Türkiye Açık Hava Müzeleri

Türkiye’deki Açık Hava Müzeleri: Kültür ve Doğa Bir Arada

Türkiye; doğal güzellikleri ile olduğu kadar tarihi ve kültürel mirasları ile de meşhur bir ülke. Tarihe iz bırakan çok önemli uygarlıkların kurulduğu coğrafyamız, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren eserleri ile dikkat çekiyor. 

O yüzden ülkemizde görülmeyi ve keşfedilmeyi bekleyen çok fazla güzergah, çok fazla rota var. Bu dönem glamping, kamp yapmak, trekking gibi etkinlikler popüler hale geldi. Tabii açık hava müzelerine yapılan seyahatler de oldukça çekici. 

Bu nedenle bu yazımızda Türkiye’deki açık hava müzelerine göz atacağız, özgürlük ve kültür dolu bir macera yaşayacağız. Haydi hazırlan, yola çıkıyoruz ama öncesinde açık hava müzesi kavramına biraz değinelim. 

Açık Hava Müzeleri: İnsan Eliyle Yapılmış Kültürel Miraslar

Açık hava müzesi; açık havadan etkilenmeyecek etnografik eserlerin ve yapıların sergilendiği üstü açık müzelere deniyor. Fakat bu kavram zaman zaman doğal anıtlarla karıştırılabiliyor.

Doğal anıt, coğrafyada görülmeye değer kaya, mağara, kaynak ve orman gibi doğa varlıkları olarak ifade ediliyor. Bu anıtlar; insan eliyle oluşmamış, doğanın içinde belirli bir zaman içerisinde ortaya çıkmış yeryüzü şekillerini tanımlıyor. Açık hava müzeleri ise insan eliyle yapılmış kültürel ve tarihi değerleri ifade ediyor. Bu temel ayrımı anlattığımıza göre listemize geçebiliriz.

Ayrıca hatırlatmakta yarar var; açık hava müzesi seyahatlerinden sonra civardaki yerlerde kamp yapmak isteyebilirsin. O yüzden kamp malzemelerini yanında götürebilirsin. Bu sebeple bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edip biletine göre limitlere göz atabilirsin.

1. Efes Antik Kenti: Dünya Çapında 

Efes Antik Kenti Müzesi

Efes Antik Kenti, ünü Türkiye’yi aşan antik kentlerden ve açık hava müzelerinden. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan ve geçmişi MÖ 6000 yılına kadar uzanan bölge, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir yer. Ayrıca buraya dair ilginç detaylardan birisi de bölgenin Amazon ismi ile anılan kadın savaşçılar tarafından kurulduğunun rivayet edilmesi. 

Ancak kentin asıl yükselişi Roma İmparatoru Augustus ile birlikte gerçekleşmiş. Burası Roma döneminde çok önemli bir ticaret merkezi haline gelmiş ve şehir giderek zenginleşmiş. Ayrıca burası Ege’nin en önemli felsefe okullarından birisine de ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla Efes, bir dönemin hem kültür hem de ticaret merkezi olarak parlamış. 

Ayrıca bölgenin Doğu ile Batı arasında bir geçiş noktası olması da şehrin gelişimine katkı sağlamış. 3. yüzyılda şehir, Gotlar tarafından saldırıya uğramış ve 270 yılında yaşanan deprem de şehri yerle bir etmiş.

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve farklı kültürlerden izler taşıyan bölge, 1600 hektarlık bir alana yayılan devasa bir antik kent. 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen kent, Türkiye’nin önde gelen tarihi ve kültürel değerleri arasında kabul ediliyor.

Mutlaka görülmesi gereken bir açık hava müzesi olan Efes Antik Kenti’ne ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İzmir’e uçmak ve oradan aktarma yapmak. 

İzmir Uçak Bileti Ara 

 

2. Perge Antik Kenti: Helenistik Dönemin En Güzel Şehirlerinden

Perge Antik Kenti Müzesi

Perge Antik Kenti, Antalya‘nın Aksu beldesi sınırları içerisinde yer alan bir açık hava müzesi. Roma döneminin en güzel ve en düzenli kentlerinden biri olarak kabul edilen Perge, görenleri kendisine hayran bırakan bir yer. 

