İçindekiler
- Londra’da Toplu Taşımaya Giriş: Oyster Card Nedir? Oyster Card Nasıl Alınır?
- Oyster Card Ücretleri ve Avantajları
- Londra’da Şehir içi Ulaşım: Londra Otobüsleri
- Londra’da Ucuz Ulaşım Yöntemleri: Londra Metro Sistemi
- Docklands Hafif Demiryolu: Londra’da Makinistsiz Bir Tren Deneyimi
- Londra Deniz Otobüsü ve Vapurları (River Bus Services)
- Londra Şehir İçi Ulaşım: Tramvaylar
- Londra’da Tren Seyahati: National Rail
- Londra’da Bisikletler
- Londra’da Bisiklet Nasıl Kiralanır?
- Londra Uçak Bileti
- Londra’da Taksiler
- Londra Taksi Ücreti Hesaplama
Londra’da şehir içi ulaşım oldukça pratik. Birbirine bağlı toplu taşıma ağı üzerinden şehrin her köşesine hızlı bir şekilde ulaşabilirsin.
Dünyanın en metropol, en havalı, en kozmopolit şehirlerinden birinde, yani Londra’da gezerken yolunu bilmek önemli. Ne şanslısın ki Londra’da şehir içi ulaşımda kullanabileceğin birçok araç var. Tren, metro, otobüs, vapur, taksi, bisiklet… Hatta yaya olarak da ulaşım sağlayabilirsin. Yazımıza göz attıktan sonra uçak biletini alıp Londra gezilecek yerlere ulaşmak senin için çocuk oyuncağı olacak.
Londra’da Toplu Taşımaya Giriş: Oyster Card Nedir? Oyster Card Nasıl Alınır?
Londra’da ister metro ağını ister otobüs seferlerini kullanıyor ol, ucuz ve pratik bir şekilde hizmet bedelini ödemek için Oyster Card’a ihtiyacın olacak. Yani Oyster Card, Londra’da ucuz bir şekilde toplu taşımayı kullanmayı sağlayan bir tür seyahat kartı. Oyster kartlarını istasyonlardaki gişelerden temin edebilirsin.
Oyster Card, basitçe Londra’nın akbili. Sana sunduğu birçok avantaj var ve bu avantajlar sayesinde Londra’yı ucuz bir şekilde gezebilirsin. Otobüs, metro (tube diye geçiyor), tramvay, DLR (Docklands Demiryolu), London Overground (Londra Yer Üstü Ulaşım Hizmetleri) ve bazı National Rail (Ulusal Demiryolları) ile yapacağın yolculuklar, Oyster Card sayesinde çok ucuza gelecek. Özellikle Londra şehir merkezine gideceksen ve burada gezeceksen bu kart sayesinde belirli seyahat sayısından sonra ücretsiz bir şekilde Londra toplu taşıma sistemini kullanabilirsin.
Oyster Card Ücretleri ve Avantajları
Oyster Card ücretleri yıllık olarak değişebiliyor. Fiyatları buradan öğrenebilirsin. Ayrıca belirli amaçlara göre tasarlanmış Oyster kartları da var. Örneğin Londra’nın sadece merkezi bölgelerini gezeceğin 7 günlük bir tatil planın varsa London Travel Card işini görür.
Londra, toplu taşıma konusunda 9 bölgeye ayrılmış bir yer ve bu bölgeler zone 1, zone 2, zone 3… diye çeşitleniyor. Zone 1 ve zone 2, Londra şehir merkezini kapsıyor. Londra tatilinde gideceğin bölgelere göre Oyster kartını hem buna hem de gün sayısına göre seçersen toplu taşıma giderlerin çok daha ekonomik olur.
Londra’da birkaç gün kalacaksan ve günde 2 ya da 4 kez toplu taşıma sistemini kullanmayı ve şehir dışını da görmeyi planlıyorsan senin için en uygunu Visitor Oyster Card olur.
