İçindekiler
- Viyana Uçak Bileti
- Öncelikle Viyana Konaklama Seçeneklerine Bakalım
- Viyana’da Toplu Taşıma Konusu
- Viyana’da Ucuz Tatil ve Yemek İçin Öneriler
- Viyana Gezilecek Yerler Listesini Şuraya Yerleştirelim
- Birinci Gün: Viyana’da Ucuz Tatil Yaparken Şehri Keşfediyoruz
- İkinci Gün: Müzeler Bölgesinde Bir Tur
- Viyana’da Ucuz Tatil Planlarında Üçüncü Gün: Prater, St. Stephan Katedrali ve Belvedere Sarayı
- Viyana’da Bedava Yapılacak Şeyler: Son Söz
Viyana’da ucuz tatil, her gezginin hayallerini süsler. Peki, Avrupa’nın en elit yerlerinden biri olan Viyana’da bu gerçekten mümkün mü? Avusturya’nın başkenti Viyana, aynı zamanda Avrupa’nın kültür ve sanat merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Bir saraylar şehri olan ve Avusturya’nın görkemli tarihini yansıtan Viyana’dan yolu geçen gezginler, şehrin o kadar da pahalı olmadığı konusunda hemfikir. Yaşam standartları bakımından dünya ülkeleri arasında üst sıralarda yer alan Avusturya, ziyaret etmek için o kadar da yüksek bir bütçe gerektiren bir ülke değil. Tabii ki Viyana’da ucuz tatil tüyolarını biliyorsan.
Viyana’da ucuz tatil planlayacağız. Kendimize sınır koyduk, günlük 30 euro. Tabii bu bütçeye kalacak yer ve ulaşım masrafları dahil değil. Önce o konulardan başlayalım. Mesela ucuz Viyana uçak bileti için ne yapmak gerekiyor?
Viyana Uçak Bileti
Öncelikle Viyana Konaklama Seçeneklerine Bakalım
Viyana şehir merkezinde konaklamak isteyenleri (Innere Stadt bölgesi) otellerde biraz üzücü fiyatlar bekliyor. Şehir merkezine yakın konumlardaki otellerde konaklamanın bedeli günlük ortalama 80 euro’dan başlıyor (2019 fiyatları).
Şehir merkezinde konaklamanın avantajı her yere yakın olmak. Böylece ulaşım masraflarından kısmış oluyoruz. Yine de üç gece için ortalama 240 euro ödersek ucuz tatil planlarımızı baltalamış oluruz. Burada yardımımıza hosteller yetişiyor.
Hostellerdeki paylaşımlı odalarla kalmak, Viyana’da şehrin tam merkezinde çok ucuza konaklamak için ideal bir seçenek. Özellikle de kalacak yeri sadece uyuma amaçlı kullanacaksan. Viyana’da şehir merkezindeki hostel odalarında günlük ortalama 15 euro’ya paylaşımlı olarak kalabilirsin. Bizim tavsiyemiz ise 25 euro civarına kiralanan odaları tercih etmen. Odalar daha temiz ve çalışanlar daha sıcakkanlı oluyor genelde.
Üç günlük Viyana konaklama bütçesi, ortalama 75 euro edecek. Tabii ki erken rezervasyon yapmayı unutma. Viyana seyahatini çok rağbet görmeyen hafta içi gibi zamanlara denk getirebilirsen daha ucuz fiyatlar bulman da olası.
Viyana’da Toplu Taşıma Konusu
Viyana’da toplu taşıma olanakları o kadar gelişmiş ki bu konuda Avrupa’nın en büyüklerinden biri olduğunu bile düşünebiliriz. Wiener Lienen ismi ile hizmet veren Viyana Şehir Hatları, birbirine bağlı metro, tramvay ve otobüs seferleri üzerinden şehrin her yerine ulaşım sağlıyor.
Viyana’da ulaşım kartları için çeşitli seçenekler var. Tek kullanımlık bilet fiyatı 2.40 euro. Bizim önerimiz üç gün boyunca geçerli olacak bilet seçeneğini satın alman. Fiyatı 17.10 euro. Böylece 3 gün boyunca toplu taşımayı istediğin kadar kullanabilirsin.
Viyana’da turistler için düzenlenmiş özel bir seyahat kartı daha var: Vienna City Card. Kırmızı rengiyle öne çıkan bu kart, opsiyonel olarak havalimanı ulaşımı da sağlıyor. 3 gün boyunca kullanabileceğin bu kartı satın almak istersen fiyatı 41.40 euro.
