İçindekiler
Bir bilete iki güzergâh sığdırmak ister misin? Tatilini planlarken gözün kültüre, miden lezzete doysun gibi bir düşüncen varsa senin için çeşitli önerilerimiz olacak. Kadim topraklara doğru bir seyahat planı bizimkisi. Üstelik tarih ile bugünün arasında bir seyahat fırsatı sunuyor.
İlk olarak lezzet durağı Elazığ’a uzanacağız. Harput Ovası’nı karşımıza alıp lezzetli yemeklerin keyfini sürebilmen için tavsiyelerde bulunacağız. Arada birkaç mola verdikten sonra ise Kapadokya’nın etkileyici atmosferine dalıp yürüyüş yapacağız. Gökyüzünde süzülen balonların peşinde tarihin eşsiz dokusunu her taşında saklayan Ürgüp’te gezimizi sonlandıracağız.
Bu tatile çıkmadan önce tek yapman gereken ucuz uçak bileti almak.
Elazığ Uçak Bileti Ara
Hazırsan önerilerimizi anlatmaya başlayalım.
Elazığ: Seyahat İçin Bahane Arayanlara Özel Lezzetler
Elazığ, Fırat ve Dicle nehirlerine ev sahipliği yapan verimli ovaları ve ticaret yollarıyla çevrelenmiş bir şehrimiz. Doğu Anadolu’da bulunan Elazığ’da ziyaret edilebilecek pek çok tarihi durak mevcut. Detaylı bilgiyi Elazığ Gezi Rehberi yazımızda bulabilirsin.
Biz, gurme damaklar için şehrin yemeklerinden bahsedeceğiz. Ancak Elazığ’a gelmişken “Harput Kürsübaşı Geceleri” eğlencesine de mutlaka katılmanı öneririz.
Öncelikle şu uyarıda bulunmak zorundayız: Vegan ya da vejateryensen Elazığ’da kendine uygun bir lezzet bulmakta güçlük çekebilirsin. Ancak et yemekten keyif alıyorsan Elazığ mutfağı seni bekliyor. “Gezecek yerler çabuk bitti.” diyebilirsin, ama inan tadılacak çok lezzet var.
Elazığ’da Kahvaltı: Midede Sabah Neşesi
Elazığ’da gün doğduktan sonra yapılacak tek şey var. O da güzel lezzetlere doğru yol almak. Tabii seçenek de çok. Eğer Hazar Gölü manzarasında çayını yudumlayarak bir kahvaltı yapmak istersen rotanı Baraka Cafe’ye çevirebilirsin. Ayrıca gölde tekne turu da düzenliyorlar. Yazın gidersen de göl kenarında şezlong ve şemsiye ikilisin konforunda vakit geçirip “Doğu Anadolu’da olduğumuza emin miyiz?” sorusunu sorabilirsin.
“Gözüm Harput Ovası’nın büyüsüne kapılsın, yöresel ve lezzet bir kahvaltı yapayım.” dersen de Zertaşlar Et Lokantası’na gidebilirsin. Adının et lokantası olduğuna bakma, kahvaltı denince akıllara gelen ve sıklıkla tercih edilen bir yer. Doya doya kahvaltı yapmak istersen ve sadece kahvaltı üzerine bir yer ararsan da Van Kahvaltı Sarayı doğru adres olabilir. Manda kaymağı, ceviz reçeli, Doğu Anadolu’ya has kavut ve murtağa gibi farklı lezzetleri tadıp dilersen kendi hazırladıkları ürünlerinden de satın alabilirsin.
Yerlisi gibi bir kahvaltı yapmak istersen Tarihi Kapalıçarşı Fırını’na gidip peynirli ve yağlı ekmek siparişi verebilirsin. Görünüşü peynirli açık pide gibi, ancak tadına doyum olmuyor.
