İçindekiler
- Mavi Bayraklı Plaj Nedir?
- Mavi Bayrak 2024 İstatistikleri
- Mavi Bayrak Demek, Temiz ve Güvenilir Plaj Demek!
- Mavi Bayrak Kriterlerini Belirleyen Ana Başlıklar
- Mavi Bayraklı Plajlar 2024 Yılında Daha da Fazlalar!
- Mavi Bayrak Programının Tarihçesi
- Türkiye 2024’te Mavi Bayrak Konusunda İlk Sıralarda
- Türkiye’nin Mavi Bayraklı Plaj ve Marinaları
- İnciraltı Plajı, Muratpaşa, Antalya: Falez Plajı Sevenlere Özel
- Belcekız Halk Plajı, Ölüdeniz, Fethiye, Muğla: İpeksi Kumlarda Muhteşem Bir Seyir
- Ilıca Halk Plajı, Çeşme, İzmir: Çeşme Tatiline Uygun Bir Alternatif
- Geyikli Belediyesi Halk Plajı, Geyikli, Çanakkale: Sessiz ve Sakin Bir Kaçış
- Erdek Belediyesi Kurbağalıdere Halk Plajı, Erdek, Balıkesir: Doğanın İçinde Huzurlu Bir Plaj
- Doğayı Koru, Mavi Bayraklı Plajları Tercih Et!
Mavi Bayraklı plajlar, en basit anlatımla temiz, güvenilir bir ortamda denizin tadını çıkarmak demek. Türkiye, tüm kıyı kesimi boyunca harika plajlara sahip ve her yıl milyonlarca gezgin; harika koylarımız, muhteşem plajlarımız, doğa harikası bölgelerimiz için ülkemizi ziyaret ediyor.
Dolayısıyla Mavi Bayrak projesi bizim için hayati öneme sahip. Doğamız ve plajlarımız sayesinde gezginleri ülkemize çektiğimiz gibi ekoturizmin de sağlıklı yaşam için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.
Plajlarımızın sürdürülebilir bir doğal dengeye sahip olması, bizim için olduğu kadar gelecek nesiller için de önemli. Soluduğumuz hava, yediğimiz balık ve ekolojik dengemiz, denizlerimizle derinden bağlantılı. Bu noktada hepimize bir görev düşüyor: Plajlarımızı, denizlerimizi, ormanlarımızı, kısacası doğamızı korumak ve kendini bu göreve adamış insanlara destek olmak.
Mavi Bayraklı Plaj Nedir?
Mavi Bayraklı plaj; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği kriterlerinde yüksek standartları yakalayan yüzülebilir alanları kapsıyor. Global ölçütlerde bir topluluk olan FEE (Foundation for Environmental Education – Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülen Mavi Bayrak projesi, yerel yönetimler ve plaj işletmelerini, insan sağlığını ve doğayı koruma politikaları çerçevesinde denetleme misyonuna sahip.
Plaj, marina ve yatlara verilen Mavi Bayrak ödülü, FEE tarafından belirlenmiş bir kılavuzdaki kriterlere göre belirleniyor. Çoğu zorunlu olan bu kriterlere uyan plaj işletmeleri ile yat ve marina sahipleri, sürdürülebilir doğayı desteklediğini kanıtlamış oluyor. Yani Mavi Bayrak, bir nevi eko-etiket. Kısacası Mavi Bayraklı plajlarda gönül rahatlığıyla denize girilebiliyor.
Mavi Bayrak 2024 İstatistikleri
Yat, marina ve plajlar için Mavi Bayrak projesi, her yıl denetlenerek güncelleniyor. 1985 yılında uygulanmaya başlanan bu proje, yurt içi genelinde Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destekleniyor. Tatil köyü ve plaj benzeri işletmeler, deniz suyunun kalitesine göre uluslararası Mavi Bayrak ödüllerine sahip oluyor.
Mavi Bayraklı plajlara sahip olan tatil köyü ve oteller, bilinçli gezginler tarafından daha çok tercih ediliyor. 2018’de 459 Mavi Bayraklı plajı olan ülkemiz, 2019’da Mavi Bayraklı plaj sayısını 463’e çıkardı. 2020 yılında ise Mavi Bayraklı plaj sayımız 486 oldu.