Havalimanı ulaşımı talep etmiyorsan fiyat 26.10 euro. Üstelik bu kart sana birçok yerde çeşitli indirimler sağlıyor. Vienna City Card ile ilgili her detaya resmi sayfadan ulaşabilirsin.
Son olarak Vienna Pass Card sisteminden bahsedelim. Viyana’daki birçok kültür yapısına giriş ücretli. Vienna Pass bunların çoğuna ücretsiz giriş sağlıyor.
Ayrıca Travelcard opsiyonunu (üç günlük için 17.10 euro) da ekleyerek toplu taşımayı da istediğin kadar kullanabiliyorsun. Vienna Pass ücreti ise 1 günlük 70, iki günlük 95, üç günlük versiyon için 125 euro.
Viyana’da ucuz tatil yapmak için Vienna Pass Card biraz bütçeyi arttırıyor ve içinde çok fazla turistik atraksiyon var. Bizce en mantıklısı, havalimanı ulaşımı sağlayan Vienna City Card.
Viyana’da Ucuz Tatil ve Yemek İçin Öneriler
Viyana kafeleri pek meşhur, çünkü burada gelişmiş bir kahve kültürü var. Viyana’daki yemek kültürü ile ilgili her detaya Florian Holzer tarafından yazılan Viyana Gastronomi Dünyası içeriği ile ulaşabilirsin. Şimdi, gelelim Viyana’da ucuz yemek tüyolarına.
Viyana’da ucuz yemek için patates salatası gibi yiyecekler satan vejetaryen ağırlıklı restoranlar kadar sokaklarda satılan sosisli sandviç standlarına da güvenebilirsin. Ayrıca pazartesiden cumartesiye kadar şehrin çeşitli bölgelerinde açılan yiyecek marketlerinde fiyatlar uygun oluyor. Mesela Naschmarkt.
Kettenbrückengasse ve Karlsplatz arasına (U4 metrosu ile gidebilirsin) kurulan yiyecek pazarı Naschmarkt; et, sebze, meyve, kebap ve falafel tezgahları ile tam bir lezzet festivali sunuyor. Üstelik fiyatlar restoranlardan daha uygun.
Viyana’da ucuz yemek için bir diğer formül de süpermarketler. Özellikel Hofer gibi süpermarketlerde çok ucuza hazır yiyecekler bulmak mümkün.
Viyana Gezilecek Yerler Listesini Şuraya Yerleştirelim
Viyana’daki 3 günlük tatil planımıza başlamadan önce şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerden bahsedelim. Detaylı liste için Viyana gezilecek yerler sayfasına göz atabilirsin.
- Belvedere Sarayı
- Hofburg Sarayı
- Viyana Sanat Tarihi Müzesi
- Schönbrunn Sarayı
- Viyana Devlet Operası
- Prater (Dönme Dolap)
- Viyana Belediye Binası
Birinci Gün: Viyana’da Ucuz Tatil Yaparken Şehri Keşfediyoruz
Uçağından indin ve oteline yerleştin. Pencerenden dışarı bakıyorsun ve Orta Çağ güzeli bir şehir seni karşılıyor. Viyana’da yapılacak şeyler konusunda hiçbir sınırın yok. Bunu şehrin çekiciliğinden de anlayabilirsin.
Viyana’da ilk gün şehir merkezinde gezmek güzel olur. Burada görebileceğin birden fazla kültür yapısı var. Öncelikle Hofburg İmparatorluk Sarayı, Viyana Opera Binası ve Rathaus olarak isimlendirilen Viyana Belediye Binası.
Hofburg Sarayı, üç kısımdan oluşuyor: Sisi Museum (Sisi Müzesi: Kraliyet koleksiyonunu görebileceğin bir yer), Imperial Apartments (İmparatorluk Konakları) ve Silver Collection (Kraliyetin gümüş koleksiyonunun tutulduğu yer).
Buraya giriş normalde 15 euro ve bu fiyata sesli elektronik rehber de dahil. Vienna City Card sahiplerine ise fiyat 14 euro. Müzenin kadrolu rehberlerinden hizmet talep edersen yani rehberli turu tercih edersen fiyat artıyor ki bizce gerek yok. Elektronik rehber, detaylı bir şekilde bilgi veriyor zaten.
1869 yılında açılan Viyana Opera Binası, İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bombalanmış olsa da 10 yıl içinde aslından daha iyi bir şekilde restore edilerek tekrar açılmış. Burası günümüzde dünyanın en ünlü sanatçılarına ev sahipliği yapıyor ve klasik müzikten hoşlanan insanları bir araya getiriyor.
