Türkiye'nin Termal Şehirleri

Türkiye’nin Termal Şehirleri Nelerdir? | Türkiye’nin Termal Şehirleri

Türkiye’nin termal şehirleri ile ilgili turumuza hız kesmeden devam ediyoruz. Termal sağlık turizmi; mineralize termal su banyosu, içme, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerle beraber iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon, psikoterapi gibi destek verici tedavilerin birleştirilmesi ile yapılan turizm hareketi olarak tanımlanıyor.

İçinde bulunduğumuz çağda sağlıklı yaşam bilinci sürekli gelişiyor ve alternatif tedavi yöntemleri ya da sağlık güçlendirici ve destekleyici faaliyetler de sık sık kullanılıyor. Doğal termal suyun çok eski bir tedavi kaynağı olması ve bu alanda hizmet veren merkezlerin artması termal turizmine olan ilginin büyümesini sağlıyor. 

Ülkemiz de sahip olduğu zengin termal su kaynakları ve sağlık turizmine uygun koşulları ile dünyadaki ayrıcalıklı bölgelerden biri konumunda. Kaplıcası olan şehirlerimize doğru yola çıkmadan önce Türkiye’deki termal tesislerde yapılan tamamlayıcı tedavilerden biraz bahsedelim. 

Termal Tesislerde Yapılan Tamamlayıcı Tedaviler

Kaplıcaların Faydaları

Termal ya da kaplıca; şifalı su kaynaklarını, çamurları, doğal çevreyi, turizm işletmelerini ve yöreyi ifade eder. Kaplıca tedavisi ya da kaplıca kürü ise kaplıcalara özgü şifalı unsurlara sahip tesislerde yürütülür. Son yıllarda termal tedavilerin bilim temelli uygulamaları ülkemizde hayli önem kazanmış durumda. Gelin, termal tesislerde karşımızda çıkan bu tamamlayıcı tedavilere göz atalım. 

Egzersiz Tedavi 

Egzersiz tedavisi geleneksel olarak nörolojik ve ortopedik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Son dönemlerde termal kür merkezlerinde bu terapi yöntemi çok gelişmiş durumda. Özellikle su içi egzersizlerde, su dışında yapılan egzersizlere göre yer çekimi nedeniyle zorlanan uzuvların dayanıklılık antrenmanları yoğun ve etkin bir biçimde yapılabiliyor.

Egzersiz havuzlarındaki sular içme suyu kalitesinde ve 34-35 derecedeki sıcaklıkta tutuluyor. Tuz ve mineral bakımından zengin olan bu sulardaki kaldırma kuvveti de fazla oluyor. Bu sebeple bu tür egzersiz banyolarında yapılan aktiviteler eklemlerin hareketliliği bakımından kolaylık sağlayabiliyor ve kas-iskelet sistemine dair fonksiyonlara yardımcı olabiliyor. 

Masaj 

Masaj, deriye ve kaslara uygulanan rahatlatıcı bir yöntem. Klinik deneyime ve uzmanlığa dayanan bu tedavi biçimi, termal merkezlerde gevşetici etkiye sahip bir kür tedavi modeli olarak uygulanıyor. Düzenli olarak masaj yaptıran bireyler aktif rehabilitasyon için daha kolay motive olabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 

Termal tesislerde fizik ve rehabilitasyon birimlerinin varlığı opsiyoneldir. Eğer bir kaplıcada ya da termal merkezde fizik tedavi uygulanıyorsa orada uzman bir hekim de bulunuyordur. Bu tür tedaviler tıbbi olarak gerekli görülen durumlarda kişiye özel olarak düzenlenir. 

Hidroterapi 

Hidroterapi; jakuzi, su altında basınçlı masaj, buhar duşları ve yürüme kulvarı gibi donanımların bulunduğu termal merkezlerde uygulanan tedavi yöntemleri olarak karşımıza çıkar.

Balneoterapi

Balneoterapi, doğal iyileştirici etkenlerle uygulanan ve banyo, içme, soluma kürleri şeklinde yapılan bir uyarı tedavisi. Termal merkezlerde kullanılan doğal faktörler, yer altı kaynaklı doğal sular, çamurlar ve çeşitli gazlardır. 

Balneoterapide termal ve mineralli sular, çamurlar, gazlar dozları belirlenmiş şekilde ve seri halde tekrarlanarak kullanılır. Termal tesislerde yapılan tamamlayıcı tedavi yöntemlerini açıkladığımıza ve bu yöntemlere göz attığımıza göre şifa dolu köşelere doğru uzanmaya ne dersin? Türkiye’nin en iyi termal suyu nerede? 

Şifalı Kaplıcalar Nerede: Türkiye’deki Termal Duraklar 

Şifalı Kaplıcalar Nerede

Türkiye jeolojik yapısından ötürü dünyaca ünlü çok sayıda sıcak su kaynağına sahip. Termal kaynaklar açısından hayli değerli olan ülkemizin sıcak ve mineralli su kaynaklarıyla öne çıkan bölgelerinden bazıları şu şekilde:

1. Yalova Kaplıcaları 

Yalova Kaplıcalarına Nasıl Gidilir

Türkiye’nin ve Marmara Bölgesi’nin en ünlü kaplıca merkezlerinden biri Yalova. Türkiye’nin 1. derece önemli ve öncelikli kaplıcalarından sayılan Yalova kaplıcalarından çıkan şifalı sular özellikle romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de zamanında Yalova için “Burası geleceğin su şehri olacak.” demiş ve buranın önemine dikkat çekmiş. Yerli ve yabancı birçok turistin değerli kaplıca suyu için uğradığı bölgenin tarihi de oldukça eskiye uzanır.   

