İçindekiler
- 1 – Machu Picchu: Bulutlara Kurulmuş Antik Bir Şehir
- 2 – Çin Seddi: Dünyanın En Uzun Duvarı
- 3 – Christo Redentor (Kurtarıcı İsa Heykeli): Brezilya’nın Özgürlük Anıtı
- 4 – Chichen Itza: Maya Uygarlığının Başkenti
- 5 – Tac Mahal: Saf Bir Aşkın Bembeyaz Simgesi
- 6 – Kolezyum: Antik Zamanların Spor Arenası
- 7 – Petra: Kayalara Oyulmuş Antik Kent
Dünyanın yeni 7 harikası, 2007 yılında internet üzerinden 100 milyondan fazla insanın katıldığı bir oylama sonucunda ortaya çıktı. İsviçre merkezli New7wonders etkinliği sayesinde artık yepyeni bir dünya harikaları listemiz var. Önceki “dünyanın yedi harikası” listesinden sadece Keops Piramidi ayakta kalırken yeni harikaların hepsi zamana meydan okumaya devam ediyor. Yine çok eski zamanlarda inşa edilmiş bu yapılar, her yıl milyonlarca turisti kendine çekebilecek kapasiteye sahip. Çünkü neden olmasın!
1 – Machu Picchu: Bulutlara Kurulmuş Antik Bir Şehir
Dünyanın yeni 7 harikası içeriğine, ulaşımı en zor olan yerlerden biri ile başlıyoruz. O kadar güzel ki Hayao Miyazaki’ye “Gökteki Kale” için ilham veren yer… Peru’daki And Dağlarının Urubamba Vadisi’nde bulunan Machu Picchu, İnka uygarlığına ait bir antik kent. 15. yy’da inşa edilmiş bu gizemli şehir, 1912 yılında çevreyi keşfe çıkmış Amerikalı arkeolog Hiram Vingham tarafından keşfedilmiş. Denizden 2403 metre yüksekliğe kurulmuş bu antik kent, “ölmeden önce görülmesi gereken yerler” listelerinin ilk sıralarına oynuyor.
2 – Çin Seddi: Dünyanın En Uzun Duvarı
“Çin Seddi, sanılanın aksine uzaydan görünmüyor.” diyerek doğru bilinen bir yanlışa açıklık getirelim. Çin Seddi, Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan ve toplam uzunluğu 21.296 km olarak ifade edilen bir tür sur sistemi olarak dünyanın en uzun duvarı kabul ediliyor. Çin turizminin en popüler noktaları arasında yer alan Çin Seddi, inşasına MÖ. 7 yy’da başlanmış ve tamamlanması restorasyonlarla beraber 2000 yıl sürmüş bir eser. Ne diyelim, yolun bir gün Çin’e düşerse bu duvarı pek çok şehirde gezebilirsin.
3 – Christo Redentor (Kurtarıcı İsa Heykeli): Brezilya’nın Özgürlük Anıtı
Christo Redentor, Türkçesi ile Kurtarıcı İsa Heykeli, 1931 yılında Brezilya’nın Portekiz işgalinden kurtulmasının 100. yılı şerefine tasarlanmış. İki yana açılmış kollarının genişliği 28 metreyi bulan heykel, bu özelliği ile dünyanın en geniş heykeli olma unvanına sahip. Rio de Janeiro’nun simgesi olan ve şehri kucaklayan heykelin yapımı tam 9 yıl sürmüş! Rio şehrinin en güzel manzaraları, şüphesiz bu heykelin yanından izleniyor. Dünyanın yeni 7 harikası arasında tek heykel, Christo Redentor!
4 – Chichen Itza: Maya Uygarlığının Başkenti
Maya uygarlığının görkemini yansıtan miras Chichen Itza, Meksika’nın Cancun bölgesinden 2-3 saatlik araç yolculuğu ile ulaşılabilen bir yerde tarih meraklılarını her gün bir araya getiriyor. 600 ila 1221 yılları arasında inşa edilen bu şehir, içinde birçok tapınağı ve yaşam alanını barındırıyor. Mesela Kukulkan Piramidi gibi… Chichen Itza’nın 1000 yılından sonra bölgenin kültürel, ticari ve sanatsal merkezi olmasının yanı sıra bir başkent olduğunu düşünürsen burada ne kadar fazla şey görebileceğini tahmin edebilirsin.
Dünyanın Yeni 7 Harikası Nelerdir?
- 1 – Machu Picchu / Peru
- 2 – Çin Seddi / Çin Halk Cumhuriyeti
- 3 – Christo Redentor (Kurtarıcı İsa) / Brezilya
- 4 – Chichen Itza / Meksika
- 5 – Tac Mahal / Hindistan
- 6 – Kolezyum / İtalya.
- 7 – Petra / Ürdün.
5 – Tac Mahal: Saf Bir Aşkın Bembeyaz Simgesi
Kusursuz bir aşkın mimari tezahürü olan Tac Mahal, 1648 yılında Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal’in anısına yaptırılmış. Hindistan’ın Agra kentinde her yıl yüzbinlerce gezgini kendine çekiyor. 73 metre yüksekliğinde saf mermerden yapılma Tac Mahal, inşaatı tam 22 yıl sürmüş bir yeni dünya harikası. Yapı hakkında söylenenlere göre Şah Cihan, inşa sırasında mermerlerin arasına değerli taşların konulmasını emretmiş. Böylece günün değişik saatlerinde farklılaşan güneş ışınları sayesinde yapının içinde ve dışında çeşitli ışık oyunları oluyormuş.
6 – Kolezyum: Antik Zamanların Spor Arenası
Roma ile ilgili her detayın buluştuğu antik heyecan noktası olarak bilinen Kolezyum, 80 yılında inşa edilmiş. Roma İmparatorluğu zamanlarında bir heyecan beşiği olan bu amfi tiyatroda on binlerce kişi tarafından izlenen gladyatör dövüşleri düzenlenirmiş.Birinci katı Tuskan, ikinci katı İon ve üçüncü katı Korinth sütun formunda inşa edilen yapı, bugün hala ayakta. Günümüzde Roma’yı ziyaret eden gezginler, burada gladyatör kostümlü İtalyanlar ile fotoğraf çektirebiliyor. Dünyanın yeni 7 harikası denilince Kolezyum, akla gelen ilk eserlerden biri olarak her yıl yüz binlerce turisti kendine çekiyor.
7 – Petra: Kayalara Oyulmuş Antik Kent
Şair John William Burgon tarafından “Tarihin yarısı kadar yaşlı gül kırmızısı şehir…” olarak tanımlanan Petra Antik Kenti, antik zamanlarda Ürdün sınırları içinde yaşayan Nebatiler tarafından inşa edilmiş. O yıllarda çöllerde yol alan ticaret kervanları için bir durak olan bu şehir, aldığı ticari vergiler sayesinde zengin olmuş. Ticaret yollarının değişmesi ile beraber popülaritesini yitiren bu şehir, zaman içinde terk edilmiş. Kayalara oyulmuş bir şehir olan Petra, günümüzde Ürdün’ün en önemli tarihi eserlerinden biri olarak özenle korunuyor.
Ürdün Uçak Bileti
Antik Dünyanın 7 Harikası hakkında da yazmıştık. Merak ediyorsan, üzerine tıklaman yeterli!