İçindekiler
Dikkat! Bu yazı iştah açar, kilo yapar.
Gaziantep Gurme Turu Öncesi Yapılması Gerekenler
Eğer, Gaziantep’e gitmeye karar verdiyseniz, en az 1 hafta öncesinden midenizi bu geziye hazırlamanız gerekir. Kilo almaktan korkuyorsanız, sırf Gaziantep gezisi için önden 2-3 kilo vermeniz gerekir. Ülser, gastrit gibi sağlık sorunlarınız varsa doktorunuzdan bu gezi için izin almanız gerekir. Haplarınızı da mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekir.
“Abartmaaa” dediğinizi duyuyoruz 🙂
Ama biz de Tutmayın Bizi olarak sabah Beyran çorbası ile başladığınız güne, öğlen küşleme, beş çayında katmer, akşam cartlak kebabı ile devam ettiğiniz bir Gaziantep gezisinden bahsediyoruz.
Bu şehirde nefes almadan sadece yemek yiyerek yaşayabileceğinizi unutmayın 🙂
“Benim de aradığım tam olarak böyle bir şey ama Gaziantep’te ne yenir?” diye merak ediyorsanız bizden günah gitti. Ekonomik uçak bileti aramaya başladıysanız, biz de Gaziantep’te yemeden dönülmemesi gereken lezzetleri sıralamaya başlıyoruz.
(Bizim yediklerimizin yanına da emoji koyuyoruz bilginiz ola.)
Gaziantep’te Ne Yenir?
Fıstıklı Baklava
İncecik açılan, kat kat döşenen, çıtır çıtır ağızda dağılan baklava hamuru ve arasına bol bol serpilen yemyeşil tazecik fıstıklar… Ağzınızın suyunun akmaya başladığını tahmin edebiliyoruz. 🙂
Ama böyle ballandıra ballandıra anlattığımıza bakmayın. Gaziantep’e gidip baklava yemeden döndük. Evet, yanlış okumadınız. Baklava yemedik. Bu da sırf benim (Ülviye) tatlı sevmememden kaynaklı. Siz bize bakmayın ve mutlaka Gaziantep baklavasının tadına bakın.
Gaziantep’te baklava yemek için Koçak, İmam Çağdaş ya da Güllüoğlu’nu tercih edebilirsiniz. Ya da yerel baklavacılara şans verin. Sonra buraya yorumlarınızı bırakarak bize de tavsiye edin. 🙂
Cartlak Kebabı
Bir diğer adıyla ciğer kebabı… Kuşbaşı et şeklinde doğranmış ciğer, yürek, böbrek ve kuyruk yağı şişe diziliyor ve harlı ateşte pişiriliyor. Eğer sakatat seviyorsanız Gaziantep gurme turunda cartlak kebabını es geçmeyin.
“Cartlak kebabı nerede yenir?” diye sorarsanız da Köşk Kebap salonunu söyleyebiliriz.
Katmer ✌️
Tatlı sevmeyen biri olarak katmeri oldukça hafif bulduğumu söylemek istiyorum. (Ülviye) Ama herkesin tavsiye ettiği yerde Zekeriya Usta’da yemedik katmeri. Neden yemediğimize gelince…
Aslında tavsiye üzerine biz de Zekeriya Usta’da yiyelim dedik. Ama elimize üzerinde 127 yazılı bir kağıt tutuşturdular. Sıraya almışlar bizi. Hadi dedik tamam bekleyelim. Beklerken bir kahve içelim bari dedik yalnızca süt veriyorlarmış.
Konseptlerine saygımız sonsuz olsa da nasılsa farklı yerlerde katmer tadımı yapıp buranın diğer yerlerden farkını anlayacak durumda olmadığımız için başka bir mekana geçtik. Baklavacı Hacıoğlu’na gittik. Türk kahvemizi de içtik. Katmerin nasıl yapıldığını da seyrettik.
Bazı mekanların sosyal medyada çok fazla öne çıktığını ve bu yüzden alternatifi yokmuş gibi gösterildiğini düşünüyoruz. Bizce adı duyulmamış mekanlarda müşteriye daha bir kıymet veriliyor ve “İster ye ister yeme” şeklinde rest çekilmiyor.
Menegiç Kahvesi (Tahmis Kahvesi) ✌️
Türk kahvesi içmeden günü tamamlayamayan biri olarak (Ülviye) Tahmis Kahvesi’ne uğramadan Gaziantep gezimizi tamamlamadık. Tabii ki yabani antep fıstığından yapılan menengiç kahvesinin de tadına baktık ama en çok yanında ikram edilen yemişler ilgimizi çekti. Lokum ya da çikolataya alışmıştık çünkü kahve yanında. Eve getirmek için de bir paket aldık.
