İçindekiler
Makedon kültürünü merak edenler için hazırladığımız Kuzey Makedonya gezi rehberi, vizesiz Balkanlar tatili yapmak isteyenlere ilham verecek.
Yugoslavya’nın dağılmasından sonra bağımsızlığı ilk olarak Türkiye tarafından tanınan Makedonya, resmi adı ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, görkemli tarihi ve yemyeşil doğası ile yakın mesafe yurt dışı tatili düşünenler için hem ekonomik hem de keyifli bir seçenek. Başkent Üsküp çevresinde şekillenen ülkede keşfedilecek birçok yer, dinlenecek birçok hikaye ve tadılacak birçok yeni lezzet var.
Kayak tatilinden kültür turlarına, eğlence gezilerinden sakinlik arayışına kadar her tatil konseptine hitap eden Makedonya, ayrıca oldukça ekonomik bir ülke. Türkiye’den yola çıkıp Balkanlar turu yapmak istiyorsan ya da ucuz yurt dışı tatili yapmak istiyorsan biz bu yazıyı yazarken Avrupa Birliğine girmek üzere olan Makedonya, seçeneklerden biri olmaya aday.
Kuzey Makedonya Gezi Rehberi: Makedonya Hakkında Bilgi
Son sayıma göre yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan, Büyük İskender’in ülkesi Makedonya; Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan ile komşu. Doğal olarak Balkanlardaki etnik çeşitlilikten payını alıyor. Boşnak, Sırp, Yunan, Türk ve Makedonların beraber yaşadığı bu küçük ülkenin iki büyük şehir var: Üsküp ve Ohri. Aralarındaki mesafe yaklaşık 3,5 saat.
2018 yılı itibarıyla Makedonya’nın para birimi Makedon dinarı. Euro ya da dolar çoğunlukla geçmiyor. Tabii Yunanistan’ın komşusu Makedonya’da kısa süre sonra işler değişebilir ve kendi para birimleri yerine euro kullanabilirler.
Makedonya’nın büyükşehirleri modern çağı yakalamış. Üsküp ve Ohri gibi şehirlerde aradığın her şeyi bulabilir, gelişmiş iletişim ağlarını kullanabilir ya da gece hayatı maceralarına çıkabilirsin. Özellikle Üsküp’te kaliteli bir akşam geçirme amacı ile gidebileceğin canlı müzik mekanlarının sayısı hayli fazla.
Ülkenin her yeri yemyeşil. Özellikle nehir kenarlarındaki parklar, huzurlu ve sakin bir gün geçirmek için gidilebilecek yerler. Sovyet zamanlarından kalma geniş caddeleri ile Makedon şehirlerinde uzun yürüyüşlere çıkmak çok keyifli.
1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonlar, kendi tarihlerine çok önem veriyor. Büyükşehirlerin birçok yerinde ünlü Makedonların heykellerini görebilirsin. Ayrıca Makedon tarihi ile ilgileniyorsan burada görebileceğin pek çok müze mevcut. Büyük müzelerde İngilizce dil opsiyonu varken bazı müzelerde ise ne yazık ki dil desteği yok.
Eski zamanlarda Osmanlı topraklarında yer alan bu ülkede birçok tarihi cami, han ve hamam var. Özellikle Üsküp, Osmanlı tarihini merak edenlerin mutlaka görmesi gereken şehirler arasında yer alıyor.
2011 yılındaki araştırmalara göre Avrupa’nın en ucuz ülkelerinden biri olarak seçilen Makedonya, bugün hala ekonomik yurt dışı tatilini mümkün kılıyor. Vizesiz Balkan ülkesi ziyareti yapmak istersen değerlendir deriz.
Kuzey Makedonya Gezi Rehberi: Nasıl Gidilir?
Büyük İskender’in ülkesine gitmenin en pratik yolu hava yolu seyahati. İster yalnız git ister “Biz buraya ailece gitmeye karar verdik.” diyor ol, Pegasus tarifelerinde uygun fiyatlı uçak biletleri bulabilirsin.
Makedonya turlarının başlangıç noktası çoğunlukla Üsküp oluyor. Üsküp uçak bileti alarak sıcakkanlı, cömert ve misafirperver insanların yaşadığı bu güzel ülkeye hızlı bir şekilde yolculuk yapabilirsin. Makedonya insanları, sevecen ve dost canlısı; aynı zamanda her zaman yardımsever. Buradan unutamayacağın anılar ile ayrılacaksın. O zaman Makedonya turu düşünenler için hazırladığımız Kuzey Makedonya gezi rehberi başlasın!
Makedonya Uçak Bileti Ara
Kuzey Makedonya’da Gezilecek Yerler
Konumu gereği farklı kültürlerin izlerini taşıyan Makedonların ülkesinde gezip görülebilecek birçok yer var. Ülkenin yüz ölçümü küçük olabilir, ama içeriği muazzam. Makedonya’yı gezmeden önce iyi düşünülmüş bir seyahat planı yapmanı tavsiye ediyoruz. Öncelikle karar vermen gereken şey, neyi ön plana alacağın. Üsküp’e mi gitmek istiyorsun, yoksa Ohri’ye mi? Diğer tarafta “Manastır Şehri” olarak bilinen Bitola da var. En iyisi biz Makedonya’da gezilecek yerler listesini şehirler bazında sana anlatalım.