2021 yılında Türkiye’nin Mavi Bayraklı plaj sayısı 519’a yükselirken 2022 yılında 531 oldu. 2023 yılında 551’e çıkarmayı başardı. 2024 yılında ise bir önceki yıla göre 16 Mavi Bayraklı plaj artarak 567’ye ulaştı.
Mavi Bayrak Demek, Temiz ve Güvenilir Plaj Demek!
- Mavi Bayrak; FEE (Foundation of Environmental Education) isimli, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü tarafından verilen çevre ödülü. Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülüyor.
- Belirli kriterleri karşılayan plaj, marina ve yatlara veriliyor.
- Mavi Bayrak ödülü almak için plajların 33, marinaların ise 25 adet kriteri karşılaması gerekiyor.
- Mavi Bayrak ödülünün amacı, yüzme alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek.
Mavi Bayrak Kriterlerini Belirleyen Ana Başlıklar
- Yüzme suyu kalitesi
- Çevre yönetimi
- Çevre eğitimi
- Can güvenliği
Mavi Bayraklı Plajlar 2024 Yılında Daha da Fazlalar!
2024 yılı verilerine göre tüm dünya 51 ülkede 5121 tane mavi bayraklı denize girilebilir alan var. Program, ilk kez 1985 yılında Fransa’da “Kirlilik sınır tanımaz.” sloganıyla bir proje olarak başladı. Küçük bir proje olarak başlayan Mavi Bayrak, 1987 yılında Avrupa Birliği tarafından sahiplenildi. İlerleyen yıllarda proje büyüdü ve global bir sese dönüştü.
Mavi Bayrak Programının Tarihçesi
- 1985 yılında Fransa’da ulusal proje olarak başlayan Mavi Bayrak (Blue Flag), “Çevre Yılı” olarak ilan edilen 1987 yılında Avrupa Birliği tarafından tanındı. Projenin amacı, Avrupa Birliği’nde güvenli yüzme alanlarının teşvik edilmesiydi. Proje, daha sonra Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı’na devredildi.
- 1992 yılından sonra AB dışındaki ülkeler de Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) üyeliğine kabul edildi.
- Ülkemizde 1993 yılında TÜRÇEV’in kurulması ile beraber Mavi Bayrak Programı başlatıldı.
- 1994 yılında Eko-Okullar projesi ile beraber küçük yaşta çevre bilinci oluşturmak için adımlar atıldı. Okullarda Orman ve Yeşil Anahtar gibi projeler, FEE’nin kapsamına alındı.
- 2000 yılından itibaren AB ülkelerinin dışındaki Avrupa ülkelerinin yanı sıra Afrika’dan bir ülkenin katılması ile program globalleşti. Güney Afrika, FEE kapsamına alınan ilk Afrika ülkesiydi.
Türkiye 2024’te Mavi Bayrak Konusunda İlk Sıralarda
-
- Türkiye, toplamda 567 adet Mavi Bayraklı plaja sahip.
- 567 adet Mavi Bayraklı plajımızla bu alanda dünyada 3. sıradayız.
- 27 adet Mavi Bayraklı marinamız var.
- Toplamda 9 adet de Mavi Bayraklı yatımız var.
- Antalya; Mavi Bayraklı 233 plaj ve 5 marina ile bu alanda ülkemizin birincisi.
- Muğla; Mavi Bayraklı 112 plaj, 5 yat ve 10 marina ile onu takip ediyor.
- Üçüncü sırada ise Mavi Bayraklı 64 plaj ve 6 marina ile İzmir var.
- Bodrum, ilçe sıralamasında lider. Toplamda Mavi Bayrak ödüllü plaj sayısı 89.
- Antalya’nın Manavgat ilçesi ise 2. sırada ve Mavi Bayraklı plaj sayısı 59.
- İzmir’in Çeşme ilçesi ise 3. sırada ve Mavi Bayraklı plaj sayısı 20.
- Van, Mavi Bayraklı Van Gölü sayesinde dünyada denize kıyısı olmayan Mavi Bayraklı tek şehir.