Geniş bir ormanlık arazi içerisinde yer alan Yalova kaplıcaları, sadece şifalı suları ile değil, aynı zamanda oksijeni bol temiz havası ile de çekici bir durak.

Yalova Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

Yalova’nın Armutlu ve Termal ilçelerinde bulunan kaplıcalar, Türkiye’nin en iyi termal sularının bulunduğu köşeler olarak dikkat çekiyor. Yalova merkeze 12 km uzaklıkta bulunan Termal ilçesi, Saman Dağı’nın yamaçlarında yer alıyor ve bu merkezdeki sular kaliteleri ile adından bahsettiriyor. Bir diğer termal merkez ise Yalova’ya 50 km uzaklıkta bulunan Armutlu. Burası da son dönemlerde hayli gözde olan bir termal merkez. 

Yalova avantajlı coğrafi konumu ile İstanbul, Bursa, İzmit gibi illere yakın. Ancak Yalova’da havalimanı bulunmuyor, dolayısıyla uzak şehirlerden gelecek olanlar İstanbul Havalimanı’nı kullanabilir ve İstanbul’dan deniz yolu ile Yalova’ya geçebilir. 

İstanbul Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

2. Bolu Kaplıcaları 

Bolu Kaplıcalarına Nasıl Gidilir

Marmara Bölgesi’nin termal suları ile ünlü bir diğer merkezi Bolu’da bulunuyor. Bolu kaplıcaları da Yalova’da olduğu gibi ormanlar içinde, yeşillik bir arazide yer alıyor ve bölgeden çıkan şifalı sular bel ağrılarının ve romatizmal hastalıklarında tedavisinde değerlendiriliyor.

Bolu ayrıca Kartalkaya Kayak Merkezi ile de meşhur. Kar yağışlarının başlamasıyla bir turizm merkezine dönen bölgede hem kayak yapabilirsin hem de kaplıcalardaki şifalı sulardan yararlanabilirsin. 

Bolu Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

İstanbul ve Ankara arasında bir geçiş noktası olan Bolu’ya ulaşmak hayli kolay. İstanbul ile Bolu arası yaklaşık 260 km. Bolu’ya Türkiye’nin farklı bir bölgesinden geleceksen öncelikle İstanbul‘a uçman ve buradan aktarma yapman hayli mantıklı.

3. Bursa Kaplıcaları 

Bursa Kaplıcalarına Nasıl Gidilir

Bursa, tarihi ve kültürel dokusu ile olduğu kadar termal merkezleri ile de ünlü bir lokasyon. Bölgenin en bilinen ve en çok tercih edilen kaplıcası ise Çekirge’de bulunan Çelik Palas Kaplıcası. 

Bursa’daki kaplıcaların tarihi oldukça eskiye dayanır ve Bizans dönemine kadar uzanır. Buradaki kaplıcaların suyu, kırmızıya yakın pas rengiyle dikkat çeker. Çelik Palas Kaplıcası dışında On Kubbeli Kaynarca Hamamı, Kükürtlü Kaplıca ve Karamustafa Ilıcası da hayli meşhurdur.

Bursa Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

Bursa, Marmara Bölgesi’nin önemli merkezlerinden biri. Ana yol hatları üzerinde bulunan kente hem deniz hem de kara yolu ile ulaşmak mümkün. İstanbul’dan gelecek olan gezginler, İzmit yolunu takip ederek şehre ulaşabilir. Ayrıca Bursa’ya ulaşım, İstanbul-Yenikapı hattındaki hızlı feribot seferleri ile de sağlanabilir.  

4. Denizli Kaplıcaları 

Denizli Kaplıcalarına Nasıl Gidilir

Denizli, kaplıcaları ve şifalı suları ile termal turizmin popüler duraklarından biri. Yer altı kaynakları ve maden suları bakımından oldukça değerli olan şehir, Pamukkale Travertenleri ile de dünyaca ünlü. Bölgedeki ünlü kaplıcalar; Karahayıt Termalleri, Akköy Çamur Kaplıcaları, Tekkeköy Ilıcaları, Babacık Kaplıcası, Kızıldere Ilıcası ve Yenice Kamara Kaplıcası’dır. 

Şifa bulmak istiyorsan Denizli kaplıcaları farklı merkezlerdeki tesisleriyle sana yardımcı olabilir. Termal suların etkisinden yararlanmak istiyorsan soluğu Denizli’de alabilirsin. 

Denizli Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

Ege ile Akdeniz bölgeleri arasında bulunan Denizli’ye ulaşmak için birçok seçenek mevcut. Hem kara hem de demir yolu ile gidebileceğin Denizli’ye ulaşımın en rahat ve en hızlı yöntemi ise hava yolu. 

Denizli Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Ayrıca hatırlatmakta fayda var. Gittiğin yerlerde avantajlı şekilde kalmak ve uygun fiyatlar bulmak için otel rezervasyonunu Pegasus üzerinden yapabilirsin. Türkiye’nin termal şehirleri ile ilgili yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan “Bazen Soğuklardan Sıkılırsın: Kışın Türkiye’nin En Sıcak İlleri” yazımıza geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın