İçindekiler
- Kopenhag Nerede? Kopenhag’a Nasıl Gidilir?
- Kopenhag’a Ne Zaman Gidilir?
- Danimarka Vizesi Nasıl Alınır?
- Danimarka’da Hangi Para Birimi Kullanılıyor?
- Parayı Havalimanında Çevirmek Avantajlı mı?
- Kopenhag’da Nasıl Tasarruflu Seyahat Edilir?
- Kopenhag’da Gezilecek Yerler Nereler?
- Kopenhag’da Nerede Yemek Yenir?
- Kopenhag’da Nerede Alışveriş Yapılır?
- Malmö Nerede, Neden Gitmeliyim?
- Malmö’de Bir Günde Neler Yapılır?
Son yılların yükselen seyahat trendlerinden biri, tek bir uçak bileti ile birden fazla şehir görmek, araç kiralayarak trenle ya da diğer kara ulaşım araçlarıyla seyahatlerimizi çok daha verimli, renkli ve farklı bir deneyime dönüştürmek. Yaptığımız tasarruf da cabası elbette.
Verimlilik, deneyim ve tasarruf kelimelerinin bizim favori kelimelerimiz olduğunu söylememize ise gerek bile yok! İşte, olaya tam olarak bu noktadan baktığımız bir Kopenhag – Malmö gezisi yazımızla karşındayız. Üstelik burada sadece iki farklı şehir değil, iki farklı ülke görme deneyiminden bahsedeceğiz. Ayrıca yazının sonuna eklediğimiz infografik ile de seni yönlendireceğiz. Öyleyse anlatmaya Kopenhag’dan başlayalım:
Kopenhag Nerede? Kopenhag’a Nasıl Gidilir?
Kopenhag, Danimarka’nın başkenti ve bir liman kenti. İstanbul – Kopenhag uçuşlarımızı Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapıyoruz ve yolculuk yaklaşık 3 saat 25 dakika kadar sürüyor. İnişimizi, şehrin tek havalimanı olan Kopenhag Havalimanı’na yapıyoruz. Kopenhag saati, İstanbul saatinden 2 saat geride (yaz saati uygulaması ile 1 saate düşer).
Kopenhag Uçak Bileti Ara
Kopenhag’a Ne Zaman Gidilir?
En sıcak anında bile en fazla 20-25 dereceye ulaşan sıcaklıklarıyla Kopenhag, daha çok soğukla arası iyi olanların ilgisini çekecek bir şehirdir diyebiliriz. Uygun uçak bileti bulmak çoğunlukla kasım-mart arasında mümkün.
Eğer “Üstümü sıkıca giyinir, yağmurdan kardan etkilenmem.” dersen kampanyaları takip et ve ucuz uçak bileti yakaladığın anda kaçırma deriz. Eğer, “Hayır, en güneşli zamanında görmek istiyorum!” dersen de temmuz-ağustos aylarını tercih etmeni öneririz.
Danimarka Vizesi Nasıl Alınır?
Danimarka bir Schengen ülkesi olduğu için buraya yapacağın seyahatlerinde Schengen vizesine ihtiyacın olacak.
Seyahatinden önce olabildiğince erken başvuru yapmanda fayda var. Çünkü başvurunun sonuçlanması genelde uzun sürüyor. Farklı sitelerde yer alan tecrübelere göz atarsan birçok kişinin seyahatinden 1 gün önce vizesini alabildiğini göreceksin. O yüzden vizen son dakikaya kalsa bile gerilme, bu Danimarka için sıradan bir uygulama.
Danimarka’da Hangi Para Birimi Kullanılıyor?
Danimarka’da Danimarka kronu kullanılıyor. Güncel kura buradan bakabilirsin. Danimarka kronu TL karşısında daha değerli bir konumda. Bir de tabii genel olarak Danimarka pahalı bir ülke.
Kısa süreli seyahatlerde bu durum çok fazla can sıkmasa da hazırlıklı olmakta fayda var. Her ne kadar şehirde birçok mağaza ve restoran euro kabul etse de para üstü olarak kron teklif edebiliyor. Aradaki farktan etkilenmemek adına yanında götürdüğün euro’yu havalimanında kron’a çevirmeni tavsiye ederiz.
Parayı Havalimanında Çevirmek Avantajlı mı?
Havalimanındaki döviz bürosu şehirdeki döviz bürolarından daha iyi bir fiyattan bozma ve eğer eve geri dönerken elinde kalan parayı yeniden euro’ya çevirmek istersen aynı fiyattan geri alma garantisi veriyor.
