Burgazada gezisi

Sait Faik’in Burgazada’sı: İlham Veren Bir Gezi

Sait Faik’in insanlardan kaçıp sığındığı Burgazada, Prens Adalarından biri. Hepimizin bildiği gibi İstanbul’un kaosu, kalabalığı, şen şakraklığı 24 saat boyunca sürüyor. Buna mola vermek için de bir vapur sefası yetiyor. Biz de Adalar’a gitmek için niyetlendiğin bir gün olursa ya da Sait Faik’in Burgazada’sını merak ediyorsan diye sana anlatmak istedik. 

İstanbul’da değilsen de dert etme, ucuz İstanbul uçak biletin bizde. Uçağından indikten sonra yapman gereken, Adalar vapuruna ulaşmak. Sonrasında zaten başın köpük köpük bulut, için dışın deniz! İstanbul’dan çıkıp hızlıca huzura koşmak isteyenler için muhteşem bir durak Burgazada. 

İstanbul Uçak Bileti Ara

Dilersen anlatmaya “Burgazada nerede, nasıl gidilir?” gibi soruları cevaplayarak başlayalım. Okurken arkada da Burgazada’nın kıyılarına vuran sesler eşlikçin olsun. Haydi başlayalım.

Burgazada Nerede?

Burgazada esasen İstanbul’un Adalar ilçesine bağlı bir mahalle ve ada. Adalar ilçesinin merkezi ise Büyükada. Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef Adası yan yana dizilen Prens adalarını oluşturuyor.

Burgazada’ya Nasıl Gidilir?

Burgazada'ya nasıl gidilir

Burgazada’ya deniz yoluyla ulaşabilirsin. Bunun için motor, vapur ya da deniz taksi gibi alternatiflerin bulunuyor. Kadıköy, Beşiktaş, Kabataş ya da Eminönü’nden vapura, Bostancı’dan da motora binebilirsin. Bostancı – Burgazada güncel sefer saatleri için sayfayı ziyaret edebilirsin. Güncel vapur saatlerini öğrenmek için de Şehir Hatları sayfasına bakabilirsin.

Varış süreleri ise şöyle:

  • Kadıköy’den Burgazada: 50 dakika
  • Bostancı’dan Burgazada: Yaklaşık 1 saat
  • Beşiktaş’tan Burgazada: 1 saat 5 dakika
  • Kabataş’tan Burgazada: 1 saat 15 dakika
  • Eminönü’nden Burgazada: 1 saat 10 dakika 

Burgazada’ya nasıl gidileceğini öğrendiğimize göre sıra geldi Burgazada’da gezilecek yerler kısmına. 

Burgazada’da Gezilecek Yerler

Burgazada'da gezilecek yerler

Burgazada yapısı itibarıyla küçük bir ada. Yaklaşık 2 kilometrelik bir yürüyüşle tüm adayı baştan sona dolaşmak mümkün. Yani bir günlük ada planı yapmak adayı gezi görmek için yeterli olacaktır. Orada kalıp adanın havasını iyice hissetmek ya da bir sabahına uyanmak istersen bir gece konaklayabilirsin. 

Küçük bir bilgi de verelim: Adalar Miras web sayfasında Adalar’da yer alan mimari yapılarla ilgili bilgi alabileceğin bir veri tabanı bulunuyor. Adaya gitmeden önce buradaki yapıları ve hikayelerini keşfedebilirsin. 

Adaya vardığında seni Saik Faik Heykeli karşılayacak. Boşuna Sait Faik’in Burgazada’sı demediğimizi kanıtlar nitelikte bir başlangıç diyebiliriz. Sabahın erken saatlerinde yola çıkmanı tavsiye ederiz. Bu ziyaret gözüne gönlüne dokunacak. 

Buradan sonraki noktaları daha detaylı anlatalım. 

Burgazada’da Kahvaltıyla Geziye Başlangıç

Burgazada kahvaltı mekanları

Burgazada’nın huzur dolu sokaklarını elbette dolaşacaksın. Öncesinde enerji toplamak için kahvaltı yapmaya ne dersin? Sabahın erken saatlerinde adaya varırsan fırın ve pastanelerden enfes kokular seni kendine çekecek. Dilersen adanın eski pastanelerinden Ergün Pastanesi ya da Anjelik’te kahvaltı yapabilirsin. Ergün Pastanesi’nin patlıcanlı börekitasını mutlaka denemelisin. Simit alıp sahilde oturabilirsin. Dolu dolu bir kahvaltı yapmak istersen de sahil şeridindeki restoranların kahvaltılarına şans verebilirsin. Burgaz Cafe’de çay ve tost eşliğinde manzaranın tadını çıkarabilirsin.

Lezzetli bir kahve içmek istersen küçük bir yokuş çıktıktan sonra karşına çıkan Four Letter Word’e uğrayabilirsin. 

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Burgazada

Sait Faik Burgazada için Burgazada da Sait Faik için önemli bir yere sahip. Babasının vefatından sonra annesinin yanına adaya taşınan yazar; eserlerinde Burgazadalı balıkçıları, kahvecileri, Berber Kır Dimitro’yu, Sütçü Pandeli’yi anlatır. Onları gözlemler, hayatlarına dahil olur ve yazar. Sait Faik öyküsü okuyup adayı ziyaret edersen senin için farklı bir atmosferi olacağını düşünüyoruz. Bu denli ada hayatına karışan bu yazarın evi şu anda bir müze. 

Evin müze olmasının hikayesi ise şöyle: Eserlerinin telif haklarının ve mal varlığınının vefatından sonra Darüşşafaka’ya bağışlanmasını istemiş. Annesi de Burgazada’daki köşkün Darüşşafaka tarafından müzeye dönüştürülmesi koşuluyla bu isteğinin gerçekleşmesine önayak olmuş. Bunun yanı sıra vasiyetnamede geçen Makbule ve Sait Faik Abasıyanık adına bir hikaye yarışması düzenlemek de Darüşşafaka’nın sorumlulukları arasına girmiş. Sait Faik Abasıyanık Hikaye Armağanı her yıl bir jüri tarafından seçilen değerli eserlere verilmeye devam ediyor. 

Müzeye girdiğin zaman Sait Faik’in hayatının içerisinde küçük bir gezintiye çıkmış olacaksın. Kişisel eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, notlar… Burgazada’yı bu kadar özümseyen, oradaki insanlardan biri -belki hepsi- olmaya çalışan, yazar kimliğinin arkasına sığınmadan “sıradan vatandaş” kimliğine tutunan Sait Faik’in anıları içerisinde farklı duygular hissedebilirsin. 

Müze pazartesi ve salı günleri ile resmi tatillerde ziyarete kapalı. Diğer günler ise 10.30 – 17.00 saatleri arasında açık.

Kalpazankaya

Kalpazankaya, Burgazada

Sait Faik ömrünü yazarlığa adamış biri. Ancak yapmaktan zevk alacağı başka bir iş olsa bunun kahvecilik olacağını söylemiş. Deniz gören bir kır kahvesinde farklı insanlarla tanışıp onların hayatlarına süzülmeyi istemiş. Burgazada’da da müdavimi olduğu iki kır kahvesi var. Bunlardan biri Kalpazankaya’da bulunuyor. Uzun yıllar evvel restorana dönüşen bu eski kır kahvesi, güzel bir deniz manzarası ve eşsiz bir gün batımına sahip. Yani adaya gelirsen mutlaka buraya uğramanı öneriyoruz. Gün batımından önce oturup keyifle yemeğini yiyebilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsin.  

Madam Marta Koyu

Madam Marta Koyu, Burgazada

Madam Marta Koyu, Burgazada’da doğayla baş başa kalmak ve denizin tadını doyasıya çıkarmak isteyenlerin gözdesi olan Madam Marta Koyu, adanın en sakin ve huzurlu noktalarından biri. Adını daha önce adada yaşayan Madam Marta’dan aldığı söylenen bu el değmemiş koy hem denize girebileceğin hem de piknik yapıp manzaranın tadını çıkarabileceğin bir yer. Adaya ulaştıktan sonra 20 dakikalık bir yürüyüşle buraya gelmek mümkün. Yürüyüşün boyunca sana adanın renkli güzel evleri, büyüleyici doğası ve insanın içine mutluluk dolduran çiçekleri eşlik edecek. 

Aya Yorgi Manastırı

Aya Yorgi Manastırı, Burgazada

Burgazada’da bugüne ulaşan tek Rum Ortodoks manastırı olan Aya Yorgi, denize bakan bir yamaçta bulunuyor. Buraya ulaştığındaki manzara ise İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve uzakta sıralanan diğer Prens Adaları olacak. Burgazada’nın huzuru ve dinginliği içerisinde burada keyif dolu bir zaman geçirebilirsin. 

Cennet Bahçesi

Burgazada’nın en güzel köşelerinden biri olan Cennet Bahçesi, adanın çam ağaçlarıyla çevrili deniz manzarasına karşı keyifli vakit geçirebileceğin bir işletme. Burada özellikle yaz aylarında konserler ve festivaller düzenleniyor. Ziyaretini etkinlik olan bir güne denk getirirsen eğlenerek günü sonlandırabilirsin.

Hristos Tepesi

Hristos Tepesi, Burgazada

Burgazada’nın en yüksek noktalarından biri olan Hristos Tepesi, adanın hemen her noktasına hakim manzarasıyla ünlü. Buraya çıktığında göreceğin deniz ve ada manzarası gerçekten nefes kesici. Adanın küçük ve şirin sokakları arasından geçip tepeye çıktığında İstanbul’un kalabalığını tamamen geride bırakıp huzuru bulacaksın. 

Aya Yani Kilisesi

Burgazada’daki dini yapılardan biri olan Aya Yani Kilisesi, tarihi dokusuyla adaya gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken yerlerden. Küçük ama oldukça etkileyici olan bu kilise, 1894’te inşa edilmiş. Tarihi boyunca adanın Rum cemaati için önemli bir merkez olmuş ve hala ibadete açık. Adanın ikonik noktalarından biri olduğu için ziyaret noklarına mutlaka burayı da eklemeni öneriyoruz. 

Sinem Dondurma

Sinem Dondurma, Burgazada

Adanın ilk dondurmacısı olan Sinem Dondurma, ada için klasikleşmiş bir yer. 1961’den beri aynı tarifle dondurmalarını hazırlayan aile, 3. kuşak olarak adada varlığını sürdürmeye devam ediyor. Damla sakızlı dondurma ise bu dondurmacının en özel dondurması olarak biliniyor. Adaya gelmişken damla sakızlı dondurmasına sen de bir şans verebilirsin. 

Süt Koyu

Belki de adanın en el değmemiş koyu olarak değerlendirebileceğimiz Süt Koyu, berrak bir denize sahip. Etrafında herhangi bir işletme bulunmadığı için de kalabalık olmuyor. Dolayısıyla sessiz ve sakin bir yer. Kafanı dinlemek ve biraz da denize girmek istersen burayı tercih edebilirsin. 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan İstanbul’da Gezilecek Yerler: İstanbul’un En Güzel Semtleri ve Simgeleri başlıklı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın