Türkiye'nin Termal Şehirleri

Türkiyenin Termal Şehirleri Nelerdir? | Türkiye’nin Termal Şehirleri

Dünyanın en önemli jeotermal kuşağı üzerinde yer alan Türkiye, doğal termal su kaynağı zenginliği açısından değerlendirildiğinde Avrupa’da ilk sırada, dünya çapında ise ilk 7 ülke arasında bulunuyor. Öyle ki Türkiye’nin termal şehirleri dünyaca ünlü bir konumda. 

Bu yazımızda dünya çapında da çok yaygın olan termal turizmi anlatacağız, Türkiye’deki kaplıcalara ve termal tesislere göz atacağız. Hazırsan seni dinlenme ve zindelik aracı olan sıcak su kaynaklarına doğru götürelim ve geçmişi çok eskiye dayanan termal turizmi detaylandıralım. 

Termal Turizm Nedir: Sudan Gelen Dinginlik

Termal Turizm Nedir

Termal turizm aynı zamanda “kaplıca turizmi” şeklinde de ifade edilen bir turizm çeşidi. Yapısında yararlı mineralleri barındıran ve 20 dereceden daha sıcak olan termal suları sağlayan tesislere doğru yapılan seyahatler bu turizm çeşidi içerisinde sayılıyor.

Termal kaynaklar çok uzun süredir hayatımızın bir parçası. Hatta doğal termal suları binlerce yıldır alternatif tedavi yöntemi olarak da kullanılıyor. Günümüzde imkanların artması ve bu kaynaklara ulaşımın daha kolay hale gelmesi sebebiyle bu turizm çeşidine olan ilgi de artmış durumda. 

Alternatif turizm türlerinden biri olarak kabul edilen termal turizm, “sudan gelen dinginlik” olgusunun bir yansıması. Bu dinginliğin hitap ettiği kitle de 25-75 yaş aralığında olduğu için genç ve orta yaşın ihtiyaçları, rahatlama uygulamaları da farklılaşıyor. Örnek vermek gerekirse:

  • Egzersiz Tedavi
  • Masaj
  • Balneoterapi
  • Hidroterapi
  • Termal Kür

Farklı yaş gruplarına hitap eden ve tüm dünyaya yayılmış bu turizm çeşidinin tarihçesine de bakalım mı?

Termal Turizmin Kısa Tarihçesi 

Termal Turizmin Tarihçesi

Termal ve mineralli suların dinginleşmek için kullanımı insanlık tarihi kadar eski dersek yanlış olmaz. Özellikle Anadolu topraklarında termal kaynakların kullanımına şahitlik eden birçok eser mevcut.

Yapılan arkeolojik çalışmalar, termal suların kullanımının yaklaşık 5000 yıl öncesine kadar uzandığını gösteriyor. Bu doğal kaynakların Persler, Mısırlılar, Romalılar, Türkler, Vikingler gibi uygarlıklar tarafından dinlenme ve zindeleşme aracı olarak kullanıldığı biliniyor. 

Örneğin Anadolu’da kullanılan kaplıca ve içme ismi verilen merkezlerin kuruluş tarihleri Romalılara kadar uzanıyor. Ayrıca Selçuklular ve Osmanlıların da jeotermal sulardan faydalandığı biliniyor. 

Jeotermal suyun tarihçesine de baktığımıza göre şifalı suları ile öne çıkan bölgelere doğru gidebiliriz. Gelin, ülkemizdeki önemli kaplıcalardan bazılarına doğru yol alalım. 

Şifalı Kaplıcalar Nerede: Türkiye’deki Termal Duraklar

Ülkemizin jeolojik yapısı doğrultusunda çok sayıda sıcak su kaynağına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Orta Anadolu ve Ege bölgesi termal kaynaklar açısından hayli değerli. Sıcak ve mineralli su kaynaklarıyla öne çıkan bölgelerimizden bazıları şu şekilde;

1. Haymana Kaplıcaları

Haymana Kaplıcaları

Ankara’nın Haymana ilçesinde bulunan Haymana Kaplıcaları sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda tüm dünyanın en önemli şifa kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de şifasından faydalanılan Haymana kaplıcalarının tarihi çok eskiye uzanıyor ve burası Türkiye’nin en iyi termal suyu olarak görülüyor.

Haymana bölgesindeki kaplıca suyunun içerisinde bulunan maddeler arasında sodyum, magnezyum ve bikarbonat başı çekiyor. Zengin miktarda minerale sahip olan bu suyun çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu söyleniyor. 

Özellikle solunum yolu hastalıkları ve romatizmal rahatsızlıklar için önerilen bölge, ülkemizdeki termal durakların başında geliyor.

Haymana Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

Haymana Kaplıcaları başkent Ankara’nın güneyinde bulunan Haymana ilçesinin merkezinde yer alıyor. Dolayısıyla kaplıcalara ulaşım oldukça kolay. Bölgeye hızlı ve güvenli şekilde ulaşmak için Pegasus’un Ankara uçuşlarını tercih edebilirsin. 

Ankara Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

2. Afyonkarahisar Kaplıcaları

Afyonkarahisar Kaplıcaları

Kaplıcası olan şehirlerimiz denildiğinde akıllara ilk gelen yerlerden biri de Afyonkarahisar. Bu bölge hem termal tesislerin fazlalığı hem de suyun kalitesi nedeniyle sıkça tercih edilir. Ayrıca buradaki tesislerin şehir merkezine yakın olması da tercih sebepleri arasındadır.

Bizans İmparatorluğu döneminden beri kaplıcaları ile şifa saçan bölge, her geçen gün daha fazla kişinin ilgisini çekiyor. Yaz-kış demeden binlerce insanın uğradığı kaplıcalar arasında Hüdai Çamur Banyoları, Heybeli Ilıcaları, Ömer Ilıcası ve Gecek en ünlü olanlardır.   

Afyonkarahisar’a Nasıl Gidilir?

Afyonkarahisar, Anadolu’daki doğal kavşak noktalarından biri. İç Batı Anadolu’da yer alan şehir; Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak gibi şehirlerle komşu. Afyonkarahisar’a İstanbul’dan gelecek olan gezginler Bilecik-Kütahya yolundan, Ankara tarafından gelecek olanlar ise Polatlı-Sivrihisar yolu üzerinden ulaşabilirler. 

3. Kozaklı Kaplıcaları 

Kozaklı Kaplıcaları

Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde bulunan kaplıcalar, Türkiye’nin önde gelen termal turizm merkezlerinden biri konumunda. Coğrafi konumu dolayısıyla Türkiye’nin tam ortasında yer alan Kozaklı’da 20’den fazla tesis ve termal otel yer alıyor.

Sodyum ve kalsiyum bakımından zengin bir suya sahip olan Kozaklı Kaplıcaları, yerin derinliklerinden yüzeye çıkan 93 derece ısıdaki suyu ile sağlık turizm açısından bir marka olma yolunda ilerliyor.

Ayrıca Nevşehir ve Kayseri’ye yakın bir mesafede olan Kozaklı’yı tercih eden gezginler, termal tatilin yanı sıra Erciyes Kayak Merkezi ile efsanevi Kapadokya bölgesini ziyaret etme imkanına da sahip oluyor. 

Kozaklı Kaplıcalarına Nasıl Gidilir?

Kozaklı ilçesi, Nevşehir’e 85 km uzaklıkta yer alıyor ve Nevşehir’in en uzak ilçesi olma özelliğini taşıyor. Kayseri’ye de yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan Kozaklı’ya en kolay şekilde Pegasus’un ekonomik ve hızlı uçuşları aracılığıyla ulaşabilirsin. Kayseri uçuşlarına bakmaya ne dersin?

Kayseri Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

4. Kurşunlu Kaplıcaları

Kurşunlu Kaplıcaları

Manisa’nın Salihli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, Türkiye’nin en bilindik ve en çok ziyaret edilen kaplıcalarından. Kurşunlu Kaplıca suyunun şifalı etkisinin yanı sıra burada insanı kendine hayran bırakan bir doğa da mevcut. 

Eğer şehirden uzakta ve eşsiz bir doğa içerisinde termal tatil yapmak istiyorsan burası tam sana göre.  

Kurşunlu Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

Salihli ilçesindeki Bahçecik Köyü içerisinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa merkeze 65 km uzaklıkta yer alıyor. Pegasus’un İzmir uçuşlarına katılabilir ve İzmir’den Kurşunlu Kaplıcalarına kara yolu ile ulaşabilirsin.  

İzmir Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

5. Yoncalı Kaplıcaları

Yoncalı Kaplıcaları

Kütahya’nın batısında yer alan Yoncalı Kaplıcaları, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ile dikkat çeken bir durak. Yoncalı’daki kaplıcaların ve hamamların geçmişi Selçuklu dönemine kadar uzanıyor. 

Doğal kaynak suyundaki kükürt, magnezyum ve kalsiyum miktarı şifa veren cinsten. Kireçlenme ve eklem romatizmaları, diğer eklem hastalıkları, travmatik hastalıklar ve spor rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen Yoncalı Kaplıcaları seni bekliyor.  

Yoncalı Kaplıcalarına Nasıl Gidilir?

Yoncalı Kaplıcaları, Kütahya merkeze bağlı Yoncalı Mahallesi’nde yer alıyor ve kent merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta bulunuyor. O yüzden kaplıcalara gelmek için öncelikle Kütahya’ya ulaşmak gerekiyor. Şehre vardıktan sonra ise Yoncalı Kaplıcalarına ulaşım için toplu taşıma araçları kullanılabilir. 

Ayrıca hatırlatmakta fayda var. Gittiğin bölgelerde avantajlı konaklama fiyatları yakalamak ve uygun seçenekler bulmak için de otel rezervasyonunu Pegasus üzerinden yapabilirsin. Rezervasyonunu yaptır, kafan rahat olsun.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Biraz Rahatlamaya İhtiyacın Varsa: Dünyanın En İyi Spa Otelleri içeriğimize geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

2 Comments

Bir yanıt yazın