İçindekiler
“Emekliliğine ne kadar kaldı?” diye arada sen de sorguluyorsan emeklilik planları da yapıyorsun demektir. Peki, nasıl bir emeklilik hayal ediyorsun? Sakin bir sahil kasabasında keyifli ve huzurlu vakit geçirmek kulağına nasıl geliyor?
Yazın en güzel günlerini yaşıyorken emekli olmadan yaz tatilini geçirip hayallere dalacağın Ege’nin en güzel sahil kasabalarını senin için derledik. Üzerindeki sorumlulukları bir kenara bırak ve şehrin kalabalığından uzaklaş. Kıyıya vuran dalga sesiyle gezerek emeklilik planlarını yap! Gerçek olsa da olmasa da hayal kurmanın verdiği keyif emin ol sana da iyi gelecek.
Eski Foça
Beyaz taş evler, begonviller, Arnavut kaldırımlı sokaklar… İzmir’in güzel sahil kasabası Eski Foça’ya hoş geldin. Emeklilik hayalleri kurmaya başlayalım. Bunun için ilk önce sahile inip derin bir nefes almanı ve balıkçı teknelerinin kenarındaki kafelerde vakit geçirmeni öneriyoruz. Konu komşuya “Sabah deniz çarşaf gibiydi.” demek için ise Mavi Bayraklı Karakum ve Kumburnu plajlarını ya da yerli halkın sıkça gittiği Çanak Plajı’nı tercih edebilirsin.
Eski Foça, doğal güzelliklere sahip bir sahil kasabası olmasının yanı sıra Siren Kayalıkları, Athena Tapınağı, Kybele Açık Hava Tapınağı, Arkaik Duvar ve Heredot Duvarı, Pers Anıt Mezarı (Taş Ev) gibi antik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.
Eski Foça’nın sokaklarında en çok duyacağın sesler, kuş ve cırcır böceklerinin sesi. Çarşısında yan yana dizilmiş dükkanlarından günlük ihtiyacını karşılayabilirsin ve tabii ki esnafla koyu sohbetlere girebilirsin. Ege kasabalarında semt pazarlarını dolaşmamak olmaz. Taze otlar ve tadına doyulmaz zeytinler bulabileceğin semt pazarlarının lokasyon ve tarih bilgilerine Foça Semt Pazarları web sayfası üzerinden ulaşabilirsin.
Eski Foça’ya Nasıl Gidilir?
Eski Foça’ya ulaşmanın en kolay yolu ucuz İzmir uçak bileti almaktan geçiyor. Adnan Menderes Havalimanı’na geldikten sonra İZBAN’a binip Hatun durağında inmelisin. 744 numaralı otobüse binerek Foça’ya ulaşabilirsin.
İzmir Uçak Bileti Ara
Eski Foça’ya Yakın Yerler
Eski Foça – Yeni Foça arası 20 km (Yaklaşık 30 dakika)
Eski Foça – Çiğli arası 49 km (Yaklaşık 50 dakika)
Eski Foça – Bostanlı arası 67 km (Yaklaşık 1 saat)
Eski Foça – Çandarlı arası 78 km (Yaklaşık 1 saat)
Eski Foça – Dikili arası 100 km (Yaklaşık 90 dakika)
Sığacık
Türkiye’nin ilk cittaslow kenti Seferihisar’ın güzel sahil kasabası Sığacık, tası tarağı toplayıp yerleşme isteği doğuran bir yer. Sığacık Kalesi’nin surlarının içerisinde bulunan kasabanın tarihi çok eskiye dayanıyor. Bu kale, Osmanlı Döneminde önemli bir deniz üssü olarak kullanılmış. Kerpiçten cumbalı evler, Arnavut kaldırımlı dar sokaklar, kapıların önlerini renk çümbüşüne çeviren çiçekleriyle huzur dolu bir sahil kasabası diyebiliriz.
“Sığacık’ta nereleri gezebilirim?” diyorsan hemen söyleyelim. Güzel Sığacık sokaklarını için huzur dolarak gezdikten sonra Sığacık Kalesi ardından Teos Marina’yı ziyaret edebilirsin. Sonrasında da Sığacık’a yürüme mesafesinde bulunan Teos Antik Kenti’ne zaman ayırmanı öneriyoruz. Antik liman kenti olan Teos, Helenistik Dönemin en güzel örneklerinden biri. Asırlık zeytin ağaçlarının etrafını sardığı bu antik kente MüzeKart ile ücretsiz şekilde giriş yapabilirsin. Denize girmek istersen de Akkum Plajı’nda keyifli vakit geçirebilirsin.
Sığacık’ın en meşhur etkinliği pazar gezmesi. Burada üç farklı pazar kuruluyor. Birisi gece pazarı, biri köy ürünleri pazarı, diğeri de üretici pazarı. Emeklilik planlarını bu pazarlar üzerinden şekillendirebilirsin. Çünkü burada yaşayanlar pazar günleri evlerinin önüne çıkıp el emeklerini ve pişirdikleri yemekleri satıyor. Muhtemelen gideceğin en renkli pazarlardan biri olacak. Gece pazarı yaz boyu her gece var. Takı, toka ve hediyelik eşyaları bu pazardan alabilirsin. Köy ürünleri pazarı ise cuma günleri kuruluyor. Seferihisar’a yakın oturan köylüler ürünlerini buraya getirip taze taze satıyorlar. Daha ne olsun!
Sığacık’a Nasıl Gidilir?
Öncelikle İzmir uçak bileti alman gerekiyor. Ucuz uçak biletini nereden alacağını zaten biliyorsun. Havalimanına gelince eğer araç kiralamayacaksan İZBAN’a binip Cumaovası istasyonunda inmen ve ardından 829 numaralı otobüse binmen gerekiyor. Seferihisar’da inip Sığacık minibüslerine ya da 640 numaralı belediye otobüsüne binebilirsin. İzmir 829 numaralı otobüsü saat ve güzergahı için web sayfasını ziyaret edebilirsin.
Sığacık’a Yakın Yerler
Sığacık – Urla arası 25 km (Yaklaşık 30 dakika)
Sığacık – Alsancak arası 52 km (Yaklaşık 1 saat)
Sığacık – Alaçatı arası 65 km (Yaklaşık 1 saat)
Sığacık – Seferihisar arası 7 km (Yaklaşık 10 dakika)
Cunda
Zeytinyağı kokusunu iyice içine çekip gazeten koltuğunun altındayken esnafa selam verebileceğin bir yer mi arıyorsun? O zaman rotanı Cunda’ya çevirebilirsin. Havası güzel, denizi güzel… Balıkesir’in şirin ilçesi Ayvalık’ın havalı sahil kasabası Cunda’da emeklilik hayalleri kurup tatil yapmak bile inan ki sana iyi gelecek.
Eski bir Rum kasabası olan Cunda’nın çarşısında gezdikten sonra renkli sokaklarında vakit geçirebilirsin. Güzel bir manzara ve rüzgarla dans eden ağaçları Ayvalık Adaları Milli Parkı’nda bulabilirsin. Gün batımını ise Aşıklar Tepesinde izlemeni öneriyoruz. Sonrasında Taş Kahve’de keyif kahveni içebilirsin. Bunları okurken huzur dolduysan hiç durma, planını bir önce yap deriz.
Denize girmek istersen Ortunç Koyu ve Patriça Koyu’nu tercih edebilirsin. Balık tutmak istersen de Alibey ile Lale adaları arasında şansını deneyebilirsin. Balık tutmayı seviyorsan Türkiye’deki Balık Tutma Rotaları yazımıza göz atabilirsin.
Cunda’ya Nasıl Gidilir?
Cunda’ya ulaşmanın en kolay yolu ucuz bir Balıkesir-Edremit uçak bileti almaktan geçiyor. Havalimanında vardıktan sonra Edremit, Burhaniye ve Ayvalık’a giden otobüsleri kullanabilirsin. Ayvalık’tan Cunda’ya ister saat başı kalkan feribotla ister minibüs ya da taksi kullanarak ulaşabilirsin. Balıkesir Toplu Taşıma web sitesi üzerinden bilet alabilir ve detaylı bilgiye ulaşabilirsin.
Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara
Cunda’ya Yakın Yerler
Cunda – Ayvalık arası 10 km (Yaklaşık 20 dakika)
Cunda – Akçay arası 50 km (Yaklaşık 1 saat)
Cunda – Assos arası 117 km (Yaklaşık 2 saat)
Cunda – Dikili arası 50 km (Yaklaşık 1 saat)
Datça
Balı, bademi ve balığı ile meşhur Datça, Ege ve Akdeniz’in kavuştuğu özel bir noktada bulunuyor. Zeytin ve badem ağaçlarının sardığı kasabanın bir yanı deniz, bir yanı küçük tepeler. İhtiyacın olan çoğu şeyi çarşıdaki dükkanlarda bulabilirsin.
Akşam saatlerinde Sevgi Yolu’nda takı tezgahlarının arasında dolaşırken kendini tam olarak yazlıkta hissedeceksin. Eline dondurmanı alıp kasabanın akışına kendini bırakabilirsin. Biraz da hareket istiyorsan Datça Limanı’ndaki mekanlara uğrayabilirsin.
Datça’nın alametifarikası ise Knidos Antik Kenti. Knidos’a gidip günbatımının tüm güzelliğini hissetmeni öneriyoruz. Dilersen Deveboynu Deniz Feneri’nden de günü batırabilirsin. Bizce ikisini de denemelisin.
Yüzmeyi seviyorsan Datça’nın koyları sana kucak açıyor. Tekne turlarına katılıp koy koy gezebilirsin. Birçok plajı ve koyu var. Palamutbükü ve Kargı Koyu en popülerlerinden olsa da Gabaklar ve Hayıtbükü’nü de mutlaka denemeni öneriyoruz.
Datça’ya Nasıl Gidilir?
Datça’ya gitmenin en kolay yolu ucuz Muğla Bodrum uçak bileti almaktan geçiyor. Havalimanından Bodrum’a HAVAŞ kullanarak geçebilirsin. Sonrasında Bodrum – Datça feribotuna binerek kolayca Datça’ya ulaşabilirsin. Bodrum – Datça feribot seferleriyle ilgili bilgiye web sitesinden ulaşabilirsin.
Datça’ya Yakın Yerler
Datça – Marmaris arası 70 km (Yaklaşık 80 dakika)
Datça – Selimiye arası 78 km (Yaklaşık 85 dakika )
Datça – Bozburun arası 83 km (Yaklaşık 1.5 saat)
Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Ağustos Ayında Gezilecek Yerler: Ağustos Ayı Tatil Önerileri başlıklı yazımıza geçebilirsin.