İçindekiler
- En Eski Gelenek: İstanbul’da Balık Ekmek
- Midyecilerin Seni Elleriyle Beslediği Şehir: İstanbul
- Kış Soğuğunu Isıtan Lezzet: Kestane Kebap
- Sakatatların Efendisi: Kokoreç
- İstiklal Caddesi’nin Simgesi: Islak Hamburger
- Bir Patatesten Çok Daha Fazlası: Kumpir
- Martılara Dikkat: İstanbul Vapurlarında Simit Keyfi
- Gece Gezmesi Acıkmalarının Süper Kahramanı: Nohutlu Pilav
- İstanbul Sokaklarının Vazgeçilmez Tadı: Halka Tatlısı
Midye dolmanın Bizans döneminden kalma bir meze olduğunu biliyor muydun?
Kumpirin ülkemize 1991’de geldiğini duymuş muydun?
Kokoreci kim buldu?
İstanbul’da en iyi nohutlu pilavı kim yapıyor?
Sorular uzayıp gider ama İstanbul sokak yemeklerinin lezzeti hiç değişmez. İstanbul’un belli başlı bölgelerinde kendi kültlerini yaratmış bu tariflerin kimisi çok yeni, kimisi ise antik çağlardan beri tüketiliyor. Dünyanın en gurme şehri İstanbul, hazırsan en iyi sokak yemekleriyle seni bekliyor. İstanbul’un sokak lezzetlerini keşfetmek istiyorsan (ya da onları çok özlediysen…) ve ihtiyacın olan şey en ucuz İstanbul uçak bileti ise tarifelerimize göz gezdirerek küçük kaçamağın için en uygun tarihleri belirle.
En Eski Gelenek: İstanbul’da Balık Ekmek
İstanbul’un en eski lezzeti muhtemelen balık ekmek. Boğaz’ın bereketli suları sayesinde, İstanbul şehrinde antik çağlardan (ve belki de daha eskiden) beri balıkçılık yapılıyor ve şehrin yerlileri Boğaz balıklarının en tazelerini yiyor.
İstanbul’da balık ekmek yenebilecek en iyi yer olarak Eminönü semti tavsiye edilir. Şimdi sadece balık ekmek tutkunlarının bildiği sırrı öğreneceksin: İstanbul’da balık ekmek, Bebek ve Arnavutköy’de yenir.
Midyecilerin Seni Elleriyle Beslediği Şehir: İstanbul
İstanbul’da midye dolma satıcılarıyla tüm sahil semtlerinde karşılaşabileceğin kadar merkezi olan iç kesimlerde de nereye bakacağını bilirsen lezzetli midye dolmaları bulabilirsin.
Midye dolma, Osmanlı zamanlarında Rum meyhanelerinde satılan bir meze imiş ve o cumhuriyet öncesi dönemde en iyi midye dolmaları Ermeni aşçılar hazırlarmış. Zaman içerisinde bu unvan, midye dolmayı İstanbul sokaklarına indiren Mardin’den İstanbul’a yerleşen Süryanilere geçmiş. Günümüzde birçok midye dolma satıcısının Mardinli olmasının nedeni de bu.
Midye dolmanın eski zamanlarda kendi jargonu varmış. Midye dolma satıcısının elinden yemek bir gelenek olarak görülürmüş. Günümüzde muhtemelen hijyenik beklentilerden ötürü artık bu şekilde yemek tercih edilmiyor.
İstanbul’da midye dolma nerede yenir? Bu sorunun cevabı sana bağlı. Bizim önerimiz Beylerbeyi’nden başlayarak Üsküdar, Beşiktaş ve Taksim üzerinden devam etmen. Bakalım İstanbul’da en iyi midye nerede?
İstanbul’da ayrıca midye kızartılarak sandviç halinde tüketiliyor ve isminde midye tava deniyor. İstanbul’da en iyi midye tavayı yemek istiyorsan uçak bileti fiyatlarına bakıp biletini aldıktan sonra Kadıköy ve Beşiktaş sokaklarını arşınlayabilirsin.
Kış Soğuğunu Isıtan Lezzet: Kestane Kebap
İstanbul’un sokaklarının en tanıdık kokusu, kestane kebaptan gelir. Şehrin sokaklarını arşınlarken burnuna çarpan bu keskin koku, seni kendine çeker ve kendini kestane kebapçıyla sohbet ederken bulursun.
Kestane kebabı dünyanın birçok yerinde bulabilir, evde kendin de kolayca hazırlayabilirsin. Alüminyum folyo içerisinde kaya tuzuyla beraber ortasından bıçakla çizdiğin kestaneleri yerleştir ve 200 derece ısınmış fırında pişir. Kestane kebabını tavada da yapabilirsin ama muhtemelen kestaneler, kabuklarına yapışacak. Şimdi sana sadece usta kestane kebapçıların bildiği bir sırrı vereceğiz: Kestanelerinin kabuklarına yapışmasını istemiyorsan önce bombeli taraflarını çiz ve çizilmiş kısım altta kalacak şekilde tavaya yerleştir.
Sakatatların Efendisi: Kokoreç
Kokusuyla kimliğini kazanmış başka bir İstanbul sokak üstü lezzeti kokoreç, bir tür sakatat yemeğine deniyor. Türkiye’de kokorecin yapımı bölgeden bölgeye göre değişiyor; örneğin İstanbul’da kuzu bağırsaklarından elde edilen etler, özel ızgarasında pişirilerek sote şeklinde ekmek arasına konuluyor ve kimyonla tatlandırılıyor.
