İçindekiler
Bir seyahat düşün; yurt içi de değil, Avrupa da değil… Bu sefer yolun Güney Kafkasya tarafına olsun. Mesela Azerbaycan’ın güzel şehri Gence’ye doğru bir yolculuğa ne dersin? Daha önce duymadıysan anlatalım: Dönem dönem Ermenilerin, Gürcülerin ve Rusların egemenliğinde kalan, 1991 yılından sonra ise Azerbaycan topraklarının bir parçası haline gelen bir yer Gence. Farklı kültürlerden beslenmiş, farklı hikayeler biriktirmiş bir şehir.
Hem çok bizden hem de yabancı… Azerbaycanca konuşulduğu için yabancılık çekmeyeceğin, hatta işlerini kolay halledebileceğin bir yer. Mimarisi ise şehre etki eden tüm kültürlerden bir parça taşıyor.
Kafkas ezgilerini duyabileceğin Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’yle ilgili farklı bilgileri ve Gence’de görülmesi gereken durakları yazdık. Yurt dışına çıkmadan önce ülkelerin güncel vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma.
Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre biraz Gence’den bahsedelim. Sonrasında Gence’de keşfedebileceğin duraklara geçeceğiz.
Azerbaycan’ın Güzel Kenti: Gence Şehri
Gence, yıllarca istilaya uğrayarak değişmiş ve gelişmiş bir şehir. Azerbaycan sınırlarına katılmasıyla birlikte restore edilerek mimari anlamda son haline kavuşmuş. Çocukluğumuzda okuduğumuz Dede Korkut hikayelerinde de adı sık sık geçiyor. Adını Pehlevî (Sasani İmparatorluğu’nun edebi dili olmuş bir Batı İran dili) dilinde “hazine” anlamına gelen “ganj”dan aldığına inanılıyor. Bazı kaynaklarda ise Azerbaycanca “açık, geniş” anlamına gelen “gen” kelimesinden aldığı söyleniyor.
Çok işgal gören, birçok devletin sahip olmak istediği bu verimli topraklar, tarih boyunca defalarca isim değiştirerek farklı milletlere ev sahipliği yapmış. Sen de Gence’nin muhteşem tarihini ve sokaklarını keşfetmek istiyorsan yapman gereken Gence’ye uçak bileti almak! Üstelik yeni tip çipli kimlik kartını kullanarak ülkeye 90 gün kalış süreli vizesiz turistik seyahat gerçekleştirebilirsin!
Gence Uçak Bileti Ara
Bu hatırlatmayı da yaptıktan sonra sıra geldi Gence’de gezilecek yerlere!
Haydar Aliyev Parkı
Gence, ismini Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’den alan kocaman bir parka sahip. Kocaman derken 450 hektarlık bir alandan bahsediyoruz. Parkın oluşumu, Aliyev’in Gence’yi ziyareti sırasında iki çınar ağacı fidanı getirmesiyle başlamış. Bu ağaçlara köknar, çam, ıhlamur eklenmiş. Ekilen fidanlara gençlik merkezi, bisiklet kiralama noktaları, gençlik merkezi, modern sanat müzesi, amfi tiyatro, çocuk parkı ve yapay bir göl eklenmiş. Fidanlar ağaca dönerken doğa içinde bulunan sosyal bir kompleksin adımları atılmış.
Parkın girişindeki görkemli kapıdan burasının büyük bir alan olduğunu zaten anlıyorsun. Şehrin tam orta yerinde yemyeşil ağaçlarla kaplı; sanata, çocuklara ve gençlere ayrılmış bir alan görmek hayli etkileyici. Gence buradan bayağı bir sempati topladı bile. Gence’ye geldiğinde mutlaka ziyaret edip görmen gereken noktalardan biri belli oldu.
Şişe Ev (Butulkalı Ev)
Şişe Ev, yaklaşık 5000 şişe kullanılarak yapılmış farklı ve etkileyici bir yapı. Evin mimarı İbrahim Jafarov, 2. Dünya Savaşı’nda evine dönemeyen kardeşi ve tüm askerlere adayarak bu evi inşa etmiş. Tüm dünyayı sarsan, yıkıcı etkilerinin büyük olduğu bu savaşın acı hatırası olarak gittiğinde ziyaret edebileceğin bir durak. Evi ziyaret edersen Jafarov’un torunundan savaş hikayelerini dinleyebilirsin.
