İçindekiler
Safranbolu’da gezilecek yerler için araştırma yapıyorsan doğru yere geldin. Kendine has konakları, doğal güzellikleri ve sevimli halkıyla Karadeniz’in incilerinden Safranbolu, aynı zamanda 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girerek dünya çapında bir gezi noktası haline geldi.
Safranbolu, nostaljik atmosfere sahip olabilir, ama burada bir tatil bölgesinden beklenebilecek her şey var. Kafe ve bar gibi sosyalleşme noktaları, mağara ve tepelerle dolu doğal güzellikleri ve farklı bütçelere hitap eden konaklama yerleriyle Safranbolu, dolu dolu bir yurt içi tatili yapmak isteyenlerin “görülmesi gereken yerler” listesine eklemesi gereken bir nokta. Safranbolu evlerine hayran olmamak, Yemeniciler Çarşısı’ndan etkilenmemek ve Safranbolu lezzetleri karşısında büyülenmemek elde değil. Madem bu kadar övdük, artık Safranbolu gezi rehberi başlasın.
Safranbolu Nerede, Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?
Karabük sınırları içerisinde yer alan Safranbolu, şehrin en popüler ilçelerinden biri. “Safranbolu nereye bağlı?” diye merak edenleri cevaplamış olduk böylece. Ek bilgilere devam edelim. Karabük, önceden Zonguldak’ın bir ilçesiydi, ama günümüzde bir il.
Batı Karadeniz turunun en ilgi çekici duraklarından Safranbolu’ya gitmek için Kastamonu’ya uçak bileti alabilirsin. Kastamonu’dan Safranbolu’ya gitmek için ortalama 1.5 saatte ulaşım sağlayan otobüsleri tercih edebilirsin.
Kastamonu Uçak Bileti Ara
Safranbolu’da Gezilecek En İyi 10 Yer
Yabancı turistler bakımından özellikle Uzak Doğulu gezginler tarafından tercih edilen Safranbolu gezisi, adeta geçmişe yapılan masalsı bir yolculuk gibi. UNESCO tarafından koruma altına
1. Safranbolu Eski Çarşı
Safranbolu kent tarihi burada başlıyor diyebiliriz. Konaklar bölgesine yakın bir konumda bulunan Çarşı bölgesi, Safranbolu ve çevresinde görülebilecek birçok tarihi yapıyı kapsıyor. Örneğin Safranbolu tarihi yerler listesinin en yaşlılarından Yemenici Arastası (Yemeniciler Çarşısı), “Safranbolu’dan ne alınır?” sorusunun tam olarak yanıtının bulunduğu bölge. Burada yemeni çeşitlerinden cam üfleme sanatı eserlerine kadar birçok hediyelik eşya var.
Çarşı sınırları içinde bulunan Safranbolu Demirciler Çarşısı, Safranbolu gezilecek yerler listesinin en popüler noktalarından biri. Eski çarşıyı gezerken adeta bir Osmanlı çarşısına gitmiş gibi hissedeceksin. Demirciler Çarşısı da bu hissi arşa çıkaran noktalardan.
Safranbolu Eski Çarşı içerisinde görülecek yerler, Cinci Hanı ile devam ediyor. 17. yy ortalarında inşa edildiği düşünülen Cinci Hanı, günümüzde bir otel, hamam ve restoran olarak hizmet veriyor. Cinci Hanı ve Cinci Hamamı’nın inşası, “Osmanlı’nın Rasputin’i” olarak da bilinen gizemli karakter Cinci Hoca (Kazasker Hüseyin Efendi) adına yapılmış. Safranbolu tarihini keşfetmek istiyorsan eski zamanlarda kervansaray olarak kullanılan bu yapıyı mutlaka gezmeni tavsiye ederiz.
2. Safranbolu Saat Kulesi
Saat kulesinin Osmanlı’da yeri büyüktür. Birçok kentte inşa edilen saat kulelerinin çoğu günümüze ulaşamamış ya da harabeye dönüşmüş olsa da Safranbolu Saat Kulesi, 1797 yılında İzzet Mehmet Paşa adıyla inşa edildiğinden beri zamana meydan okuyor. Tarihi saat kulesi, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’nin hemen yanı başında. Safranbolu Evlerinin özellikleri hakkında bu müzeden birçok bilgi alabilirsin.
3. Köprülü Mehmet Paşa Camii
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa’nın Safranbolu’ya hizmetleri çok büyük. 17. yy’de yapılan Köprülü İzzet Mehmet Paşa Camii’nin avlusundaki güneş saati de oldukça ilgi çekici.
4. Kaymakamlar Gezi Evi
Safranbolu Evleri arasında Kaymakamlar Evi’nin özel bir yeri var. 19. yy başlarında inşa edildiği düşünülen Safranbolu Kaymakamlar Evi, şehre turizm cazibesi kazandıran tarihi evlerin en güzel örneklerinden biri. Kaymakamlar Evi’ni ziyaret etmek ve Safranbolu Evleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan perşembe hariç her gün 09.30-17.30 saatleri arasında burayı ziyaret edebilirsin.
5. Mehveş Hanım Konağı
Safranbolu Evlerini tanımak için görmemiz gereken yerlerden biri de Mehveş Hanım Konağı. Kültür turizmi yaparken eski zamanın ruhunu uygun, romantik bir yerde kalmak istersen Mehveş Hanım Konağı mükemmel bir seçim olur. “Safranbolu’da nerede kalınır?” sorusunun cevaplarından biri olan bu mekan, hizmet kalitesiyle Safranbolu otelleri listesinin üst sıralarında yer alıyor.
6. Kristal Teras
Kristal Teras’tan Safranbolu’yu kuş bakışı izleyebilirsin. Son yorumlara göre terasın camları fazla aşınmış ve manzara seyri zorlaşmış. Buraya gitmeden önce güncel yorumları incelemeni tavsiye ederiz. Yine de Safranbolu yakınlarında manzara seyrine dalabileceğin bir yer arıyorsan Cam Teras olarak bilinen Kristal Teras iyi bir fikir. Tabii giriş ücretli.
7. Bulak Mencilis Mağarası
Safranbolu, evleri kadar doğasıyla da gezginlere keyifli rotalar sunuyor. Bulak Mağarası ya da diğer ismiyle Mencilis Mağarası, Safranbolu’da mutlaka görülmesi ve keşfedilmesi gereken yerler arasında. Milyonlarca yılda şekillenen ve hala biçimlenmeye devam eden sarkıt ve dikitler, Bulak Mağarası’na gizemli ve sıra dışı bir atmosfer katıyor. Safranbolu seyahat rehberi içerisinde doğal bir bir macera arıyorsan Mencilis Mağarası’nı gezilecek yerler listene ekle.
8. Yörük Köyü
Safranbolu çevresinde gezilecek yerlerden biri olan Yörük Köyü, seni eski zamanlara götürecek. Yörük Köyü’nde Kasım Sipahioğlu Konağı gibi tarihi evleri görebilir, yöresel ürünlerden satın alabilirsin.
Yörük Köyü’ne neden bu isim verilmiş? Yörükler göçebe değil miydi? Bu köyde eski zamanlarda yörüklerin bölgesiymiş, ama yerel halk artık yerleşik düzende.
9. Hıdırlık Tepesi
Safranbolu Hıdırlık Tepesi, şehrin tarihi evlerinin fotoğraflarını çekmek için ideal noktalardan biri. Manzarası mükemmel. Özellikle yaz aylarında burada keyifli vakit geçirmek mümkün.
10. Tokatlı Kanyonu
Safranbolu’nun bir diğer adı da “Kanyonlar Şehri”. Safranbolu’da görülecek doğa güzelliklerinden Tokatlı Kanyonu, piknik yapmak ve tabiatın tadını çıkarmak için harika bir yer. İncekaya Su Kemeri burada görebileceğin tarihi yapılar arasında. Vaktin olursa İncekaya Köyü’ne uğramayı da unutma.