İçindekiler
Uzun zamandır ihtiyaç duyduğun ve hayalini kurduğun seyahate çıkman için sayılı günler kaldı. Bütçeni oluşturdun, ucuz uçak biletini ayarladın, artık yola çıkacaksın. Yalnız hiçbir tatil kusursuz değildir. Seyahate çıkma heyecanından birçok ayrıntıyı düşünemeyebilir, küçük teferruatların keyfini kaçırmasına farkında olmadan kapı açabilirsin. Bu konuda ne kadar tecrübeli olursan ol, seyahatte kötü sürprizlerle karşılaşmamak için dikkat etmen gereken bazı noktalar bulunuyor. Döndüğünde “keşke” dememen için klasikleşmiş seyahat hatalarını bilmende yarar var.
Bavulu Tıka Basa Doldurma Sanatı Sizi Mutlu Etmez
Bavul hazırlamak, belki de seyahat planının en karışık işi! Tek bir bavulla gitmek gibi haklı bir gayen olduğu zaman, adeta bir puzzle mantığı ile o eşyaları yerleştirirsin. Bu çok önemli bir yetenek. Ama en önemlisi, ihtiyaçlarını tespit etmek ve sadece gerekli olan eşyaları temin etmektir. Büyük ve ağır bir bavul, gittiğin her yerde sana ekstra stres yaratacaktır. Unutmamalısın; gittiğin yerde de alışveriş yapma imkanın var. Şimdi elindeki o plastik ördekleri, uğurlu ayıcığını ve beşinci çift ayakkabını sakince yere bırakıp bavulunun kapağını kapatmalısın.
Her Yeri Gezelim, Her Yeri Görelim Sorunsalı
Gideceğin kenti önceden araştırarak seyahat planını ona göre yapabilirsin. İlk kontrol edeceğin şey ise hava durumu olmalıdır. Şehrin sana sunduğu, bütçene ve ilgi alanlarına uygun aktiviteleri önceden belirlemen oldukça yararlı olacaktır. Yalnız seyahat planın çok yoğun olmasın. Vaktin çok kısıtlıysa, olmazsa olmaz yerleri görüp kendine esneklik tanıyabilirsin. Çok yerde check-in yapmak değil; seni en çok mutlu eden yerin keyfine doya doya varmak iyi bir fikir gibi görünüyor. Otele döndüğün zaman ayaklarının şişlik oranına bakıp “Ama buna değerdi.” diyebilmelisin sonuçta!
Yasaklı Düşünce: “Güzel Ama Uzak Otel”
Seçeceğin otelin konforu ve hijyeni kadar lokasyonu da oldukça önemlidir. Gezip göreceğin yerlere çok uzak bir otel, vaktinin çoğunu yolda geçirmene neden olacak. Hatta yolun uzun olduğunu düşünüp göreceğin bazı yerleri planından çıkarmanı bile gerektirecektir. Ayrıca gezeceğin yerlere gidebilmek için toplu taşıma araçları ya da taksi gibi farklı seçenekleri düzenli olarak kullanman ve hiç hesaba katmadığın ücretler ödemen gerekebilir. Bir şehri keşfetmeye gidiyorsan seçeceğin otele, rotan ve bütçen arasındaki ince çizgiyi düşünerek karar vermelisin.
Güvenlik Kaygısını Dozunda Yaşayın
Her kentin iyi ve kötü niyetli insanları olacaktır. Güvenlik sorunlarını büyütüp huzur kaçırmaya gerek yok! Bundan tedbir almaman gibi bir sonuç kesinlikle çıkarmamalısın bu arada. Yanında çok fazla nakit para taşımamalı ya da paranı güvenli bir yerde muhafaza etmelisin. Çanta, pasaport, cüzdan, telefon gibi kişisel eşyalarını yanından ayırmamalısın. Mümkünse pasaport, cüzdan ve telefon gibi eşyalarını sırt çantası yerine sürekli gözünün önünde olacak askılı küçük bir çantaya ya da bel çantasına koyabilirsin. Bazıları bel çantalarının kötü göründüğünü düşünüyor. Ancak bir anda kendini en yakın konsolosluktan geçici pasaport çıkartırken bulmaman için hayati bir rol oynayabiliyorlar.
Yemek Kültürü ve Damak Tadınız Çatışıyorsa…
Özellikle yurt dışı gezilerinden dönenlerden; “Yiyecek hiçbir şey yok.”, “Sadece sandviç yedim.” tarzında cümleler duymuş olabilirsin. Bir ülkeye gitmeden önce yemek kültürünün sana uygun olup olmadığını araştırmayı kesinlikle ihmal etmemelisin. Menüler damak tadına, inançlarına ve göz zevkine hitap etmeyen yemeklerden oluşuyorsa alternatif yemekler sunacak restoranlar keşfedebilirsin. Günümüzde dünyanın yüzlerce ülkesinde Türk lokantaları ve Türkiye’de de hizmet veren çok uluslu yemek şirketlerinin şubesi bulunuyor. Dilersen bu seçenekleri de tercih edebilirsin. Eğer ülkenin en meşhur yemeğini yemek istiyorsan ilk deneyimini güvenilir bir restoranda yaşamalısın. Bunun için internet uygulamalarına ya da şehir rehberlerine göz atabilirsin. Böylece, kebabı beğenmeyen bir turist ile empati yapma gereği duymayacaksın.