İçindekiler
Yeni kuşakların en büyük tutkularından biri seyahat etmek. Özellikle Z kuşağı açısından seyahat etmek bir yaşam tarzı. Bu nedenle genç kuşaklar hem diledikleri gibi dünyayı dolaşmak hem de bunu yaparken aktif şekilde çalışmak istiyor.
Ayrıca artık dünya küresel bir köy konumunda ve kıtalar aşmak, istenilen zamanda istenilen yerde olmak çok kolay durumda. O yüzden dijital çağın çocukları bir şirkette ömür boyu çalışmak yerine farklı kariyer fırsatlarının peşinden gitmeyi ve lokasyondan bağımsız hareket etmeyi tercih ediyor.
Hayatı deneyimleyerek yaşamayı tercih eden yeni kuşakların iş modellerinden biri olan “dijital göçebelik” ya da orijinal ismiyle “digital nomad” son yılların en trend kavramlarından. Bu yazımızda size bir yaşam tarzı olan dijital göçebeliği, dijital göçebelerin özelliklerini ve uçak biletini alıp yaşamak istedikleri şehirleri anlatacağız. Ancak öncelikle bu kavramı biraz daha irdeleyelim.
Digital Nomad Nedir: Deneyim Odaklı Yaşam
İnternet, akıllı telefon, tablet ve bulut tabanlı uygulamalar kullanarak lokasyondan bağımsız şekilde çalışan ve sürekli seyahat eden kişilere digital nomad ya da dijital göçebe deniyor. Deneyim odaklı yaşamı hayat felsefeleri haline getiren dijital göçebeler, çoğunlukla seyahat ettikleri ve kısa süreli yaşadıkları şehirlerdeki co-working alanlarda yani ortak paylaşımlı ofislerde, kafelerde çalışıyorlar.
Dünyanın en önemli ekonomi dergilerinden biri olan Forbes da dijital göçebeliği yaratıcı, kaliteli ve yükselen bir sınıf olarak tanımlıyor. Hayatı deneyim odaklı ve online şekilde yaşayan bu sınıf, geleceğin en önemli iş güçlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
İş hayatı ile seyahat kavramını birleştirmenin en özgürlükçü yolu olarak görülen dijital göçebelik; özellikle tasarım, fotoğraf, yazarlık, dijital pazarlama, yazılım, stratejik danışmanlık ve proje yönetimi gibi alanlarda kendisini gösteriyor.
Digital Nomad Olmanın Avantajları Nelerdir?
Dünyayı dolaşma tutkusuna sahip olan ve çalışmak için herhangi bir lokasyona bağlı olmayan bu yenilikçi gruba destek veren şirketlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Hatta bazı şirketlerde lokasyondan bağımsız şekilde çalışmak isteyen yaratıcı ve üretken beyinler için özel kadrolar açılıyor. Gelin, dijital göçebe olmanın avantajlarına bir göz atalım.
Farklı Kültürleri Tanıma Fırsatı
Y ve Z kuşağı gibi yenilikçi kuşaklar açısından seyahat etmenin yanında multikültürel bir ortamda yaşamak da hayli önemli. Seyahat etmeyi bir yaşam biçimine dönüştüren bu yenilikçi kuşaklar, dijital göçebe olarak farklı kültürleri, yerel halkları tanıma şansına sahip oluyorlar. Bu sayede de kendilerini kişisel olarak geliştirme ve dönüştürme imkanı yakalıyorlar. Ayrıca farklı ülkelerdeki çalışma sistemlerini ve yapılarını görerek hayal güçlerini de geliştiriyorlar.
Çalışma Yönünden Esneklik
Dijital göçebeler diz üstü bilgisayarlarının, tabletlerinin ve akıllı telefonlarının olduğu her ortamı iş yerine çevirebiliyorlar. Bu sayede de mesai saatleri konusunda daha özgür hareket edebiliyorlar. Genellikle tasarım, yazarlık, yazılım ve danışmanlık gibi alanlarda çalışan dijital göçebeler, kendi çalışma saatlerini kendileri belirleyebiliyorlar.
Stresi Az, Seyahati Bol Bir Hayat
Kendi çalışma ortamlarını ve saatlerini kendileri belirleyen dijital göçebeler, günlük bir rutine sahip değiller. Çoğunlukla seyahat ettikleri ve gün içerisinde farklı aktiviteler yapabildikleri için de hayatlarındaki stres oranı daha az.
Network Oluşturma İmkanı
Dijital göçebeler değişik ülkelerde çalışma şansına sahip oldukları için farklı kanallardan birçok insanla tanışabiliyorlar. Tanıştıkları farklı iş kollarındaki ve sektörlerdeki kişilerle de iletişim ağlarını ve profesyonel çevrelerini genişletebiliyorlar.
Yeni Diller Öğrenme Olanağı
Dijital göçebe olarak çalışmanın en önemli koşullarından biri, evrensel dil olan İngilizceye hakimiyet. Uluslararası bir alanda ve dünya çapında çalışan dijital göçebeler, İngilizcenin yanı sıra gittikleri ülkelerdeki dilleri de öğrenebiliyor ve iletişim kurma yeteneklerini artırabiliyorlar.
Digital Nomad Şehirleri: Macera Dolu Rotalar
Peki ya dijital göçebeler en çok hangi şehirlerde çalışmak ve yaşamak istiyor? Gelin, dijital göçebelerin popüler duraklarına beraber göz atalım.
Budapeşte: Avrupa’nın Yeni Gözdesi
Budapeşte son yıllarda Avrupa’nın gözde rotalarından biri konumunda. Dijital göçebelerin de popüler durakları arasında bulunan şehir, Orta Avrupa’nın en ilham verici ve en eğlenceli yerlerinden.
Macaristan’ın başkenti olan ve Tuna Nehri tarafından ikiye bölünen şehrin geçmişi üç bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Avrupa’nın en heyecan verici güzergahlarından biri olan şehir; kültürel dokusu, tarihi derinliği ve yerel tatları ile yeni kuşakları cezbediyor.
Bir zamanlar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun da önemli bir parçası olan Budapeşte, 2. Dünya Savaşı’nda hayli zarar gören bir yer. Ancak şehir yıllar içerisinde olağanüstü bir çaba ile yeniden inşa edilmiş ve Doğu-Batı kültürlerinin kesiştiği enfes bir yer haline gelmiş.
Kültürel zenginliğinin ve gurme tatlarının yanı sıra buradaki düşük maliyetli yaşam da dijital göçebeler açısından önemli. Özgün dokusuyla merak uyandıran bir şehir olan Budapeşte, maceraperest gezginleri bekliyor.
Budapeşte Uçak Bileti Ara
Prag: Nefes Kesen Orta Çağ Atmosferi
Çekya’nın başkenti Prag, ülkenin kuzeybatı kesiminde yer alıyor. Çekya’nın politik, kültürel ve ekonomik merkezi konumundaki şehir, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden. Gotik mimarisi ve mistik atmosferiyle Orta Çağ’dan fırlamış gibi duran Prag için masalsı bir diyar benzetmesi yapabiliriz.
Vlatna Nehri’nin kıyısına kurulan ve “Altın Şehir” olarak anılan Prag; estetik köprüleri, kanalları, tarihi eserleri ve canlı gece hayatı ile göz alıyor. Yaşam maliyeti ve şehrin her yerine yayılan Wi-Fi olanakları dolayısıyla da dijital göçebeler açısından uygun bir durak olan Prag, köklü tarihi ve benzersiz atmosferiyle gezginleri farklı bir dünyaya davet ediyor.
Prag Uçak Bileti Ara
Barselona: Her Gezginin Rüyasında
Katalonya’nın başkenti Barselona, Madrid’den sonra İspanya’daki en büyük şehir. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Barselona, ününü Art Nouveau akımının öncüsü olan Antoni Gaudi’nin eserlerine borçlu.
Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak kabul edilen Barselona, Katalan kültürünü doyasıya yaşayabileceğin bir durak. Multikültürel bir yapıya ve eğlencenin ön plana çıktığı bir yaşama sahip olan şehir, her türden beklentiye cevap verebilecek nitelikte.
İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan Barselona; modern binaları, sanat eserleri, yeşil parkları, gurme tatları ve denizi ile her gezginin rüyasını süsler. Kendine has bir dokuya ve yumuşak bir iklime sahip olan Barselona, şehrin her köşesine yayılan internet bağlantıları ile de rahat bir çalışma ortamı sağlar.
Barselona Uçak Bileti Ara
Tiflis: Göz Kamaştıran Kırmızı Çatılar
Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Gürcü dilinde “sıcak yer” anlamına geliyor. Kura Nehri’nin kıyısında konumlanan şehir; kırmızı çatılı evleri, eski sokakları ve tarihi dokusuyla oldukça ilham veren bir güzergah. Dijital göçebeler için alternatif bir rota olan Tiflis, Gürcistan’ın endüstriyel ve kültürel merkezi konumunda.
Tarihi güzellikleriyle olduğu kadar gurme tatlarıyla da dikkat çeken şehirde dijital göçebelerin rahatlıkla çalışabileceği kafeler ve ortak çalışma alanları bulunuyor. Birçok medeniyetten izler taşıyan Tiflis, her gezgin için farklı bir maceraya sahip.
Tiflis Uçak Bileti Ara
Dijital göçebeliği ve dijital göçebelerin yaşamak istediği şehirleri anlattığımız yazımızın sonuna geldik, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Berlin’deki En İyi Kafeler: Keyfine Keyif Katacağın Bohem Köşeler başlıklı içeriğimize geçebilirsin.