Şimdi, gelelim önemli bir tüyoya. Viyana Opera Salonu’ndaki bazı gösteriler nisan, mayıs, haziran ve eylül aylarında salon dışındaki büyük ekranlardan yayınlanıyor. Bedavaya performans izlemek istersen kaçırma!
Konser bileti fiyatları yüksek, ama opera salonunu gezmek 9 euro. Viyana Belediyesi’ni gezmek ise ücretsiz.
İlk gün için kültür gezilerine toplamda 23 euro harcadık. 7 euro ile beslenmeyi halledebiliriz. Hofer gibi marketlerde 7 euro’ya günlük kalori ihtiyacını giderebilirsin.
İkinci Gün: Müzeler Bölgesinde Bir Tur
Avrupa’nın çoğu yerinde olduğu gibi Avusturya’da da müzeler bölgesi var. Museumplatz olarak biliniyor. 12 tane müzenin yer aldığı bölge, Viyana’nın kültür ve sanata dönmüş yüzünü keşfetmek için ideal. Müzeler bölgesinde iki müze öne çıkıyor: Modern sanat üzerine yoğunlaşmış Leopold ve MUMOK.
Müzelerdeki bazı sergiler ücretsiz oluyor. Viyana Museumplatz’daki ücretsiz sergilerin bilgisini ilgili linkten edinebilirsin.
Leopold Müzesi’ne giriş ücreti Vienna City Card ile 12 euro. MUMOK giriş ücreti de aynı. Bedava sergilerin yanı sıra bu müzelerden birini seçip tam tur da yapabilirsin.
Güne müzelerden devam etmek istersen rotanı MUSA’ya (Museum Start Gallery Artothek) çevirebilirsin. Giriş ücretsiz ve burada modern sanat eserleri ver. Girişi ücretsiz olan müzelerden devam etmek istersen de Georg Kargl Fine Arts ve Money Museum (Para Müzesi) gibi yerlere yönel.
Bugün sadece 12 euro harcamış ve bir sürü müze görmüş olduk. Kalan 17 euro ile kendini yiyecek ve içeceklerle şımartabilirsin.
Viyana’da Ucuz Tatil Planlarında Üçüncü Gün: Prater, St. Stephan Katedrali ve Belvedere Sarayı
Viyana’da son günümüz. Bugünü dolu dolu geçireceğiz. Öncelikle birçok kez Hollywood filmlerine arka plan olmuş, Viyana’nın ünlü dönme dolabının bulunduğu Prater gezisi ile başlamak iyi bir fikir. Burada gezinmek oldukça keyifli.
Dönme dolaba binmek istersen ücret 12 euro. Bizce gerek yok, çünkü günün sonunda Belvedere Sarayı’nda para harcayacağız.
Prater gezisinden sonra St. Stephan Katedrali’ni görmeye gitmek iyi bir fikir. Buraya giriş ücretsiz ve içerisi insanı kesinlikle büyülüyor.
Viyana gezisinde son olarak görülmesi gereken yapı, Savoy Prensi’nin 1668 ila 1745 yılları arasında yaptırdığı Belvedere Sarayı. Saray iki bölümden oluşuyor: Aşağı Belvedere ve Yukarı Belvedere. Saray müzesine giriş fiyatları ise Vienna Card sahipleri için 12 ve 14.50 euro. Aşağı Belvedere ücreti 12 euro ve bizce oraya görmeyi düşünebilirsin.
Viyana’da Bedava Yapılacak Şeyler: Son Söz
Viyana’da ucuz tatil yapma planının sonuna geldik. Son olarak sana Viyana’da yapabileceğin ücretsiz etkinliklerden bahsedeceğiz. Böylece kendi gezi planını tasarlayabilirsin.
- Schönbrunn Sarayı’na giriş ücretli, ama bahçelerinde dolaşmak ücretsiz. Buradaki bahçeler insana huzur veriyor.
- Viyana’daki bisikletleri 1 saatliğine ücretsiz olarak kiralayabiliyorsun. Canın bisikletle şehri keşfetmek isterse kaçırma.
- Avrupa’daki en büyük ücretsiz açık hava festivali Viyana’da yapılıyor. Danube Island Festival, yani The Donauinselfest, haziranın son haftası düzenleniyor. Tatilini bu döneme denk getirebilirsen ücretsiz olarak bu festivale katılabilirsin.
Viyana ile ilgili daha fazla bilgi arıyorsan Yeşil Viyana içeriğimizi buraya bırakıyoruz.
2 Comments
Samet
15 Haziran 2019 at 19:41Peki vize?
Pegasus
17 Haziran 2019 at 10:26Pasaport ve vize ücreti içeriğe dahil edilmemiştir Samet Bey, iyi yolculuklar dileriz.