Her şey yerinde güzel, tatlılar da öyle… Çünkü en becerikli ustaların klasikleşen tarifleri, yine onlara ilham veren şehirlerde hayat buluyor. En lezzetli tatlıları keşfetmek ve belki de onlarla yeniden tanışmak için, sana güzel bir seçki hazırladık. Favori tatlını seç, en ucuz uçak biletini ayarla ve gurme yolculuğuna başla!
Prenslerin Ağzına Layık Sacher Turtası
Mimarisi ve köklü tarihinin yanı sıra, Avusturya’yı dünyaca ünlü yapan lezzetlerden biri: Sacher Turtası. Bu tarif, 1876 yılında bir prensin özel davetinde aşçının rahatsızlanması üzerine genç bir aşçı tarafından hazırlanıyor ve günümüzde dahi bu turtanın tarifi açığa çıkmış değil. Yoğun çikolata kreması, taptaze çikolatalı keki ve zirvesinde “oturan” büyük parça çikolatasıyla hem aklına hem damağına kazınacak bu lezzeti tatmak için doğru Avusturya’ya!
Gelato Cenneti İtalya
Hava sıcak, meyveler taze, bir de üstüne buz gibi dondurma eklenince değil İtalya, dünyanın bir ucuna gitmek mümkün. Latince “gelātus” sözcüğünden türeyen gelato Roma dondurmasına verilen isim. Bu lezzet her yıl nisan-mayıs aylarında gerçekleşen Gelato Festivali’nde onurlandırılıyor. Geçtiğimiz yılın en lezzetli Gelato tarifini hazırlayarak festival birincisi olan usta da, tahmin edeceğin üzere yine Roma kökenli bir şef. Daha fazla söze gerek yok, istikamet İtalya!
Hava Soğuk, Turta Sıcak: Banoffee Turtası
Muz ve karamelin, ağızda eriyen sıcacık buluşmasını keşfetmek istersen seni İngiltere sokaklarına alalım. 70’li yıllarda ortaya çıkan bu tarif, kimi zaman kahve ve çikolata eklenerek de zenginleştirilebiliyor. Bildiğin turtaları bir kenarda bırakacak bu tarif, İngiltere’nin serin havasına inat, tereyağı, karamel, muz ve kremasıyla içini ısıtacak. Unutma, temelde tarifi aynı olsa da, farklı restoranlarda bu lezzetin farklı versiyonlarını da tatman mümkün. Bir dilim için küçük bir şehir turuna değecektir.
Tek Lokmada Dünyalar Senin: Belçika Waffle
Waffle’ı bugün dünyanın herhangi bir ülkesinde ya da herhangi bir restoranda tatmak mümkün. Ancak eminiz ki hiçbiri, waffle’ların atası Belçika Waffle kadar lezzetli olmayacak. Çünkü o, daha büyük, daha yumuşak ve daha çıtır hamuru üzerindeki özel tarif sosları ile kendini kolayca diğerlerinden ayrıştırıyor. 17. yüzyılın başlarında literatüre giren bu tatlı, ardında birçok waffle sevdalısı bıraktı. İstersen sokak köşesinde, istersen şık bir restoranda; waffle vatanı Belçika’da waffle keyfini dilediğin gibi çıkarabilirsin.
Başka ‘Bişi’ Bu Rusya’nın Lorlu Keki
Okuması hayli zor, yemesi ise bir o kadar kolay. Seni Rusya’nın en popüler tatlısı Syrniki ile tanıştıralım. Minik olduğuna bakma, kendisinin dışı kıtır, içi yumuşak ve oldukça tatlı. Farklı birçok reçel, marmelat ve sos seçeneğiyle tatlandırılan Syrniki, Anadolu mutfağının favorilerinden Bişi’ye benziyor. Rusya’nın soğuk iklimini unutturacak bu hafif tatlıyı mutlaka çikolata, yer fıstığı ve türevi soslarla da denemelisin. Ancak ilk ihtiyacın olan tabii ki uçak biletin olacak.
Dışı Onu, İçi Seni Yakar: Crème Brûlée
Fransa’nın milli tatlısı, Fransa seyahatlerinin en lezzetli bahanesi. Sanıyoruz kendisini uzun uzun anlatmamıza gerek yok. Yine de, yakılarak hazırlanan çıtır karamelli üst katmanını ve içindeki yumuşacık, bol şekerli yoğun kremasını hatırlatmakta fayda var. Henüz onunla tanışmadıysan geç değil, Fransa’nın herhangi bir şehrinde, şömine başında onunla karşılaşman mümkün. Üstelik bu tanışıklığın tek bir kase ile sınırlı kalmayacağını da belirtelim.
Kat Kat Lezzet: Baklava
Her yörenin baklavası ayrı tatlıdır ama Antep’in baklavası kesinlikle bambaşka… İncecik ve kat kat yufkası, arasında taptaze antep fıstığı, tam ayarında şerbeti… Onu farklı kılan en önemli detay ise Antep baklavalarının ustadan çırağa aktarılan özel ve pek gizli tarifi. Bir hafta sonu kaçamağı, şehirden tek günlük bir kaçış ya da uzun bir tatil sonrası lezzet durağı. Bahanen hangisi olursa olsun, baklava cevabın olsun.
“Narin” Bir Prenses, İsveç’in Prenses Pastası
Genellikle yeşil elbisesiyle arz-ı endam eden bu prenses, farklı malzemelerle bezeli birçok katmandan oluşuyor. İlk olarak 1930’lu yıllarda; Västergötland dükü olan prens Carl’ın kızları prenses Margaretha, Märtha ve Astrid’in de öğretmeni, Jenny Åkerström tarafından hazırlanan tarif, prenseslerin bu turtayı çok sevmesi sebebiyle “Prenses Pasta” olarak anılmaya başlamış. Yeşil renginin ise İsveç’in soğuk ve karlı iklimi sebebiyle, İsveçlilerin yeşile olan hasretini simgelediği rivayet ediliyor. Yine de önemli olan rengi değil, ağızda dağılan kreması diyor, seni İsveç’e uğurluyoruz.