“Elazığ’ın kahvaltıda ne yenir?” diye sorarsan Elazığ tulum peynirini gelmişken bir denemeni öneriyoruz. Ayrıca gözlemenin Elazığ hali olan patilayı da mutlaka denemelisin. Yine yöreye has balakgazi böreğini de Balakgazi Tesisleri’nde tadabilirsin. Bu börek bildiğin böreklerden biraz farklı, krep içine sarılmış peynir ve kavurmadan oluşuyor. Gördüğünde şaşırmadan, soğutmadan lezzetiyle buluşmanı öneriyoruz. Afiyet olsun.
Elazığ’da Öğle ve Akşam Yemekleri: Ete Doyum Zamanı
Elazığ lezzetleri elbette kahvaltıyla sınırlı değil. Eski Elazığ olarak adlandırılan bölgede Ensar Mangal Vadisi’ne gidip lezzetli et çeşitlerine doğru minik bir yolculuk yapabilirsin. Bölgeye has lezzetlerden Harput kebabının tadına varabilirsin. Küncülü köfte de Elazığ’ın yöresel tatları arasında. Haşlanmış içli köfteye benziyor, ancak kavrulmuş susamla bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Gurme damaklar için Harput köftesi ve Harput çorbası da yine denenmesi gereken yemekler arasında kendine yer buluyor.
Elazığ’da her sene Geleneksel Salçalı Köfte ve Gastronomi Festivali yapılıyor. Salçalı köftenin ne kadar önemli bir değeri olduğunu buradan anlamışsındır. Gazi Caddesi’nin bi ara sokağı olan Horasan Sokak, Köfteciler Sokağı olarak da biliniyor. Buraya gidersen istediğin dükkandan en lezzetli köfteyi yiyebilirsin. Amca’nın Yeri en sevilen dükkanlardan biri.
Oğlak eti seven gurmeler için de Palu tava önerimiz olacak. Biberlerle birlikte 4-5 saat kadar yavaş yavaş fırında pişen oğlağın tadına doyum olmuyor. Elazığ’ın Palu ilçesine gidip bu lezzeti tadabilirsin.
Elazığ’da yöresel lezzetleri tek bir yerde bulmak zor. Birçok yerde güzel etler yersin, ama kendine has lezzetleri ve ev yemeklerini her yerde bulamayabilirsin. Bunun için şimdi Elaziz Mutfağı’nı bir kenara not al. Tandır ekmeği, mumbar dolması ve dolangeri de bir dene deriz.
Elazığ’ın mutfağı elbette bunlarla sınırlı değil. Aluçalı işgene, ışkın mıhlaması, mukaşerli çorba, etli kofik dolması, orcik (cevizli sucuk), ağın leblebisi ve bir de coğrafi işaretli yemek kategorisine almak istedikleri vişne dondurması var. Ayrıca bu güzel lezzet durağından ayrılmadan önce Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden de yemeni öneriyoruz. Kim bilir bu şehir, bizim sayamadığımız daha ne eşsiz lezzetlere sahip.
Bir sürü lezzet saydık, hepsi aynı güne sığdırmak elbette çok zor olabilir. Bunlara bakarak kaç gün ayıracağına sen karar ver. Dönüşte bir orcik, bir de ağın leblebisi alıp eşini dostunu sevindirebilirsin.
Şimdi, iki mola verip Kapadokya’ya doğru yola çıkıyoruz.
Şire Pazarı: Kayısı Molası
Elazığ ve Malatya ayrı ayrı düşünülemez elbette. Yola çıkmışken Malatya’da bir mola vermeden de olmaz. Bu molayı en iyi değerlendirebileceğin yer ise Şire Pazarı. Dünyanın en lezzetli kayısıları burada. Kayısının her hâlini görebileceğin bu durakta cömert bir esnafla ve kayısı dükkanlarıyla dolu kocaman bir avluyla karşılaşacaksın. Başka bir yerde böyle bir lezzet bulmak zor olduğu için bu molayı değerlendirmeni öneririz.
Afşin, Eshab-ı Kehf Külliyesi: Antik Çağ’ın Kutsal Durağı
Külliye, Antik Çağ’dan beri farklı din ve uygarlıkların kutsal yeri olmayı başarmış, her farklı uygarlıkla zenginleşmiş bir yer. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan bu kutsal durak, yolunun üzerinde yer alıyor. Bizans’tan Osmanlı’ya uzanan bu tarih yolculuğuna tanıklık etmek istersen bir mola da burada verebilirsin.
Kapadokya: Dünyanın En Farklı Noktalarından Biri
Kapadokya, ülkemizin turizm damarlarından biri. Büyüleyici atmosferi, eşsiz mimarisi ile yerli yabancı tüm gezginleri her mevsim kendine çekmeyi başarabiliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bölge, ana merkezi Nevşehir olsa da aslında Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri il sınırlarına yayılıyor. Bambaşka bir dünya görmek istersen Kapadokya gezisi planlayabilirsin.
“Elazığ’da yedik içtik, Kapadokya’da planımız ne?” dersen biz bunu gezilecek yerler ve yapılacak şeyler diye ikiye ayırdık. Şimdi, Kapadokya gezi zamanı!
Kapadokya’da Gezilecek Yerler: Vadilerin İçinde Büyüleyici Bir Gezi
Kapadokya’da gezilecek yer çok. Dilersen önce bir liste bırakalım, sonrasında detaylı bir şekilde bu noktalardan bahsedelim.
- Göreme Açık Hava Müzesi – Örenyeri
- Aşk Vadisi
- Güvercinlik Vadisi
- Güllüdere Vadisi
- Zemi Vadisi
- Ihlara Vadisi
- Temenni Tepesi
- Ürgüp Müzesi
- Üç Güzeller
- Asmalı Konak
Göreme Açık Hava Müzesi: Kiliselerini Mutlaka Ziyaret Etmeli
Kayalara oyulmuş ilim irfan yuvası, dini bir merkez olan Göreme uzun yıllar manastır görevi görmüş. Hatta tarihte manastır eğitiminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor. Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Çarıklı Kilise, Karanlık Kilise,Tokalı Kilise ve Yılanlı Kilise’yi ziyaret edebilirsin. Müze Kart ile Göreme Açık Hava Müzesi’ne ücretsiz giriş yapabilirsin.
Aşk Vadisi: Gün Batımı ve Gün Doğumu İçin Aranılan Adres
Evlilik tekliflerinin uğrak noktası, balonların kalkış durağı Aşk Vadisi, Peribacalarının ve gökyüzündeki balonların manzarasına dalıp gitmek için ideal bir yer. Örencik’ten başlayış Göreme-Avanos yolunda biten vadiyi gün doğumunda ziyaret etmeni öneririz.
Güvercinlik Vadisi: Çeşit Çeşit Güvercinlerle Çevrili
Vadi, adını Peribacalarına oyulan güvercin yuvalarından alıyor. Evet, 9. yüzyılda başlayan güvercin yetiştiriciliğinden bahsediyoruz. Uçhisar-Göreme arasında kalan bu güzel vadiye geldiğinde farklı güvercin türlerini görüp vadinin güzelliğini keşfedebilirsin.
Güllüdere Vadisi: Güneşin Peşinde
Güneş ışığıyla gül rengine dönen kayaların olduğu bir vadiye geldi sıra. Çavuşin Köyü ile Göreme arasında kalan vadi, inzivaya çekilen keşişlerin de durağı olmuş. Yovakim-Anna Kilisesi, Direkli Kilise, Ayvalı Kilise, Haçlı Kilise ve Üç Haçlı Kilise vadi yürüyüşü sırasında karşına çıkacak kiliseler arasında.
Zemi Vadisi: Trekking İçin İdeal
Doğa yürüyüşü sevenler, bu vadi tam size göre. Vadi; dik kayalar, küçük dar yollar, çiçekler ve meyve ağaçlarıyla dolu bir yola sahip. Buradaki yürüyüşün sırasında El-Nazar Kilisesi, Görkündere Kilisesi, Saklı Kilise ve Sarnıç Kilisesi karşına çıkacak tarihi yapılar arasında yer alıyor.