1635 yılından beri ayakta duran Tahmis Kahvesi’nin açık olan kısmına oturduk. Zira içeride çalgıcılar ve göbek atanlar vardı. Bizimse biraz kafa dinleyip soluklanmaya ihtiyacımız vardı 🙂 Ama mekanı merak edenler için bir fotoğraf bırakalım şuraya.
Nohut Dürüm (Nohutçu Metin Usta) ✌️
Gaziantep’te yediğimiz belki de en ilginç şey nohut dürümdü. Örneğin bir cartlak kebabını herhangi bir şehirde de yapan bir yer bulup yiyebilirsiniz ama nohut dürüme biz daha önce hiçbir yerde denk gelmedik.
Haşlanmış nohut çeşitli sos ve baharatlarla tatlandırılarak lavaş ile servis ediliyor. Siz de denemeden dönmeyin.
Nerede yiyelim peki derseniz de Metin Usta’ya gidebilirsiniz.
Beyran Çorbası ✌️
Beyran çorbası, kuzu eti, pirinç, sarımsak ve salça ile yapılan sabah kahvaltı niyetine içilen bir çorba. Biz de bu geleneği bozmadık ve Antep’teki 2. günümüzde kahvaltı etmek için aldığımız tavsiyeler üzerine Metanet Lokantası’na gittik. Ama çok kalabalıktı, hiç yer yoktu. Fiyat da bir çorbaya göre oldukça pahalıydı ve biz yine ilk kez yiyeceğimiz bir şeyin farklı restoranlarda nasıl olduğunu karşılaştırma fırsatı bulamayacağımız için başka bir mekanın yolunu tuttuk. Hacı Titizoğulları’nda oturup içtik çorbamızı.
Damak zevkimize çok hitap etmese de farklı bir tat öğrendiğimiz için mutluyuz. 🙂
Küşleme & Simit Kebabı ✌️
Gaziantep’teki ilk günümüzde Zeugma Müzesi’ni gezdikten sonra Halil Usta’ya uğradık. Gördüğünüz gibi mahalle arasında salaş bir mekan. Ama fiyatlar biraz yüksek. Sanırım popüler hale gelmesinden kaynaklı.
Öncelikle size hiç sormadan gavurdağı salatasını getiriyorlar önünüze. Herkese birer tane. İkram zannetmeyin sakın bizim gibi 🙂
Biz çok aç olmadığımız için sırf tadım amaçlı ortaya karışık söyledik. Küşleme, simit kebabı ve kuşbaşı etten oluşan yukarıdaki gibi bir tabak geldi. Ama içlerinden en çok küşlemenin tadı güzeldi 🙂 Yani simit kebabı mı küşlememi derseniz küşleme deriz 🙂
Künefe ✌️
Her ne kadar Antakya – Hatay’a ait olsa da Gaziantep de künefe konusunda oldukça başarılı. Eğer baklava dışında bir tatlı denemek isterseniz künefeyi bir de burada deneyebilirsiniz.
Gaziantep’in Yöresel Yemekleri
Tüm bu yukarıda anlattıklarımızın dışında Gaziantep’e özgü yemekler nelerdir diye merak ediyorsanız aşağıda küçük bir liste paylaşıyoruz. Ama biz bunları yemedik, o yüzden yorumsuz bir şekilde sıralıyoruz sadece. Siz fırsatını bulursanız ve hâlâ mideniz sağlamsa mutlaka deneyin. 🙂
- Pirpirim aşı
- Malhıtalı Köfte
- Haytalya
- Çağla Aşı
- Muhammara
- Sarımsak Kebabı
- Firik pilavı
- Alinazik
- Hedik
Gaziantep’te Nerede Yenir?
- Kebabçı Halil Usta
- İmam Çağdaş
- Metanet Lokantası
- Tahmis Kahvesi
- Katmerci Zekeriya Usta
- Nohutçu Metin Usta
- Koçak Baklava
- Güllüoğlu
- Orkide Pastanesi
- Ciğerci Mustafa
Gaziantep Restoran Adresleri
Gaziantep’te gurme turuna çıktıysanız bu haritaya ihtiyacınız olacak demektir. Halil Usta’ya nasıl gidilir, Metanet Lokantası nerede gibi soruları haritayı kullanarak kolayca cevaplayabilirsiniz.