İpte Kayma - Zipline
İçindekiler
Ekstrem sporlar arasında özellikle son yıllarda ivme kazanan ipte kayma, sporculara adrenalin dolu dakikalar yaşatır. Doğal ve yapay ipten kayma parkurlarında eşsiz manzaralar eşliğinde eğlenceli anlar geçirmek mümkündür.
İpte Kayma Nedir?
Zipline olarak da bilinen ipte kayma, yüksek bir noktadan daha alçak bir noktaya gerilen çelik halat ya da iplerle kayma sporudur. Tekerlekli makaralara bağlanan çelik halatlar kaygan yapıları ile sporcuların aşağıya doğru kaymasına yardımcı olur. Çıkış ve varış noktaları arasına kurulan sistemin güvenli olabilmesi için son derece kaliteli materyallerin kullanılması gerekir.
İpte Kayma Nasıl Yapılır?
Güvenlik ekipmanları ile donatılan sporcular yüksek bir noktadan alçak bir noktaya doğru halat üzerinde kayarak ilerler. Doğal ve yapay hatlar değişen yüksekliklere sahiptir. Doğal hatlar; vadiler, kanyonlar, tepeler ve dağlık araziler arasında kurulur. Ağaçlık alanlar ise en sık tercih edilen doğal hat alanlarıdır. Ahşap platformlar ağaç gövdelerine konumlandırılarak bu hatlar pratik bir şekilde oluşturulur. Yapay zipline hatları ise daha düşük yükseklikler arasında kurulur. Özellikle yükseklik korkusu olanlar bu yapay hatları tercih edebilir. Ahşap ve çelik platformlar, beton yapılar ve çatılar arasına çelik hatlar gerilerek bu parkurlar oluşturulur.
İpte kayma hatları farklı uzunluklara sahiptir. Sporcular kısa, orta ve uzun hatlardan istediklerini tercih ederek adrenalin dolu dakikalar yaşayabilir. 50-100 metre arasında değişen parkurlar kısa, 100-250 metre arasındaki hatlar orta, 250 metreden 3 kilometreye kadar olan hatlar ise uzun parkur olarak tanımlanır. Uzun hatlarda genellikle geçiş ünitelerine de yer verilir. Orta uzunluktaki parkurlar en sık tercih edilen parkurları oluşturur.
Sporcuların kontrollü bir iniş yapmasına yardımcı olmak amacıyla varış noktalarında yay sistemleri bulunur. Hızı yavaşlatan ve sporcuları durduran yay ve fren sistemlerine güvenlik açısından da mutlaka yer verilmesi gerekir.
İpte Kayma İçin Gerekli Malzemeler
Metrelerce yüksekte gerçekleştirilen ipte kayma sporunun güvenli bir hale gelebilmesi için birtakım ekipmanlar kullanılması gerekir. Hem sporcuların kullandığı ekipmanların hem de kurulan sistemin standartları karşılaması ve kaliteli materyallerle üretilmesi şarttır. İpte kayma hizmeti veren özel kuruluşlar sporcular için tüm bu ekipmanı sağlar.
Emniyet Kuşamı
İpte kaymayı yapacak olan sporcuların öncelikle bu emniyet kuşamını giymesi gerekir. Bacaklar ve bel destekli kuşamlar oturak benzeri bir yapıya sahiptir. Bu sayede oldukça rahat olan emniyet kuşamları düşmelere karşı da önlem olarak kullanılır. Omuz, bacak ve bel kısımları ayarlanabilen kuşam parçaları karabinalar yardımıyla birbirine bağlanır.
Kask
Her ekstrem sporda olduğu gibi olası tehlikelere karşı sporcuların mutlaka kask kullanması gerekir. Ekipmanlar ne kadar dayanıklı ve sağlam olursa olsun olası düşme durumlarına karşı kasklar ekstra koruma sağlar.
Çelik Halatlar
Yüksek ve alçak noktaları birbirine bağlayan çelik halatlar genellikle paslanmaz krom ya da galvanizli olmak üzere iki materyalle üretilir. Taşıyıcılar arasına gerilen çelik halatlar son derece dayanıklı olup yüksek ağırlıkları kaldırabilir.
Uzatma Halatı
Çelik halatlar üzerinde ilerleyen sporcuların sabit bir şekilde durabilmesi için uzatma halatları kullanılır. Karabinalar yardımıyla makara ve sporcular arasında bağ oluşturan uzatma halatları, dış etkenlere karşı dayanıklı materyallerle üretilir.
Makara
Sporcuların çelik halatlarda aşağı doğru kaymasını sağmayan mekanizma makaralardır. Zipline hatlarında genellikle çift rulmanlı makaralar kullanılır.
Emniyet Sistemi
Sporcuların varış noktasına yakınken yavaş yavaş durmasını sağlayan fren ve emniyet sistemi bulunur. Hız azaltıcı bu sistem sayesinde sporcular güvenli bir şekilde durabilir.
Karabina
Hat ve sistem üzerindeki tüm parçalar çelik ve kilitli karabinalarla birbirine bağlanır. 50 kn’ye (1 kilonewton yaklaşık olarak 100 kilograma denk gelir) kadar taşıma kapasitesi bulunan karabinalar kilitli oldukları takdirde güvenlidir.
İpte Kayma Ne Zaman Yapılır?