Ihlara Vadisi: Saklanmış Bir Doğa
Melendiz Çayı, kiliseler, şapeller ve muhteşem bir doğa. Ihlara Vadisi’ni oluşturan güzellikler bunları sunuyor. Saklanmış doğası ve kayalara oyulmuş freskli kiliseleri gerçekten görülmeye değer.
Temenni Tepesi: Seyir Zevki Yüksek
Kılıçarslan Gazi Türbesi ve Anıt Mezarları’nın yer aldığı Temenni Tepesi, şehrin yüksek noktalarından biri. Ürgüp manzarasından Erciyes zirvesine kadar uzanan seyir zevki için Temenni Tepesi’ne uğrayabilirsin.
Ürgüp Müzesi: Farklı Çağları Ziyaret
Temenni Tepesi’nde yer alan Ürgüp Müzesi’nde, farklı çağlara ait el yapımı eşyalar, sikke ve madalyalar bulunuyor. Ücretsiz bir şekilde herkesin ziyaretine açık.
Üç Güzeller: Kapadokya’nın Simgelerinden
Üç Güzeller, Instagram postu için uygun duraklardan biri. Peribacalarının arasında şapkalarıyla arzı endam ediyorlar. Zaten tam bu nokta için Kapadokya’nın simgelerinden diyebiliriz. Ziyaret etmek ücretsiz.
Asmalı Konak: Taş Avlulu Otantik Bir Konak
Bir döneme damgasını vurmuş, Seymen ve Bahar’ın aşk hikayesini anlatan dizi Asmalı Konak aslında sadece bir dizi olarak kalmamış. Dizinin çekildiği taş avlulu otantik konak, restoran ve otel olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Gezilecek yerlerin sonuna geldik, ama yapacak şeyler henüz bitmedi.
Kapadokya’da Yapılacak Şeyler
- Avanos demek, çömlek demek. Buraya geldiğinde mutlaka bir dükkana uğrayıp çömlek yapma deneyimi yaşamanı öneriyoruz.
- Asmalı Konak’a uğrayıp otantik mimarinin arasında güzel kareler yakalayabilirsin.
- Göreme’de bulunan Sunset Point’te gün batımını yakalayıp eşsiz manzaranın keyfini çıkarabilirsin.
- ATV kiralayıp vadilerin arasında modern bir masala doğru yolculuk yapabilirsin.
- At binmeyi seviyorsan ya da deneyimlemek istiyorsan burası tam yeri diyebiliriz.
- Güllüdere ve Kızıl Vadi arasında dolunay turuna mutlaka katılmanı öneriyoruz.
- Hava koşulları uygunsa Kapadokya’da balon turunu da kaçırmamalısın.
Kapadokya ile ilgili hazırladığımız çok yazımız var. Araştırma yapmayı seviyorsan senin için birkaçını aşağı bırakıyoruz.
Güzel Atlar Ülkesi: Kapadokya Gezisi İçin 9 Tavsiye
Kapadokya Gezi Rehberi | Kapadokya’da Gezilecek Yerler
Yazımızın sonuna geldik, Dilersen bunları bireysel gezmek yerine Günübirlik Kapadokya turu da düşünebilirsin. Daha önce hiç tura katılmadıysan sana yardımcı olması için Tur Seyahati mi, Bireysel Seyahat mi?: Sana Uygun Olanı Keşfet yazımızı inceleyebilirsin.
One Comment
COME RENT
21 Ocak 2023 at 09:43Şire Pazarı. Dünyanın en lezzetli kayısıları burada. Kayısının her hâlini görebileceğin bu durakta cömert bir esnafla ve kayısı dükkanlarıyla dolu kocaman bir avluyla karşılaşacaksın. Başka bir yerde böyle bir lezzet bulmak zor olduğu için bu molayı değerlendirmeni öneririz.
Gerçekten öyle.Blog harika olmuş.Emeğinize sağlık.