Londra’da Şehir içi Ulaşım: Londra Otobüsleri
Londra’nın meşhur kırmızı otobüsleri… Hem hızlı hem ucuz hem de tam bir klasik. Yol boyunca şehrin birçok yerini turlamana imkan sağlayan otobüsler, trafiğin yoğun olmadığı saatlerde, özellikle de kısa mesafeler için oldukça hızlı bir ulaşım yöntemi. Sabah 05:30’dan gece yarısına kadar çalışsalar da, o saatten sonra da gece seferi yapan otobüsler bulman mümkün. Londra şehir içi ulaşım konusunda otobüslerin yeri büyük yani. Eh, Londra’ya gidip de o meşhur kırmızı otobüslere binmemek olmaz zaten…
Londra otobüsleri aynı zamanda oldukça ucuz bir ulaşım yöntemi. Şehrin yerlileri, haftalık ya da aylık otobüs seyahat kartları alarak toplu taşımayı oldukça ucuza getirebiliyor. London Bus Routes sayfasını sıkıştırıyoruz buraya. Bu sayfa üzerinden “Londra’da hangi otobüsle nereye gidilir?” sorusuna yanıtlar bulabilirsin.
Otobüs ücretini Oyster Card ile ödeyeceksen otobüsün girişindeki sarı panellere kartı dokundurman yeterli. Ücretini ödemek istiyorsan da otobüs şoförlerinden bilet satın alabilirsin.
Londra’da Ucuz Ulaşım Yöntemleri: Londra Metro Sistemi
Londra metrosu, Londralıların deyimiyle “tube”, şehirde dolaşmak için en kolay ulaşım yöntemlerinden. Londra’yı baştan aşağı sarmış olan bu ağ, dünyanın ilk ve en büyük metro ağlarından. Şehrin her tarafında bulabileceğin metro haritaları sayesinde de yön bulmak oldukça kolay. Farklı hatlar arasında geçiş yaparak gitmek istediğin yere kısa sürede varabilirsin. Haritaya güvenmen yeterli.
Yaklaşık 400 km’lik toplam hat uzunluğu ile dünyanın sayılı metro sistemlerinden olan Londra metrosu, zone sistemine göre çalışıyor. Bindiğin zone ile indiğin zone arasındaki ulaşım ücreti, Oyster Card bakiyenden düşülüyor. Zone 1 ile zone 2 arasında ulaşım oldukça ucuz. Zone 1 ile zone 9 arasındaki ulaşım ise daha pahalı. Tüm zone’ları öğrenmek için Londra metro haritası sayfasından destek alabilirsin.
Docklands Hafif Demiryolu: Londra’da Makinistsiz Bir Tren Deneyimi
Makinisti olmayan bir tren deneyimine hazır mısın? Evet, metroyla da bağlantısı bulunan bu hat tamamen kendi üstün otomasyon sistemiyle yol alıyor ve makinisti bulunmuyor. Londra’nın doğusunda, güney doğu bölgesine giden orijinal ismi ile Docklands Light Railway, ilginç bir deneyim sunuyor.
Docklands, metro sisteminin uzanamadığı yerlere ulaşım sağlıyor. Özellikle Tower Gateway ile Beckton arasında işleyen DLR oldukça işlek. Gökdelenler arasında makinistsiz bir şekilde işleyen raylı bir araçla seyahat etmek, insanı “Metropolis” filmindeymiş gibi hissettiriyor.
Londra Deniz Otobüsü ve Vapurları (River Bus Services)
Londra’da bir yerden bir yere ulaşmanın en keyifli yolu kesinlikle vapur kullanmak olmalı. Otobüs ve metroya göre biraz daha pahalı olsa da Thames Nehri’nden açılıp Big Ben, Londra Kulesi, St. Paul Katedrali manzaralı bir yolda ilerlemek için değer.
