İçindekiler
- Köyceğiz Nerededir? Nasıl Gidilir?
- Köyceğiz’de Gezilecek Yerler
- Köyceğiz Gölü: Sakin Bir Su, Eşsiz Bir Manzara
- Dalyan: Eşsiz Bir Doğa Harikası
- Kaunos Antik Kenti: Geçmişe Yolculuk
- Sultaniye Kaplıcaları: Bin Yıllık Şifa Merkezi
- Sandras Dağı: Trekking ve Kamp Yapmak İsteyenlere Özel
- Ağla Yaylası: Yaz-Kış Kaçış Durağı
- Ekincik Koyu: Saklı Güzellik
- Yuvarlak Çay: Yazın Doğal Klima, Kışın Kaçış Durağı
- Köyceğiz’e Gitmek için En Doğru Zaman
- Köyceğiz’in Neyi Meşhur?
Ege ve Akdeniz sınırları içerisinde içini huzurla dolduracak, zaman kavramını bir kenara bırakıp anı yaşamak için can atacağın bir yer Köyceğiz. Etkileyici coğrafyasının büyüsüne kapılmak, endemik sığla ağaçlarının gölgesinde ferahlamak istersen Köyceğiz’i gezilecek yerler listende ön sıralara almanı öneririz.
Ülkemizin her yeri cennet. Köyceğiz de bu yeryüzü cennetlerinden biri. Hem kadim bir tarihe sahip hem de yavaş yaşayan bir yer. Üstelik bu ilçe cittaslow şehirleri arasında yer alıyor. Yani tescilli sakin, yavaş ve huzurlu bir bölge.
İlçenin doğal güzelliklerini ve cazip noktalarını merak ediyorsan yavaş yavaş yola çıkalım! Önce “Nerede ve nasıl gidilir?” sorularının cevaplarını bulalım; sonrasında da dağları, gölleri, kaplıcaları gezelim.
Haydi başlayalım!
Köyceğiz Nerededir? Nasıl Gidilir?
Muğla’nın güzel ilçelerinden Köyceğiz, Marmaris ve Fethiye arasında kalan bir güzergâhta yer alıyor. “Köyceğiz’e en kolay nasıl gidilir?“ diye merak ediyorsan söyleyelim. Öncelikle uygun bütçeli bir seyahat için Pegasus uçak bileti sayfasına bakabilirsin. Seyahatin için Muğla uçak bileti alman gerekiyor. Muğla’ya uçup ardından aktarma yaparak buraya bulaşabilirsin.
Havalimanında indikten sonra ulaşım için HAVAŞ’ı tercih edebilirsin. Marmaris tabelası gördüğün HAVAŞ otobüsleri Köyceğiz’den geçiyor. Ara bir durak olduğu için yolcu olmadığında bu durakta durmayabilirler. Sen öncesinde Köyceğiz’de ineceğini söylemelisin. Tabii dilersen araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsin.
Eğer huzur veren köşeler bulmak istersen Muğla’daki köyler de seni bekliyor!
Muğla-Dalaman Uçak Bileti Ara
Köyceğiz’de Gezilecek Yerler
Köyceğiz’in merkezi denizin kıyısında değil, ancak gölü var. Yakınlarında denize girilebilecek harika koyları var. Sırtını yasladığı dağı ve antik kenti var. Yani burayı gezmek için kendine 1-2 gün verebilirsin. Şimdi, hepsini detaylıca anlatacağız.
Köyceğiz Gölü: Sakin Bir Su, Eşsiz Bir Manzara
Hemen Köyceğizin merkezinde yer alan göl, denizin eksikliğini hissettirmiyor. Doğal bir kanalla da Akdenize bağlanıyor. Burası tatlı su gölü. Üstelik gölün kenarında restoranlar ve kafeler ile uzunca bir yürüyüş yolu mevcut. Dilersen Köyceğiz Gölü’nde yüzüp bu eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsin. Tatlı su balıklarının da lezzetine bakmadan dönme deriz. Yerleşim yerinin ardında ise görkemli Sandras Dağı kendini gösteriyor.
Dalyan: Eşsiz Bir Doğa Harikası
Köyceğiz Gölü, Dalyan Lagünü ile bağlı bir yer. Bu yüzden Dalyan’ı da Köyceğiz rehberinden ayırmak olmaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel koruma bölgesi olarak belirlenen bu bölge bir koluyla Köyceğiz Gölü’nden, diğer koluyla da Akdeniz’den besleniyor. Ayrıca caretta caretta ve Nil kaplumbağasının en önemli üreme alanlarından biri. Doğa anlamında eşsiz bir bölge olduğunu söylemeye gerek yok. Köyceğiz’e geldiysen yol seni bir şekilde buraya çekecektir. Buraya ulaşmak için Köyceğiz’den kalkan günlük tekne turlarına katılabilirsin.
Kaunos Antik Kenti: Geçmişe Yolculuk
Karya uygarlığının topraklarımızdaki en etkileyici kentlerinden biri Kaunos Antik Kenti. Dalyan’dan görebileceğin etkileyici kaya mezarlarının ardındaki şehirde neler olduğunu merak ediyorsan geçmişe doğru bir yolculuk için antik kente uğrayabilirsin. Dalyan’dan tekne turlarına katılarak ya da Çandır Köyü’ne giderek Kaunos Antik Kenti’ne ulaşabilirsin. Antik kent ziyaretleri ücretli, ancak Müze Kart’ın varsa ücretsiz olarak bu tarihi bölgeyi keşfedebilirsin.
Sultaniye Kaplıcaları: Bin Yıllık Şifa Merkezi
Sultaniye Kaplıcaları, Köyceğiz Gölü’nün kenarında bulunan 5 bin yıllık şifalı bir durak. Taşıma ve ısıtma olmadan kaynağında ziyaret edilebilen ülkemizdeki tek kaplıca olma özelliği taşıyor. Binlerce yıllık tarihinde bir dönem şifahane olarak hizmet veren kaplıcaların özellikle deri yaraları ve eklem ağrılarına iyi geldiği söyleniyor. Kaplıcalardaki açık havuz onca yıla rağmen zarar görmemiş ve yok olmamış, 5 bin yıldır kullanılmaya devam ediyor.
Arkasında bulunan Ölemez Dağı, tektonik yapıya sahip. Kaynak sularının da buradan beslendiği biliniyor. Hatta dağın isminin de yüzyıllar önce kaplıcaların kapısına yazılan “Buraya giren ölemez.” yazısından geldiği düşünülüyor.
Sandras Dağı: Trekking ve Kamp Yapmak İsteyenlere Özel
Emeklilik hayallerini coşturan Köyceğiz’in eşsiz manzarasında kendine yer bulan Sandras Dağı (yöredeki adıyla Çiçek Baba Dağı), Torosların bir uzantısı. Dağın yüksek kesimleri Türkiye’nin en yaşlı anıt ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple de koruma altına alınmış. Geleneksel yaşantısını koruyan Köyceğiz’in bu doğal noktası özellikle trekking yapanlar için biçilmiş kaftan. Dilersen burada kamp da yapabilirsin.
Ağla Yaylası: Yaz-Kış Kaçış Durağı
Ağla Yaylası, doğallığından ve geleneklerinden ödün vermeyen bir yer. Yayla köyü de bulunan 800 rakımdaki Ağla Yaylası yazın sıcaklarından bunalanların dermanı, doğa yürüyüşü yapıp kamp atmak isteyenlerin de yuvası oluyor. Yüksek bir konumda olduğu için harika manzaralar sunan yaylaya Köyceğiz’den kalkan minibüslerle ulaşabilirsin.
Ekincik Koyu: Saklı Güzellik
Upuzun kumsallı tertemiz denizi olan bir koy arıyorsan Ekincik Koyu’nu ziyaret edebilirsin. Belediyenin işlettiği koya giriş ücretsiz. Şezlong ve şemsiye istersen cüzi bir ücret karşılığında kiralayabilirsin. Ayrıca burada bir kafe de var. Köyceğiz’e yarım saat uzaklıkta bulunan bu koya minibüsle ulaşabilirsin.
Yuvarlak Çay: Yazın Doğal Klima, Kışın Kaçış Durağı
Gürül gürül akan bir çay, etrafında bir sürü ağaç… Yuvarlak Çay’ı daha önce Instagram’da görmüş olabilirsin. Çünkü çayın üzerine, soluklanıp yöresel lezzetler tadabileceğin küçük küçük oturma alanları yapılmış. İstersen çayda yüzebilir ya da çayın kenarındaki salıncakta sallanabilirsin. Buradan Instagram’ına “like” garantili güzel hatıralar çıkar.
Köyceğiz’e Gitmek için En Doğru Zaman
Hem Ege hem Akdeniz’in güzelliklerinden nasiplenen Köyceğiz her mevsim güzel. Yaz tatilini değerlendirmek için doğal bir durak arıyorsan yazın tatil rotalarına Köyceğiz’i ekleyebilirsin. Serinlemek için yaylaya çıkabilir ya da Yuvarlak Çay’da vakit geçirebilirsin. Bahar ve kış aylarında ise doğanın tüm renklerini kucaklayıp ılık havanın tadını çıkarabilirsin.
Köyceğiz’in Neyi Meşhur?
Bu kadar ağaçlık ve doğal olan yerin tabii ki balı meşhur. Ayrıca burada pek çok narenciye bahçesi var. Gelmişken bahçelerden toplanan taze meyvelerden mutlaka tatmanı öneririz. Kuzu göbeği mantarı ve kiremitte balığı yine meşhur olan lezzetleri arasında.
Önerilerimizin burada sonuna geldik, ama okumaya devam etmek istersen “2 Günlük Tatil Durakları: Hafta Sonunu Tatille Değerlendirmek İsteyenlere” yazımıza geçebilirsin.