Dalyan Gezi Rehberi

Dalyan Gezi Rehberi | Gezilecek Yerler

Gezginlerin, şehrin kaosundan kaçmak isteyenlerin, yeşilin ve mavinin peşinde koşanların büyük arzuları, “küçük bir sahil kasabasına kaçmak” sözünde gizlenir. Ağaçların arasından denize bakan yollar bulma, denizin kenarına bir havlu bir şemsiye atma düşüncesi bile huzura doğru yelken açmana yardımcı olabilir.

Yaz, bahar ya da kış; ülkemizin cennet durakları her mevsim başka güzel. Turizm cenneti olarak kabul edip bağrımıza bastığımız Muğla da öyle. Peki, Muğla’nın eski bir balıkçı kasabasına doğru seyahate çıkmaya ne dersin? Evet, caretta carettalara ev sahipliğiyle meşhur yeryüzü cenneti Dalyan’dan bahsediyoruz. 

Dalyan gezi rehberi hazırlayarak bu bölge hakkında aradığın ne kadar detay varsa seninle paylaşmaya geldik. Kendine güzel bir tatil hediyesi vermek istersen planlamaya yardımcı olacak ipuçlarımızla karşındayız.

Tatil modunu açtıysan haydi başlayalım!

Dalyan Nerededir? Nasıl Gidilir? 

Dalyan nerede, nasıl gidilir

Muğla’nın Ortaca ilçesinde bulunan Dalyan, Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinin kesişiminde yer alıyor. Dalyan’a kara yolu ve hava yoluyla ulaşım sağlanabiliyor. Zaten ucuz uçak bileti fiyatlarını nerede bulacağını biliyorsun. 

Dalyan’a hava yolu ile ulaşmak için ucuz dalaman uçak bileti almalısın. Dalaman Havalimanı’nda indikten sonra ister araç kiralayarak ister servis kullanarak yapacağın aktarmayla 30 km uzaklıkta bulunan Dalyan’a ulaşabilirsin. Marmaris’ten gelmeyi planlıyorsan da tekne turlarını tercih edebilirsin. 

Dalaman Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Dalyan’da Gezilecek Yerler 

Dalyan'da gezilecek yerler

Şirin küçük bir cennet olan Dalyan’da gezilmesi gereken pek çok durak var. “Dalyan’da ne yapılır?” sorusunu senin için yanıtladık ve mutlaka uğraman gereken noktalardan bahsettik. İşte; şifalı durakları, doğal ortamı ve eşsiz coğrafyası karşısında hayranlık yaratan Dalyan’da gezilecek yerler:

Kaunos Kral Mezarları: Gökyüzüne Yakın, Dünyaya Uzak

Kaunos Kral Mezarları

M.Ö 4. yüzyıl sonrasında Dalyan Çayı’nın etrafındaki kayalıklara inşa edilen Kral mezarlarının kökeni Urartular dönemine dayanıyor. Mezarların içerisinde akropol, Roma hamamı, spor salonu, tiyatro, bazilika, kilise, çeşme ve diğer kalıntılar yer alıyor. Tanrılara yakın olmak için yükseklere yapılan bu görkemli antik kaya mezarları görünce Kaunosluların  krallarını çok sevdiğini düşünebilirsin.

Dalyan’dan yarım saatlik yürüyüş ile Kaunos’a ulaşabilirsin ya da Dalyan’dan Kaunos’a  yapılan tekne turlarına katılabilirsin. Müze Kart kullanarak da ücretsiz bir şekilde Kaunos Kral Mezarları’nı ziyaret edebilirsin. 

Kaunos Antik Kenti: Karia ve Likya Arasında Etkileyici Bir Tarih 

Kaunos Antik Kenti, Dalyan

Kral mezarlarını popüler olduğu için daha önce duymuş olabilirsin. Peki, Kaunos Antik Kenti’ni duymuş muydun? Antik dönemde ticaretin merkezi olan Kaunos; Mısır, Pers, Bergama, Rodos ve Roma medeniyetlerinin etkisinde kalmış bir yer. Aynı zamanda Karia ve Likya’nın sınır kenti. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olmasına rağmen pek bilinen antik kentlerden biri değil.

Denizin kenarında muhteşem bir manzaraya sahip antik kent, ülke içinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan. Antik tiyatronun tepesinde oturup manzaraya baktığında ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksın. Kral Mezarları’ndaki gibi burayı da Müze Kart ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin. 

Dalyan Lagünü ve İztuzu Plajı: Eşsiz Bir Bölge 

Dalyan Lagünü, İztuzu Plajı

İztuzu Plajı, The Times gazetesi tarafından “Avrupa’nın en iyi açık alanı” olarak ilan edilmiş bir yer. Biz daha çok caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı bölge olarak biliyoruz. Dalyan Lagünü ve İztuzu arasında uzunca bir plaj bulunuyor. Yani plajın bir yanı tatlı, bir yanı tuzlu sudan oluşuyor. Lagünün (denizle bağlantısı olan sığ göl) manzarası hayli etkileyici. Dağlardan denize düşen yansıma ise bölgenin gerçekliğini sorgulatır cinsten.

