İçindekiler
Saraybosna gezisine çıkmanın hayalini kuruyorsan fazla düşünmene gerek yok; hemen planlarını yap. Burada asla yabancılık çekmeyeceksin çünkü Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, tıpkı bizden biri gibi!
Bizden Biri: Saraybosna
Avrupa ile Asya’yı bağlayan koridorlardan biri üzerinde bulunan Saraybosna, tıpkı Türkiye gibi hem doğu hem de batı ile beslenmiş; etnik kimliklerle inançların içe içe geçtiği bir yer… Saraybosna tıpkı bize benziyor, şimdi bu teorimizi kanıtlarla güçlendirelim!
#1 Osmanlı Mimarisiyle Şekillenmiş bir Şehir
Saraybosna’nın bağımsızlığı yeni olabilir ama kendisi çok eski bir şehir. 15. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında Osmanlı sınırları içinde bulunan Saraybosna, Osmanlı mimarisiyle çok sık denk geleceğin bir şehir. Saraybosna’nın merkezi Başçarşı, Saraybosna’ya gelen herkesin mutlaka ziyaret ettiği Mostar kentindeki Mostar Köprüsü, kentin birçok yerinde denk gelebileceğin camiler, medreseler, hanlar, hamamlar Osmanlı dönemlerinden kalma.
#2 Türkçe Oldukça Yaygın
Saraybosna’da birçok tabela Türkçe, aynı zamanda günlük konuşulan dilin içinde de Türkçe kelimeler mevcut ve bulunduğun yerde Türkçe konuşan biriyle karşılaşma imkanın oldukça yüksek. Daha ne diyelim! Dil konusunu hiç problem yapmana gerek yok yani. Herhangi bir restoran ya da mağazaya girip “Merhaba” dediğinde mutlaka seni anlayacak, aynı dilde karşılık verecek ve biraz da olsa seninle Türkçe iletişim kurabilecek birilerini göreceksin. Hatta bazen yabancı bir dil konuşmana gerek kalmadan tüm diyaloğu Türkçe ilerletmen de mümkün.
#3 Yemek Kültürü Damak Tadımıza Uyuyor
Köfte, börek, ayran, kebap, döner, tarhana, işkembe, çay, kahve vb. birçok tanıdığımız lezzet, Saraybosna yeme içme mekanlarında seni bekliyor olacak. Saraybosna marketlerinde de tanıdık birçok ürün göreceksin. Saraybosna’da ne yenir sorusunun cevapları, her Türk’ün damak tadına uyacak şeyler. Özellikle cevabi denilen, İnegöl köftesiyle benzer özellikler gösteren nefis köftesi ve çıtır çıtır börekleri…
#4 İsmi Osmanlı Zamanlarından Kalma
Saraybosna’nın orijinal ismi Sarajevo ve o da Saray Ovası’ndan türemiş. Osmanlı zamanlarında şehre, Saray Ovası denirmiş. Sarajevo kelimesi de Saray Ovası’ndan türemiş bir sözcük.
#5 Sıcakkanlı, Yardımsever ve Samimi Yerliler
Saraybosna’da samimiyet bulacaksın. Saraybosnalılar tıpkı bizim gibi misafirperver ve konuk ağırlamaktan hoşlanıyor. Saraybosna gezinde her yere yürü ve şehrin insanlarıyla sosyalleş; kim bilir belki de ömür boyu sürecek bir dostluğun ilk adımını orada atacaksın.
#6 Benzer Günlük Alışkanlıklara Sahipler
Geç saatlere kadar çalışan alışveriş mağazaları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla Saraybosna, bir Avrupa şehrinden daha çok bir Türk kentine benziyor. Bosnalı gençler sokakta vakit geçirmeyi, eğlenmeyi ve sosyalleşmeyi seviyor. Birçok kafe, bar ve benzeri mekanın gece geç saatlere kadar dolu olduğunu göreceksin. Saraybosna’da suç oranının çok düşük olduğunu söyleyerek geç saatte sokakta olma konusunda rahat olabileceğini söyleyebiliriz. Tabii her zaman her ihtimale karşı tedbirli olmakta da fayda var.
Vizesiz gidebileceğin Avrupa şehirlerinden Saraybosna, asla yabancılık çekmeyeceğin bir macera ve orada görebileceğin çok şey var. Cümlelerimizi kapatırken sana bir müjdemiz var!
Saraybosna uçak bileti fiyatları inanılmaz ucuz!