İçindekiler
- Bergama Nerededir? Nasıl Gidilir?
- Bergama (Pergamon) Antik Kenti: Kalıntılar İçinde Yüzlerce Yıllık Yolculuk
- Bergama Asklepion: Antik Çağın Şifa Merkezi
- Elaia Antik Kenti: Pergamon’un Limanı
- Kızıl Avlu (Sarepeion Tapınağı): Mısır Tanrılarına Selam Olsun
- İzmir Bergama Müzesi: Eşsiz Kalıntıları Ziyaret
- Kale Mahallesi: Bergama’da Bir Zaman Yolculuğu
- Bergama’nın Doğal Güzellikleri
- Bergama’nın Neyi Meşhur? Yemekler Nerede Yenir?
- Bergama’ya Gidince Mutlaka Yapman Gerekenler
Bergama, tarih sahnesinde pek çok ilkin gerçekleştiği hem kutsal hem de şifanın merkezi olarak kabul edilen bir yer. İzmir’in yüz ölçümü olarak en büyük ilçesi olan Pergamon Krallığı’nın başkenti olan bu güzel durak, Türkiye’nin gezilip görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor.
Lezzetli yemekler yiyebileceğin, doğal alanlarda dinlenebileceğin, antik duraklarda eşsiz hikayeler dinleyebileceğin bir yere gitmek istersen uçak biletlerini alıp Bergama’yı mutlaka değerlendirmeni öneririz. Şimdi, gezilecek yerler listende mutlaka yer vermen gerektiğini düşündüğümüz Bergama’ya doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.
Dilersen öncesinde Bergama’ya nasıl ulaşabileceğinden bahsedelim, sonrasında gezip görebileceğin yerlere geçelim.
Hazırsan başlayalım!
Bergama Nerededir? Nasıl Gidilir?
İzmir şehir merkezine 140 km uzaklıkta bulunan Bergama, Balıkesir ve Manisa’nın komşuları arasında bulunuyor. “Bergama’ya nasıl gidilir?“ diye merak ediyorsan söyleyelim. Öncelikle uygun İzmir uçak bileti bulman gerekiyor. Sonrasında İzmir’e uçup ardından aktarma yaparak buraya bulaşabilirsin. Havalimanında indikten sonra ulaşım için İZBAN’ı tercih edebilirsin. Aliağa durağında inerek Bergama’ya giden belediye otobüslerini kullanabilirsin. Dilersen araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsin.
Bergama’ya geçmeden vaktin varsa İzmir’de de bir gezi planlayabilirsin. Yardımcı olması için İzmir’de Gezilecek Yerler yazımıza göz atmanı öneririz.
İzmir Uçak Bileti Ara
Bergama (Pergamon) Antik Kenti: Kalıntılar İçinde Yüzlerce Yıllık Yolculuk
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan antik kentin varlığı M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Büyük kütüphanesi, tiyatrosu, sarayları, Athena tapınağı ile hem Bergama Krallığı hem de Roma İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış bir yer.
Antik kentte bulunan Helenistik Dönem’in en görkemli eseri Bergama Antik Tiyatrosu muhteşem bir manzaraya sahip. Bir yamaca yapılmış olan ve 10 bin üzerinde seyirci kapasitesine sahip bu antik tiyatro, aynı zamanda dünyanın en dik antik tiyatrolarından biri. Buraya geldiğinde eşsiz manzarayı seyre dalmadan önce tarihi kalıntılara bak, sonrasında gözlerini kapatıp sessizce rüzgârı dinle. Kadim tarihin içerisinde minik bir yolculuk ruhunu dinlendirecek.
Eumenes kapısının girişinde bulunan teleferikle Bergama Akropolü’ne (şehrin en yüksek noktası) rahatlıkla ulaşabilirsin. Tabii varsa aracınla da çıkabilirsin, ama teleferiği kullanmak bambaşka bir deneyim.
Bergama Akropolü’ne giriş ücretli, ancak Müze Kart’ın varsa ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsin.
Bergama Asklepion: Antik Çağın Şifa Merkezi
İsmi, Yunan mitolojisinde Sağlık Tanrısı olarak kabul edilen Asklepios’tan alan asklepion, insanları tedavi etmek için kullanılan alanlara deniyor. Eski zamanların şifa merkezi asklepion’larda tedavi amacıyla telkin yöntemi kullanılıyormuş. Yani tedavi süresince hastanın iyileşeceğine dair bir inanç aşılanıyormuş. Tabii her hasta bu antik şifadan faydalanamıyor. Burada tedavi olmak için iki kriter var: Hamile olmamak ve ölümcül bir hastalığa sahip olmamak.
Şifalı otlar, şifalı sular, telkinler ve müzik… İşte, modern tıbbın tohumlarını eken tedavi merkezi bu yöntemlerle yüzyıllar boyu insanlara şifa dağıtmış.
Biraz da mitlerden bahsetme vakti. Eskiden Asklepion’da yer alan, şimdi ise Bergama Müzesi’nde sergilenen kırık sütun üzerinde bulunan iki yılan motifli bir sütun bulunuyor. Rivayete göre ölümcül hastalığı olan bir hasta tapınağa alınmaz ve acısını dindirmek için oyukta bulunan iki yılanın zehrini içer ve iyileşir. Modern tıbbın simgesi olarak bilinen iki yılan figürünün hikayesinin buradan geldiğine inanılıyor.
Bu etkileyici yeri ziyaret etmek istersen Müze Kart’ınla ücretsiz olarak giriş yapabilirsin.
Elaia Antik Kenti: Pergamon’un Limanı
Helen dilinde “zeytinlik” anlamına gelen Elaia, Bergama Krallığı’nın limanı olarak kullanılmış. Bergama’nın sahil kısmında yer alan bu antik kent, kıyı kenti olduğu için Çandarlı Körfezi’nin sularıyla mimari anlamda kayıplar yaşamış. Buraya gidersen maalesef çok fazla kalıntıya rastlayamazsın. Ancak yine de tarihe tanıklık etmiş bir nokta olduğu için görülmesi gereken yerler listemizde yeri sağlam.
Kızıl Avlu (Sarepeion Tapınağı): Mısır Tanrılarına Selam Olsun
Kızılavlu, Bergama’nın orta yerinde Mısır tanrılarına adanmış bir yer. Bir Roma tapınağı olan Kızılavlu diğer adıyla Sarepeion Tapınağı, aynı zamanda Bizans döneminde Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri olarak kullanılmış. Su tünellerinin üzerine oturtularak büyük bir mühendislik harikası olarak inşa edilen tapınak, adını yapımında kullanılan kızıl tuğlalardan alıyor. Diğer tarihi duraklarda olduğu gibi burayı da Müze Kart’la ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin.
İzmir Bergama Müzesi: Eşsiz Kalıntıları Ziyaret
Bergama’nın arkeolojik açıdan hayli zengin bir yer olduğunu antik kentlerinden anlayabiliyoruz. Yapılan kazı çalışmalarında bulunan özel parçalar da İzmir Bergama Müzesi’nde sergileniyor. Asklepion’un simgesi olan Yılanlı Sütun’u, Şans Tanrıçası Fortuna Heykeli’ni, Medusa Mozaiği’ni ve ve daha pek çok değerli kalıntıyı müzede bulabilirsin.
Kale Mahallesi: Bergama’da Bir Zaman Yolculuğu
Özellikle bir mahalleyi gezmeni önermemizin elbette bir sebebi var. Mübadele döneminde evlerini bırakmak zorunda kalan Rumların eşsiz taş evlerini mutlaka görmelisin. Kimi evler boş, kimi evlerde ise bambaşka hayatlar var. Arnavut kaldırımlı sokaklarda taş evlerin önünde çekeceğin fotoğraflar Instagram beğenilerini artıracak.
Bergama’nın Doğal Güzellikleri
Bergama, antik kentleri ve mitolojik hikayeleriyle harika bir durak. Doğal güzelliklerin de donattığı bu bölgede ister yaylalarda doğa yürüyüşü yap, ister şifalı suya sahip kaplıcalarda küçük bir mola ver.
Kozak Yaylası: Çam Ağaçlarının Peşinde
Bergama’dan Ayvalık’a doğru yola çık, yol da seni Kozak Yaylası’na götürsün. Çam ağaçlarının çevrelediği yolda keyifli bir yolculuk seni bekliyor. Yayla, adını çam ağaçlarının kozalaklarından alıyor. Bu bölgede her yer fıstığı üzerinde çam ağaçlarıyla dolu. Ayrıca özel bir mantar türü olan kuzugöbeği de burada yetişiyor. Doğanın içerisinde el değmemiş bir yerde konaklamak istersen Kozalak Yaylası’nda, tesis ararsan da az ileride bulunan Yaşam Vadisi’nde kamp yapabilirsin.
Kleopatra Güzellik Ilıcası: Doğanın İçinde Bir Şifa Merkezi
Kleopatra’nın yıkandığı sularda bir güzellik ılıcası bulunuyor. Asklepion’un yakınlarında yer alan ılıca aynı zamanda kocaman bir tesis. Yeşillikler içerisinde vakit geçirip yemek yiyebileceğin bir restoranı ve aquaparkı bulunuyor. Yüzyıllardır şifa dağıtan sularda vakit geçirmek istersen burayı tercih edebilirsin.
Bergama’nın Neyi Meşhur? Yemekler Nerede Yenir?
Her şehrin kendine ait bir köftesi vardır. Elbette Bergama’nın da var. Köftenin haricinde ise çığırtma (kızarmış patlıcan ve biberden oluşan domates soslu bir meze), cilveli çay (çam fıstıklı), karanfilli leblebi, nohutlu börek, kabak çiçeği dolması, tulum peyniri, sübye yumurtası gibi her damağı mutlu edecek çeşit çeşit yöresel yemeklere sahip. Meşhur yemeklerin birçoğunu Altınkepçe Köfte Salonu’nda yiyebilirsin. Çığırtma Evi’nde ise lokantaya ismini veren çığırtma, kaburga dolaması, otlu gözleme ve günlük çıkan ev yemeklerini tadabilirsin.
Bergama’ya Gidince Mutlaka Yapman Gerekenler
- Yenigün Kahvaltı Salonu’na mutlaka uğramalısın. Sosyal medyada ara ara paylaşılan Eşref Amca’yı yerinde görüp elinden güzel bir menemen yiyebilirsin.
- Antik kenti ve saydığımız diğer arkeolojik alanları zaten tekrar söylemiyoruz. Ancak antik kente giderken etkileyici bir manzara için mutlaka teleferik kullan diyebiliriz.
- Kuşlar Fırını’ndan bir simit al, sonrasında köy kahvesinde ister karadut suyu iç ister sıcak bir çayla keyfine keyif kat. İstersen tatlı maya ekmeğini de deneyebilirsin.
- Bergama’daki yöresel lezzetlere doyup İtalyan lezzeti ararsan küçük bir bahçe içinde bulunan restoran Casa Regina’ya uğrayabilirsin.
Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan İzmir’in En Güzel Köyleri yazımıza geçebilirsin.