İçindekiler
Hamamlarına türküler yazılan, yemeklerini ve tatlılarını ise yeryüzündeki hiçbir canlının anlatmaya kelimeler bulamadığı Antep, sonbaharda hiç olmadığı kadar davetkar. Özellikle de gerçek lezzetler peşinde olan tatlı su gezginleri için. Biz en yakın tanığı olarak biliyoruz ki aylar öncesinden aynı gün gidiş dönüş Antep uçak bileti alıp; sabah kahvaltısını katmerle, akşam yemeğini en kallavi Antep yemekleri ile taçlandıranlar hiç de az değil. Gaziantep’ten döndüğünde ne zaman şehrin adını duysanız derin bir “Offf!” çekeceksin, şimdiden bilmelisin. Antep sofralarından fırsat bulduğundaysa hamamlarını, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesini ya da Zeugma Müzesini ziyaret edebilirsin. Pegasus’un kampanyalı uçak biletleri arasında en çok rağbet gören Gaziantep için tetikte olmalısın, kendine yeni keşifler için fırsatlar yaratmalı ve nereyi keşfedeceğini biz sana söyleriz.
Midede Şenlik Havası: Antep Kebapları
Herkes için bu mutfağın yeri ayrı ama özellikle kebap sevenler için Gaziantep mutfağının yeri bambaşka. Sofranı kebapla şenlendirecek en iyi Gaziantep restoranları arasında ise Kebapçı Ali Usta, Çulcuoğlu Et Lokantası, İmam Çağdaş ve Halil Bakışgan Usta yer alıyor. Burada yediğiniz tüm kebaplar midenize bir şenlik havasıyla inecek, el ele tutuşup mutluluğa doğru sefere çıkaracak. Ülkenin birçok yerinde lavaş ya da tabakta porsiyon olarak sunulan kebaplardan farklı olarak Antep’in meşhur “balcan” kebabını da tatmalısın. Antepliler, patlıcana “balcan” demeyi tercih ediyor. Antep usulü patlıcan kebabı, patlıcan ve ceviz büyüklüğündeki kıymanın tepside pişirilerek ağzına layık hale getiriliyor.
Baklava Değil Onun Adı Antep Baklavası!
Her ne kadar yüzyıllardır Antep mutfağının baş tacı olmuş bir tat olan baklavayı komşularımız, “Bizimdir!” diye sahiplenmeye çalışmış olsa da sen hiç işin o kısmına takılma ve “O baklava değil Antep Baklavası!” diyerek olaya son noktayı koyup asıl kısma geçebilirsin. Antep’te en iyi baklavayı Kocak Baklava, Fıstıkzade Baklava ve Güllüoğlu’nda yiyebilirsin. Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen hafif bir tadı olan ve ağızda dağılan Antep Baklavası’nın tadı damağınızdan silinmeyecek. Baklava ile veda etmen biraz zor olabilir. Antep’te şerbetsiz, hazır baklavalar satılıyor. İstersen yanına kuru baklava alıp evinde de bu lezzete devam edebilirsin.
Ete Doymaya Hazır Mısınız?
Bildiğin gibi Antep’in hemen hemen bütün yemeklerinde et bulunuyor. Bulunduğu yemeklerin tadına tat katan eti bir de Antep yemeklerinde deneyimlemeye ve etle unutulmaz bir buluşma yaşamaya ne dersin? Eğer leziz bir et yemeği yemek istiyorsan gitmen gereken yerler hiç kuşkusuz ki Metanet Lokantası, Küşleme Et Lokantası ve Aşina Restaurant. Formuna dikkat etmeye çalışıyorsan lezzetli ve bir o kadar da kalorili Antep yemekleriyle şekerli içecekler ya da ağır tatlılar yememeni öneririz.
Kahvaltı Bildiğiniz Gibi Değil
Antep’te yemeklerin malzemelerini bol bol koymak, yemek tariflerinde yazılı olarak bulunmayan bir kuraldır adeta. Bu durumu, birçok yerel tat eşliğinde yapılan kahvaltı sofralarında da görmek mümkün. Dorgambaç, tarhana eritmesi gibi yerel tatlar arasından kahvaltı sofralarının en popüler tadı ise katmer olarak karşına çıkacak. Bu özel lezzeti Antep’te yiyebileceğin en iyi noktalar ise Katmerci Zekariye Usta, Metanet Katmer, Katmerci Murat ve Saray Katmer. Günün en önemli öğünü kahvaltının hakkını vermek gerek! Kahvaltıdan sonra ilk yapman gereken ise iyi bir kahke bulmak. Antepliler, a harfini biraz incelterek söylemeyi tercih ediyor. Kurabiyenin biraz daha gevrek hali olan kahkenin birçok farklı çeşidi bulunuyor. Yine Anteplilerin “kühne” demeyi seçtiği susamı biraz fazla olan ve üzerine sürülen yumurtası iyice pişenler ağızda fazla dağılmaması ile biliniyor. Uzun süre bozulmadan kalabildiği için paket halinde satın alıp Antep özlemini bir nebze olsun giderebilirsin. Antep sofralarına yapacağın ziyareti daha hesaplı hale getirebilmek için ucuz uçak bileti seçeneklerinden yararlanabilirsin.