İşlem sırasında sana verdikleri belgeyi kaybetmediğin sürece bu iade işlemini kolaylıkla yapabilirsin. Ne kadar çok euro’yu kron’a çevirirsen sana o kadar avantajlı fiyat veriyorlar, aklında bulunsun.
Kopenhag’da Nasıl Tasarruflu Seyahat Edilir?
Baştan söyleyelim; Kopengah gezi rehberimizde vereceğimiz tavsiyeler tahmin ettiğinden çok ama çok daha fazla işine yarayacak. Sırayla ilerleyelim:
1.Kopenhag Kart Satın Alın
Yazımızın ilerleyen kısımlarında da yer vereceğimiz Kopenhag’da gezilecek yerler listemizdeki müzelerin, sarayların ve diğer yerlerin giriş ücretleri sana biraz yüksek gelecek. Her biri için elini cebine attığında, herhangi bir toplu taşıma aracına binmek istediğinde veya bir kanal gezisi yapmak istediğinde fiyatları görüp çoğunlukla vazgeçeceksin. Bunu yaşamamak için sana tavsiyemiz, şehre gitmeden önce kendine bir adet Copenhagen Card edinmen olacak.
Oldukça iyi kurgulanmış olan bu kartın kullanım alanı ve sağladığı avantajlar çok geniş. 1, 2, 3 ya da 4 günlük seçenekleri ile bu kart, turistler için müthiş bir tasarruf imkanı sunuyor.
Kartın fiyatlarına baktığında içinden “Bunun neresi tasarruf?” diye geçireceksin belki. Fakat söz konusu Kopenhag olunca 3 günlük Copenhagen Card fiyatı olan 99 euro seni çok daha büyük paralar ödemekten koruyacak, göreceksin.
Copenhagen Card resmi web sitesinde başarılı bir hesaplama aracı var. Burada önce sana gidip görmek istediğin yerleri seçmeni söylüyor. Listeni yaptıktan sonra güncel bilet fiyatlarına göre harcayacağın parayı hesaplıyor ve sonrasında eğer bunun yerine kart alırsan ne kadar tasarruf yapacağını gösteriyor.
Kartı fiziksel olarak almana da gerek yok. Kartın mobil uygulamasını telefonuna indirerek QR kod ile kullanabilirsin. İnternetsiz de çalıştığı için kullanım konusunda sıkıntı yaşamayacaksın.
Malmö treni hariç tüm toplu taşıma araçlarında geçerli. Kopenhag’da toplu taşımalarda kimse size bilet sormuyor ya da biletinizi bir yere okutmuyorsunuz. Sadece görevli gelirse QR kodunuzu göstermeniz yeterli.
Gitmeden önce kartı satın alıp havalimanına indiğiniz gibi aktif edebilirsiniz. İsterseniz planınıza göre kartınızı ilerleyen günlerde de aktif edebilirsiniz. Tamamen size kalmış.
2.İnternet Kullanımınızı Gitmeden Ayarlayın
GSM operatörlerinin yurt dışı kullanım paketlerinin fiyatları her geçen gün artıyor. Üstelik mevcut paketinizden tüketiyorsunuz. Bu durumda yurt dışında kesintisiz internet her zaman bir sorun oluyor.
Kopenhag için şunu söyleyebiliriz ki havalimanından itibaren birçok yerde kaliteli ücretsiz internet bulmak mümkün. Normalde wi-fi ağları arasında gördüğün o ücretsiz ve şifresiz ağlar çoğunlukla çekmeyen, bağlanmayan ağlardır. Kopenhag’da öyle değil.
Eğer sokakta yürürken internete ihtiyaç duyarsan bir kafenin yanına yaklaş ve wi-fi ağını kontrol et. Mutlaka dışarıya kadar ulaşan çok kaliteli internet bulacaksın.
“Bu bana yetmez, ben kesintisiz bir bağlantı istiyorum.” dersen sana kalabalık gruplarda oldukça işe yarayan ve kişi sayısına bölündüğünde oldukça uygun fiyatlara denk gelen bir önerimiz olacak: Mobile hotspot!
3.Konaklama ve Yeme-İçmeden Tasarruf Edin
Kopenhag’da standartlar gerçekten çok yüksek. Şehrin lüks semtlerini gözlemleyerek ayırt etmek pek mümkün değil. Zenginliğe ya da yoksulluğa dair uç emareler göremeyeceğin, tam da anlatıldığı gibi refah seviyesi gerçekten çok yüksek bir şehirle karşılaşacaksın ve bu seviyeyi tam olarak algılamak zamanını alacak.
Tam da bu sebeple hiç tereddüt etmeden herhangi bir hostel seçebilirsin. Çünkü bu şehirde fiyata bağlı düşük standartlı bir hizmet almak pek de mümkün değil. “Ucuz hostel kötüdür.” algını dışarıda bırakabilirsin yani.
Yeme-içme tasarrufu ile ilgili vereceğimiz ilk tavsiye ise yine konaklama önerimizle bağlantılı olacak. Konakladığın otelde uygun fiyata kahvaltı yapmak seni günlük yeme-içme harcamanda ciddi bir bedelden kurtaracak. O yüzden kahvaltıyı dahil ettiğin bir otel rezervasyonu yapmanı tavsiye ediyoruz.
Yemek konusunda para harcama hakkını akşam yemeğine saklayarak öğle yemeklerini meşhur hotdog’larla geçiştirebilirsin diye düşünüyoruz ki bu şehirde gerçekten çok başarılı hotdog’lar yiyeceksin. Özellikle şehrin farklı noktalarında bulabileceğin DOEP isimli hotdog büfelerinde sığır eti, tavuk eti ve vegan hotdog seçeneklerini bulmak mümkün.
Kopenhag’da Gezilecek Yerler Nereler?
Kopenhag küçük bir şehir, ama gezecek görecek yer çok fazla. Biz buraya olmazsa olmaz listesi bırakıyoruz, yazının sonundaki infografiğe de görülecek yerleri ekliyoruz. Geri kalan için daha önce de bahsettiğimiz Copenhagen Card’ın Attractions sayfasına mutlaka göz at.
1.Tivoli Gardens
Söylenenlere göre Walt Disney, Tivoli Gardens’ı gördükten sonra Disneyland’i yapmaya karar vermiş. Buradan yola çıkarak nasıl bir park olduğunu gözünde canlandırabilirsin. Çok geniş bir alana yayılmış bu parkın her bir köşesi sürprizlerle dolu. Copenhagen Card’ın içeri girişte geçerli, ancak oyuncaklara binmek için bilet alman lazım. Yıl içerisinde kapalı olduğu dönemler var. Bu tarihlere de mutlaka göz at.
2.Amelienborg Sarayı
Danimarka kraliyet ailesi bu sarayda ikamet ediyor. Bir kısmı ziyarete açılmış olan sarayın bahçesinde nöbet değişimi seremonisine denk gelirsen bunu izlemek isteyebilirsin. Bu sarayda aslında ülkenin genelinde hakim olan sadeliğin kraliyet seviyesinde de hakim bir anlayış olduğunu göreceksin
3.Christiansborg Sarayı
Burası şehrin ilk kurulduğu yer. Sarayın altında hala kalıntıları görmek mümkün. Kraliçe özel davetlerini burada veriyor ve hala parlamento binası olarak kullanılıyor. Buranın aynı zamanda mutfağını da ziyaret etmeni öneririz.
4.The Round Tower
Kopenhag’ın simge mimari yapılarından biri olan The Round Tower’a çıkması zor, ama aşağı inmek kolay. Astronomik gözlemler için kurulmuş olan bu yapının çatısından tüm şehri izlemek mümkün. Şehrin mimarisinin kusursuzluğunu göreceğin bu terastan inmek istemeyeceksin. İçeride bir de sergi alanı var. Eğer konusu ilgini çekerse burayı da ziyaret edebilirsin içeri girmişken.
5.Kanal Turu
Hava güzelse ve şehirde sınırlı zamanın varsa kanal turunu özellikle tavsiye ediyoruz, çünkü bu sayede birçok yapıyı farklı bir açıdan görmek mümkün hale geliyor. Rehberli gezileri sevmiyor olsan bile kanal turunda bir Kopenhaglıdan Kopenhag hakkında detaylı bilgiler almak hoşuna gidebilir. Copenhagen Card’ın kanal turunda da geçerli.
6.Christiania Town
Geldik Kopenhag’ın en dikkat çekici, en merak uyandırıcı bölgesine. Burası şehrin içinde otonom bir bölge. Danimarka’nın geri kalanında geçerli olan birçok kural ve yasak burada geçerli değil. Hatta buranın girişinde “Şu an Avrupa Birliği topraklarına veda ediyorsunuz.” gibi bir yazı var.
Bir Avrupa başkentinde rastlamanın zor olduğu böyle bir yerleşim bölgesini fırsat bulmuşken mutlaka gidip gözlemlemeni tavsiye ederiz. İçeride fotoğraf ve video çekilmesinden hoşlanmıyorlar, aklında bulunsun.
Bu arada Christiania Town’da karşına Forgotten Giants benzeri bir heykel çıkacak. Kafan karışmasın, buradaki Forgotten Giants, Thomas Dambo’nun 6 Forgotten Giants’ından biri değil.
Bir geri dönüşüm projesi kapsamında oluşturulan ve sanatçının gitmeyi en çok sevdiği yerlere yerleştirilen heykellerinin tamamını görmek için geniş çaplı bir rota çizmek gerekiyor. Bazılarına ulaşmak ise kısıtlı zamanda pek mümkün değil. Christiania Town’dakini ise istesen de istemesen de göreceksin.
7.Savaş Müzesi
Savaş Müzesi iki kısımdan oluşuyor. Alt katta Afganistan Savaşı’na ait bir sergi alanı var. Bu kısım gerçekten çok ama çok etkileyici. Üst kısımda ise eski çağlardan bu yana savaşlarda kullanılmış araç gereç, kılık kıyafet, rozetler, taktikler ve aklına gelebilecek birçok farklı parça var. Kesinlikle görülmeye değer. Christiansborg Sarayı’nın hemen ardından buraya geçebilirsin. Aralarında 3 dakikalık yürüme mesafesi var.
8.Rosenborg Castle
Kraliyet ailesinin sanatsal hazinelerini görmek için Rosenborg Sarayı’na uğramak gerekiyor. Şehrin tam ortasında ve muhteşem bir parkın içinden geçerek ulaşılıyor. Belki parktan geçerken asıl mesele Rosenborg’a varmak değil, yolunda yürümek diyebilirsin.
9.Doğal Tarih Müzesi & Botanik Bahçesi
İşte, sana yaşayan bir müze! Dünyanın farklı coğrafyalarından toplanarak bir araya getirilmiş yüzlerce bitki ve bunların sergilendiği eşsiz bir alan. Farklı sıcaklıklar, farklı kokular ve farklı dokular eşliğinde burada büyüleneceksin.
10.Den Bla Planet
Birçok Avrupa şehrinde var olan akvaryumlardan bir tane de Kopenhag’da var elbette. Tabii ki yine burada da kusursuz bir tecrübe seni bekliyor, bu ülkeye dair diğer tüm tecrübelerinde olduğu gibi. Kuzey Avrupa’nın en büyük akvaryumuna özellikle çocuklu aileler mutlaka uğramalı.
Kopenhag’da Nerede Yemek Yenir?
Dünyanın en iyi 50 restoranı listesinde Kopenhag’dan 2 adet restoran var. Üstelik bir tanesi bu listenin 2. diğeri ise 5. sırasında. İlk 120’de ise 6 restoranı bulunması, “Bu kadar küçük bir şehrin nasıl bu kadar çok sayıda mükemmel restoranı oluyor?” sorusunu aklımıza getiriyor.
Evet, burada çok iyi restoranlar var. Fine dining dediğimiz konsept Kopenhag’a gerçekten çok yakışıyor. Ancak tahmin edeceğiniz üzere fiyatlar el yakıyor.
Noma, Geranium ya da “mükemmeller” listesindeki herhangi bir restorana gidip gitmemek bütçene kalmış. Biz biraz daha herkese hitap edebilecek restoran önerilerimizi buraya bırakalım:
- Tommi’s Burger Joint: Hamburgerleri nefis.
- Next Door Cafe: Kahvaltı için ideal yerlerden.
- SCT. Peders Bageri: Hamur işi ve tatlılarıyla meşhur.
- Kodbyens Fiskebar: Gerçekten çok özel bir balık restoranı. Burayla ilgili Netflix’te yer alan Somebody Feed Phil programının Kopenhag bölümünü izlemeni tavsiye ederiz.
- Reffen: Burası kışın kapalı. Eğer yazın gidiyorsan birçok sokak lezzetinin bir arada bulunduğu Reffen’i mutlaka ziyaret et.
- Torvehallerne: İçinde kafelerin, büfelerin olduğu ve aynı zamanda sebze, meyve, et, balık yani ne ararsan satan, iki bölümden oluşan camekan şeklinde tasarlanmış bir hal. Hallernes’te smorrebrod yemeni tavsiye ederiz.
Kopenhag’da Nerede Alışveriş Yapılır?
Stroget Caddesi… Dünyanın en uzun alışveriş caddesi. En lüks mağazadan en sıradan hediyelik eşya dükkanına kadar her şey burada. Renkli, canlı, hareketli bir cadde olan Stroget Caddesi’nin bir ucundan diğer ucuna kadar aklından geçen her şeyi bulabileceksin.
Malmö Nerede, Neden Gitmeliyim?
Şimdi, geldik seyahatimizin en heyecanlı kısmına. Kopenhag uçak bileti alırken planını mutlaka 1 günü Malmö’ye ayıracak şekilde yap. Çünkü özel bir sebep için gitmiyorsan sadece gezmek için yolun İsveç’in güneyinde bulunan liman kenti Malmö’ye kim bilir bir daha ne zaman düşer!
Stockholm’le arasında 6 buçuk saatlik sürüş mesafesi olduğunu da hesaba katarsak bir Stockholm gezisine Malmö’yü bağlamaktansa bir Kopenhag gezisine Malmö’yü bağlamak çok daha mantıklı görünüyor.
Kopenhag’dan Malmö’ye Nasıl Gidilir?
Kopenhag merkez istasyonundan kalkan tren için yine istasyonda bulunan makinelerden bilet alabilirsin. Bilet fiyatı yaklaşık 80 TL (2020). Giriş katından bilet aldıktan sonra alt kata, Malmö treninin kalktığı perona gitmen lazım. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor. Tren meşhur Öresund Köprüsü’nden geçiyor. Eğer hava güzelse yolun bir kısmında muhteşem bir manzara izleyeceksin.
Burada sana kritik bir hatırlatmamız var. Sakın tren Malmö’ye vardığı gibi trenden inme. Tam olarak Malmö Central Station’da indiğinden emin ol. Trenin Malmö’de durduğu ilk durak şehrin merkezi değil çünkü. Pasaportun da mutlaka yanında olsun. Polis kontrolüne takılabilirsin.
Malmö’de Bir Günde Neler Yapılır?
Hızlandırılmış Malmö turumuza meşhur Stortorget Meydanı’ndan başlayalım. Malmö’nün en sağlam Instagram kareleri bu meydandan çıkacak. Özellikle meydanda yer alan Teschska Sarayı ve hemen yanında bulunan, ülkenin en önemli yapılarından olan Apoteket Lajonet Eczanesi…
Stortorget’ten sonra Malmö’de görülmesi gereken yerlerden biri de hemen yürüme mesafesinde olan ve “küçük meydan” anlamına gelen Lilla Torg. Bu meydanda 1500’lü yıllardan günümüze gelmeyi başarmış tarihi binaları göreceksin.
Eğer vaktin olursa merkezden yaklaşık 15 dakikalık uzaklıktaki Kungsparken’i de görmeni tavsiye ederiz. Şehrin en eski parkında mevsime göre iyi vakit geçirme ihtimalin yüksek.
Malmö’de kafe önerisi: Lilla Kafferosteriet
Malmö gezinde dinlenmek, güzel bir kahve eşliğinde tatlı bir şeyler atıştırmak istersen meydana oldukça yakın olan Lilla Kafe’yi öneririz. Hem dışardan hem de içeriden oldukça davetkar bir görüntüsü olan bu kafede Malmö havasını tam anlamıyla içine çekebilirsin.
Kopenhag’dan sonra Malmö’deki fiyatlar sana çok daha uygun görünecek. Yine de Şubat 2020 itibarıyla 0,63 TL olan İsveç kronu seni yanıltmasın. Türk lirasından daha değersiz gibi dursa da alışveriş yapmaya başladığında bir şeylere çok daha fazla para harcamak zorunda kaldığını göreceksin.
Yine de hazır buradayken neden küçük bir alışveriş turu yapmayasın! Emporia Shopping Centre, Ahlens City, Hansa gibi yerler, Malmö’de alışveriş için gidebileceğin yerler.
Yıl içerisinde en ucuz uçak biletini bulabileceğin Avrupa başkentlerinin başında Kopenhag geliyor. Takipte kal, İskandinav kültürünün en zengin yönlerini Pegasus’la keşfetmeye başla, senin için hazırladığımız infografiğimizi de incelemeyi unutma!