlük bir programda Şanlıurfa’nın birçok noktasını deneyimlemiş olursun. Ayrıca yolculuğu da temmuz ve ağustos ayları dışında yap derim. Özellikle ağustos ayı gerçekten fena zorluyor. Kefilim bu duruma!

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Balıklıgöl

Balıklı Göl Urfa

Hikayesini hatırlarsın. Dönemin kralı Nemrut bir rüyasını yorumlatır ve yorumlayan kişi “Bu sene doğan bir erkek çocuk tarafından öldürüleceksin” der. Hal böyle olunca Nemrut tüm erkek çocukları öldürtür. Bir tek Hz. İbrahim kalır ve annesi tarafından bir mağaraya bırakılır. Fakat 10 yaşına basıp geri döndüğünde Nemrut tarafından günümüzde de görülebilen kaleye çıkartılır ve şu an Balıklıgöl olan ateşin içine atılır. Fakat Hz. İbrahim atıldığında ateşler su, odunlar ise balık olur.

Burası gün içinde çok kalabalık oluyor. Bu yüzden fotoğraf çekmek istersen sabah erken saatlerde ziyaret etmeni öneririm.

Aynzeliha Gölü

Hz. İbrahim’in hikayesi yukarıda okudun. Kral Nemrut’un kızı Aynzeliha ise Hz. İbrahim’in ateşe atıldığını görünce arkasından atlar ve Balıklıgöl’ün hemen yanındaki göle düşer. O sırada da bu gölün oluştuğu söylenir. Günümüzde gölün çevresi çay bahçesi. İstersen tekne ile gölde de gezebilirsin.

Rizvaniye Camii – Balıklıgöl

Balıklıgöl’ün hemen yanındaki bu camii daha çok Balıklıgöl Camii olarak biliniyor, ama asıl ismi Rizvaniye Camii. Burası eskiden bir kilise olsa da 1716 yılından bu yana Balıklıgöl’ün cephesinde bulunan bir cami konumunda.

Mevlid-i Halil Külliyesi – Dergah Camii

Burası Hz. İbrahim’in doğduğu mağara olarak biliniyor. Şehrin en önemli camii olmasının yanı sıra buradan çıkan suyun zemzemden sonra en değerli, en şifalı su olduğuna inanılıyor.

Şanlıurfa Kalesi

Urfa Kalesi Seymen Bozaslan

Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer burası. Buraya geldiğinde çocuklar eline tutuşuyor ve fotoğrafını çekelim mi diye soruyorlar. Öyle de tatlılar ki kabul etmemek zor. Kalenin simgesi iki sütun. Bunun sebebi ise Hz. İbrahim’in mancılık sistemiyle ateşe atılması ve bu yapılırken iki sütundan destek alınması. Kale son yıllarda biraz daha yeşillenmiş. Bunu gördüğüme gerçekten çok sevindim. Ellerine sağlık şehir yöneticilerinin.

Şanlıurfa Tarihi Çarşısı

Bu çarşı 100 – 200 yıl öncesiyle hala aynı görünüme sahip gibi. Hatta gibisi fazla, öyle. Yöresel kıyafetlerden yastıkçılara, kuruyemişçilere, ciğercilere, kuyumculara, halıcılara, baharatçılara kadar birçok ürünü burada satın alabilirsin. Balıklıgöl’e yürüme mesafesinde. Bir ihtiyacın olmasa bile şehrin dokusunu görmek, ruhunu hissetmek için değerlendirebilirsin.

Şanlıurfa Müzesi

Şanlıurfa Müzesi beni benden aldı diyebilirim! Dışarıdan kocaman heybetli bir bina, içerisinde ise öyle güzel dekor edilmiş bir müze var ki gerçekten çok etkilendim. İnsanlık tarihinin nereden nereye geldiğini, Göbeklitepe’nin hikayesini ve Roma dönemine ait topraktan çıkan eserleri burada görebilir, inceleyebilirsin.