Pek Meşhurdur Heykelleri: Başkent Üsküp
Makedonya gezi rehberi yazımızın ilk durağı başkent Üsküp. Son yirmi yılda yapılan yatırımlar ile yenilenen Üsküp, Vardar Nehri’nin kıyılarında şekillenmiş tarihi bir şehir. Neo klasik yapılar ve heykellerle kaplı Üsküp, aynı zamanda Makedonya’da Osmanlı izlerinin en belirgin görüldüğü kent konumunda. Güneş ışığı altında bir Osmanlı şehri gibi görünen, gece bastığında ise bir ışıklar ve heykeller kentine dönüşen Üsküp, mimari açıdan iki karakterli.
Üsküp hakkında daha önceden bir yazı hazırlamıştık. Şehir kültürünün derinlerine inmek istersen okuyabilirsin.
Üsküp’te görülmesi gereken yerler şu şekilde sıralanıyor:
- Makedonya Meydanı
- Türk Çarşısı
- Taş Köprü
- Üsküp Kalesi
- Makedonya Arkeoloji Müzesi
- Makedonya Köyü
- Rahibe Teresa Evi
- Stobi Antik Kenti
- Milenyum Haçı
Göl Kıyısında Bir Cennet Şehir: Ohri
Ohri, Avrupa’nın en derin gölüne ismini veren şehir. Yaklaşık 42 bin kişilik nüfusu ile küçük bir şehir olan Ohri, Osmanlı izlerinin görülebildiği kentler arasında. Tarihi boyunca birçok medeniyeti görmesi nedeniyle bir kültür mozaiğine dönüşen Ohri, tarihi yerleri ve tabiat güzellikleri ile özellikle yaz aylarında on binlerce turisti kendine çekiyor.
365 tane kilisenin bulunduğu Ohri, daha çok bir Orta Çağ kenti ile fantastik filmlerde geçen kasabaların karışımı gibi. Milcho Manchevski’nin ünlü filmi “Yağmurdan Önce”nin çekildiği yerlerden biri olan St. Kaneo Kilisesi, dini yapılar arasında en ünlü ve belki de en güzel olanı. Tabii sonuçta güzellik göreceli bir kavram, kararı sana bırakıyoruz.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ohri Gölü, şehrin en turistik noktası olarak göze çarpıyor. Avrupa’nın en derin ve büyük göllerinden biri olan bu doğa harikası yer, tatlı suda yüzmeyi sevenler için biçilmiş kaftan. Ayrıca Ohri Gölü’nden inci çıkarılıyor. Makedonya hediye dünyasında sevdiklerine alınabilecek en güzel hediye de bir Ohri incisi olabilir.
Makedonya gezi rehberi duraklarından Ohri’de gezilecek başka nereler var? Aşağıya sıralayalım:
- Aziz Yuhanna Kilisesi
- Çar Samuel Kalesi
- Ploşnik
- Su Müzesi
- Sveti Naum Manastırı
- Galicica Doğal Parkı
Ohri’de ucuza konaklamak için hosteller var. Şehirde yeme içme fiyatları da oldukça uygun. Şehir çevresini uygun fiyatlarla dolaşmak istersen kendine burada bisiklet kiralayabilirsin.
Ohri’de yüzme istersen senin için en güzel plajları sıralayalım:
- Kaneo Plajı
- Gradiste Plajı
- Lagadin Plajı
Korunmuş tarihi ve doğası ile Ohri, Makedonya tatilinde en az 2-3 günü hak ediyor.
Manastır Şehri: Bitola
Küçük bir kasaba büyüklüğünde olan Bitola’da görülecek çok şey var. Üsküp ve Ohri’ye göre çok daha ucuz bir şehir olan Bitola, Makedonya turunda 1-2 gün ayrılması gereken şehirlerden biri. Peki, Bitola’da ne yapılır?
Ülkenin ikinci büyük üniversitesine ev sahipliği yapan Bitola, Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”sinde “En Güzel Rum İli” olarak tanımlanmış. Klasik evleri ve yemyeşil doğası birçok filme arka plan olan Şirok Sokağı ile Bitola, bu unvanı kesinlikle hak ediyor! Turistik açıdan önemli bir konuma sahip Bitola’da gezilecek yerleri merak ediyorsan senin için sıralayalım:
- Pelister Milli Parkı
- Manastır Saat Kulesi
- Herakleia Linkestis Kalıntıları
- Bitola Müzesi (NI Institute and Museum Bitola)
Kuzey Makedonya’da Gidilebilecek Alternatif Yerler
Makedonya’da görülecek yerleri şehirler bazında konuştuk. Peki, bize her şeyi ile çok yakın olan bu ülkede başka nereleri görebiliriz?
- Öncelikle Ohri Gölü çevresine kurulmuş şehirlerden bir diğeri Struga, doğası ve kültürü ile kesinlikle bir tatil durağı olmayı hak ediyor. Ohri üzerinden otobüslerle 20 dakikada ulaşabileceğin Struga, ahşap köprüsü ve bu köprü çevresinde düzenlenen şiir festivali ile pek meşhur.
- Makedonya’da Osmanlı izlerinin peşinden yürümek isteyenler, “Kalkandelen” ismi ile de bilinen Tetova (Tetovo) şehrini mutlaka listeye eklemeli. Şar Dağlarının eteklerinde, Pena Nehri’nin kenarına kurulmuş Tetova, İslami eserleri ile dikkat çekiyor. Sersem Ali Baba’nın 1526 yılında temelini attığı ve kendi ismi ile anılan Harabati Tekkesi bu eserler arasında. Ayrıca süslemeleri ile dikkat çeken Alaca Camii de kesinlikle görülmeye değer. Makedonya gezi rehberi için önemli tarihi duraklardan biri burası.
- Üsküp’e kara yolu ile 1.5 saatlik uzaklıkta bulunan Mavrovo bölgesi, kış ya da doğa tatili konseptleri için pek uygun. Mavrovo Gölü kenarında kurulmuş küçük ve sevimli bir kasaba olan Mavrovo, kayak merkezi ile kış döneminde bir turizm bölgesine dönüşüyor. Üstelik ülkenin üç milli parkından en büyük olanı yani Mavrovo Milli Parkı da burada. Karlı orman manzaraları eşliğinde romantik bir tatil düşlüyorsan ve ekonomik de olsun istiyorsan Mavrovo ismini not almanı tavsiye ediyoruz.
- Makedon kültürünün derinliklerine inmek istiyorsan Batı Makedonya’daki Yukarı Polog bölgesine göz atabilirsin. Vardar Nehri’nin kıyısına konumlanmış Gostivar, kendisi küçük ama kültürü büyük bir şehir. Burada Gönovitsa Mağarası’nı keşfedebilir, Baküs Perisi heykelini görebilirsin.
- Makedonya gezi rehberi, Osmanlı izleri görmek isteyenlere de fikirler veriyor. Osmanlı zamanlarından kalma bir köşk görmek isteyenler, Resne şehrini de ziyaret edebilir. 1385’ten 1913’e kadar Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan bu şehir, Makedon kültürünün Osmanlı kültürü ile iç içe geçmiş halini gözlemlemek için eşsiz bir fırsat sunuyor. UNESCO himayesinde korunan seramik eserleri ile bilinen Resne’deki Ahmet Niyazi Bey Sarayı mutlaka görülmeli.
Makedonya, gece hayatı konusunda ortalama üzeri bir ülke. Daha önce Balkan gece hayatı hakkında bir yazı yazmıştık. Ünlü Makedonya gece kulüplerini merak ediyorsan o yazımızı okuyabilirsin.
Makedonya Gezi Rehberi Devam Ediyor: Yeme İçme
Makedonya yemek kültürü tam anlamıyla bir kültür mozaiği. Konumu gereği Avrupa, Osmanlı ve Balkan mutfağından etkilenen Makedon mutfağında, et ve bakliyat çeşitlerinin ön planda olması dışında hamur işi ve tatlılar da çok seviliyor.
Üsküp yeme içme mekanlarında Türk kültürüne benzer lezzetler bulabileceğin gibi aynı ismi taşıyan, fakat tamamen farklı tariflerle hazırlanan simit ve poğaça gibi hamur işleri de göreceksin. Üsküp mutfağında böreğin ve hamur işlerinin yeri çok ayrı. Şehirde gezinirken birçok pastane göreceksin, şaşırma!
Makedonya mutfağının olmazsa olmazı ise köfte… Özellikle Üsküp Eski Çarşı bölgesinde kaçırmaman gereken mekanlar var. Kuzey Makedonya gezi rehberi içinde en lezzetli durakların bir kısmı orada. Örneğin Destan. 1913 yılından beri köfteleri ile pek meşhur olan bu mekanda cevapi ya da cevabdzinica denen köfteleri mutlaka denemelisin. Ayrıca ajvar sosunu daha önce denemediysen mutlaka dene. Makedon yeme içme mekanlarında ağırbaşlı ve sakin bir atmosfer var. Yani köften biraz geç gelirse kafana takma; çünkü buna değecek!
Kuzey Makedonya gezi rehberimiz burada sonlanıyor, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Biraz İtalyan, Biraz Balkan Esintisi: Karadağ başlıklı yazımıza geçebilirsin.
One Comment
Sıvı Dolum Makinası
30 Mayıs 2019 at 12:43Çok güzel anlatımlı bir makale olmş teşekkürler, gezi için ilk baktığım blog burası oluyor.