Yardım Gereksinimi Olan Misafirler
SIKÇA SORULAN SORULAR
Tekerlekli sandalye Talebi
Sağlık sorunları nedeni ile tekerlekli sandalye ihtiyacı duyan misafirlerimize zamanında ve uygun destek sağlayabilmemiz için taleplerinizi bilet satın alırken ya da uçuş saatinizden en az 48 saat öncesine kadar Türkiye’den yapılacak aramalar için 0 850 250 67 02 numaralı, diğer ülkelerden yapılacak aramalar için 0090 850 250 67 77 numaralı ücretsiz hattımızı arayarak iletmeniz gerekmektedir. Biletinizi çağrı merkezimizden, havalimanı satış ofislerimizden veya acentelerimizden satın alıyorsanız, biletlerde rezervasyon aşamasında ihtiyacınıza uygun tekerlekli sandalye talebinizi bilet satış görevlisine mutlaka bildiriniz. Talepler uçaktaki limitler dahilinde değerlendirileceğinden önceden haber verilmemesi halinde hizmetin karşılanması ile ilgili olarak gecikme ve aksaklık yaşayabilirsiniz. Hizmet talebinizi yaparken ihtiyacınızı net olarak belirtiniz ve uçuş saatinizden en az 2 saat öncesinde havalimanında olunuz.
Kendime ait tekerlekli sandalyem yok ,havaalanında talep edeceğim
- Bilet ve bagaj işlemleriniz için uçuş saatinizden en az 2 saat öncesinde havalimanında hazır bulunmanız gerekmektedir.
- Havalimanında ÖZEL HİZMET KONTUARI olup olmadığını öğreniniz; varsa bu kontuarlardan işlem yaptırınız.
- Tekerlekli sandalye hizmet talebinizi yaparken ihtiyacınızı net olarak belirleyiniz.
- Uzun mesafe yürümek,uçak merdivenlerini çıkmak ya da uçak içindeki koltuğunuza yardımsız geçmek ile ilgili olarak özel durumunuzu bildiriniz.Rezervasyon ya da check-in sırasında yapacağınız doğru bilgilendirme uçağa transferiniz sırasında ile yaşanabilecek gecikmeleri ve aksaklıkları engelleyecektir.
Kendime ait aküsüz tekerlekli sandalyemi kullanmak istiyorum
- Bilet ve bagaj işlemleriniz için uçuş saatinizden en az 2 saat öncesinde havalimanında hazır bulunmanız gerekmektedir.
- Havalimanında ÖZEL HİZMET KONTUARI olup olmadığını öğreniniz; varsa bu kontuarlardan işlem yaptırınız.
- Tekerlekli sandalye hizmet talebinizi yaparken ihtiyacınızı net olarak belirleyiniz.
- Uzun mesafe yürümek,uçak merdivenlerini çıkmak ya da uçak içindeki koltuğunuza yardımsız geçmek ile ilgili olarak özel durumunuzu bildiriniz.Rezervasyon ya da check-in sırasında yapacağınız doğru bilgilendirme uçağa transferiniz sırasında ile yaşanabilecek gecikmeleri ve aksaklıkları engelleyecektir.
- Tekerlekli sandalyenizi bilet ve bagaj işlemlerinizi yaparken kontuarlarda ya da kayıt altına aldırdıktan sonra ;uçağa binişiniz sırasında teslim edebilirsiniz.Havalimanında ilgili personelden konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Misafir beraberinde getirilen aküsüz ve katlanabilir tekerlekli sandalyeler uçak altında ve ücretsiz taşınır ;serbest bagaj hakkına dahil edilmezler.
Kendime ait akülü tekerlekli sandalyemi kullanmak istiyorum
- Bilet ve bagaj işlemleriniz için uçuş saatinizden en az 2 saat öncesinde havalimanında hazır bulunmanız gerekmektedir.
- Havalimanında ÖZEL HİZMET KONTUARI olup olmadığını öğreniniz varsa bu kontuarlardan işlem yaptırınız.
- Tekerlekli sandalye hizmet talebinizi yaparken ihtiyacınızı net olarak belirleyiniz.
- Uzun mesafe yürümek,uçak merdivenlerini çıkmak ya da uçak içindeki koltuğunuza yardımsız geçmek ile ilgili olarak özel durumunuzu bildiriniz.Rezervasyon ya da check-in sırasında yapacağınız doğru bilgilendirme uçağa transferiniz sırasında yaşanabilecek gecikmeleri ve aksaklıkları engelleyecektir
- Uçuştan önce misafirlerimizin sandalyelerinde kullandıkları aküleri ile ilgili hazırlık yapmaları gerekmektedir.
- Uçuşlarımızda sıvı aküler taşınmaz.