Oyster kartlar, Londra deniz araçlarında belirli oranlara indirim sağlıyor. Buradaki ücretlendirmeler de zone sistemi üzerinden işliyor. Londra vapurları keyifli ve uzun bir yolculuk yapmak isteyenleri, özellikle turistleri bir araya getiriyor. Ayrıca özel günlerde Londra tekne partileri de pek meşhur. Thames Nehri, büyüleyici bir yolculuk yapmak için iyi bir seçim. Tabii acelen varsa otobüs ve metro senin için daha iyi olur.
Londra Şehir İçi Ulaşım: Tramvaylar
Londra tramvayları oldukça sık sefer düzenliyor. Eğer yolun güney taraflarına yani Wimbledon, Croydon, Beckenham, New Addington taraflarına düşerse tramvay seçeneğini de aklında bulundur. Londra’da şehir içi ulaşım için tramvayları kullanacaksan mesai başlama ve bitiş saatlerinde kalabalıklara denk gelebilirsin. Aklında bulunsun.
Londra’da Tren Seyahati: National Rail
Londra hiçbir zaman seni yarı yolda bırakmaz. Metronun gidemediği bir yer varsa oraya mutlaka tren seferi vardır. “National Rail” olarak bilinen bu trenler, çoğunlukla banliyö hattı olarak çalışmakta. 25’ten fazla tren şirketinin bir araya gelerek oluşturduğu National Rail, Londra’yı merkez alarak Birleşik Krallık’ın her köşesine ulaşım sağlıyor. Fiyatlar da gideceğin yere göre değişiyor. Londra’da şehir içi ulaşım için National Rail’i kullanabileceğin gibi, şehirler arası yolcukların için de onu kullanabilirsin.
Londra’da Bisikletler
Arabaların çokluğuna bakıp da aldanma, burası bisiklet seven bir şehir. Şehir içinde kiralayacağın bisikletlerin ilk yarım saati ise ücretsiz. Ancak dikkat et, tıpkı diğer araçlar gibi trafik kurallarına uymalı ve her zaman bisiklet yolundan gitmelisin. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde ise daha dikkatli olmanda fayda var.
Avrupa’nın birçok şehrinde olduğu gibi Londra’da da bisiklet yolları çok gelişmiş. Yani bacaklarına güveniyorsan şehrin her bölgesine bisikletle ulaşım sağlayabilirsin.
Londra’da Bisiklet Nasıl Kiralanır?
Londra’da şehir içi ulaşım için bisiklet kiralamak çok kolay. Şehrin birçok bölgesinde bisiklet kiralama istasyonları bulunuyor. Günlük 2 pound gibi bir ücrete bisiklet kiralayabiliyorsun. Yapman gereken şey, bisiklet kiralama kartlarından edinmek. Daha sonrasında kartı istasyonda bulunan ekranlara okutman yeterli oluyor.
Londra Uçak Bileti
Londra’da Taksiler
Londra’da şehir içi ulaşım için taksileri kullanacaklara geçelim. Londra taksileri meşhur. Özellikle siyah taksileriyle nam salmış olan bu şehirde bir de “minicab”ler yer alıyor ki onlara sadece telefonla çağırarak binebiliyorsun. Siyah taksileri ise her zamanki gibi yolda durdurabilirsin.
Londra Taksi Ücreti Hesaplama
Londra’daki taksi ücretleri tıpkı Türkiye’deki gibi. Taksiye bindiğin anda bir açılış ücreti ödüyorsun. Ardından taksimetre kilometre başına işliyor. Londra taksilerinde 3 farklı tarife var. Pazartesiden cumaya 05:00 – 20:00 arası tarife 1 olarak geçiyor. Pazartesiden cumaya 20:00 – 22:00 ve cumartesiden pazara 05:00-22:00 arası ise tarife 2 olarak hesaplanıyor. Her gece 22:00 – 05:00 arası ve resmi tatil günleri ise tarife 3 olarak uygulanıyor. Londra taksi ücretleri sayfasını da buraya bıraktık. Sana iyi gezmeler!