Atatürk Caddesi (Atatürk Prospekti)
Gence’nin tam ortasında karşına tanıdık bir isim çıkabilir. Tarihi yapıların olduğu, alışveriş yapılan, şehrin kalbinin attığı yerde Atatürk Caddesi’ni görmek seni mutlu edecek. Bu caddenin bir cephesi de yemyeşil ağaçlara açılan Hanbağı (Khan Bagy) Korusu’nun duvarını oluşturuyor. Atatürk Caddesi’nden geçerken yürüyüşüne bir mola verip yemyeşil ağaçların tadını çıkabilirsin.
Gence Devlet Filarmoni Salonu (Gencə Dövlət Filarmoniyası)
Ziyaret edilen ülkenin müziğini keşfedebilceğin alanları bulmak, oranın kültürüne dair ışık saçan bir kapıyı aralamak gibi. Fikret Amirov adına orkestra performansları için inşa edilmiş bir konser salonu olan Gence Devlet Filarmoni Salonu da tam bu amaca hizmet eden kültürel bir lokasyon. Bina eski gibi görünsede 1991 yılında inşa edilmiş.
Gezini konser olan bir güne denk getirip bu kültürü keşfedebilirsin. Gəncə Dövlət Filarmoniyası web sitesi üzerinden detaylı bilgiye ulaşabilirsin. Gəncə Dövlət Filarmoniyası Youtube hesabından da müzik kültürüne giriş yapabilirsin.
Cuma Camii (Şah Abbas Məscidi)
Cuma Camii olarak da bilinen Şah Abbas Camii, Azerbaycan mimarlık tarihinde kurulan ilk mimarlık okulu Arran’ın mimari gelenekleriyle yapılmış tarihi bir yapı. 17. yüzyılda inşa edilmiş olan camii, görünüş olarak bildiğimiz camilerden farklı. Caminin avlusunda SSCB döneminde çeşme inşasında ortaya çıkmış Türk hamamı olan Çokak Hamamı’nı göreceksin. Mutlaka ziyaret edilip görülmesi gereken kültürel bir miras diyebiliriz. Şehre gidersen burayı da ziyaret edilecekler listene eklemelisin.
Alexander Nevsky Kilisesi
Rus Ortodoks Kilisesi olarak Bizans mimarisine uygun şekilde inşa edilen Alexander Nevsky Kilisesi, Müslüman ve Ortodoksların bağışlarıyla inşa edilmiş. Bir dönem katedral olarak, bir dönem de müze olarak kullanılmış. Azerbaycan’ın en eski Ortodoks kiliselerinden biri olan yapı, görkemli mimarisiyle görülmeye değer. Kilisede hala pazar günleri ibadete devam ediliyor. Gidip kilisenin içerisini gezmek istersen uzun kıyafetler tercih etmeni öneririz.
İmamzade Külliyesi
Gence’den yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan muhteşem bir güzellik. Etrafı kırmızı tuğlalarla çevrilmiş, içerisi ise ince ince işlenmiş… Yine Arran Mimarlık Okulu geleneğine bağlı kalınarak inşa edilmiş bir yer. Külliyenin içerisinde türbe, cami, kervansaray bulunuyor. Türbenin içinde Hz. Muhammed’in torunu İmam Muhammed el-Bakır’ın oğullarından birinin mezarı olduğu için İslam dünyasında farklı bir yeri var.
Goygöl Gölü
Goygöl Gölü, Gence’nin biraz dışında, doğanın tam içinde, yeşil ve mavinin huzura doğru götürdüğü bir nokta. Gence’nin tarihi yerlerini gezdikten sonra tam bir Gence seyahati yapmış olmak için mutlaka buraya da uğramalısın. Zira Kafkasya’nın doğası da bir başka!
Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Güvenli Seyahat Rehberi: Tedirgin Olmadan Tatil Yap yazımıza geçebilirsin.