İçindekiler
Müzikseverler her sene coşkulu bir şekilde Eurovision Müzik Yarışması’nı takip ediyor. Bir önceki yıl kazanan ülkede gerçekleşen bu uluslararası müzik yarışmasıyla birlikte gezginlere de gezmek için bir bahane ortaya çıkıyor. Farklı ülkelerin temsil edildiği, büyüleyici sahnelerin kurulduğu şehirler de turizm için bir kapı aralamış oluyor. 2025 yılının Eurovision şehri ise İsviçre’nin güzel şehri Basel oldu. Biz de Basel’i Eurovision kapsamında geniş bir gezi rehberiyle anlatmak istedik.
Dilersen önce Eurovision Şarkı Yarışması’yla ilgili birkaç bilgi verelim, sonrasında da Basel’i anlatmaya başlayalım.
Eurovision Şarkı Yarışması 101
Eurovision sahnesi pek çok unutulmaz ana tanıklık etti. Kimileri sahnede rüzgar estirdi, kimileri sahneyi gerçek anlamda ateşe verdi. Bu yarışmadan çıkıp ünlü olan pek çok kişi oldu. Şarkıcılar için uluslararası şöhret kazanmaktan bahsediyoruz. ABBA, Celine Dion, Ruslana, Alexander Rybak ve son olarak Maneskin’in uluslararası tanınırlık kazandığına hepimiz şahidiz. Tabii ki katılımcı ülkeler kendilerini birçok farklı ülkeye tanıtma fırsatı buldukları için bu durum turizme de olumlu katkı sağlıyor.
- Eurovision Şarkı Yarışması’nda oylama, %50 halk ve %50 jüri oyu ile yapılıyor. Biz de yarışmaya katıldığımız dönemde en yüksek oy olan 12 puanı çoğunlukla komşumuz Azerbaycan’a verirdik. Onlar da tabağı boş göndermeyip bize mutlaka yüksek bir oy verirlerdi. Komşuluk ilişkilerini geliştirmek için güzel bir ortam diyebiliriz.
- En çok kazanan ülke İrlanda (7 kez), ama artık onlar da eski günlerini özlüyor. Doğrusunu söylemek gerekirse son yıllarda pek de başarılı değiller.
- Birleşik Krallık 8 kez ev sahipliği yaptı, ama çoğu zaman yarışmayı kendisi kazanmadan bu fırsatı elde etti. Başkalarının yerine ev sahibi olma konusunda daha başarılılar.
- Eurovision’u kazanan en genç ismi merak ediyorsan kendisi o zamanlar daha liseye başlamamış bir gençti. Norveç’in Bergen kentinde düzenlenen 31. Eurovision Şarkı Yarışması’nda “J’aime la vie” adlı şarkısıyla Belçika’yı temsil eden 13 yaşındaki Sandra Kim’den bahsediyoruz. Kendisini izlersen (sanıyoruz saç modelinden dolayı) “Aa, hiç 13 yaşında gibi durmuyor!” diyebilirsin.
En son 2011 yılında Can Bonomo ile katıldığımız Eurovision’a artık katılımcı olarak değil, izleyici olarak eşlik ediyoruz. Bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması ise 13 Mayıs 2025 Salı – 17 Mayıs 2025 Cumartesi günleri arasında Basel’de gerçekleşecek.
69. Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapan Basel’de yarışma ana mekan olan St. Jakobshalle’den taşıp meydanlara ulaşacak, hatta bir Eurovision köyü kurulacak. Yani 5 gün boyunca müzik ve dansın iç içe olduğu ütopik bir şehir oluşacak. Hayallerinde böyle bir yer varsa bu tarihleri kaçırmadan ucuz uçak biletini alıp seyahat planını yapmanı öneririz. Tabii Basel’e gitmeden önce şehirle ilgili tüm detayları seninle paylaşmak isteriz.
Basel Nerede?
Zürih ve Cenevre’den sonra İsviçre’nin üçüncü büyük şehri olan Basel, ülkenin kuzeyinde, Almanya ve Fransa sınırında yer alıyor. Bu anlamda farklı ülkeleri birleştiren bir nokta diyebiliriz. İsviçre, 26 kantondan oluşan bir konfederasyon yani federal bir cumhuriyet. Basel de Basel Kantonu’nun başkenti.
Basel’e Nasıl Gidilir?
Basel’e Türkiye’den ulaşmanın en kolay yolu ucuz Basel uçak bileti almaktan geçiyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Basel Mulhouse Freiburg Havalimanı direkt uçuşla ortalama 2 saat 37 dakika sürüyor. Havalimanı da şehir merkezine 6 km uzaklıkta bulunuyor. Vize konusunda destek almak için de “İsviçre Vizesi Nasıl Alınır?” sayfamızı ziyaret edebilirsin.
Önemli İpucu: Basel Mulhouse Freiburg Havalimanı, üç ülkenin ortaklaşa kullandığı bir havalimanı. Bu da Schengen vizeni Fransa, Almanya veya İsviçre’den alarak (hangisinden daha kolay vize alabiliyorsan) Basel’e uçup vize aldığın ülkenin kapısından giriş yapabileceğin anlamına geliyor. Sonrasında ise, ülkelerin birbirine yakınlığı sayesinde dilediğin yerde rahatça gezebilirsin. İlk olarak vize aldığın ülkeye giriş yapmanın önemli olduğunu her zaman vurguluyoruz. Bu açıdan Basel, ideal bir lokasyon.
Önemli İpucu: Basel Mulhouse Freiburg Havalimanı, üç ülkenin ortaklaşa kullandığı bir havalimanı. Bu da Schengen vizeni Fransa, Almanya veya İsviçre’den alarak (hangisinden daha kolay vize alabiliyorsan) Basel’e uçup vize aldığın ülkenin kapısından giriş yapabileceğin anlamına geliyor. Sonrasında ise, ülkelerin birbirine yakınlığı sayesinde dilediğin yerde rahatça gezebilirsin. İlk olarak vize aldığın ülkeye giriş yapmanın önemli olduğunu her zaman vurguluyoruz. Bu açıdan Basel, ideal bir lokasyon.
Basel Uçak Bileti Ara
Basel’de Nereler Gezilir?