Türkiye’nin Mavi Bayraklı Plaj ve Marinaları
Türkiye’deki Mavi Bayraklı plajlar arasından senin için birkaç plaj seçtik. 2024 listesini incelemek için Mavi Bayrak Türkiye raporlarına göz atabilirsin.
İnciraltı Plajı, Muratpaşa, Antalya: Falez Plajı Sevenlere Özel
Milyonlarca yılda oluşan falezlerin arasında muhteşem bir manzara eşliğinde denizin tadını çıkarmaya ne dersin? Eski Lara Caddesi üzerinde bulunan Muratpaşa İnciraltı Plajı, berrak denizi ile en güzel falez plajlarından biri.
Karar vermeden önce söyleyelim: Yüzme bilmeyen ve çocuklu aileler için uygun olmayan plajın denizi hem derin hem de zaman zaman dalgalı. Yüzme biliyorsan ve kum plaj istemiyorsan burası senlik. Buraya ulaşabilmek için parkın içerisindeki asansörleri ya da plajın merdivenlerini kullanabilirsin.
🎟️ Giriş: Ücretsiz
⛱️ Şezlong ve Şemsiye: Ücretli
🚿 WC, Duş ve Büfe Hizmeti: Var
Muratpaşa’ya ulaşmanın en kolay yolu ise Antalya ucuz uçak biletinden geçiyor.
Antalya Uçak Bileti Ara
Belcekız Halk Plajı, Ölüdeniz, Fethiye, Muğla: İpeksi Kumlarda Muhteşem Bir Seyir
Dünya’nın en güzel sahillerinden biri olan Ölüdeniz, kumu ve manzarasıyla bambaşka bir deneyim sunuyor. Mavi Bayraklı plajı Belcekız da Ölüdeniz’de vakit geçirebileceğin en güzel plajlardan biri. Babadağ’dan paraşüt atlayışı yapanların rengârenk paraşütleriyle gökyüzünde süzülüşlerini plajdan izlemek de ayrı bir keyif.
Fethiye’den 10 km uzaklıkta bulunan plaja dilersen minibüslerle dilersen araç kiralayarak ulaşabilirsin. Buraların hafta sonu kalabalık olabileceğini unutma. Tatildeysen hafta içi bir gününü buraya ayırmanı öneriyoruz. Fethiye Gezi Rehberi yazımızı okumadan da tatilini planlama deriz.
🎟️ Giriş: Ücretli
⛱️ Şezlong ve Şemsiye: Ücretli
🚿 WC, Duş ve Büfe Hizmeti: Var
Fethiye’ye ulaşmanın en kolay yolu ise Dalaman ucuz uçak biletinden geçiyor.
Dalaman Uçak Bileti Ara
Ilıca Halk Plajı, Çeşme, İzmir: Çeşme Tatiline Uygun Bir Alternatif
En popüler ve pahalı tatil duraklarından Çeşme’de Mavi Bayraklı temiz bir halk plajı arıyorsan seni Ilıca Plajı’na alalım. Çeşme merkeze 2 km uzaklıkta yer alan bu plaj; incecik kumu, serinleten rüzgarı ve masmavi denizi ile gönülleri fethediyor.
Sığ bir denizi olduğu için çocuklu aileler için de hayli uygun bir yer. Plajda yiyecek-içecek bulabilirsin, ancak fiyatlar pahalı gelebilir. İstersen plaja gelmeden önce yakınlardaki marketlerden alışveriş yapabilirsin.
🎟️ Giriş: Ücretsiz
⛱️ Şezlong ve Şemsiye: Ücretli
🚿 WC, Duş ve Büfe Hizmeti: Var
Çeşme’ye ulaşmanın en kolay yolu ise İzmir ucuz uçak biletinden geçiyor.
İzmir Uçak Bileti Ara
Geyikli Belediyesi Halk Plajı, Geyikli, Çanakkale: Sessiz ve Sakin Bir Kaçış
Çanakkale’nin güzel sahil kasabalarından biri olan Geyikli’de yer alan Geyikli Belediyesi Halk Plajı, sessiz sakin bir kaçış noktası arayanlar için ideal. Ayrıca güneşin batışını izlemek de buranın sunduğu ayrı bir keyif. Buranın kumu yumuşak, denizi ise sığ. Özellikle çocuklu aileler için iyi bir seçim diyebiliriz.