İpte kayma genel olarak her mevsim yapılabilen bir aktivitedir. Bununla birlikte, zipline platformları genellikle yaz mevsimlerinde kurulur. Özellikle tatil beldelerinde bulunanlar yaz boyunca bu sporu yapabilir.
Türkiye’de İpte Kayma Nerede Yapılır?
Türkiye’de ipte kayma sporu çok yaygın olmasa da bazı illerde yılın belli dönemlerinde ya da kalıcı olarak kurulan hatlar bulunur.
Ilgaz Dağı, Çankırı
Ilgaz Dağı’nda bulunan zipline hattı Türkiye’nin en uzun hattıdır. 640 metre uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğinde olan ipte kayma hattı Kadıntepe Tabiat Parkı içinde bulunur. Derin bir vadinin içinde ilerleyen hattın altı orman örtüsüdür. Adrenalin tutkunları, bölgede yeşillikler içinde bu sporu yapabilir.
Kadıntepe Tabiat Parkı’na, bölgeye en yakın havalimanı olan Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tortum, Erzurum
Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Gölü üzerinde bir zipline hattı bulunur. Altta tamamen göl manzarası bulunan hat boyunca ilerleyenler bu doğal güzellikleri keşfe çıkabilir.
Teleferikten ilham alınarak oluşturulan hattı kullanmak isteyenler Erzurum Havalimanı’na direkt uçuşlarla gidebilir.
Çoruh Nehri, Artvin
385 metre uzunlukta ve 35 metre yükseklikte bulunan ipte kayma hattı Borçka Baraj Gölü üzerinde kuruludur. Tek parçalı olan hat Karadeniz’in en uzun hattıdır. Gidiş ve dönüşte toplamda 700 metreden fazla yol alan sporcular bu heyecan dolu anlar için yılın belli dönemlerinde Artvin’e gider.
Bu macerayı yaşamak isterseniz, bölgeye Trabzon Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ayder Yaylası, Rize
Çamlıhemşin’de bulunan Ayder Yaylası Türkiye’nin sayılı zipline hatlarından birine sahiptir. Doğanın eşsiz güzellikleri içinde ilerleyen ipte kayma hattı 160 metre uzunluğunda ve 50 metre yüksekliğinde orta uzunlukta bir parkurdur. Hat çok uzun olmasa da yerden yüksekliği nedeniyle adrenalin seviyesini de yükseltir.
Trabzon uçak bileti alarak yaklaşık 2 saat süren yolculuğun ardından Ayder Yaylası’na varabilir ve metrelerce yükseklikte keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
Kaş, Antalya
Pek çok ekstrem sporun yapılabildiği Kaş’ta kısa zipline hatları bulunur. 35 metre yükseklikte birbirine bağlı üç kısa hat üzerinde ilerleyebilirsiniz. Yaklaşık 90 dakika süren yolculukta 60 km hızla kayarken doğal güzellikleri görmek mümkündür.
Türkiye’nin gözde turizm rotaları arasında yer alan Kaş’a Antalya Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz.
Dünyada En İyi İpte Kayma Rotaları
Dünyanın pek çok noktasında, bu deneyime yeşil ve mavinin eşlik ettiği sayısız rota bulunur.
Jebel Jais, Birleşik Arap Emirlikleri
Dünyanın en uzun ipte kayma hattı Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alır. 2830 metre uzunluğundaki ve 1680 metre yükseklikteki parkur, Jebel Jais Dağı üzerinde bulunur. Dağlık arazi üzerinde gerçekleştirilen ipte kayma aktivitesi yaklaşık olarak 3 dakika sürer.
Bu eşsiz macerayı yaşamak istiyorsanız, Jebel Jais Dağı’na 2 saat uzaklıkta bulunan Dubai Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.
İspanya/Portekiz
Dünya üzerinde iki ülkeyi birbirine bağlayan tek zipline hattı İspanya’daki Sanlucar de Guadiana ve Portekiz’deki Alcoutim bölgeleri arasında bulunur. İki bölgeyi birbirinden ayıran Guidiana Nehri üzerinde kurulu hat 720 metre uzunluğundadır. Uluslararası ipte kayma parkuru olan bu özel hat hat 100 metre yükseklikten başlayarak 15 metreye kadar düşer.
Unutulmaz bir deneyim vadeden parkura, Madrid Barajas Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eiffel Kulesi, Fransa
Kalıcı olmasa da her yaz geçici olarak Eiffel Kulesi’ne zipline hattı kurulur. Sporcular, saatte yaklaşık 88 km hızla giderek birkaç dakika içinde tüm tarihi yapıyı kuş bakışı izleyebilir.
Yaz mevsiminde hem şehri keşfetmek hem de bu heyecanı yaşamak isterseniz, uçuş detayları için Paris uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kronplatz, İtalya
İtalya’nın en uzun hattı Kronplatz’da bulunur. 100 metre yükseklikte, saatte 80 km hızla ilerleyen sporcular adrenalinin doruklarına çıkabilir.
Orman örtüsü üzerinde ilerleyen hattıyla ün kazanmış olan bölgeye, Venedik Marco Polo Havalimanı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Stoderzinken, Avusturya
İki bölümden oluşan zipline hattı Stoderzinken Dağı’nın zirvesinden başlayıp Gröbming şehrinde son bulur. 150 metre yükseklikte bulunan bu hattı kullanan adrenalin tutkunları saatte maksimum 115 km hızla ilerler.
İpte kayma ile birlikte farklı ekstrem sporların da yapılabildiği Stoderzinken’e Viyana Havalimanı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
***
NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.