Tekne turlarıyla ulaşabileceğin bu doğa harikası bölgeyi mutlaka görmelisin. 

Kargıcak Koyu: Kanoları Hazırlayın, Bugün Koy Koy Geziyoruz

Kargıcak Koyu, Dalyan

Ege Bölgesi koyları arasına ekleyebileceğimiz Kargıcak Koyu, İztuzu’ndan biraz daha ileri bir noktada, zorlu yollara sahip bir durak. Dalgasız denizi, sakin ortamıyla “Dalyan’da nerede denize girilir?” sorusunun cevabı olarak önerebileceğimiz bir yer. Yalnız yolunun zorluğu konusunda uyarımızı yapalım. 

Buraya geldiğinde kano kiralayıp denizin ve güneşin keyfini doyasıya yaşayabilirsin. Yönünü başka koylara çevirirsen doğanın güzelliğine hayran kalacaksın. 

Sülüngür Gölü (Sülüklü Göl): Muhteşem Bir Doğa 

Sülüngür Gölü, Sülüklü Göl, Dalyan

Kaynak

Kaunos Antik Kenti’nin eski limanlarından birisi olan bu göl, günümüzde Sülüklü Göl veya Sülüngür Gölü olarak biliniyor. Çam ağaçlarının çevrelediği göl, çevresinin sakinliğiyle doğaseverlerin hayran olacağı bir yer. Balık tutmak ve denize girmek yasak. Ancak doğasına hayran olmak serbest!

Radar Tepesi: Burada Instagram Postu Atılır 

Radar Tepesi, Dalyan

Gün batımları, gün doğumları ve Instagram postları için uygun durağı açıklıyoruz: Radar Tepesi! İztuzu ve  doğa harikası Dalyan Lagünü özellikle bu noktadan kuş bakışı olarak görülebiliyor. Ülkemizin her yeri bir cennet, ancak Radar Tepesi’nin manzarası bu yeryüzü cennetlerinin en büyüleyicilerinden.

Sultaniye Kaplıcaları: 2000 Yıllık Şifa Durağı 

2000 yıl önce Kaunoslular tarafından kullanılan kaplıcalar halâ şifa dağıtmaya devam ediyor. Radyoaktivite yüksekliği yoluyla rehabilite edici özelliği bulunuyor. Türkiye’nin radyoaktivitesi en yüksek kaplıcası olduğu için de şifa bulmaya gelenleri boş çevirmiyor diyebiliriz. Burayı hem çamur banyosu yapmak hem şifa bulmak için ziyaret edebilirsin.

Dalyan’da Ne Yenir? Neyi Meşhur? 

Dalyan'da ne yenir, nesi meşhur?

Cennet bir coğrafyada yer alan Dalyan’da yemek konusunda hayli çeşitli ve lezzetli seçenek mevcut. “Dalyan’ın neyi meşhur?” diye merak ediyorsan söyleyelim: Mavi yengeç, ahtapot yahni, balık buğulama gibi taze deniz ürünleri sevilen lezzetler arasında yer alıyor. 

Şifalı otları ve sebzeleri de unutmamak lazım. Kabak çiçeği dolması, ot kavurması, Dalyan köftesi ve deniz börülcesi de mutlaka denenmesi gereken meşhur yemeklerden.

Dalyan İçerisinde Ulaşım Nasıl Sağlanır? 

Dalyan içi ulaşım

Dalyan içerisinde gezmek ya da plaja gitmek için Cumhuriyet Meydanı’ndan kalkan minibüs hattını kullanabilirsin. İztuzu Plajı’na olan minibüs seferleri yaz aylarında genelde sabah 08:00’den akşam 20:00’ye kadar. Dalyan merkezden dolmuş mantığıyla işleyen tekneleri de kullanarak yakın çevredeki cennet durakları ziyaret edebilirsin. (0252) 284 24 58 numarasını arayarak sefer saatleri hakkında bilgi edinebilirsin. 

Dalyan Çevresinde Gezilmesi Gereken Yerler 

Dalyan’ın nasıl bir yer olduğunu gördüğüne göre sıra geldi bu cennet bölgenin etrafını dolaşmaya. Büyüleyici duraklarının etkisi hazır üzerindeyken diğer cennet yerlere geçiş yapabilirsin. Biliyorsun ki her yeni durak başka bir macera!

Köyceğiz: Sakin ve Huzur Dolu 

Köyceğiz

Toros Dağları’nın batı uzantısı olan Sandras Dağı’nın çevrelediği Köyceğiz, Dalyan’a yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan güzide bir tatil beldemiz. Aynı zamanda yavaşlık ve huzurun etkisini hissettirdiği cittaslow şehirlerimizden de biri.

Köyceğiz’de gezilecek yerlere baktığımızda karşımıza Köyceğiz Gölü çıkıyor. Ceneviz hapishanesine ev sahipliği yapan bir adaya sahip bu göl, kanallarla eşsiz Dalyan Lagünü’ne bağlanıyor. Burada bir tekne turuna katılırsan muhteşem doğaya ve tarihe şahitlik edebilirsin. 

Ekincik Koyu: Bir Tarafın Yeşil, Bir Tarafın Mavi Olsun 

Ekincik Koyu, Köyceğiz

Kaynak

Köyceğiz’e bağlı Ekincik Koyu, bölgenin denize girilebilecek en güzel yerlerinden. Bir tarafı yeşil, bir taraf mavi, girişi ücretsiz, suyu sakin ve derin. Dilersen piknik yapabileceğin de bir yer. Aynı zamanda kamp yapabileceğin alanlar da mevcut. Köyceğiz’den kalkan otobüsleri kullanarak bölgeye ulaşabilirsin. 

Otobüs sefer saatleriyle ilgili bilgi almak için Muğla Belediyesi’nin web sayfasını ziyaret edebilirsin.

Sarıgerme Plajı: Dalgalı Deniz Sevenlere Özel

Sarıgerme Plajı, Köyceğiz

Dalgalı, uygun fiyatlı, ailece gitmeye uygun, işletmesi bulunan, otoparkı olan bir yer arıyorsan Sarıgerme kesinlikle kriterlerine uyuyor. Ortaca’da bulunan bu güzel koya geldiğinde deniz ve plajın tadını çıkarıp kamp da yapabilirsin. Aracın varsa yakınlarında bulunan Aşı Koyu’na da mutlaka uğramanı öneririz.

Köyceğiz Sığla Ormanı: Endemik Bir Nokta 

Sığla Ormanı, Köyceğiz

Kaynak

Köyceğiz Sığla Ormanı, bölgenin özel yerlerinden biri. Bunun sebebi de dere boylarında yetişen sığlanın tam manasıyla bir orman oluşturduğu Türkiye’deki tek yerin Köyceğiz olması. Huzurlu bir kamp deneyimi yaşamak istersen belediyenin işlettiği, sığla ağaçlarıyla kaplı bir kamp alanı bulabilirsin. 

Yuvarlakçay: Bereketli Sular  

Köyceğiz sınırlarında yer alan Yuvarlakçay, ismini eski ve bereketli bir hikâyeden alıyor. Hikâyeye göre 200 yıl önce Çiçek Baba Dağı’ndan Köyceğiz Gölü’ne akıp insanların susuzluğunu gideren su kurur ve bölge halkı uzun yıllar susuzluk çeker. Çayın oluşumundan sonra ise buradaki sular yuvarlana yuvarlana Köyceğiz Gölü’ne akar. Bereketiyle gölü dolduran su, bir halkı kuraklıktan kurtarmış olur. 

Dilersen bereket getiren Yuvarlakçay’ın etrafındaki salıncaklarda keyifli vakit geçirebilirsin. Ayrıca Instagram’ın için güzel fotoğraflar çekebileceğin bir yer. Ancak suyu hayli soğuk, haberin olsun. 

Toparlar Şelalesi: Doğa Yürüyüşü Yapmak İsteyenler Toplansın 

Toparlar Şelalesi, Köyceğiz

Kaynak

Köyceğiz’e 5 km uzaklıkta bulunan Toparlar Şelalesi’ne ulaşmak için araçtan indikten sonra bir müddet yürümek gerekiyor. Güzel bir doğa yürüyüşü arayışın varsa bu parkur seni mutlu edecek. Sonrasında herhangi bir giriş ücreti ödemeden şelaleyi ziyaret edebilir, buz gibi suyunda vakit geçirebilir ve bu yeryüzü cennetinin keyfini doya doya çıkarabilirsin.

Akyaka: Farklı Aktiviteler Arayanlara Güzel Haber 

Azmak Nehri, Akyaka

Muğla’nun Ula ilçesine bağlı Akyaka, tam bir aktivite cenneti. Tekne, kano, rüzgar sörfü, yamaç tırmanışı, yamaç paraşütü gibi farklı deneyimler yaşayabileceğin pek çok durağa sahip. Azmak Nehri, Akyaka Plajı, Azmak Kaya Mezarları ise gezip görebileceğin, keyifli vakit geçirebileceğin noktalar arasında yer alıyor. 

Fethiye: Yeryüzü Cenneti 

Fethiye, Ölüdeniz, Yamaş Paraşütü

Muğla’nın güzel ilçelerinden Fethiye, Dalyan’a gittiğinde kolayca ulaşabileceğin yerlerden biri. Zaten yola çıktıysan bu bölgenin doğasının ne kadar harika olduğuna şahit olmuşsundur. Fethiye de yeryüzündeki cennetin varlığını kanıtlar nitelikte bir güzelliğe sahip. İster doğa yürüyüşleri yap, ister kendini Babadağ’dan muhteşem Ölüdeniz manzarasına bırak. Plajı, denizi, tabiatı gönlünü fethedecek!  Daha önce Fethiye Gezilecek Yerler yazımızda nereleri gezebileceğinden bahsetmiştik. Dilersen gitmeden buraya bir göz atabilirsin. 

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Dalyan’a yakın başka bir durak olan Marmaris’in En Güzel Plajları ve Koyları yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın