İçindekiler
“Yurt dışı seyahatlerinde en çok zorlandığın konu ne?” diye sorsak ne dersin? Konaklama, ulaşım, yeme-içme… Bunlar gideceğin yere göre değişiklik gösterebilir. Her ülkenin mutfağı ve koşulları farklı sonuçta. Ancak tüm gezginlerin buluştuğu bir nokta var, o da iletişim konusu.
Gel, seninle bir yurt dışı seyahati hayal edelim. Pegasus kampanyasından ucuz uçak biletini almışsın, vize işlemlerini halletmişsin, konaklama derdin kalmamış ve seyahatinin başlayacağı, türlü keşiflere açıldığın o güne gelmişiz. Yani uçağın kalkarken telefonunu kapatıp internet kullanmak için yola artık denk geldiğin Wi-Fi seçenekleri ile devam etmen gerekiyor. Bu durum muhteşem geçebilecek bir yurt dışı seyahatini biraz kaygıyla başlatabilir. Yanında yurt dışında kullandığın yedek bir SIM kart varsa dert değil ya da gittiğin ülkenin her yanı Wi-Fi ağlarıyla sarıldıysa da sıkıntı yok.
Ancak ilk defa gittiğin bir yer ya da Wi-Fi sorunu olan bir bölge ise işte orada sorunlar başlayabilir. Telefonundaki internetin varlığı ile birçok işini hallederken yokluğu canını sıkabilir. Bu can sıkıntılarını çözmek için havalimanında SIM Kart alabileceğin mağaza arayıp belki normalden daha da pahalı bir şekilde işini çözebilirsin. Güzel başlayan ancak bir miktar döviz kaybettiğin bir hikaye oldu.
Şimdi bir de şunu hayal edelim: Yeni bir ülkeye gidiyorsun ve SIM kart satın almak için bir mağaza aramak yerine telefonundaki birkaç tuşa dokunuyorsun ve internete bağlanıyorsun. Bu sefer hikayenin başı da sonu da güzel oldu, değil mi?
Hikaye gibi anlattık, ama bu bir gerçek ve buna eSIM teknolojisi deniyor.
Nasıl olduğunu merak ettiysen şimdi, seninle eSIM konusunda detayları paylaşacağız. Haydi başlayalım!
eSIM Nedir? Nasıl Çalışır?
eSIM, normal bir SIM kart gibi kullanıyor. Ancak SIM kart gibi telefonuna takman gerekmiyor. Esasen telefonunun içinde, mobil ağa bağlanmana yardımcı olan küçük bir çip diyebiliriz. Yani normal SIM’in aksine eSIM takmana gerek yok, eSIM zaten telefonuna yerleşik bir şekilde üretiliyor.
eSIM’i etkinleştirmek ise hayli kolay. SIM kart değiştirmek yerine QR kodu tarayabilir veya telefonuna bazı bilgiler girerek bu işe tamamlayabilirsin. Özellikle sık sık seyahat eden gezginler için hayli kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Geleneksel SIM Kart ile eSIM Arasındaki Farklar Nelerdir?
- eSIM kartları çevrim içi olarak satın alıp operatöründen temin edeceğin bir QR kod ile hemen etkinleştirebilirsin. SIM kartlarda böyle bir seçenek bulunmuyor.
- Desteklenen iPhone ve Android modellerinde aynı anda iki eSIM kullanmak mümkün. SIM kartlarda böyle bir seçenek iPhone’da mümkün değil, Android’in bazı modellerinde mümkün.
- Gidilen ülkeye bağlı olarak farklı arama veya veri planları arasında rahatlıkla geçiş yaparak ihtiyaçlarına en uygun seçeneği bulmak mümkün.
- eSIM yurt dışı seyahatlerinde normal operatörlere göre çok daha düşük maliyet sağlayabiliyor. Geleneksel SIM kartlarda ise yurt dışındayken bağlı olunan operatörün yurt dışı planlarına dahil oluyor. Yurt dışı planları da hayli maliyetli oluyor.
- Maalesef şimdilik tüm operatörler eSIM’leri desteklemiyor ve tüm cihazlar da eSIM ile uyumlu değil. Ancak eSIM kullanımı arttığı için önümüzdeki yıllarda bu sınırlamaların da kalkacağı söyleniyor. SIM kartları ise tüm cihazlar ve operatörler destekliyor.
Şimdi de hangi cihazların eSIM konusunda sana yardımcı olabileceğine göz atalım.
Hangi Cihazlar eSIM Desteği Sunar?
eSIM etkinleştirme ve kullanmanın sadece desteklenen modellerde bulunduğunu söylemiştik. “Peki bu destekleyen telefon modelleri neler?” diyorsan aşağıda sıralıyoruz. Çin’deki iPhone’larda eSIM özelliğinin bulunmadığını, Hong Kong ve Makao’da ise yalnızca bazı iPhone modellerinde eSIM özelliği bulunduğunu söyleyelim:
- iPhone XR
- iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro
- iPhone SE 2 (2020)
- iPhone 12
- iPhone 12 Mini
- iPhone 12 Pro
- iPhone 12 Pro Max
- iPhone 13
- iPhone 13 Mini
- iPhone 13 Pro
- iPhone 13 Pro Max
- iPhone SE 3 (2022)
- iPhone 14
- iPhone 14 Plus
- iPhone 14 Pro
- iPhone 14 Pro Max
- iPhone 15
- iPhone 15 Artı
- iPhone 15 Pro
- iPhone 15 Pro Max
- XIAOMI 13T
- XIAOMI 13T Pro
- XIAOMI 13
- XIAOMI 13 Pro
- XIAOMI 13 Lite
- XIAOMI 12T Pro
- SONY Xperia 1 V
- SONY Xperia 1 IV
- SONY Xperia 5 IV
- SONY Xperia 10 III Lite
Samsung Galaxy ve Google Pixel modelleri gibi birçok Android telefon eSIM’leri destekliyor. Ancak Android açık kaynaklı bir sistem olduğu için Android telefonunun eSIM kullanıp kullanamayacağı; modele, yapıldığı yere ve operatörüne bağlı olabilir.
Samsung cihazının eSIM’i destekleyip desteklemediğini kontrol etmek istersen telefonunda önce Ayarlar kısmına, ardından da Bağlantılar kısmına git. SIM Kart Yöneticisi’ne tıkladığında eSIM Ekle seçeneğini görürsen telefonunda eSIM’i kullanabilir anlamına gelir.
eSIM Seyahat İçin Nasıl Etkinleştirilir?
Yeni eSIM kartını etkinleştirmeden önce normal SIM kartını devre dışı bırakman gerekiyor. Böylece kişisel verilerini koruyabilir ve gereksiz dolaşım ücretleri ödemek zorunda kalmazsın. Kişiler, mesajlar ve diğer veriler dahil olmak üzere telefonunu da yedeklemeni öneririz. SIM kartını telefonundan çıkarıp güvenli bir yerde saklayabilirsin. iPhone kullanıyorsan önce Ayarlar kısmına gidip sonrasında Hücresel’e tıkla, ardından telefonun eSIM’i destekliyorsa eSIM’e Dönüştür seçeneğini göreceksin; ona tıklayıp yolculuğunu başlatabilirsin.
Seyahat öncesi eSIM’i etkinleştirmek için operatörünle iletişime geçmen, bir QR kodu alıp bu kodu taraman gerekir. Yardım gerekirse operatörünle iletişime geçebilirsin.
eSIM Nereden Alınır?
eSIM satın almak istersen farklı seçeneklerle karşılaşabilirsin. İstersen kullandığın operatöre danışarak eSIM temin edebilirsin. Daha avantajlı bir seçenek ararsan da Pegasus Genç BolBol & Enjoy eSIM iş birliği kampanyasına göz atabilirsin. Bu süreli bir kampanya olduğu için güncel bilgileri kampanya sayfasında bulabilirsin.
Yurt dışı seyahatlerinde sana yardımcı olabilecek bir öneride bulunduk. Keyifli bir seyahat planı yapmak için okumaya devam etmek istersen İlkbaharda Gezilecek Yerler: Bahar Rotaları başlıklı yazımıza geçebilirsin.