Kokoreci ilk kimin yaptığı belirsiz ama bazı kaynaklarda bu tarifin Antik Yunan zamanlarında bile tüketildiği geçiyor. Yazılı kaynaklara göre “kokoretsi” ismiyle bir Arnavut yemeği olan kokoreç, Osmanlı zamanlarında Türk mutfağına girmiş. Bu bilgilerin dışında kokorecin tarihçesini ilk insana kadar götürebiliriz çünkü o zamanlar insanlar avladıkları hayvanların hiçbir yerini geride bırakmazmış. Düz mantık her zaman kazanır!
İstiklal Caddesi’nin Simgesi: Islak Hamburger
Taksim’de ünlenen ve İstanbul’un hemen her yerine yayılan, damaklarımızla çok çabuk kaynaşan yeni bir seçenek. Islak ekmek olarak düşünmeyin, özel bir sos ile ıslatılan ve buharda pişirilen bu mini hamburgerlerin tadı başka. Taksim ve Kadıköy sokaklarındaki her büfede bulabileceğin ıslak hamburger, İstanbul’a tadabileceğin en ilginç lezzetlerden biri. Bazı büfelerde köftesine bol sarımsak konuluyor, tercih etmiyorsan aklında bulunsun.
Islak hamburgerin tarihçesini ise İstanbul’da belli bir büfe sahiplenmiş durumda. İstiklal Caddesi’nin yoğun taleplerine yetişemeyen büfe çalışanları, mutfakta sos ve köfteleri birbirine çok fazla karıştırdığı için hamburgerler müşterilere ıslak şekilde gidermiş. Müşteriler ise bu yeni lezzeti o kadar çok beğenmiş ki ıslak hamburger İstiklal Caddesi’nin simgesi haline gelmiş.
Bir Patatesten Çok Daha Fazlası: Kumpir
Patatesi fırınlayarak yemek çok eski bir gelenek olsa da içine kaşar, zeytin ve mısır gibi besinlerin yanı sıra Arnavut ciğeri, salçalı sosis ve kısır gibi mezeler koyma fikri yeni sayılır. Balkanlarda “krumpir” adıyla içine salata doldurulmuş fırınlanmış patates, Türkiye’de kumpir adını alarak eski halinden çok daha lezzetli bir tarife dönüşmüş.
Kumpirin tarihçesiyle ilgili kesin bilgiler olmasa da Türkiye’ye doksanlı yılların başında geldiği biliniyor.İstanbul’da kumpirin Ortaköy’de yenmesi gerektiği söylenir ama bizce İstanbul’un en iyi kumpirini Bakırköy, Kadıköy, Bebek ya da Avcılar çevresinde araman.
Martılara Dikkat: İstanbul Vapurlarında Simit Keyfi
İstanbul sokaklarında en sık karşılaşacağın sokak lezzetlerinden biri de simit. İnsanları mali durum gözetmeden tek bir eksende birleştiren simit, İstanbul’da alabileceğin en ucuz yemeklerden biri. Sokaklarda yürürken uzaklardan ne olduğunu tam anlayamadığın, “ısııcaak, yaaaandııı” gibi bağırtılar duyuyorsan bir sokak simitçisi sana doğru yaklaşıyor demektir. İstanbullular ise simitçilere alışık olduğu için bu durumu yadırgamazlar.
İstanbul’da simidin insan türü dışında bir taliplisi daha var: Martılar. İstanbul vapurları etrafında gezen martılar bazen nazikçe bazen de agresif bir şekilde simitlere talip olabiliyorlar. Bizim önerimiz simidini onlarla paylaşman yönünde.
Gece Gezmesi Acıkmalarının Süper Kahramanı: Nohutlu Pilav
Kaynak
Akşamüzeri, İstanbul sokakları birçok seyyar pilav satan arabalar dolduruyor. Özellikle gece eğlencesinden dönen insanların ilk tercihlerinden olan bu seyyar arabalar, pilavı salata ve tavukla sunuyorlar. Yanında da ev yapımı ayran da istemeyi unutmazsan midene büyük bir şenlik yaşatabilirsin.
İstanbul’un en iyi seyyar nohut pilavcısı nerede? Tahtakale ve Unkapanı çevresine bir bakın; eğer uslu bir gezgin olursan kim bilir belki sen de İstanbul’un en iyi pilavcısıyla karşılaşabilirsin.
İstanbul Sokaklarının Vazgeçilmez Tadı: Halka Tatlısı
Halka tatlısı, adını şeklinden alıyor. Hamurdan hazırlanan halka tatlısı, şerbet içerisinde bekletildikten sonra İstanbullulara satılmak için seyyar arabalarla sokaktaki macerasına başlıyor.
Halka tatlısı çoğunlukla gazete kağıdı ya da özel kese kağıtlarıyla servis ediliyor çünkü peçete şerbete yapışabiliyor. Peçeteyle halka tatlısı yemeye çalışan biri görürsen bu bilgiyi onunla paylaşabilirsin. İstanbullular arasında bilinen argo ismiyle muzip şakalara neden olan halka tatlısı, şerbetli yiyecekleri seviyorsan ucuz fiyatıyla bağımlısı olacağın bir lezzet.