İçindekiler
Günümüz seyahat trendleri arasında iş seyahatlerini eğlenceli bir aktiviteye dönüştüren bleisure kavramı, sıkıştırılmış tatiller ve hafta sonu kaçamakları önemli bir yerde duruyor. Özellikle büyük şehirlerde, metropollerde yaşayan ve hafta içi çalışmak durumunda olan gezginler açısından hafta sonları çok kıymetli oluyor.
Yoğun iş temposundan, trafikten, kalabalıktan ve gürültüden kaçmak istendiğinde hafta sonu gidilecek türde olan ve keşfedilmeyi bekleyen güzergahlar mutluluk veriyor. Bu tip yerlerde bir nevi ruhani detoks yapılıyor, rahatlanıyor ve şehir hayatına geri dönülüyor.
O yüzden bu yazımızda hafta sonu tatili için gidilecek yerlere göz atacağız ve seni keyifli kaçış noktalarına götüreceğiz. Haydi, hazırlan ve mutluluk verici rotalara doğru yol alalım.
Küçük Kaçamaklar: Huzur Veren Rotalar
Ülkemizdeki yeryüzü cennetleri ve kaçamak noktaları saymakla bitmez. Bu nedenle bazı güzergahları senin için seçtik. Fakat listemize geçmeden önce hatırlatmak istiyoruz: Seçtiğimiz bazı hafta sonu tatil rotalarında doğanın tadını doyasıya çıkarmak için trekking ya da kamp yapmak da mümkün. Bu yüzden yanında kamp malzemelerini, eşyalarını da gönül rahatlığıyla götürebilirsin.
Yanında götürmek isteyebileceğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ve yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için de bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin.
Bu önemli hatırlatmayı yaptığımıza göre senin için seçtiğimiz hafta sonu duraklarına geçebiliriz. Sırt çantanı hazırla ve şehir hayatından kaçıp biraz huzur bulalım, ruhumuzu dinginleştirelim.
1. Maşukiye: Yeşile Doğru
Maşukiye, son yıllarda popülerlik kazanan ve özellikle hafta sonu kaçamakları için tercih edilen bir doğa harikası. Kocaeli’nin doğusunda, Kartepe’nin eteklerinde bulunan bu yerleşim yeri, Türkiye’nin yeşil seyahat rotalarından biri.
İstanbul ile birlikte İzmit ve Bursa gibi merkezlere de yakın konumda bulunan bölge, kısa süreli tatiller için oldukça uygun. Ayrıca Sapanca Gölü’nün güneybatısında bulunan Maşukiye, ferahlamak ve kafa dinlemek için de çok doğru bir adres. Çünkü burası yaz aylarında plaj olarak da kullanılıyor. Bölgeye gelen misafirler gölün serin sularında yüzebiliyor ve istedikleri gibi su sporları yapabiliyor.
Maşukiye her mevsim farklı renge bürünen bir yer. Sonbaharda kızıl tonlarına bürünen bölge, kışın bembeyaz, ilkbahar ve yaz dönemlerinde ise yemyeşil bir hal alıyor. O yüzden bölgenin her mevsim farklı bir güzelliği var. Hangi mevsimi ve hangi hafta sonunu tercih edeceğin sana kalmış.
Maşukiye’ye geldiğinde karşılaşacağın manzaralar, kayaların arasından akan şelaleler ve serinlik veren atmosfer, ruhunu arındırmaya ve iyi hissetmene yetecek. İstanbul dışından gelecek gezginler açısından ise bölgeye ulaşmanın en kolay yolu öncelikle İstanbul’a uçmak ve buradan aktarma yapmak.
İstanbul Uçak Bileti Ara
2. Yedigöller: Cennetten Bir Köşe
Yedigöller, Türkiye’nin yeryüzü cennetlerinin başında geliyor ve sahip olduğu zengin bitki örtüsü ile büyülüyor. Karadeniz’in batı kısmında yer alan bölge, Bolu’nun Yığılca ve Mengen ilçeleri arasında bulunuyor.
1965 yılından bu yana milli park statüsünde olan Yedigöller, hafta sonu kaçamakları yapmayı seven kamp sevdalıları tarafından da yoğun şekilde ilgi görüyor. Heyelan gölleri ve her mevsim farklı bir renge bürünen ormanları ile ilham veren bir güzergah olan Yedigöller, ülkemizin de en önemli doğal miraslarından ve en özel noktalarından birisi olarak kabul ediliyor.
İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında da önemli bir konuma sahip olan bölgenin içerisinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere 7 tane göl bulunuyor.
2000 hektarlık bir alana yayılan Yedigöller, aynı zamanda birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. O yüzden burası doğa fotoğrafçılığı açısından ya da Instagramlık bir güzergah olarak da dikkat çekiyor. Ayrıca bir başka doğa harikası olan Abant Gölü de Yedigöller’e hayli yakın bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla buraya geldiğinde Abant Gölü’nü de ziyaret edebilirsin.
Yedigöller, İstanbul ve Ankara’ya hemen hemen aynı uzaklıkta bulunuyor. Bu nedenle bölgeye İstanbul’dan aktarma yapabileceğin gibi Ankara’dan da yapabilirsin.
Ankara Uçak Bileti Ara
3. Seferihisar: Sakinlik Dolu
Maşukiye gibi Seferihisar da son yıllarda popülerlik kazanan yerlerden. İzmir‘e bağlı bir ilçe olan Seferihisar, Türkiye’nin ilk cittaslow şehri. 2009 yılından beri cittaslow hareketinin içerisinde olan şehir bu yönüyle çok özel.
Geçmişi oldukça eskiye dayanan bölge, birkaç günlüğüne kafa dinlemek ve her şeyden izole olmak için harika bir kaçamak noktası. Birçok uygarlıktan izler taşıyan ve bilinen tarihi 3000 yıl önceye kadar uzanan bölge, kültürel anlamda da hayli çekici. Burada bulunan Teos Antik Kenti, Seferihisar’da görülmesi gereken durakların başında yer alıyor.
Ayrıca Seferihisar’da yer alan Sığacık da son dönemlerde adından sıkça bahsettiren bir durak. Eski taş evleri, mandalina kokulu sokakları ve saklı koyları ile dikkat çeken bölge, denizcilere sığınak olması sebebiyle “Sığacık” ismini almış. Giritliler tarafından kurulan ve İyonyalıların da hüküm sürdüğü bu yerleşim yerine gelmişken Sığacık Kalesi ve Akkum Plajı’nı da görmeni tavsiye ederiz.
Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İzmir’e uçmak ve buradan aktarma yapmak.
İzmir Uçak Bileti Ara
4. Dereköy: Yayla Havası
Dereköy, Alanya‘nın kuzey tarafına, Toros Dağlarının sırtına kurulmuş bir yayla köyü. Kargı Çayı’nın aktığı vadinin yamaçlarının arasında bulunan bu köy, çam ağaçları ve meyve bahçeleri arasına kurulan küçük bir cennet gibi.
Hafta sonu kaçamağı yapmak ve doğa ile baş başa kalarak kamp yapmak için son derece uygun olan bölge, Toros Dağlarının iç taraflarında kalıyor. Dolayısıyla burası herkesten izole olmak ve huzur bulmak için biçilmiş kaftan niteliğinde bir yer.
Bölgeye ulaşım, Toros Dağlarına yapılan bir yolculuk ile sağlanıyor. Dereköy’e doğru yaklaşık 30 km uzunluğundaki yol aşılırken de etraftaki çam ormanları ve sıcak Akdeniz atmosferi gezginlere ilham veriyor, düşler kurduruyor. Eğer yayla kaçamakları yapmaktan hoşlanıyorsan burası tam sana göre. Ayrıca Dereköy yolu üzerinde Pınarbaşı, Çinoğlu, Gedevet ve Türktaş gibi farklı yaylalar da yer alıyor. Dolayısıyla Dereköy’e giderken bu noktaları da ziyaret edebilirsin.
Dereköy’e ulaşmanın en kolay yolu ise Alanya’ya uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor.
Alanya Uçak Bileti Ara
Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’deki Açık Hava Müzeleri: Kültür ve Doğa Bir Arada yazımıza geçebilirsin.