Harika bir müzik sistemiyle dinlenip keyifle dolaştığın müzede 2-3 saati rahatlıkla harcayabilirsin. Eski oyuncaklar, bal mumu heykeller, Göbeklitepe’nin gerçek boyutlardaki bir bölümü vs. her anlamda etkileyici. Tunç, Bakır, Demir gibi dönemleri salon salon ayırarak ziyaretçilerini bekleyen önemli bir müze burası. Müze Kart da geçiyor.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Şanlıurfa Müzesi biletinle buraya ek ücret ödemeden giriş yapabiliyorsun. Bölgede en iyi mozaik müzesi Gaziantep’te. Orası kesin, fakat Şanlıurfa Müzesi de görülmesi gereken güzellikleri bünyesinde taşıyor. Yine son derece ferah ve profesyonelce hazırlanmış bir müzede eserlerin üzerinde camdan bir yürüyüş yolunda ilerliyorsun ve sürekli sağlı sollu mozaikleri inceliyorsun.

En belirgin mozaik, bir esir ve yanında gelen zebra. Diğerleri ise farklı sebeplerden günümüze gelemediği için çoğunlukla yarım. Ama burası görülmesi gereken etkileyici bir müze.

Takoran Vadisi (Baki Köyü) 

Burası yeni Halfeti olarak geçiyor. Turizme kazandırılmaya çalışılan bir yer. Peki Takoran Vadisi’ne nasıl gidilir? Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda Siverek ilçesinden tabelaları takip ederek Takoran’a yol almak mümkün. Burada Takoran’a geldikten sonra kanyonda tekne turu yapabilir veya doğa fotoğrafları çekebilirsin. Son derece keyifli, keşfe açık bir yer.

Halfeti

Halfeti, Gaziantep ve Şanlıurfa’nın ortak değeri olsa da belediyesi Şanlıurfa’ya ait. Şanlıurfa’dan 120, Gaziantep’ten ise 110 km uzaklıktaki Halfeti’de son 1 yıldır güzel bir iş yapılmış: Başıboş tekneler belediye kontrolüne girmiş. Hal böyle olunca yüksek sesle hız yaparak giden genç tekne şoförleri uzak tutulmuş. Her şey daha muntazam geldi gözüme.

Buraya geldiğimizde gezilecek yerler Savaşan Köyü ve Rumkale. Savaşan Köyü’ndeki batık camiyi ister yanındaki cafelerden vs. iner fotoğraflarsın, istersen de tekneden görüntülersin. Rumkale’yi ise hemen karşı kıyıdan fotoğraflayabilirsin. Şoförlere sorarsan yardımcı olurlar.

2 saat kadar süren tekne turlarında kişi başı ücret 15 TL. Fakat tekne başı 250 TL gibi bir ücret verirsen özel bir tekne kiralayabilir ve turunu öyle yapabilirsin. Kısık ses müzik ve keyifle bu turu gerçekleştirebilirsin. Halfeti’de 2000 yılında açılan kapaklar sonrasında 69 köy su altında kaldı. Tekne turu sırasında bazı binaların çatısını, cami minaresini ve daha bir sürü detayı görebilirsin.

Harran

Şanlıurfa’nın güneyine Akçakale’ye doğru giderken 40 km uzaklıkta Harran bölgesini ziyaret et derim. Bölgede ağaç yetişmemesi nedeniyle kerpiç olarak bilinen evlerden yapılan yapılardan 900’den fazla varmış. Bu evlerin en büyük özelliği ahşap malzemesinin olmaması; yazları meşhur sıcakta serin, kışları ise sıcak olması.

Zamanında bu evlerde iç içe çok fazla aile yaşarmış ve hayat denilen avluda sosyalleşirlermiş. Günümüzde bu durumu yaşayan insanlar hala var. Harran’da hala yerleşim mevcut. Bölgede 2 tane örnek Harran evi var. Amaç kültürü anlatmak, yaymak. Bunlardan birisi Harran House olarak geçen Harran Evi. Diğeri ise Harran Kültür Evi olarak geçen bir yer.

Dilersen yöresel kıyafetler giyerek kendini o bölgeye ait hissedebilirsin. Buralara kadar geldiysen mutlaka uğra derim.

Göbeklitepe

Göbeklitepe Urfa

Dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de öyle güzel bir müze yapılmış ki hayret edersin. Dünyanın medeniyetine yön veren ve Mısır piramitlerinden bile 6000 yıl eski olduğu değerlendirilen bu tapınakta son dönemin en güzel müzesi yer alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=bQb-uEA9qi0&feature=youtu.be

Şehir merkezinden 14 km uzaklıkta yer alan Göbeklitepe’de hologram ve belgesel odaları, kazı alanı ziyareti, müze shop ve cafe olmak üzere bazı bölümler var. Özellikle hologram kısmı çok profesyonelce hazırlanmış. Kazı alanında ise ziyaret son derece etkileyici.

T şeklinde hazırlanan tapınak taşlarının her biri 40-50 ton ağırlığında. Üzerindeki kabartmalar için ise en az 300 saatlik bir çalışmaya ihtyaç var. Dönemin şartlarında yerleşimler hep su kenarında olurken burada neden böyle büyük bir emek verilmiş bilinmiyor. 

Şanlıurfa’da Nerede Konaklayabilirim ?

  • Manici Otel: Osmanlı padişahları ve Osmanlı renkleriyle konsept olmuş Balıklıgöl’ün hemen dibinde bir otel. Son 2 Şanlıurfa seyahatimde de burada konakladım. Gayet memnun edici bir yer. Dilersen gecelik 70 TL’ye yemekli sıra gecesi etkinliklerine de katılabilirsin.
  • El-Ruha: El-Ruha, Şanlıurfa’nın eski ismi. Bölgenin en otantik otellerinden birisi. Aklında olsun.
  • Elçi Konağı: Bütçesi biraz daha uygun. Konforu ve personel ilgisiyle memnun eden bir tesis, değerlendirebilirsin.

Şanlıurfa’da Nerede Ne Yesem ?

  • Ciğerci Aziz Usta: Meşhur Ciğerci Aziz Usta olarak da biliniyor. Çarşıdaki eski dükkanında hala. Ciğerleri kendisi getiriyor. Masalarda bulunan soğan, isot, tuz ile sen kendi dürümünü kendin yapıyorsun. Mis gibi hizmet! Ciğer ve ayran kişi başı 15 TL.
  • Cevdet Usta: Meşhur Birecik işi Haşhaş kebabı için aklında olsun.
  • Dedecan Ocakbaşı: Patlıcan kebabında Gaziantepliler oldukça iddialı olsa da burası da gayet iyi. Önerilir efendim.
  • Taşsaray: Biraz protokol mekanı gibi olsa da son derece güzel, nezih bir mekan. Misafir ağırlayabileceğin, derli toplu bir yer.
  • Altın Restoran: Şanlıurfa için en çok tavsiye aldığım mekandır. Birçok kebap çeşidinin bulunduğu güzel bir mekan. Lezzetleri de tatmin edici seviyede.

Diğer tavsiyeler:

  • Kadir Ustanın Yeri
  • Arapoğlu Ciğercisi
  • Ali Usta Kuşbaşıcı
  • Köprübaşı Kahvaltı Salonu
  • Şanlı Miroğlu Tatlıcısı
  • Edessa Künefecisi

Sıra Gecesine Nerede Gitmeli? 

Şanlıurfa’da sıra gecesi muhabbet demek, müzik demek. Gençlere adabı öğretmek demek. Bu doğrultuda 60-70 TL ödeyerek yemekli sıra gecelerine katılabilirsin. Çardaklı, Cevahir Konak, Manici Urfa, Gülizar Konuk Evi aklında bulunsun. Her cuma ve cumartesi akşamı Urfa’daki sıra gecelerinden sesler gelir. Davulsuz, zurnasız, gazelsiz olmaz!

01.01.1987’de İstanbul’da doğdu. Türkiye’de 81 şehri en az dört kere gezmiş, dünyada ise 63 ülke ve 250’den fazla şehri keşfetme imkanı bulmuştur. Bir çok ulusal mecrada seyahat yazıları yazan Seymen Bozaslan, profesyonel anlamda fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. “İçinden Yol Geçen Hayatlar” , “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” ve “100.Yılında Türkiye Seyahatnamesi” isimli üç kitabı bulunmaktadır. 2022 yılında ise Foton Derneği tarafından “Yılın Seyahat Fotoğrafçısı“ seçilmiştir.

One Comment

Bir yanıt yazın