Özellikle mimarisi ve mermer heykelleri ile ünlü olan antik şehir, oldukça geniş bir alana yayılmış. Helenistik dönem boyunca önemli merkezler arasında yer almış şehir, Akdeniz Bölgesi’ndeki en dikkat çekici tarihi miraslardan biri konumunda.

Geçmişi oldukça eskiye uzanan bölgenin Bakır Çağı’ndan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülüyor. Bergama’dan başlayıp Side’ye kadar ulaşan antik yol üzerine kurulmuş olan Perge, Roma dönemine ışık tutan tarihi miraslardan da biri. 

Amfi tiyatrosu, agorası, sütunları, stadyumu ve kapıları ile dikkat çeken yerleşim yeri,  gezginleri tarihi bir yolculuğa çıkarır. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçmak ve buradan da bölgeye aktarma yapmak. 

Antalya Uçak Bileti Ara

 

3. Hattuşaş Antik Kenti: Gizemli Bir Durak 

Hattuşaş Antik Kenti Müzesi

Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşaş, Anadolu’nun bilinen ilk başkentidir. Hitit uygarlığının kalesi olan şehir, bir dönemin en büyük merkezlerinden biriymiş. 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne de kabul edilen tarihi yerleşim yeri, Hititler dışında Asur, Frig, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmış.

Yukarı Şehir ve Aşağı Şehir olarak iki bölüme ayrılan tarihi kent, hem Anadolu hem de dünya medeniyetleri açısından oldukça önemli bir yer. Bu tarihi yerleşim yerinin Yukarı Şehir kısmında tapınaklar ve kutsal alanlar bulunuyor. Aşağı Şehir’de ise Büyük Tapınak ve halkın yaşam alanları yer alıyor.

Mimarlık ve sanat alanlarında da hayli gelişmiş bir yer olan Hattuşaş, geniş bir alana yayılmış. Burada yapılan kazılarda da birçok farklı uygarlıktan kalma eserler çıkmış. Anadolu’nun en ihtişamlı ve görülmesi gereken açık hava müzelerinden biri olan Hattuşaş’a ulaşmanın en kolay yolu ise Amasya-Merzifon Havalimanı’na uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

Amasya-Merzifon Uçak Bileti Ara 

 

4. Olimpos Antik Kenti: Mavi ile Yeşil Kucaklaşıyor

Olimpos Antik Kenti Müzesi

Olimpos, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir bölge. Kemer ile Kumluca ilçeleri arasında konumlanan bölge, Türkiye’nin yeryüzü cennetlerinden biri. Likya Yolu üzerinde bulunan bölge, Olimpos Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapıyor.

Zamanında Likya Birliği’ni oluşturan 6 şehirden birisi olan Olimpos, tarihsel açıdan hayli önemli bir yer. O yüzden mavi ile yeşilin kucaklaştığı Olimpos, doğası ile olduğu kadar kültürel anlamda da oldukça değerli. 

Doğa ile tarihi eserlerin buluştuğu bu nokta, gezginlerin de sıklıkla uğradığı bir güzergah. Özellikle doğanın içinde olmaktan hoşlanan kişilerin popüler duraklarından olan Olimpos, Akdeniz’de kamp yapılacak yerlerin de başında geliyor. 

Eğer hayalinde mavi bir gökyüzü ile upuzun bir kumsal varsa burası senin için biçilmiş kaftan. Bölgedeki tarihi yapılar da cabası. Olimpos’a ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

Ayrıca bu önerdiğimiz açık hava müzeleri dışında Bergama, Aphrodisias, Hierapolis, Milet, Assos, Patara, Knidos gibi açık hava müzelerini de ziyaret edebilirsin. Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Bahar Aylarında Gidebileceğin Koylar: Birbirinden Çekici Doğa Harikaları yazımıza geçebilirsin. 

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın