İçindekiler
- Bursa, Uludağ: Türkiye’de Kış Tatili Denilince Akla Gelen İlk Yer
- Erzurum, Palandöken: Kış Tatilinde Kayak ve Cağ Kebabı
- Muğla, Fethiye: Sanat Filmi Tadında Ilık Bir Tatil
- Bolu, Abant: Türkiye’nin En Fotojenik Kış Rotası
- Bolu, Kartalkaya: Çam Ormanları İçinde
- Kocaeli, Sapanca: Doğada Huzurlu Vakit Geçirmek İsteyenlerin Adresi
- Balıkesir, Kaz Dağları: Kartpostal Gibi Manzaralar
- Kars, Çıldır Gölü: Atlı Kızakla Bir Gezintiye Ne Dersin?
- Kastamonu, Ilgaz Dağı: Orta Karadeniz’in Beyaz Cenneti
- Kars, Sarıkamış: Kış Sporlarının Doğudaki Merkezi
- Artvin, Şavşat: Gizli Bir Güzellik
- Nevşehir, Kapadokya: Kış Tatili İçin Gidilebilecek Bir Masal Diyarı
- Kayseri, Erciyes Dağı: Uluslararası Kış Sporları Merkezi
- İzmir, Şirince: Beyazlarla Kaplanmış Şirin Bir Köy
- Muğla, Bodrum: Halikarnas Balıkçısı’nın İzinde
Türkiye’de kış tatili denilince akla nereler geliyor? Uludağ, Abant, Kapadokya, Palandöken, Sarıkamış… Aslında Türkiye’de kışın gidilebilecek yerlerin sayısı bundan çok daha fazla. Yeter ki sen nasıl bir kış tatili istediğine karar ver!
Kayak mı yapmak istiyorsun? Yoksa en güzel kış tatili manzaralarını görmeyi mi diliyorsun? Donmuş göllerin etrafında gezinmeye ne dersin? Kış tatilinde dağ evleri romantizmi seni çeker belki de!
Türkiye’nin kış tatili yerleri; kayak merkezleri, mükemmel kış sporu alanları, olağanüstü manzaraları ve bembeyaz çehreleriyle seni bekliyor.
Bursa, Uludağ: Türkiye’de Kış Tatili Denilince Akla Gelen İlk Yer
“Türkiye’de kış tatili yapayım ve bu mevsimin tüm güzelliklerini yaşayayım.” diyorsan Bursa’ya 1 saat mesafede bulunan Uludağ’ı düşünebilirsin. Uludağ Kayak Merkezi’nde, mükemmel bir kış tatili için hayal kurduğun her şeyi gerçekleştirebilirsin.
Uludağ’da kayak sezonu aralıkta başlar, havaların durumuna göre de baharın ortasına kadar devam eder. Yalnız belirtmekte fayda var: Uludağ; ocak ve şubat aylarında en kalabalık dönemlerini yaşar. O yüzden planını ve rezervasyonlarını ona göre yapmayı unutma.
Kayak yapmak ile ilgili bir deneyimin yoksa da sorun değil. Uludağ’da kayak eğitimi de alabilirsin. Ayrıca Uludağ kayak pistleri her türden kayakçıya göre düzenlenmiş durumda. Amatör kayakçılar, burada deneyimli kayak öğretmenleri tarafından eğitiliyor.
“Uludağ tatili için kaç gün yeterli olur?” diye soruyorsan da cevap verelim: 2-3 gün yeterli olur, ama o atmosferi doyasıya yaşamak istiyorsan sen onu 5-6 gün yap. İstanbul dışından gelecek gezginler için Uludağ’a ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İstanbul’a uçmak ve buradan Bursa’ya aktarma yapmak.
İstanbul Uçak Bileti Ara
Erzurum, Palandöken: Kış Tatilinde Kayak ve Cağ Kebabı
Başlık çekici görünüyor, değil mi? Erzurum’da kış tatili yapacaksan ağzının tadını biliyorsun demektir. Kararsızsan da okumaya devam et. Bakalım, Türkiye’de kışın gidilecek yerlerin hangisi sana daha çekici gelecek?
“Türkiye’de kayak tatili yapayım.” diyorsan Erzurum Palandöken, seçeneklerinden bir diğeri. Burada her seviyeden kayak tutkunu pistlerde gönlünce kayabiliyor. Tabii Türkiye’de kayak tatili için gidebileceğin başka yerler de var. Detaylı bilgi için “Türkiye’deki En İyi Kayak Rotaları” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
“Erzurum Palandöken’e ne zaman gidilir?” diye soruyorsan da cevaplayalım: Aralık ile mayıs arasında istediğin bir zaman Palandöken’e kayak yapmak için gidebilirsin. Ancak vaktin genişse öncesinde Erzurum şehir merkezine gitmeni öneriyoruz.
Erzurum’un tarihi atmosferini ve kültürünü keşfederken Cumhuriyet Caddesi’ne doğru ilerle. Orada Erzurum Evleri var ve yiyebileceğin en iyi cağ kebaplarından biri burada pişiriliyor. Sıcacık ve lezzetli cağ kebabından sonra Erzurumluların zengin ikramlarıyla kendini şımartabilirsin. Sonrasında Palandöken’e geçiş yapabilir ve keyifli bir uyku çekebilirsin.
Ayrıca belirtmekte yarar var; Palandöken Kayak Merkezi uluslararası standartlara sahip. 3185 metrelik zirvesiyle Palandöken, Doğu’nun en popüler kış rotalarından biri. Son olarak buraya gitmeyi planlıyorsan en kalın giysilerini yanına almalısın. Erzurum’un soğuğu, bildiğin soğuklar gibi değil!
Muğla, Fethiye: Sanat Filmi Tadında Ilık Bir Tatil
Kış tatilinde Fethiye bir başka olur derler. Yaz döneminin popüler rotası, kış aylarında daha kendi halinde ve daha sessizdir. Kışın Fethiye’de gün batımı daha güzel, deniz daha gizemlidir. Ayrıca havalar bu dönemde biraz soğumuş olsa da burası Türkiye’nin birçok yerine göre daha sıcaktır.
Fethiye’de kışın tatil yapmanın en güzel yanından bahsedeceğiz şimdi. Sıkı tutun, söylüyoruz: Tabii ki fiyatlar! En uygun fiyatlara kış sezonunda ulaşabilir ve dilediğin gibi konaklayabilirsin. Tamam, bu dönemde yüzülmez; ama yamaç paraşütü yapılabilir, tekneyle açılabilir, alışveriş yapılabilir, balığın tazesi yenebilir, tarihi yerler gezilebilir, Likya Yolu’nda doğa yürüyüşlerine çıkılabilir… Eee daha ne olsun.
Hem kamp yapmak gibi bir tutkun varsa Fethiye civarında kamp yapabileceğin birbirinden güzel rotalar var. Biz Kabak Koyu’nu özellikle tavsiye ederiz. O yüzden aklında olsun, kamp malzemelerini de yanında götürebilirsin. Bu nedenle bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edip biletine göre limitleri de öğrenebilirsin.
Dalaman Uçak Bileti Ara
Bolu, Abant: Türkiye’nin En Fotojenik Kış Rotası
Kış mevsiminde Bolu’nun Abant ilçesi, tam bir kartpostal görünümüne sahip olur. Nereye bakarsan bak, seni beyaz rengin ön planda olduğu muhteşem manzaralar bekler. Kışın gidilebilecek en güzel yerlerden olan Abant, Bolu’ya yaklaşık 34 kilometre uzaklıkta. Bbölge, bir krater gölü olan Abant Gölü’nün etrafında şekillenmiş doğa harikası bir yer.
Abant Gölü, 1988 yılında bir tabiat parkı olarak korumaya alınmış, çok da iyi yapılmış. İnsan kış mevsiminde Abant Gölü’ne gidince fark ediyor. Donmuş Abant Gölü, etrafa kristal parıltıları yayarken bembeyaz renklere bürünmüş ağaçlar; kış mevsiminin en güzel manzaralarını sunuyor.
Ayrıca bölgede yer alan Yedigöller Milli Parkı da görülebilecek bir başka doğa harikası durak. Kamp yapmaktan hoşlanıyorsan buraya da uğrayabilir ve doğanın kalbine doğru gidebilirsin. Bölgenin her türden kampçıya uygun olduğunu belirtelim. Ancak kış aylarında buraya geleceksen uyku ekipmanlarına ve kıyafetine özellikle dikkat etmelisin.
Abant, İstanbul ve Ankara’ya hemen hemen aynı uzaklıkta bulunuyor. O yüzden bölgeye İstanbul’dan aktarma yapılabileceği gibi Ankara’dan da yapılabilir.
Bolu, Kartalkaya: Çam Ormanları İçinde
Kartalkaya; Bolu’nun doğusundaki Köroğlu Dağlarında yer alan ve kış turizmi açısından popüler olan bir yer. Göz alıcı doğa manzaralarında, yıllarca hatırlanacak fotoğraflar çekmek ve bir yandan da kayak yapmak veya farklı türdeki kış sporları ile ilgilenmek istiyorsan burası tam sana göre.
İşin doğrusu, bölgedeki dev çam ağaçlarının oluşturduğu yeşil-beyaz manzaralar nefes kesiyor. Ayrıca burada 1400 metreyi bulan hayli uzun bir pist yer alıyor. Bunun yanı sıra bölgede 2 tane telesiyej ve 9 tane de lift bulunuyor. Snowboard’cular için de bölgede özel bir snowpark bulunuyor; bizden söylemesi.
Bolu merkeze 38 km uzaklıkta bulunan Kartalkaya, İstanbul ve Ankara’ya hemen hemen aynı uzaklıkta bulunuyor. O yüzden bölgeye İstanbul’dan aktarma yapılabileceği gibi Ankara’dan da yapılabilir. O halde karlarla kaplı bir macera seni bekliyor!
Ankara Uçak Bileti Ara
Kocaeli, Sapanca: Doğada Huzurlu Vakit Geçirmek İsteyenlerin Adresi
İstanbul’a hayli yakın bir konumda bulunan Sapanca, tertemiz havası ve eşsiz doğası nedeniyle sıkça tercih edilen yerler arasında. Kış ayları geldiğinde kar yağışıyla birlikte görkemli manzaralara ev sahipliği yapan Sapanca Gölü kenarında yürüyüş, yaklaşık 25 km mesafede bulunan modern tesislere sahip Kartepe Kayak Merkezi’nde ise kayak yapabilirsin. Spa otelleri, bungalovlar ya da dağ evlerinde konaklayabilirsin.
Orman ve gölün iç içe bulunduğu bu durak tam bir kış tatili cenneti. Kayak yapmayı düşünüyorsan detaylı bilgi almak için Kartepe Kayak Merkezi web sayfasını ziyaret edebilirsin.
Bölgedeyken Sapanca’nın meşhur kahvaltısını mutlaka denemelisin. Taze süt ürünleri, ev yapımı reçeller ve sıcacık köy ekmeği eşliğinde enerji dolu bir güne başlamak mümkün. Ayrıca bölgedeki restoranlarda kiremitte alabalık ve köy usulü ızgara gibi yerel lezzetleri tatmayı unutma.
Sapanca, İstanbul’a olan yakınlığı ile günübirlik ya da birkaç günlük kış kaçamağı için mükemmel bir yer. Bol huzur ve doğa seni bekliyor!
Balıkesir, Kaz Dağları: Kartpostal Gibi Manzaralar
Çanakkale ve Balıkesir sınırlarında bulunan Kaz Dağları, hem yaz hem de kış mevsiminde ziyaretçilerinin doğa içerisinde güzel vakit geçirebilecekleri bir yer. Özellikle kış mevsiminde karlarla örtülen dağ etekleri ve el değmemiş doğasıyla adeta büyüleyici bir atmosfere sahip. Kış kampı seviyorsan ve oksijen deposu bir durak arıyorsan Kaz Dağları tam senlik.
Kaz Dağları’nın mitolojik bir geçmişi var. Antik dönemde İda Dağı olarak bilinen bu bölge, birçok Yunan efsanesine ev sahipliği yapmış. Homeros’un ünlü eseri İlyada’da geçen Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer olarak da biliniyor. Ayrıca Paris’in “Altın Elma”yı Afrodit’e verdiği güzellik yarışmasının da burada geçtiği söyleniyor.
Karın yağmasıyla birlikte kartpostal tadında manzaralar yaşatan Kaz Dağları’nda dilersen bir dağ evi ya da butik otelde de konaklayabilirsin. Şömine başında sıcak bir içecekle kışı keyifle karşılayabileceğin bu yerde tertemiz bir hava ve eşsiz manzaralar eşliğinde unutulmaz bir tatil geçirebilirsin.
Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise Balıkesir-Edremit uçak bileti almaktan geçiyor.
Kars, Çıldır Gölü: Atlı Kızakla Bir Gezintiye Ne Dersin?
Türkiye’nin en doğusunda yer alan Çıldır Gölü, kış mevsiminde tamamen donarak ziyaretçilerine eşsiz bir kızak deneyimi sunuyor. Kars ve Ardahan sınırında bulunan bu göl, karlar altında nefes kesici bir manzaraya bürünüyor. Bölgenin sert soğukları ile gölün yüzeyi yaklaşık 50 cm kalınlığında buzla kaplanıyor ve göl üzerinde atlı kızakla gezmek mümkün hale geliyor.
Gölün gün batımındaki manzarasını da mutlaka görmeni öneririz. Tabii buraya kadar gelmişken Kars şehir merkezinde yöreye özel kete, kaz etli pilav, hangel gibi lezzetleri de mutlaka denemeni öneririz. Ucuz Kars uçak bileti almak için bakman gereken yeri zaten biliyorsun.
Kars Uçak Bileti Ara
Kastamonu, Ilgaz Dağı: Orta Karadeniz’in Beyaz Cenneti
“Ilgaz, Anadolu’nun sen yüce bir dağısın!” dizesini ilkokuldayken duymuşsundur. Peki, bu yüce dağı ziyaret etmeye ne dersin? Kastamonu ve Çankırı illerinden yükselen bu dağ, kış ayları geldiğinde karla kaplı çam ormanları arasında ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor. Buraya geldiğinde doğa yürüyüşü ya da her seviyeden kayak sporu meraklısına uygun pistlerinde kayak yapabilirsin.
Üstelik dağ otelleri ya da butik otellerde konaklayarak seyahatini konforlu hale getirebilirsin. Bu beyaz cennete ulaşmak için yapman gereken ise ucuz Kastamonu uçak bileti almak.
Kastamonu Uçak Bileti Ara
Kars, Sarıkamış: Kış Sporlarının Doğudaki Merkezi
Kış tatili için gidilebilecek en güzel kayak merkezlerinden biri de Kars’ın Sarıkamış ilçesi. Türkiye’nin en doğusunda bulunan Sarıkamış, aynı zamanda soğuğu ve karıyla da çok ünlü; çünkü burası kristal kar denilen özel bir kar dokusuna sahip. O yüzden Sarıkamış Kayak Merkezi, kış sporları için gidilebilecek en uygun rotalardan biri.
Sarıkamış Kayak Merkezi hakkında biraz detay vermek gerekirse: Burası 5 etaplı pistten oluşuyor. 2500 rakımlı Çamurlu Dağı’na konumlanmış Kars Sarıkamış Kayak Merkezi, Alp disiplini ve kuzey kombine etkinlikleri için ideal bir yer.
Aralık ile mart dönemleri arasında popüler olan bölgedeki kar kalınlığı da kış sezonunda 1.5 metreye kadar ulaşıyor. Çam ağaçları arasında 12 kilometreyi bulan farklı tipteki pistlere sahip olan bölge; sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli kayak merkezlerinden biri olarak gösteriliyor.
Unutmadan; Sarıkamış sadece kış sporları için değil, keşfedilmeyi bekleyen muhteşem doğası için de gidilebilecek bir yer. Doğa fotoğrafları çekmeyi seviyorsan kış tatili için Kars Sarıkamış, çok iyi bir seçim olur.
Ayrıca kayak malzemelerini de yanında götürebileceğini unutma. Onun için de bagaj kuralları sayfamıza bakman gerektiğini biliyorsun.
Artvin, Şavşat: Gizli Bir Güzellik
Şavşat, Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor ve Artvin’in doğu tarafında yer alıyor. Yüksekliği 3 bin metreyi aşan dağlarla çevrili benzersiz bir coğrafyada bulunan bu yerleşim yeri, birçok köyün birleşiminden meydana geliyor. Bölgenin ismi ise Gürcüce “siyah yer” anlamına geliyor.
Aynı zamanda bir Cittaslow kenti olan Şavşat, tarihi ve doğal güzellikleri ile yeryüzü cenneti niteliğinde. Özellikle buradaki yeşilin her tonunu görebileceğin el değmemiş doğa, insanın gözünü alan cinsten.
Bölgenin tarihsel geçmişi de eski çağlara kadar uzanıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda MÖ 900 ile 650 yılları arasında bölgenin civarında Urartu ve Kimer kabilelerinin yaşadığı saptanmış. Daha sonrasında ise bölge Romalılara, Sasanilere ve Osmanlıya ev sahipliği yapmış.
Yani burası hem eşsiz bir doğanın keyfinin sürülebileceği hem de tarihi kalıntılara rastlanabilecek türde bir yer. Ayrıca bölge Cittaslow ağı içerisinde olduğu için sürdürülebilir özellikleri ile de dikkat çekiyor. Burada yaşayan çiftçiler, esnaflar ve zanaatkarlar kamusal açıdan destekleniyor.
Türkiye’nin kış tatil durakları arasında özel bir yere sahip olan Şavşat, seni ve fotoğraf makineni bekliyor! Şavşat’a ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Kars’a uçmak ve oradan aktarma yapmak.
Kars Uçak Bileti Ara
Nevşehir, Kapadokya: Kış Tatili İçin Gidilebilecek Bir Masal Diyarı
Kışın bembeyaz desenlerle farklı bir çehreye bürünen Kapadokya, kış mevsimiyle gelen gizemli atmosferi büyüleyici güzelliğine ekler. Rüzgar vadilerden eserken kulakları eski medeniyetlerin sesleri çınlatır. Üzerlerine yıldızlar gibi konan kar taneleriyle Peribacaları, insanı fantastik bir diyara gelmiş gibi hissettirir. Kısacası kış mevsiminde Kapadokya bir başka olur.
Tarihi MÖ 6. yüzyılın sonlarına kadar uzanan bölge, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla burda yaşayan farklı bir kültür de yer alıyor. Geçmiş zamanlarda “Güzel Atların Ülkesi” olarak anılan diyar, Türkiye’nin en kendine has güzelliklerinden. Ayrıca burası Peribacaları gibi bir doğa harikasına da ev sahipliği yapıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Kapadokya; gökyüzünde uçan balonları, kayalara oyulmuş gizemli yaşam alanları ve göz alan manzaraları ile mutlaka görülmesi gereken duraklardan.
Kayseri Uçak Bileti Ara
Kayseri, Erciyes Dağı: Uluslararası Kış Sporları Merkezi
Kış tatilinde Kapadokya’yı düşünüyorsan planını genişletip Kayseri Erciyes Dağı’na da gidebilirsin. Erciyes Kayak Merkezi, tüm dünyadan kayak tutkunlarını bir araya getiren ve muhteşem pistlere sahip bir kış sporları merkezi.
Anlayacağın, Erciyes Kayak Merkezi kış tatilinde aradığın her şeyi bulabileceğin türde bir yer. Kış sporları hakkında aklına ne geliyorsa Erciyes’te yapabilirsin: Kayak, snowboard, kızak, kar motosikleti… Ayrıca Erciyes Kayak Merkezi’nin güvenlik önlemleri de mükemmel. O yüzden birçok ebeveyn, çocuklarıyla kar ve kayak tatili yapmak için burayı tercih ediyor.
Hem Erciyes Dağı’nda kahvaltı yerleri de çok meşhur. Sonuçta Kayseri’desin. Pastırmanın en iyisiyle güne başlayabilirsin. Et tüketmiyorsan da hiç sorun değil, Erciyes’teki yemek mekanlarında her zevke göre menüler bulunuyor.
Belirtmekte yarar var; Erciyes Dağı’na teleferikle çıkılıyor. Milyonlarca yıllık geçmişiyle Erciyes Dağı, o yolculuk boyunca tüm görkemini sergiliyor. Ayrıca Erciyes Dağı isteğe bağlı şekilde bu tür teleferik turları ile de gezilebiliyor. E haydi o zaman, Kayseri uçak biletini hemen al!
İzmir, Şirince: Beyazlarla Kaplanmış Şirin Bir Köy
“Kış tatilinde kartpostallara layık manzaralar göreyim, samimi insanlarla tanışayım ve soğuk havalarda sıcacık bir deneyim yaşayayım.” diyorsan İzmir’in Şirince köyü tam sana göre.
Selçuk ilçesine 7 kilometre mesafede bulunan Şirince Köyü, tarihi evleri ve gözlemeleriyle çok ünlü. Şirince evlerinin tarihi oldukça eskiye gidiyor. Köyün en eski yapısı ise Helenistik Dönem’den kalma kule. Şirince’nin eski adı ise Dağdaki Efes.
Hikayelere göre Şirince Köyü, dağılan Efes kentinden gelen bir topluluk tarafından kurulmuş. İlginç bir bilgi sıkıştıralım araya: Köyün eski isimlerinden biri de Çirkince. Bu isim hakkında sıra dışı bir hikaye var.
Köyü kurmak için beylerinden izin alan topluluk, beyin nasıl bir yere yerleşeceklerini sorması üzerine “Çirkince” cevabını vermişler ve köyün ismi de böylece “Çirkince” olmuş.
Ne diyelim, Şirince Köyü’nde böyle hikaye çok. Masallarla ve gözlemelerle dolu, bembeyaz bir kış tatili için Şirince’ye gidebilirsin!
Muğla, Bodrum: Halikarnas Balıkçısı’nın İzinde
Halikarnassos olan bölgenin geçmişi de oldukça eskiye uzanıyor. Zihinlerimizde beyaz kireç kaplı taş evleri, mavi pencereleri ve koylarıyla yer eden Bodrum, kış döneminde de ayrı bir güzelliğe sahip oluyor.
Yaz aylarında ortalama sıcaklığın 25-35 derece arasında değiştiği Bodrum’da kış aylarındaki ortalama sıcaklık da 8-15 derece arasında değişiyor. Yani kış aylarında sıcak bir kaçamak yapmak istiyorsan burası tam sana göre. Hem kış aylarında bölge daha tenha oluyor. Bu da burayı kış ayları açısından çekici yapıyor.
Kafanı dinlemek, buradaki doğal güzelliklerin tadını bir başına çıkarmak ve huzur bulmak istiyorsan Bodrum her zaman iyi bir seçenek!
Bodrum Uçak Bileti Ara
Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Cittaslow: Türkiye’nin Huzur Veren Şehirleri ve Türkiye’nin Kamp Yapılacak En Güzel Gölleri: Doğayla Ciddi Düşünenlere yazılarımıza bakabilirsin.