- Kuru Akülü/Jel Akülü tekerlekli sandalyeler batarya akü başlarının kısa devreyi engelleyecek şekilde korunması koşulu ile tekerlekli sandalye güvenli bir şekilde bağlanmış veya kısa devre yapması engellenmiş olarak taşınır.
- Batarya gücü ile çalışan ve özellikle kullanıcı tarafından ayarlanabilir şekilde dizayn edilmiş bataryalı araçlar(örneğin:portatif) için gerekli önlemler alınır:
- Batarya(lar) çıkarıldıktan sonra tekerlekli sandalyeler kontrol edilmiş (Uçak Altı) bagaj olarak herhangi bir kısıtlama olmadan taşınabilir.
- Bataryaların akü başlıkları izole edilerek kısa devreden korunmalıdır. (Örneğin Kutup başlıkları bantlanarak)
- Koruyucu kılıfa konularak çıkartılan bataryaların hasar görmesi önlenmelidir. Batarya(lar) yolcu kabininde taşınmalıdır.
- Ekipmanın batarya ayırma işlemi kullanım talimatı izlenerek veya sahibi tarafından yapılmalıdır.
- Maksimum 1 adet 300 Wh’ı geçmeyen yedek batarya veya 2 adet her biri 160Wh’i geçmeyen yedek batarya taşınabilir
-
Lütfen Pegasus Havayolları Uçaklarında Lıtyum Bataryaların Yolcu Bagajında Taşınması Tablosu'nu kontrol ediniz.
-
Lütfen Pegasus Havayolları Uçaklarında Yolcu ve Mürettabat için Tehlikeli Madde Taşıma Şartları (IATA Tablo 2.3.A’yı) kontrol ediniz.
- Misafir beraberinde getirilen tekerlekli sandalyeler uçak altında ve ücretsiz taşınır,serbest bagaj hakkına dahil edilmezler.
Hamile Misafirler
- Hamile misafirlerimizin Pegasus Havayolları ile seyahat etmek için sağlık raporu sunmaları gerekmez. Hamile misafirlerimiz sağlık raporu aranmaksızın kabul edilebilseler bile, havayoluyla seyahatlerinden önce sağlık durumlarıyla ilgili olarak, uzman bir doktordan görüş almalarını tavsiye etmekteyiz.
- Pegasus Havayolları, tekil komplikasyonsuz hamileliklerde, hamilelik dönemi 36 haftayı aşmış anne adaylarının seyahat etmesini kabul etmemektedir. Dolayısıyla bütün gidiş-dönüş uçuşları hamileliğin 36. haftası bitmeden tamamlanmalıdır.
- Pegasus Havayolları, çoğul komplikasyonsuz hamileliklerde, hamilelik dönemi 32 haftayı aşmış anne adaylarının seyahat etmesini kabul etmemektedir. Dolayısıyla bütün gidiş-dönüş uçuşları hamileliğin 32. haftası bitmeden tamamlanmalıdır.
Hamilelik | Kabul Koşulları | Kısıtlamalar |
Tekil komplikasyonsuz hamilelik | Hamileliğin 36. haftasının sonuna kadar Sağlık Raporu gerekmemektedir. | Hamileliğin 36. haftasının sonundan doğumdan sonraki ilk 48 saatin bitimine kadar, uçak yolculuğu yapılmasına izin verilmemektedir. |
Çoğul komplikasyonsuz hamilelik | Hamileliğin 32. haftasının sonuna kadar Sağlık Raporu gerekmemektedir. | Hamileliğin 32. haftasının sonundan doğumdan sonraki ilk 48 saatin bitimine kadar, uçak yolculuğu yapılmasına izin verilmemektedir. |
Komplikasyonlu hamilelikler | *Tıbbi Rapor alınmasını tavsiye ediyoruz. |
- Misafirimizin hava yoluyla seyahati için sağlıklı olduğunu kesinleştirmek için tıp doktoru tarafından verilen ve “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan Sağlık Raporu’nun* tarihi uçuştan en fazla 7 gün evvel olmalıdır.
- Sağlık Raporu ibraz edilmeyen komplikasyonlu hamileliklerde ve misafirimiz tarafından belirtilen tahmini doğum tarihiyle ilgili makul şüphelerin bulunduğu hallerde, misafirin F-GO-025 numaralı Teminat Formu'nu imzalaması gerekmektedir.
- Hamile misafirimizin, Pegasus Havayolları’nın taşıma kurallarına uymaması halinde, hava yoluyla seyahatten kaynaklanabilecek herhangi bir zarardan, Pegasus Havayolları sorumlu tutulmayacaktır. Havayoluyla seyahatin sağlık durumunda yaratacağı sonuçlardan, yalnızca misafirimiz sorumlu olacaktır.
- Pegasus Havayolları hamile misafire, yukarıda belirtilen koşullara uymaması sebebiyle, ulaşım sağlamayı reddederse söz konusu hamile misafirin, bilet ücretinin iadesini talep etme hakkı yoktur.
Tıbbi Oksijen Gereksinimi Duyan Misafirler
- Pegasus Havayolları misafirlerine, acil durumlar dışında, ilave oksijen sağlamamaktadır. Uçuş süresince tıbbi oksijene ihtiyaç duyan misafirlerin uçağa kabul edilmesine izin verilmemektedir. Sadece tıbbi acil durumlarda ihtiyaç duyulması halinde, Pegasus Havayolları gerekli teçhizatı sağlayabilir. Pegasus Havayolları misafirimizin, boş oksijen tüplerini, vanası açık şekilde, kontrol edilmiş bagaj olarak taşımayı kabul etmektedir. Uçuşta portatif oksijen konsantratörü taşımak isteyen Misafirlerimizin yalnız Pegasus tarafından kabul edilen şartlarda cihazları kabin içerisinde ve cihaz taşıma kurallarına dair yazılı bir beyan karşılığı taşımalarına izin verilir. Cihaz uygunluğu için Misafirlerimizin Uçuşlarından 48 saat öncesine kadar Pegasus Çağrı Merkezini arayarak konu ve beyan içeriği hakkında bilgi almaları gerekmektedir.
Fıstık Alerjisi
Diyabet
- Seyahat boyunca ihtiyacını karşılayacak miktarda insülin taşıdığından emin olmak misafirimizin sorumluluğudur.İnsülin ve diyabet iğneleri kabin bagajında bulundurulabilir. Diyabetik insülin kalemlerinin kullanımına, kabin bagajında bulundurulabilecek sıvı kısıtlamaları dahilinde, tıbbi belge eşliğinde, güvenlikteki tarama kontrolünde ibraz edildikleri takdirde izin verilmektedir. Reçeteli ilaç kullanan misafirlerin tedaviye dair ek belgelerini (örneğin; kimlik belgesi, doktor mektubu) teyit etmek için yanlarında bulundurmaları tavsiye edilir.
İlaç Tedavisine İhtiyaç Duyan Misafirler
- Yasak maddeler/nesneler alınacak ve geri verilmeyecektir.Uçuş süresince diyabet ve diğer sağlık nedenleri doğrultusunda tıbbi şırınga kullanması gereken misafirlerin, bu tip tıbbi malzemeye/ilaca ihtiyaç duyduklarına dair belgeyi beraberlerinde bulundurmaları, malzemenin profesyonel biçimde paketlenmiş ve etiketlenmiş olduğundan emin olmaları gerekmektedir. Bu şekilde ibraz edilmeyen tıbbi malzemelere/ilaçlara el konulacaktır.
- Misafir uçuş süresince kullanması gereken her türlü ilacı hava taşıtı kabinine sokabileceğinden emin olmalıdır. Kabin görevlilerinin Misafirimizin isteği doğrultusunda ilaç soğutma/soğuk tutma imkanı yoktur. Eğer Misafirimizin soğukta tutulması gereken tıbbi bir ilaç kullanması gerekiyorsa, ilacın soğuk torba veya vakumlu termos içerisinde tutulması kabul edilmektedir. Misafirler ilaçlarını nasıl en iyi şekilde saklayabileceklerini eczacılarına danışabilirler.
- Kronik bir hastalığı olan tüm misafirlerimiz seyahat süresi boyunca gerek duyacakları tüm ilaçları yanlarında bulundurmalılardır. Tüm ilaçlar, özellikle reçeteli ilaçlar, misafirin el bagajında okunabilir etiketler iliştirilmiş şekilde, orijinal kutularında/şişelerinde saklanmalıdır. İlaçların yedeklerinin kontrol edilmiş bagajda bulundurulması, el bagajındaki ilaçların kaybedilmeleri veya çalınmaları durumunda alınması gereken bir güvenlik önlemi olarak kabul edilmektedir. Seyahat süresince veya inişten kısa süre sonra kullanımı gerekebilecek ilaçların, ilacın adının tıpatıp yazılı olduğu reçetelerle beraber, el bagajında bulundurulması gerekmektedir. İlaçlarınızın kaybolması durumuna karşı tedbir olarak, ayrıca tedarik etmeniz gerekebileceğinden veya güvenlik kontrollerinde kullanım kanıtı gerektiğinden reçetelerinizin birer kopyasını da yanınıza almanızı önemle tavsiye ediyoruz.
- Havayolu güvenliği arttırılmış olduğundan, kesici aletlerin ve 100 ml’den fazla sıvı içeren paketlerin kontrol edilmiş bagaja yerleştirilmesi gerekmektedir.