Dağ Bisikleti
İçindekiler
Şehir dışında, engebeli arazilerde gerçekleştirilen dağ bisikleti sporu ileri derecede donanımlı bisikletlerle yapılır. Bisikletçiliğin yeni keşfedilen dallarından biri olsa da hem ülkemizde hem de dünyada bulunan çok sayıda güzergâh bu spora olan ilgiyi artırır.
Dağ Bisikleti Nedir?
Gürültü ve kalabalıktan uzaklaşmak ve doğa ile iç içe bir yolculuk yapmak isteyen amatör ve profesyonel sporcular dağ bisikleti sporuna yönelir. Engebeli araziler dağ bisikleti için uygun alanlardır. Eşsiz manzaraların eşlik ettiği, farklı zorluk seviyesindeki rotalar çeşitli uzunluklara sahiptir. Bu nedenle, bazen haftalarca süren yolculuklar gerçekleştirilir. Bu rotalar kısmen bellidir; fakat bisikletçiler güzergahı kendilerine göre de değiştirebilir.
Dağ Bisikleti Modelleri
Dağ bisikleti modelleri şehir içinde kullanılsa da, aslında doğa sürüşleri için tasarlanmış bisikletlerdir. Dağ bisikleti özellikleri arasında outdoor kullanıma uygunluk, kaymayı önleyen derin ve dişli tekerler, dayanıklılık ve sağlamlık bulunur. Kalın tekerlekli dağ bisikleti modelleri daha kontrollü gidebilmeyi sağlar.
26 jant ve 29 jant dağ bisikletleri en sık kullanılan modellerdir. Rampalardan ve eğimli arazilerden çok daha rahat çıkmayı sağlayan bu modeller, dağ bisikleti önerisi almak isteyenlere tavsiye edilen ilk modellerdir.
21 vites dağ bisikleti ise vites ve pedal uyumunun yüksek olduğu modellerin başında gelir. Disk frenli dağ bisikletleri özellikle fazla engebeli arazilerde kontrollü bir sürüş sağlar. Dağ bisikleti modifiye edilerek de kullanılabilir. Çeşitli parçaları kendiniz birleştirerek en uygun modeli ortaya çıkarabilirsiniz.
Dağ Bisikleti Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu sporu yapmak için dağ bisikleti mi şehir bisikleti mi diye düşünenlerin asfalt yolları değil engebeli arazileri göz önünde bulundurması gerekir. Teknolojinin gelişmesi ile elektrikli dağ bisikleti modelleri de sporcuların öncelikli tercihleri arasına girer. Aşırı engebeli arazilerde yüksek performans gösteren bu modeller en uygun dağ bisikleti modelleri arasında bulunur.
Bisiklet kadrolarının hafifliği de sürüş sırasında önemlidir. Özellikle uzun süreli kullanımlarda bisikletçilerin yorulmasını engelleyecek olan hafifliğe de seçim sırasında dikkat etmeniz gerekir. İdeal bir dağ bisikleti için markaların “en iyi ve aynı zamanda en hafif” modellerini inceleyebilirsiniz. Seçim yaparken; sürüş mesafesi, arazi yapısı ve ihtiyaçlarınızı da değerlendirebilirsiniz.
Dağ Bisikleti Sporu Nasıl Yapılır?
Solo ya da ekip halinde yapılabilen dağ bisikleti sporu belirlenen güzergahlarda ilerlemeyi ifade eder. Doğal ya da özel olarak hazırlanan parkurlarda gerçekleştirilen bu sporda kondisyon oldukça önemlidir. Çeşitli uzunluklara sahip olan rotaların bazıları birkaç saat, bazıları ise birkaç hafta sürebilir. Bu nedenle, engebeli arazi yapısına uygun donanımlı bir bisikletin yanı sıra sporcuların fiziki durumları belirleyicidir. Dağ bisikleti sürüş tekniklerine hakimiyet de yolculuk sırasında sporcuların işini kolaylaştıracaktır.
