tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Wakeboard

Wakeboard

İçindekiler

“Su kayağı” olarak adlandırılan wakeboard, son dönemlerde oldukça revaçta olan bir spordur.  Tüm vücudu çalıştırmasının yanı sıra eğlenceli olmasından dolayı da tercih edilen wakeboard, diğer ekstrem sporlara kıyasla daha kolay ve güvenlidir. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerindeki son teknoloji tesislerde bu yaz sporunu deneyimlemek mümkündür.

wakeboard nedir

Wakeboard Nedir?

Wakeboard; sporcunun ayaklarından bir tahtaya sabitlenmesi ve sürat teknesi tarafından çekilmesi olarak tanımlanabilir. Suyun üzerinde tahta ile yapılmasından dolayı wakeboard, rüzgârsız sörf ya da su üstünde snowboard olarak da bilinir. Wakeboard, denizlerde sürat teknesi ile yapılırken göllerde teknenin yerini kablolu sistemler alır. Her iki seçenekte de hız, sporcunun deneyimine göre ayarlanır.

Diğer su sporlarına göre daha kolay kavranabilen wakeboard, yazın serinlemek ve bu sırada eğlenmek isteyen herkesin yapabileceği bir spordur. Wakeboard eğitmenleri 10 yaşından 80 yaşına kadar sağlık problemi olmayan her bireyin bu sporu yapabileceğini belirtmektedir.

Wakeboard Nasıl Yapılır?

wakeboard nasıl yapılır

Her sporda olduğu gibi bu sporda da pratikten önce teorik bilgiler detaylıca öğrenilmelidir. Wakeboard yapabilmek için öncelikli lazım olan malzeme tahtadır. Sürat teknesinin hızına karşı su üzerinde düşmemek için tahta üzerinde dengede durmak adına 2 adet stil vardır. Bu duruş stillerine kişinin dengede durma ayağına göre karar verilir. Kişi eğer sağ ayağı önde olacak şekilde daha rahat dengede durabiliyorsa “goofy” duruşu ile tahta üzerine çıkar. Eğer vücut dengesini sol ayak sağlıyor ise “regular” duruşu ile tahtaya bağlanır.

Wakeboard için Gerekli Olan Malzemeler

Wakeboard için gerekli olan malzemeler diğer sporlara nazaran daha azdır. Yazın yapılan bir spor olduğu için kışlık malzeme alınmaması gereken bu sporda sporcunun kullanacakları dışında sürat teknesi olmalıdır. Sürat teknesi wakeboard yapılan yerlerde bulunduğu için diğer sporcu malzemeleri wakeboard tesislerinden kiralanabilir, profesyonel aşamada ise satın almak tercih edilebilir.

wakeboard malzemeleri

Wakeboard Yeleği

Can yeleği olarak bilinen wakeboard yelekleri, sporcuların mutlaka kullanması gereken bir malzemedir. Suyun çarpması ya da düşme anında can sağlığını koruyan bu yelek aynı zamanda sporcunun enerjisini de korur.

Wakeboard Teknesi

Wakeboard yapabilmek için sürat teknesi olmazsa olmazdır. Wakeboard teknesi denizde kullanılan normal sürat teknelerinden farklıdır. Bu teknelerin yarattığı dalga suda daha rahat kaymayı ve hareket edebilmeyi sağlar.

Wakeboard Kaskı

Yeleğin dışında kask da emniyeti sağlayan bir ekipmandır. Amatör ya da profesyonel olsun her sporcunun taktığı bu kasklar yüksek hıza çıkıldığında olası tehlikelere karşı koruma sağlar. Wakeboard kaskları hafif ve suya dayanıklıdır; ayrıca kask üzerinde suyun kolayca akmasını sağlayan delikler bulunur.

Wakeboard Tahtası

Wakeboard tahtası boy ve kilo orantısına göre seçilir. 40-70 kilo aralığındakiler 130-134 cm boyundaki tahtaları, 90-125 kilo arasındakiler ise 144 cm boyundaki tahtaları tercih etmelidir. Kısa ve uzun olarak ayrılan bu tahtaların avantajları ve dezavantajları bulunur.

Kısa tahtalar su ile daha az temas ettiğinden daha yavaş hareket eder ve kontrolü için fazla enerji gerektirir. Kısa wakeboard tahtaları, hava hareketi yapanlara kolay manevra kazandırırken su üzerine inildiğinde dengede durmayı zorlaştırır.

Uzun wakeboard tahtaları genellikle amatörler tarafından kullanılır. Ağırlığı ile suyun üzerinde rahat durmayı sağlayan uzun tahtalar, hava hareketlerinde sporcunun ciddi bir enerji harcamasını gerektirir.

Wakeboard Botları

Wakeboard botları tahta ile bağlantı kurmak ve tahtayı yönlendirmekte işe yarar. Rahat hareket edebilmek için ayağa tam oturması gerekir.

Wakeboard Halatı

Kişinin sürat teknesi ile bağlantısını sağlayan bu halatlarda kısa ve uzun olmak üzere iki seçenek vardır. Bu seçimde belirleyici olan temel faktör kişinin tecrübesidir. Uzun halatlar, sporcunun daha geniş bir alanda hareket edebilmesini sağlar ve tekneden kendisine gelen dalga sırasında düşünme süresi vardır. Kısa halatta ise kişinin kısa sürede karar vermesi gerekir. Kısa halatın, uzun halata göre avantajı ise hızın ve yüksekliğin daha az olmasıdır. Bu sebeple, amatör sporculara genellikle kısa halat kullanması tavsiye edilir. 

Wakeboard Ne Zaman Yapılır?

Wakeboard suda ya da göl/göletlerde yapıldığı için yazın tercih edilen bir spordur. Denizin dalgasız olması wakeboard yaparken aranan bir özelliktir. Bu yüzden çoğu kişi bu spor için, oluşturulan yapay göletler ya da gölleri tercih eder. 

wakeboard ne zaman nerede yapılır

Türkiye’de Wakeboard Nerede Yapılır?

Hem eğlenmek hem de adrenalin dolu saatler geçirmek isteyenlerin “Wakeboard Türkiye” aramasında karşına çeşitli yerler çıkar. Türkiye’deki tesislerinin bazıları doğal göllerde bazıları ise yapay göletlerde wakeboard keyfi sunar. 

Antalya

Antalya’da, dünyanın en önemli su kayağı tesislerinden biri olan “Hip-notics Cable Park” bulunur. Son teknoloji ile kurulan ve kablolu sistemin yer aldığı bu tesis aynı zamanda wakeboard sporcuları için de bir kamp alanıdır. Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden gelen wakeboard sporcularının buluştuğu kamp etkinliğinde eğitimler verildiği gibi çeşitli aktiviteler ile katılımcıların eğlenceli vakit geçirmesi sağlanır.

Festival tadında geçen bu organizasyonda hem yeni wakeboard sporcuları ile tanışmak hem de eğlenceli bir tatil yapmak istiyorsanız etkinlik takvimine göre Antalya uçak biletinizi geç kalmadan alabilirsiniz.

Samsun

Samsun Bandırma Plajı üzerinde bulunan Sukay Park; Karadeniz’in ilk su kayak tesisi aynı zamanda da Türkiye’nin deniz üzerine kurulan ilk kablolu su kayağı merkezidir. Samsun’un yaşam merkezi olan Sukay Park’ta; eğitim parkuru, plaj, kamp alanı, dinlenme platformları ve voleybol sahası bulunur.

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Samsun’da kültür turu ve denizde wakeboard keyfi için Samsun uçak bileti sayfasını inceleyebilirsiniz.

Tuzla, İstanbul

İstanbul Tuzla’da bulunan Aqua park, çeşitli aktivitelerin yanı sıra wakeboard yapmak isteyenleri de ağırlayan bir tesistir. İstanbulluların eğlenceli saatler için ilgi gösterdiği bu tesiste wakeboard sporuna yeni başladıysanız antrenmanlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Tuzla’ya, İstanbul uçak bileti alarak, 17 km uzaklıkta bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz.

İzmit (Kocaeli)

2010 yılında İzmit’te kurulan wakeboard tesisi İstanbul’a yakınlığı ile de tercih edilen bir noktadır. Avrupa ve dünya şampiyonalarına ev sahipliği yapması ile de ilgi toplayan bu tesiste 7’den 77’ye herkes wakeboard öğrenebilir. Profesyonel wakeboard sporcularının da tercih ettiği tesiste diğer su sporlarını da deneyimleyebilirsiniz.

İzmit’e, yaklaşık 50 dakika uzaklıkta bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz. Uçuş detayları için İstanbul uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sapanca Gölü, Sakarya

Hem su üzerinde hem de doğanın içinde olmak isteyenler için Sapanca Gölü’ndeki wakeboard tesisi en idealidir. Acemiler için özel olarak tasarlanan parkur, Türkiye’nin en uzun pisti unvanına sahiptir. Uzun kablolu hattı ile hem profesyonellere hem de amatörlere hitap eden tesiste keyifli dakikalar geçirebileceğiniz gibi yakınında bulunan kamp alanlarında konaklayabilirsiniz.

Bölgeye en yakın havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan hareket eden minibüs ve otobüslerle Sapanca’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Uçuş detayları için İstanbul uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bursa

Bursa; kışın snowboard yapmak isteyenleri Uludağ’a, yazın wakeboard yapmak isteyenleri ise merkezdeki Sukay Park’a davet eder. Bursa’da açıldığı günden beri her mevsim hizmet veren Sukay Park, Türkiye’deki ilk kablolu su kayağı parkı olma özelliğini taşır. Wakeboard eğitmenlerinden ders alabileceğiniz bu tesiste, wakeboard malzemelerini kiralama şansınız da bulunur. Bursa, Sakarya, İzmit ve Tuzla’da bulunan wakeboard tesisleri hem dünyadaki hem de Türkiye’deki sporcuların bir İstanbul uçak bileti kadar uzağındadır.

En geç 2 saatte İstanbul’dan gidebileceğiniz tüm bu şehirlerde tesislerin yanı sıra İstanbul şehir turunu da programınızı dahil edebilirsiniz.

Dünyada En İyi Wakeboard Rotaları

Dünyada wakeboard tutkusu olan milyonlarca sporcu bulunur. Özellikle profesyonel sporcular bu sporu dünyanın farklı yerinde denemek, rotalarına sürekli bir yenisi daha eklemek ister. Devasa parklardan, muhteşem doğa manzarasının içine kurulan tesislere kadar dünya üzerinde wakeboard yapılacak yerler arasından bir rota belirleyebilir, seyahatinizi planlayabilirsiniz.

Yunanistan

Yunanistan’ın en yeşil adalarından biri olan Poros Adası’nda su kayağı okulu bulunur. Okulun sahibi ise eski Avrupa slalom su kayağı şampiyonudur. Wakeboard için özel üretilmiş tekne ile dünyanın en berrak sularında dans etme şansını yakalamak için Yunanistan uçuşlarına göz atabilirsiniz.

İsviçre

Kışın Mont Blanc dağlarında snowboard, yazın ise Cenevre Gölü’nde wakeboard imkânı tanıyan İsviçre, doğası ve olanakları ile sporcuların her mevsim tercih ettiği bir ülkedir. Dağ manzarasına karşı göl üzerinde yapabileceğiniz wakeboard keyfine zorlu parkurlar ve özel tekneler eşlik eder.

İsviçre seyahatinizin tek amacı wakeboard ise  Cenevre uçuşları ile kısa sürede bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Rusya

Dünya Kablolu Wakeboard Şampiyonası’nın düzenlendiği Rusya’nın liman kenti Anapa’da yılın hemen hemen her gününde wakeboard yapabilmek mümkündür. Rusya’nın soğuğuna inat yaklaşık 300 gün güneş alan Anapa’nın Karadeniz’in sularında wakeboard oldukça keyiflidir. Anapa’yı da dahil edeceğiniz bir Rusya seyahati planlıyorsanız, Rusya uçuş noktalarına göz atabilirsiniz.

***

NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.

Spor Ekipmanları Taşıma Ücretlerini Öğrenmek için Tıklayın

Yukarı Yukarı