Çanakkale şehir merkezine 40 km uzaklıkta bulunan bu plaja toplu taşıma araçlarıyla veya özel aracına rahatlıkla ulaşabilirsin. Hafta sonları kalabalık olabileceğini unutma. Mümkünse hafta içi gitmeyi tercih et.
🎟️ Giriş: Ücretsiz
⛱️ Şezlong ve Şemsiye: Ücretli
🚿 WC, Duş ve Büfe Hizmeti: Var
Erdek Belediyesi Kurbağalıdere Halk Plajı, Erdek, Balıkesir: Doğanın İçinde Huzurlu Bir Plaj
Balıkesir’in Erdek ilçesinde bulunan Kurbağalıdere Halk Plajı, doğayla iç içe bir plaj deneyimi sunuyor. Temiz denizi ve doğal güzellikleriyle bilinen bu plaj, özellikle sakin bir ortam arayan tatilciler için ideal. Şehir merkezine yakın konumuyla ulaşımı kolay olan plaj, aileler ve arkadaş grupları için uygun.
Erdek şehir merkezine 5 km uzaklıkta yer alan plaja minibüslerle veya özel aracınla rahatlıkla ulaşabilirsin. Plajda yiyecek ve içecek bulabileceğin büfeler var. Ancak dilersen yanına atıştırmalıklarını da alabilirsin.
🎟️ Giriş: Ücretsiz
⛱️ Şezlong ve Şemsiye: Ücretli
🚿 WC, Duş ve Büfe Hizmeti: Var
Doğayı Koru, Mavi Bayraklı Plajları Tercih Et!
Hafta sonu bir deniz kaçamağı yapmayı mı düşünüyorsun? Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın belirlediği Mavi Bayraklı plaja sahip işletmeleri tercih edebilirsin. Ayrıca yaz tatilin için de Bodrum, Antalya ya da İzmir taraflarına bakınıyorsan 2021 ve 2020’de Mavi Bayrak ödüllerini kazanmış plajlara yakın olan köşeleri seçebilirsin. Böylece halk plajından özel yüzülebilir alanlara kadar her noktada güvenli bir şekilde denize girmenin rahatlığını yaşayabilirsin. Sosyal medya platformlarından da Mavi Bayrak projesini inceleyebilirsin. Ucuz uçak biletleri için de nereye bakacağını biliyorsun.
Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’nin En İyi Dalış Rotaları: Derin Maviliklere Doğru yazımıza geçebilirsin.
*İnfografikteki bilgiler, Mavi Bayrak Türkiye kurumundan alınmıştır.
4 Comments
Ali
2 Haziran 2018 at 10:37Herhangi spesifik bir plajın tanıtımı, örneği, adresi, ismi bile geçmiyor! Yazı çok bilgi verici ancak başlığın hatalı olduğunu düşünüyorum.
Pegasus
4 Haziran 2018 at 14:08Öneriniz doğrultusunda içeriği güncelledik, geri bildirim için çok teşekkür ederiz.
Ayşe Aşkın
13 Temmuz 2018 at 09:42Kirliliğin bu kadar tavan yaptığı ülkemizde, gerçekten mavi bayraklı plajların önemi git gide çoğalıyor. Çünkü insan sağlığı çok önemli ve bir yandan da eğlenmek istediğimizden ikisini bir anda alabileceğimiz yerler aramaya başladım. Özellikle İstanbul’da çok az mavi bayraklı plaj var, birisi zaten altınkum kadınlar plajı ve kadinlarplajiservisi.com adresinden buldum. Şimdilik bura ile idare ediyorum temiz ama daha farklı plajlar bulacağım kendime alternatif için. Yazınız çok güzel olmuş bu arada bu tipte yüzülebilecek yerler ile alakalı şeyler yayınlamaya devam edin lütfen 🙂
Ali yıldırım
13 Eylül 2019 at 18:533. Sırada olmamız sevindirici bu sene denize girememem üzücü 🙂