İçindekiler
Mona Lisa tablosu, dünyanın en ünlü dahilerinden Leonardo da Vinci tarafından 16. yüzyılda yapılmış ve günümüzün en değerli tabloların biri olarak görülüyor. Ayrıca Mona Lisa hakkında birçok efsane ve hikaye var. Mona Lisa tablosunun bu kadar popüler olmasının nedenleri nedir? Cevapları bulmak için tarihi ve kültürel bilgiler edineceğimiz sanal bir yolculuğa çıkıyoruz.
Mona Lisa Tablosu Hakkında Bilgiler
Sanat tarihçileri için devasa bir konu olan Leonardo da Vinci’nin tablosu Mona Lisa, medeniyetinin sahip olduğu en özel parçalardan biri.
- Mona Lisa tablosunda resmedilmiş kişinin gerçek ismi Lisa Gherardini. Mona Lisa, “benim kadınım Lisa” anlamına geliyor.
- Orijinal tablonun boyutları 77×53 cm.
- Mona Lisa tablosunun başka bir adı daha var: La Gioconda. Bu isim ise Mona Lisa’nın “Wife of Francesco del Giocondo” yani Frances del Giocondo’nun Karısı unvanına sahip olması nedeniyle verilmiş. Kesin olmamakla birlikte Mona Lisa’nın gerçekte Lisa del Giocondo olduğu düşünülüyor.
- Mona Lisa tablosunun herhangi bir sigortası yok. Bunun nedeni de sigortalanamayacak kadar değerli görülmesi. Hiçbir sigorta şirketi bu riske girmek istemiyor yani.
- Yüz tanımada kullanılan sisteme göre Mona Lisa’nın yüzü %83 mutlu, %9 bıkkın, %6 korkmuş ve %2 sinirli mimiklere sahip.
- Mosa Lisa tablosu, ilk önce Fransa kralı I. Francis’e (I. François) satılmış. Leonardo’nun başyapıtı, kralın isteği üzerine Fontainebleau Sarayı’nda sergilenmiş.
- Mona Lisa tablosu, sanat tarihçileri tarafından her zaman ön planda tutulsa da küresel ününü 1911 yılında onu çalan hırsıza borçlu.
- Mona Lisa, Fransa’nın en ünlü müzesi olan Louvre’da, tabloya özel tasarlanmış bir odada sergileniyor.
Mona Lisa Tablosu Nerede?
Mona Lisa tablosu, Fransa’nın başkenti olan Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Kendine ait özel bir odada, bir cam kafesin içinde sergilenen bu tablo, yılda sadece bir kere bakım ve temizlik yapılması için kafesinden çıkartılıyor.
Louvre Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Louvre Müzesi’ne gitmek için Paris uçuşlarına katılabilirsin. Üstelik Paris’te görebileceğin birçok müze var.
Paris Uçak Bileti
Mona Lisa’nın Sırrı: Yüzyıllara Dayanan Hikaye
Ressam, heykeltıraş, astrolog, mimar, mühendis, matematikçi ve bunlar gibi daha birçok unvanı bulunan Leonardo da Vinci, tarihi bilgilere göre başyapıtı Mona Lisa’yı yapmaya 1503 yılında başlamış. Mona Lisa’nın, gerçekte bir tüccarın karısı olan Lisa Gherardini olduğu düşünülse de Leonardo, portreyi ölene kadar kendine saklamış. Daha sonrasında Fransız Kralı I. François, tabloyu ilgililerden satın almış.
Mona Lisa’nın kim olduğu ile alakalı bir teori daha var. Kimi sanat tarihçileri onun, da Vinci tarafından çizilmiş bir Salai portresi olduğu konusunda hemfikir. Salai, da Vinci’nin asistanlarından biri ve asi kişiliği ile tanınıyor. Da Vinci, Salai’nin tablosunu ayrıca da çizmiş olsa bile bu iki figür arasındaki benzerlik dikkat çekiyor. Tablo hakkındaki bir diğer görüş de, aslında onun iki yüzün birleşiminden oluşması. Yani yüzün yarısı Lisa’ya, diğer yarısı ise Salai’ye ait. Portrenin ilginç gülümsemesi de bundan kaynaklanıyor.
Hayatın içerisine Mona Lisa gülüşü gibi bir kavramı katan bu tablo, karakterin neredeyse tuvalden çıkıp canlanacakmış gibi duran yüz ifadesi ile Rönesans döneminin en iyi işlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Mona Lisa Hırsızlığı: Bir Garip Soygun
Mona Lisa tablosu hakkındaki spekülasyonlardan biri de onun orijinal resim olmadığı yönünde. Mona Lisa tablosu, Louvre Müzesi’nden 1911 yılında çalındı ve bu hırsızlık saatlerce fark edilmedi. Bunun sebebi ise müzedeki resimlerin müze fotoğrafçıları tarafından sık sık fotoğraf çekimleri için stüdyoya götürülmesiydi. 21 Ağustos 1911’de tablonun yerinde olmadığı fark edildi. Tam 12 saat sonra tablonun hala yerinde olmadığı görülünce çalındığı anlaşıldı. Tutulan özel dedektiflerle müzenin her noktası arandı. 49 dönümlük araziye kurulmuş Louvre Müzesi’nde tabloyu aramak tam 1 hafta sürdü. Bu sürenin sonunda, bir merdivenle girilen ve göz önünde olmayan bir odada tablonun çerçevesi bulundu. Tablonun çalındığı kesinleşmişti…
Hırsız hakkında hiçbir iz yoktu. Tarihin en büyük sanat soygunu gerçekleşmişti ve tablonun karaborsada ne kadar edebileceği kestirilemiyordu. Louvre Müzesi aranma süreci boyunca kapalı kaldı. Açıldığı zaman, Mona Lisa tablosunun olduğu yerdeki boşluğu görmek isteyenler sayesinde müzenin ziyaretçi sayısı katlandı. Olay büyüdü ve bu tablo bir sanat ikonu haline geldi. Leonardo’nun Lisa’sı, hiç olmadığı kadar ünlüydü artık…
Fransız Polis Teşkilatı ve tüm dünyadan dedektifler, hırsızlığı aydınlatabilmek için bir yarışa girdiler. Tabloya ait olan çerçevede bulunan bir parmak izi, ellerindeki tek delildi. Hiçbir sonuca ulaşmayan birkaç beyhude çabanın ardından Honore Gery isimli bir vatandaş, Louvre Müzesi’nden çaldığı heykelciği bir muhabire satmaya çalışması nedeni ile tutuklandı ve sorguya alındı. Gery, elinde başka heykelciklerin bulunduğu bir çantanın olduğunu ve bu çantayı arkadaşı Pablo Picasso’ya verdiğini itiraf etmesinin ardından ünlü sanatçı da şüpheliler arasına girdi. Picasso, heykelciklerin de tablonun da kendisinde olduğunu inkar etti ki bu kısmen doğruydu. Heykelcikler bir süreliğine ondaydı, fakat tablonun çalınması ile bir ilgisi yoktu. Günler süren tartışmaların ardından Picasso yerel bir gazetede, suçlamaların geri çekilmesi üzerine heykelciklerin teslim edileceğini duyurdu. Polis Picasso’yu serbest bıraktı, ama heykelciklerin gizemi asla çözülemedi. Louvre soruşturması kapandı. Picasso’nun “Les Demoiselles d’Avignon” isimli tablosunda o heykelcikleri model olarak kullandığına inanılıyor.
Mona Lisa Geri Dönüyor
Olayın üzerinden iki yıl geçti ve tablonun kaybolduğu ya da karaborsada satıldığı konusunda artık herkes hemfikirdi. Louvre Müzesi tablodan ümidini kesmişken Fiorentinalı bir antikacıya şöyle bir mektup geldi. Mektup, Leonardo adına imzalanmıştı.
“Leonardo da Vinci’nin kayıp eseri bende. Da Vinci İtalyan olduğuna göre tablo İtalya’ya ait.”
Antikacı Alfredo Geri, mektubun gizemli sahibi ile buluştu ve tablonun orijinalliğini kontrol etti. Tablo orijinaldi. Tablo hırsızının ismi Vincenzo Perugia idi. Garip olan ise Vincenzo’nun bu suçu kâr sağlamak için değil, milliyetçi duygularla işlemiş olmasıydı! Hırsızlık anına gelirsek… Vincenzo Perugia önceden müzeye girerek kendine gözlerden ırak bir oda bulmuş. Müzenin kapalı kalacağı günü bildiği için bir gün öncesinden müzeye giderek bu odada sabahlamış. Daha sonrasında tablonun bulunduğu odaya girerek tabloyu duvardan indirmiş. Saklandığı odada tablonun çerçevesini söküp atmış ve tabloyu saklayarak müzenin dışına çıkarıp ülkesine dönmüş. Dünyanın en ünlü tablosunun bu kadar kolay çalınabilmiş olması, muhtemelen kendisi için de hayret verici bir deneyimdi.
Mona Lisa’nın popülerliği o kadar büyük ki kendine ait bir posta ve e-posta adresi var. İnsanlar bu adreslere mesajlar atabiliyor ve Mona Lisa’ya her gün yüzlerce mesaj geliyor. Mona Lisa hakkında şiirler yazılıp şarkılar besteleniyor. Bu gizemli tablo hâlâ tezlere, makalelere ve romanlara konu oluyor.
Son olarak Mona Lisa’yı görmek için yolun bir gün Fransa’ya düşerse diye buraya bir yazı bırakıyoruz.
4 Comments
Fatma Okçu
13 Kasım 2018 at 08:24Bu ölçüler doğru mu? Gördüğümde hayalkırıklığına uğrayacak kadar küçük bulmuştum çünkü.
Pegasus
13 Kasım 2018 at 14:15Evet, doğru. Ölçüler müzenin verdiği bilgiler doğrultusunda yazıldı. İçeriğe göz attığın için teşekkür ederiz!
memo
10 Mart 2020 at 17:42güzel
Fatih
24 Aralık 2022 at 00:35Yani Fransa ile İtalya bu konuda hep gizli bir savaş içersinde