İçindekiler
Türkiye; tarihteki ilk uygarlıkların kurulduğu ve farklı medeniyetlerin hayat bulduğu bir coğrafya. Tarihin en önemli geçiş güzergahlarından biri olan ve Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan ülkemiz, keşfedilmeyi bekleyen birçok güzergaha sahip.
İz bırakan eserlerin, doğal anıtların ve tarihi şehirlerin bulunduğu coğrafyamız, Doğu’nun ve Batı’nın karmasını yansıtan bir yapıda. Açıkçası tarihi ve doğal yapılar açısından böyle bir zenginliğe sahip olmak da bizim şansımız. Ayrıca ekoturizm kavramının öne çıktığı ve yeşil seyahatin yaygınlaştığı bir zamanda ülkemiz, yerel kültürler ve yaban hayatı açısından da ilham verici.
O yüzden bu yazımızda Türkiye’deki tarihi yerlere göz atacağız, özgürlük ve kültür dolu bir maceraya atılacağız.
Birbirinden Güzel Köşeler: Nefes Kesen Rotalar
Tabii Türkiye’de gezilecek tarihi yerler saymakla bitmez. O yüzden görülmesi gereken yerlerden bazılarını listeledik. Ancak listemize geçmeden önce hatırlatmakta yarar var; seçtiğimiz bazı yerlerde kamp yapmak ve doğanın tadını doyasıya çıkarmak da mümkün.
Bu sebeple yanında kamp malzemeleri de götürebilirsin. Yanında götürmek istediğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ile yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin.
Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre listemize geçebiliriz. Haydi sırt çantanı hazırla, yola koyulalım.
1. Nemrut Dağı: Efsanelere Konu Olmuş Bir Yer
Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir güzergah. Adıyaman sınırları içerisinde bulunan Nemrut, ülkemizin en gizemli köşelerinden biri. Zamanında Kommagene Krallığı tarafından kutsal bir bölge olarak kabul gören bu dağın gizemi hala çözülebilmiş değil.
Anıt mezarları, panoramik manzaraları ve benzersiz eserleri ile gezginleri farklı bir deneyime davet eden Nemrut, Türkiye’de görülmesi gereken tarihi yerlerin de başında geliyor. Aslında volkanik bir dağ olan ve Toros Dağlarının bir uzantısı olan Nemrut’un yüksekliği 2150 metre. Bu yönüyle macera seven dağcıları ve tırmanışa ilgi duyan gezginleri kendisine çeken bölge, masalsı bir güzelliğe sahip.
Ayrıca burası devasa heykelleri, binlerce yıllık kitabeleri, görkemli eserleri ile dünyanın en özel gün doğumu manzaralarından birini de sunuyor. Dolayısıyla buraya gelirken fotoğraf makineni yanına almayı ya da akıllı telefonunun hafızasını boşaltmayı unutma.
Yüz ölçümü 13.827 hektar olan ve tümülüs, doğu, batı, kuzey terası olmak üzere 4 bölümden oluşan Nemrut Dağı, milli park özelliğine de sahip. Şanlıurfa’ya uçup oradan aktarma yaparak bu büyüleyici durağa ulaşabilirsin.
Şanlıurfa Uçak Bileti Ara
2. Patara: Tarih ve Doğa İç İçe
Patara, Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken bir başka tarihi yeri. Fethiye ve Kalkan arasında bulunan bölge, Kaş’ın Ovagelemiş Köyü’nde yer alıyor. Patara Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapan bölge, antik zamanlarda Likya Birliği’nın en önemli ve en eski şehirlerinden biriymiş.
Toros Dağlarının yamacında yer alan bölge, Akdeniz Bölgesi’nin en uzun plajı olma özelliğine de sahip. Dolayısıyla burası sadece uçsuz bucaksız plajı için bile görülmesi gereken bir yer.
Ayrıca Patara, caretta caretta’ların da uğrak noktalarından. Bu nedenle bölgenin plajı koruma altında tutuluyor ve gezginlerin burada kamp yapmasına izin verilmiyor. Fakat kumsala gelmeden ve antik kente girmeden önce kamp yapabileceğin enfes alanlar mevcut.
Tarihin ilk meclis binasına da ev sahipliği yapan bölge, doğayı ve geçmişi bir arada yaşamak isteyenlere göre. Geçmişi M.Ö. 8 yüzyıla kadar uzanan bu bölgeye gelerek unutulmaz bir macera yaşayabilirsin. Patara’ya ulaşmanın en kolay yolu ise Dalaman’a uçup buradan aktarma yapmaktan geçiyor.
Dalaman Uçak Bileti Ara
3. Kapadokya: Eşsiz Bir Durak
Kapadokya, ülkemizin tarihi, kültürel ve doğal miraslarının başında gelen yerlerden. Dünyada eşine az rastlanan ve kendine has dokusu ile dikkat çeken bölge, geçmiş zamanlarda “Güzel Atların Ülkesi” olarak anılıyormuş.
Tarihi MÖ 6. yüzyılın sonlarına kadar uzanan bu bölge, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve birçok kültürden izler taşıyan bir yer. Hitit, Pers, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıkların hüküm sürdüğü bölge, yılın her döneminde farklı türden bir çekiciliğe sahip.
Aynı zamanda Peribacaları gibi bir doğa harikasına da ev sahipliği yapan bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan özel bir durak. Orta Anadolu’nun mistik köşelerinden biri olan Kapadokya, bu benzersiz atmosferini sönmüş volkanlarn lavlarına borçlu.
Her noktası ayrı güzel olan bölgede Göreme Açık Hava Müzesi, Üç Güzeller, Paşabağ Vadisi (Rahipler Vadisi) ve Derinkuyu Yeraltı Şehri mutlaka görülmesi gereken duraklardan. Kayalara oyulmuş konaklama yerleri ve fotoğrafik manzaraları ile ilham veren Kapadokya, ülkemizin göz bebeği olan yerlerinden.
Ayrıca bizden söylemesi, Kapadokya’ya gelmişken balon turu yapmayı da ihmal etme. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Kayseri’ye uçmak ve buradan aktarma yapmak.
Kayseri Uçak Bileti Ara
4. Adatepe: Kaz Dağlarının Yamaçlarında
Adatepe, Kaz Dağlarının yamaçlarına kurulmuş olan çok eski bir yerleşim yeri. Aslında eski bir Rum köyü olan bölge, deniz seviyesinden 280 metre yükseklikte yer alıyor. Ülkemizin oksijen oranı en yüksek bölgelerinden birisi olan Adatepe, tertemiz doğası ile gezginleri kendisine çeken bir yer.
Tarihi taş evleri ve sokaklarıyla oldukça nostaljik bir görüntüye sahip olan Adatepe, dokusunu korumayı başarmış yerlerden. Özellikle taş işçiliği ile ilham veren bölge, görülmesi gereken özel ve gizemli durakların da başında geliyor.
Tarihi, kültürel ve doğal değerleri koruma altında olan bu köy, çam ormanlarıyla çevrili. Ayrıca Adatepe, Rum-Türk kültürünün beraber yaşadığı, kaynaştığı en eski köylerimizden de biri. Bu yönüyle de oldukça kıymetli.
Köyün içinde Anıtlar Kurulu’na kayıtlı 200’den fazla yapı bulunuyor. Bu yapılardan 100’e yakını restore edilmiş. Dolayısıyla bölgeye sadece bu tarihi taş yapıları görmek için bile gelinebilir.
Geçmişi antik dönemlere kadar uzanan bölge, fotoğraflanmayı bekleyen büyüleyici bir atmosfere sahip. Bunun yanı sıra Adatepe, kamp yapmaya da hayli elverişli. Neticede burası Kaz Dağlarında yer aldığı için civarında kamp yapılabilecek birçok yer bulunuyor.
Son olarak Adatepe’ye geldiğinde tarihi ve ihtişamlı çınarların altında kahve içmeyi, Zeus Altarı’na çıkmayı ve Taş Mektep’i görmeyi unutma. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu da öncelikle Edremit’e uçmak ve buradan aktarma yapmak.
Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara
Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Şehirden Uzakta: Türkiye’de Yıldızları İzlemek İçin En Güzel Yerler yazımıza geçebilirsin.