İçindekiler
Balık tutmak insanı rahatlatan ve sakinleştiren bir aktivite. Ruha detoks gibi gelen bu etkinlik, doğa ile baş başa kalmak ve kafa dinlemek açısından hayli yararlı. Zaten eline bir kere olta alıp da o keyfi yaşadığın an, balık tutmak vazgeçilmez bir hobiye dönüşür.
Ayrıca balık tutmak özellikle büyük şehirlerde yaşayan, gürültüye ve kalabalığa maruz kalan insanlar açısından da bir kaçış gibidir. Bu aktivite sayesinde oltanı ve malzemelerini yanına alarak uzaklara doğru yola çıkabilir, doğal bir terapi yaşayabilirsin.
O yüzden bu yazımızda seni keyifli bir yolculuğa çıkaracağız ve Türkiye’de balık tutulacak yerlere göz atacağız. Oltanı, yemlerini ve sırt çantanı hazırladıysan yola çıkalım.
Balık Tutma Güzergahları: Huzur ve Sakinlik Seni Çağırıyor
Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili eşsiz bir coğrafya olduğu için balık tutma güzergahları saymakla bitmez. Bu nedenle biz senin için en keyifli köşelerden bazılarını seçtik. Ancak listemize geçmeden önce hatırlatmakta yarar var: Ekosistemin dengesini ve döngüsünü bozmamak için tuttuğun balığın türüne göre büyüklüğüne dikkat etmelisin. Bu sebeple avlanabilir balık boylarına göz atmayı ihmal etmemelisin.
Bunun dışında istediğin mevsimde ve istediğin zaman amatör olarak balık tutabilirsin. Fakat patlayıcı madde, sönmemiş kireç ya da balık otu gibi malzemelerin kullanımının yasak olduğunu da unutmamalısın.
Ayrıca gittiğin yerlerde kamp yapmak da isteyebilirsin. Yanında götüreceğin olta takımı, kamp malzemeleri, uyku tulumu ve uyku ekipmanları hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin.
Bu önemli hatırlatmayı da yaptığımıza göre balık tutma rotalarımıza geçebiliriz. Haydi, rast gele!
1. Cunda Adası: Göz Alan Manzaralar
Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası, Ayvalık Adalarının en büyüğü konumunda. Edremit Körfezi boyunca uzanan ada, deniz kıyısında yer alan keyifli bir Ege kasabası.
Yunanistan’a ait Lesbos Adası’nın doğu tarafında bulunan Cunda Adası, çarşaf gibi tertemiz denizi ve stilize taş evleri ile oldukça ilham verici bir yer. Gün doğumu ve gün batımı manzaraları ile dikkat çeken ada, huzur bulmak isteyenlerin sıklıkla uğradığı bölgelerden biri.
Balık tutmak açısından da çekici bir yer olan adada, levrek ve çipura öne çıkan türler arasında. Bunların yanı sıra isparoz, sargoz, lüfer, mercan, zargana ve turna gibi balıklar da Cunda Adası’nda balık tutarken karşılaşabileceğin türlerden.
Ayrıca buraya geldiğinde nostaljik dokusu ile seni bekleyen sokakları, Aşıklar Tepesi’ni ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nı da muhakkak görmen gerektiğini hatırlatalım. Bir de bizden söylemesi; Cunda Adası, Ege’ye özgü yöresel tatları ve lezzetleri denemek için de harika bir yer. O yüzden buraya geldiğinde Girit mezelerini, Papalina balığını, lor tatlısını ve lor kurabiyesini yemeyi ihmal etme.
Cunda Adası’na ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Edremit’e uçmak ve buradan aktarma yapmak.
Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara
2. Güllük: Efsanelere Konu Olmuş Bir Balıkçı Kasabası
Güllük, Bodrum‘un en sakin ve kendi halindeki köşelerinden biri. Mandalya Körfezi olarak da anılan koyda yer alan bölge, şirin bir yerleşim yeri. Özellikle kalabalıktan hoşlanmayan gezginler için cezbedici bir yer olan Güllük, deniz mahsulleri bakımından da hayli zengin. Zaten balıkçılık, bölgedeki en önemli geçim kaynaklarından biri. Çipura, levrek, sargoz, mercan, lüfer, dil balığı, kefal, palamut gibi balık türlerinin yaygın olduğu bölgede başka türlerde balıklar da yaşıyor.
