Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Efes Açık Hava Müzesi dünyanın en iyi müzeleri arasında bulunuyor. Koleksiyon zenginlikleri ve mimari ihtişamları açısından mükemmellikleri herkes tarafından kabul edilen bu yapılar dışında, farklı şehirlerde bulunan ve tarihseverleri kendine hayran bırakacak müzeler de mevcut. Eşsiz koleksiyonları, farklı eserleri ile ucuz uçak biletini ayarlayıp bu müzeleri gördükten sonra, artık geçmişe daha başka bir açıdan bakacaksın.
Mevlana Müzesi
Mevlana Türbesi diye de anılan bu müze, Konya’ya ait olan en değerli yapılardan biri. Mevlana’nın dergâhı olan daha sonra müze haline getirilen bu yapı, gül bahçeleri ile birlikte tam 18.000 metrekare. Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbe, dergâh eşyaları, değerli elyazmaları, sekiz telli keman, sabır taşları ve Galileo’nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan küre, müzenin en değerli parçaları arasında. Bizce burası, dergâh öğrencilerine ait odalar, inziva köşeleri, mutfak ve banyoları ile dünya üstünde bulunan en gizemli müzelerin arasında.
Ankara Etnografya Müzesi
Cumhuriyet Dönemi’nde müze olarak planlanan ilk devlet müzesi, Ankara Etnografya Müzesi koleksiyon zenginliği ile diğer müzeler arasından kolayca sıyrılır. Müzede Türk sanatının Selçuklu devrinden zamanımıza kadar devam eden örnekleri sergilenir. Çiniler, yöresel kıyafet ve eşyalar, takunyalar, ağaç işçiliğinin en güzel örnekleri ve değerli kilimlerin en güzel örneklerini burada bulabilirsin.
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasında buluyor. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi olarak 3 bölümde ziyaretçilerini karşılayan bu yapı, Osmanlı’nın hâkim olduğu hemen her medeniyete ait eserler ile dolu. Ressam Osman Hamdi Bey’in açtığı bu müze, İskender Lahdi, Büyük İskender Heykeli ve Meryem rölyefleri gibi değerli eserleri de barındıran büyülü bir tarihi şahit.
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi
Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’te bulunuyor. Modern mimarisi ve teknolojisiyle öne çıkan bu müzede, yıllar içinde define avcılarının talanıyla eksilen parçalar, lazer sistemiyle tamamlanıyor. Fırat kıyısında bulunan Roma kentinin kalıntılarını bulunduran Zeugma Müzesi’nin en ünlü eseri “Çingene Kızı” mozaiği. Bu eser özel ve karanlık bir odada saklanacak kadar değerli.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Saint John şövalyelerinin inşa ettiği Bodrum Kalesi içinde kurulu olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, dünyadaki en heyecan verici müzelerden biri olarak bilinir. Tarihteki en eski batık gemi kalıntısının bulunduğu bu müzede, Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıkları bir hayli dikkat çeker. Ayrıca dünyanın en büyük İslam cam koleksiyonu da yine burada sergilenir. Bodrum Kalesi’nin esrarı ile kimliğini sağlama alan bu müze, Avrupa’da 1995 yılında düzenlenen Yılın Müzesi yarışmasında aldığı “Özel Övgü” ödülü ile ne kadar değerli olduğunu bir kez daha kanıtlar.
Pera Müzesi
Achille Manousos tarafından 1893 yılında inşa edilmiş kusursuz bir tarihi binada yer alan Pera Müzesi, 2005 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Kütahya çinilerine, portre resimlere yer veren müzenin en önemli eseri, Osman Hamdi’nin resmettiği “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosu. Gerek barındırdığı eşsiz eserler gerekse mimarisi ile öne çıkan bu müze, İstanbul’un en fazla ziyaretçi ağırlayan müzeleri arasında bulunuyor.