Dağ Bisikleti İçin Gerekli Malzemeler
Dağ bisikleti sporu açık alanda yapılan ve özellikle son yıllarda oldukça popüler olan sporlardan biridir. Bu sporun dayanıklı ve engebeli arazilerle uyumlu bir bisikletle yapılması gerekir. Sürüş kolaylığı sağlaması açısından dayanıklılığın yanı sıra hafiflik de bisikletçiler için önemli bir detaydır. Profesyonel dağ bisikleti modellerinde bulunan ekipmanlar çok daha güvenli bir yolculuk vadeder.
Dağ Bisikleti Aksesuarları
Çamurluk, tekerlekler, maşa ve disk freni sistemi gibi ekipmanlar dağ bisikletlerinin seçiminde mutlaka dikkat edilmesi gereken faktörlerdir. Dağ bisikleti tekeri güçlü ve derin dişlere sahip olmalıdır. Tam süspansiyonlu olan ve disk freni sistemi ile donatılan modeller de ekstra güvenlik sağlar.
Kıyafetler
Bisikletçilerin kask, eldiven, gözlük ve hava koşullarına uygun kıyafetler kullanması gerekir. Outdoor aktivitelere uygun kapalı bir spor ayakkabısı da bu spor için gerekli ekipmanların başında gelir. Özellikle uzun süreli güzergahlarda havanın değişme durumunu da göz önünde bulundurarak yağmurluk, uzun kollu t-shirt gibi kıyafetlerin de taşınmasında fayda vardır.
Dağ Bisikleti Ne Zaman Yapılır?
Engebeli arazilerde yapılan dağ bisikleti iniş ve çıkışlarda sporcuları zorlayabilir. Bu nedenle havanın nispeten daha açık ve sıcak olduğu bahar ve yaz ayları bu spor için daha uygundur. Bununla birlikte, koruyucu ve kalın kıyafetlerle soğuk havalarda da dağ bisikleti sporunu yapabilirsiniz.
Türkiye’de Dağ Bisikleti Nerede Yapılır?
Türkiye’nin pek çok şehrinde bisiklet tutkunları için farklı zorluk seviyelerinde parkurlar vardır.
İstanbul
İstanbul dağ bisikleti parkurları farklı zorluk seviyeleri ile amatör ve profesyonel bisikletçilere ev sahipliği yapar. Eşsiz güzellikler içinde pedal çevirmek için hemen İstanbul uçak bileti alabilirsiniz.
Belgrad Ormanı
İstanbul Boğazı ve Karadeniz’le bağlantılı Belgrad Ormanı, toprak yollar ve patikalarla kaplı 20 kilometrelik bir bisiklet parkuruna sahiptir. Bu doğal parkurun yanı sıra bisiklet tutkunları için 8 kilometre uzunluğunda özel bir alan da bulunur.
Aydos Ormanı
Kartal’da bulunan Aydos Ormanı içinde Kayışdağı Ormanı ve Büyükbakkalköy Ormanı arasında 8 kilometrelik doğal bir parkur bulunur. Hem amatör ve profesyonel bisikletçilere hitap eden parkurda sporculara eşsiz İstanbul manzarası eşlik eder.
Polonezköy
Dağ bisikletçileri için şehirden uzakta bir alternatif sunan Polonezköy, 5 kilometre uzunluğunda özel bir parkura ev sahipliği yapar. Oldukça engebeli olan bu parkur daha çok profesyonel bisikletçilere hitap eder.
Rumelifeneri – Kilyos
13 kilometre uzunluğundaki Rumelifeneri – Kilyos parkuru toprak ve engebeli yollardan oluşur. Bu özelliğiyle genellikle profesyonel sporcuların tercih ettiği bölge, parkurun sonunda bulunan plajıyla yaz aylarında oldukça rağbet görür.
Foça, İzmir
Dağ bisikleti kullanmak isteyenler için İzmir çevresinde çok sayıda rota bulabilir. Eski Foça – Yeni Foça güzergahı da bölgenin en popüler rotalarından birini oluşturur. 22 kilometrelik orta zorlukta bir parkur olan bu güzergah üzerinde doğal güzellikleri izleyerek ilerleyebilirsiniz.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Foça’ya yaklaşık 1 saat içinde ulaşım sağlayabilir, kendi belirlediğiniz güzergahta unutulmaz bir bisiklet yolculuğunu başlayabilirsiniz.
Eymir Gölü, Ankara
ODTÜ Ormanları parkuru olarak da bilinen Eymir parkuru yaklaşık 10 kilometre uzunluğundadır. Farklı güzergahlar üzerinden ilerlemek ve yolculuğun süresini biçimlendirmek bisikletçilere bağlıdır. Toprak yollar ve patikalardan oluşan parkurda ilerlerken çam ağaçlarını görebilir, Eymir Gölü manzarasını izleyebilirsiniz.
Eymir’e ulaşım için Ankara uçak bileti sayfasını inceleyebilirsiniz.
Köprülü Kanyon, Antalya
Çok sayıda ekstrem sporun yapıldığı Köprülü Kanyon, dağ bisikleti parkurlarıyla da sporseverlerin öncelikli tercihleri arasında bulunur. Doğal güzelliklerle çevrili dolambaçlı yollar yaklaşık 60 kilometre uzunluğundadır.
Manavgat’ta bulunan Köprülü Kanyon’a, Antalya Havalimanı’ndan yaklaşık 1 saat içinde ulaşabilirsiniz.
Dünyada En İyi Dağ Bisikleti Rotaları
Türkiye’de olduğu gibi, dünyanın pek çok noktasında da kısa veya uzun sürüşlere elverişli parkurlar bulunuyor. Onlardan bazılarını sizler için derledik.
Pamir Dağları
Çin, Kırgızistan, Afganistan ve Tacikistan’la bağlantısı bulunan Pamir Dağları dünyanın en zorlu bisiklet parkurlarından birini oluşturur. Genellikle Duşanbe’den başlayan güzergah; Panj Nehri, Marco Polo Koyu, Oş ve Issık Gölü istikametinde devam eder. Yol boyunca doğal güzellikleri görmenin yanı sıra farklı kültürleri tanıma fırsatı da bulabilirsiniz.
Pamir Dağları’na ulaşabilmek ve bu heyecanı yaşayabilmek için Oş uçak bileti alabilirsiniz. Oş Havalimanı’ndan araç kiralayarak, güzergahınızın başlangıç noktasına ulaşım sağlayabilirsiniz.
Camino de Santiago, İspanya
Camoni de Santiago’da, “Fransız Yolu” olarak bilinen güzergahın büyük bir kısmı orman patikalarından geçer. Dağ bisikleti turları bu rotada oldukça yaygındır. Galiçya Dağları, Mutluluk Dağı (Monte de Gozo) ve son olarak Santiago de Compostela Katedrali güzergahın ana hatlarını oluşturur.
İspanya uçak bileti alarak hem ülkeyi gezebilir hem de bisiklet yolculuğunu deneyimleyebilirsiniz.
Alpler, Fransa
684 kilometrelik bisiklet güzergahı Lac Leman’dan Cote d’Azur’a kadar devam eder. Alpler’in en yüksek noktalarından kıyı şeridine yapılan yolculukta vadiler ve sahil manzarası sporculara eşlik eder.
Fransa seyahatinizde rotanızı Alpler’e çevirerek, eşsiz güzelliklerle dolu bir bisiklet yolculuğuna çıkabilirsiniz. Fransa uçuş noktalarını inceleyebilir ve seyahatinizi erkenden planlayabilirsiniz.
Lafoten Adaları, Norveç
Dağların yükseldiği ve balıkçı kasabaları ile çevrelenen Lafoten Adaları, Kuzey İskandinavya deneyimi yaşamak isteyen amatör ve profesyonel sporculara ev sahipliği yapar. Vestfjord rotası bisikletçiler arasında en popüler güzergahlardan biridir.
Hem dağ hem de kıyı şeridinde devam eden bu özel rotayı deneyimlemek isterseniz, Latofen Adaları’nın bulunduğu Bodo şehrine Oslo Gardermoen Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz.
Puglia - Salento, İtalya
30 kilometre uzunluğundaki Salento Bölgesi rotası toplamda 1 haftanızı ayırmanız gereken bir güzergahtan oluşur. Puglia’da başlayan ve Salento’da biten yolculuk boyunca sahiller ve tarihi güzellikler sporculara eşlik eder.
Bari Karol Wojtyla Havalimanı’na yapacağınız uçak yolculuğunun ardından yaklaşık 30 dakika içinde bölgeye ulaşabilir ve maceraya başlayabilirsiniz.
***
NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.