Ayrıca buradaki kültür balıkçılığı da çok gelişmiş. Bölgede yer alan koylarda kültür balıkçılığı da yapılıyor. O yüzden Güllük, balık tutma aktivitesi için biçilmiş kaftan sayılan yerlerden biri konumunda.
Bunun yanı sıra bölge, dünyaca ünlü Hermias (Hermiyas) efsanesine de konu olmuş bir yer. Bu nedenle Güllük, doğal güzellikleri ile olduğu kadar kültürel ve tarihi mirası ile de önemli bir nokta.
Bölgedeki kamp imkanları da cabası. Doğanın içinde olmak, balık tutmak ve kamp yapmak istiyorsan Güllük seni bekliyor! Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Bodrum’a uçmaktan geçiyor.
Muğla-Milas Bodrum Uçak Bileti Ara
3. Faroz Limanı: Karadeniz’in Gözde Durağı
Hamsi ve balık tutulacak yerler denilince akıllara hemen Karadeniz gelir. Trabzon ise birbirinden lezzetli hamsilerin diyarı ve Karadeniz’in en gözde duraklarından biri. Trabzon’un balıkçıları ve yetiştirdiği futbolcuları ile meşhur olan bölgesi Faroz Limanı da şehrin simgeleri arasında.
Hamsi dışında izmarit, istavrit, eşkina ve barbunya gibi balık türlerinin bulunduğu bölge, balık tutmak için oldukça çekicidir. Ayrıca istersen buradaki balıkçılar ile anlaşarak denize açılabilir ve kıyı yerine açık denizde de balık avına katılabilirsin.
Balık tutma keyfini yaşadıktan sonra ise bölgede yer alan balıkçı kahvelerinde çayını ya da kahveni yudumlayabilir ve güneşin batışını izleyebilirsin. Hem Trabzon’un dillere destan yöresel lezzetleri de cabası.
Buraya kadar gelmişken çeşit çeşit hamsi yemeğinin yanı sıra kuymak, Akçaabat köftesi, turşu kavurması, Trabzon pidesi, Kalkanoğlu pilavı ve Hamsiköy sütlacı gibi lezzetleri de muhakkak denemelisin. Ünlü Faroz Limanı’na ulaşmanın en kolay yolu ise Trabzon’a uçmaktan geçiyor!
Trabzon Uçak Bileti Ara
4. Foça: Tarihin ve Doğanın İzinde
İzmir‘in kuzey tarafında yer alan Foça, geçmişi antik dönemlere kadar uzanan bir yerleşim yeri. Bir İyon yerleşimi olarak kurulan bölgenin geçmiş çağlardaki ismi de Phokaia. İsmini civardaki koylarda ve adaların açıklarında yaşayan foklardan alan bölge, mitolojik efsaneleri ve mavi denizi ile meşhur.
Tarihi ve kültürel güzellikleri ile olduğu kadar balıkçılığı ile de adından bahsettiren yerleşim yeri, korunaklı Büyükdeniz ve Küçükdeniz’i ile her mevsimde balık tutmaya müsait. Özellikle Küçükdeniz sahili, amatör balıkçıların rağbet ettiği bir yer. Levrek ve kefal ise bölgede en çok tutulan balık türleri arasında. Ayrıca burada sardalye, çipura ve karagöz tutmak da mümkün. Dilersen Küçükdeniz’den kiralayacağın kayıklar ile açılabilir ve mercan, çipura, izmarit, kolyoz, istavrit gibi balıkları da tutabilirsin.
Ayrıca Ege’nin incilerinden biri olan Foça’ya geldiğinde yoğurtlu kupa, midyeli karidesli börekler, ahtapot salatası, deniz börülcesi ve balık şiş gibi lezzetleri de denemeyi ihmal etme. Foça’ya ulaşmanın en kolay yolu ise İzmir’e uçmak ve buradan bölgeye aktarma yapmaktan geçiyor.
İzmir Uçak Bileti Ara
Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’deki Milli Parklar: Doğanın İçinde Huzur Bulacağın Duraklar yazımıza geçebilirsin.