Rhein Nehri, Basel Katedrali
İsviçre’nin en zengin şehri olan Basel, açık konuşmak gerekirse pahalı bir şehir. Basel’e vardıktan sonra kaldığın otelden Basel Card alıp ücretsiz bir şekilde toplu taşıma kullanma imkanın olduğunu söylemek isteriz. Araç kiralamak ve otopark ücreti ödemek hayli pahalı olabilir, bilgin olsun.
Sınırlara yakın olduğu için farklı ülkelerden insanların çalışmaya geldiği Basel, farklı etnik grupları da kucaklayan kozmopolit bir şehir. Ayrıca ünlü tenisçi Roger Federer’in memleketi. 5. yüzyılda kurulan bu şehir, köklü bir geçmişe sahip. Tarihi, kültürü ve doğasıyla büyüleyen bu şehirde gezilecek elbette pek çok yer bulunuyor. Haydi, şimdi bu yerleri sıralayalım.
Basel Güzel Sanatlar Müzesi (Kunstmuseum Basel)
Basel, 40’tan fazla müzeye ev sahipliği yapıyor. Bu anlamda müzeler şehri diyebileceğimiz bir yer. Müzeseverler için muhteşem bir durak. Kunstmuseum da Basel’de bulunan müzelerden biri. Onu diğerlerinden ayıran özellik ise Vincent Van Gogh, Edvard Munch, Paul Cézanne gibi sanatçıların eserlerini görüp muhteşem vitraylarının ışıkla dansını izleyebileceğin bir durak olması. Müze ile ilgili detaylı bilgi almak için “Kunstmuseum Basel” sayfasını ziyaret edebilirsin.
Basel Katedrali (Basler Münster)

Basel Katedrali
Basel’in simge yapılarından biri olan Basel Katedrali, şehrin tarihi dokusunu yansıtan en önemli noktalardan biri. 12. yüzyılda inşa edilen bu görkemli katedral; Gotik mimarisi, kırmızı kumtaşı duvarları ve ikiz kuleleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Ayrıca katedralin terasına çıkarak Rhein Nehri manzarasını seyredebilirsin.
Marktplatz
Basel Rathuse’nun da bulunduğu bu meydanda büyük bir pazar kuruluyor. Yani yerel lezzetleri tatmak için muhteşem bir yer. Basel’in kalbi diyebileceğimiz bu noktada harika fotoğraflar çekeceğine eminiz.
Rhein Nehri
Şehri ikiye ayıran Rhein Nehri, Basel’in ikonik noktalarından biri. İnsanların özellikle yaz aylarına doğru daha çok vakit geçirmeye başladığı bu bölgede bot turlarına katılıp şehri izleyebilir ya da gün batımlarını yakalayabilirsin.
Merian Botanik Bahçesi (Merian Garten)
Basel için hem tarihe hem kültürel ögelere hem de harika bir doğaya sahip demiştik. Merian Garten de bunun kanıtı. Ücretsiz bir şekilde gezip doğanın tadını çıkarabileceğin bu durağı şehir gezine bir mola olarak değerlendirebilirsin. Merian Gärten sayfası üzerinden gidip görebileceğin şeylerin bir ön izlemesini yapıp detaylı bilgi alabilirsin.
Basel Belediye Binası (Basel Rathaus)

Basel Belediye Binası
“Bir belediye binası bu kadar mı güzel olur?” diye arkadaşlarına anlatacağından emin olduğumuz Basel Rathaus, meydanda bulunduğu için mutlaka göreceksin. Avlusundan içeri girip Rönesans’ın en önemli ressamlarından biri olan Hans Bock’un büyüleyici duvar resimlerine hayran olabilirsin, tam Instagram’lık. Hans Bock’un diğer eserlerini de Kunstmuseum Basel’de bulabilirsin. Avluya giriş ücretsiz, belediye binasını gezmek için ise bilet alman gerekiyor.
Daha önce de söylediğimiz gibi Basel küçük bir şehir, Eurovision dönemindeki coşkuyla günlerini güzel bir şekilde değerlendirebilirsin. Vaktin kalırsa Basel’e yakın farklı ülkelerin şehirlerini de mutlaka görmeni öneririz.
Basel’e Yakın Şehirler
Üç farklı ülke arasında kalan bu şehirden sınır ötesi kaçamaklar yapmak mümkün. Şimdi, Basel’den günübirlik ulaşabileceğin yurt içi-yurt dışı durakları listeleyelim.
Colmar, Fransa

Colmar, Fransa
Basel’e yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan Colmar’a gidersen kendini bir masalın içerisinde gibi hissedebilirsin. Pastaların üzerine şeker hamurundan yapılmış gibi duran rengarenk yarı ahşap evleri, Arnavut kaldırımlı dar sokakları, kanalları… Evet, kanalları olduğu için Küçük Venedik unvanını da almayı başarmış. Basel’e gidersen buraya da mutlaka zaman ayırmanı öneriyoruz.
Baden, İsviçre

Baden, İsviçre
İsviçre’nin ünlü termal kaplıca şehri olan Baden, Basel’e yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunuyor. Almanca Baden kelimesi, Türkçe “banyo yapmak” anlamına geliyor. Burası termal sularıyla meşhur. Yani buraya geldiğinde kaplıca gezisi yapabilirsin. Baden genel olarak “çok çok” sessiz ve sakin bir şehir. Huzur arıyorsan uğrayabilirsin.
Strazburg, Fransa

Strazburg, Fransa
Fransa’nın Alsace bölgesinde yer alan Strazburg’a Basel’den yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsin. Tarihi ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan Strazburg, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Gotik mimariye sahip yapılarıyla bilinmesinin yanı sıra Fransa’nın en önemli üniversitelerine de ev sahipliği yapan bir öğrenci şehri.
Schwarzwald, Almanya
Schwarzwald, Almanya
Almanya’nın güneybatısında bulunan Schwarzwald, Basel’e yaklaşık 1,5 saatlik bir konumda yer alıyor. Yemyeşil ormanları, şelaleleri ve yürüyüş parkurlarıyla doğa tutkunları için mükemmel bir kaçış noktası. Trekking sevenler buraya bayılacak.
Almanca “Schwarzwald” kelimesi “kara orman” anlamına geliyor. Çoğu insanın mistik bulduğu bu ormanlık bölge, Grimm Kardeşler’in masallarına ilham veren bir yer. Aynı zamanda dünyaca ünlü Kara Orman pastası da burada doğmuş.
Bu bölge sadece doğasıyla değil, edebiyat dünyasına kazandırdığı isimlerle de ünlü. Masallar, Ağaçlar, Siddhartha, Narziss ve Goldmund, Bozkırkurdu gibi kitapların nobel ödüllü yazarı Hermann Hesse, Kara Orman’ın bir kasabasında doğmuş. Doğduğu bölgenin üzerinde etkisi olmuştur diye düşünüyoruz. Geldiğinde kafandaki bu parçaları birleştirerek gezini yaparsan eminiz çok daha keyifli bir seyahat olacaktır.
Bu öneriyle beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan “2025’e Ruhunu Verecek Olan Müzik Festivalleri” başlıklı yazımıza geçebilirsin.