
Ermenistan Gezi Rehberi
İçindekiler
Asya kıtasının batısında Kafkasya'da yer alan Ermenistan, zengin tarihi ve kültürel mirası ile her yıl çok sayıda turisti ağırlar. Köklü tarihini gözler önüne seren tarihi yapıları ve Sovyet mimarisini yansıtan cadde ve sokakları ile dikkat çekici bir görünüme sahip olan ülke, müze ve sanat galerileri ile kültür sanat tutkunlarını cezbeder. Doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Ermenistan, yöresel lezzetleri, gece hayatı ve festivalleri ile farklı bir seyahat deneyimi yaşamak isteyen gezginler için ideal seyahat rotalarından biridir.

Ermenistan ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşmak ve keyifli bir gezi planı yapmak için sizin için hazırladığımız Ermenistan Gezi Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.
Ermenistan Hakkında Genel Bilgiler
Bulunduğu Kıta: | Asya, Güney Kafkasya |
Başkenti: | Erivan |
Ülke Kodu: | AM |
Resmi Dili: | Ermenice |
Yüz Ölçümü: | 29.743 km² |
İklimi: | Karasal İklim |
Bitki Örtüsü: | Çöl, Step, Çayır |
Yıllık Sıcaklık Ortalaması: | 11,5 °C |
Geçim Kaynakları: | Sanayi, tarım |
GMT ile arasındaki fark: | GMT+4 |
Telefon Kodu: | +374 |
Alan adı uzantısı: | .am |
Para Birimi: | (AMD) Ermeni Dram |
Priz Tipi: | 230 V, 50 Hz, C / F |
Ermenistan Resmi Dili
Ermenistan’ın resmi dili Ermenicedir. Ayrıca ülkede Rusça ve İngilizce ile ülkenin pek çok yerinde iletişim kurmak mümkündür.
Ermenistan’da turistler için faydalı olabilecek kelime ve cümlelerden bazıları ise şu şekildedir:
- Ayo = Evet
- Voç = Hayır
- Parev = Merhaba
- Şnorhagal em = Teşekkür ederim
- Nerede yemek yiyebiliriz? = Vorter karor enq utel?
- Otobüs durağı nerede lütfen? = Nerorutyun, vorter e avtobusi kangary?
Ermenistan Başkenti
Ermenistan’ın başkenti, ülkenin en büyük şehri olan ülkenin batısındaki Erivan’dır.
Ermenistan’ın Konumu
Ermenistan Cumhuriyeti Güney Kafkasya’da denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir.
Ermenistan Nüfusu
2021 verilerine göre Ermenistan’ın nüfusu yaklaşık 3 milyondur.
Ermenistan’da Yerel Saat
Ermenistan, GMT+4 zaman diliminde yer alır ve Ermenistan’da saat Türkiye’den 1 saat ileridedir.
Ermenistan Para Birimi
Ermenistan’ın resmi para birimi Ermeni Dramı (AMD)’dır.
Ermenistan Yüzölçümü
Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile öne çıkan Ermenistan’ın yüzölçümü 29.743 kilometrekaredir.
Yönetim Şekli
Ermenistan parlamenter cumhuriyet sistemi ile yönetiliyor ve sistemin en üst kademesinde Cumhurbaşkanı bulunuyor. Cumhurbaşkanı, Ulusal Meclis üyeleri ve yerel yönetimler seçimle belirleniyor ve bakanlar cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.
Bitki Örtüsü
Ermenistan’da hâkim olan karasal iklim doğrultusunda bitki örtüsü yarı çöl alanlar, stepler ve çayırlardan oluşuyor. Yarı çöl alanlarda ardıç, hanımeli, yabangülü gibi kuraklığa dayanıklı bitkiler bulunurken, ova ve dağ eteklerinde incir, şeftali, üzüm ve tahıllar yetiştiriliyor. Dağ yamaçlarında bulunan ardıç ve çayırlar yaz aylarında hayvanlar için otlak olarak kullanılıyor. Ülkenin güneydoğu ve kuzeydoğu kesimlerinde yer alan ormanlar ise ülkenin yaklaşık %’10’luk bölümünü oluşturuyor.
Geçim Kaynakları
Ermenistan ekonomisinin büyük bölümü sanayi üzerine kuruludur. Ülkede metal, makine, kimya, hafif sanayi ve gıda sanayi oldukça gelişmiştir. Bölgenin başlıca ihracat ürünleri elmas, metal, mekanizma ve parçaları, brendi ve bakırdır. Ülke topraklarının %25’i tarım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Ülkede pek çok sebze ve meyve yetiştirilmekte olup en meşhur tarım ürünleri şeftali, üzüm, patates, şeker pancarı, buğday ve tütündür. Ayrıca ülkenin dağlık kesimlerinde hayvancılık yapılmakta, bu doğrultuda et ve süt ürünleri de Ermenistan’ın ekonomisini destekleyen geçim kaynakları arasında yer almaktadır.
Diğer yandan Dünya Bankası, Rusya, ABD gibi yabancı ülke ve kuruluşlardan ülkeye para yardımı ve yatırım desteği yapılmaktadır ve bu yardımlar ülke ekonomisi içerisinde önemli bir paya sahiptir.
Ermenistan’daki Bölgeler
Ermenistan Cumhuriyeti Kotayk, Ararat, Şirak, Gegarkunik, Aragatsotn, Lori, Sunik, Tavuş, Dzorve, Armavir ve Vayoş olmak üzere 10 bölgeye ayrılmıştır. Ayrıca Erivan hem ülkenin başkenti hem de 11. bölgesi olarak sayılmaktadır. Bölgeler kendi içlerinde şehir, kasaba ve köylere ayrılmıştır ve her bölge kendi bütçe kontrolünü yapmakla yükümlüdür.
Ermenistan Nerededir? Komşuları Kimlerdir?
Ermenistan Asya’nın batısında Güney Kafkasya bölgesinde yer alır. Ülkenin komşuları doğuda Azerbaycan, kuzeyde Gürcistan, güneyde İran ve batısında Türkiye’dir.
Ermenistan’a Ne Zaman Gidilir?
Ermenistan’ın iklim tipi karasal iklimdir. Ülkede yaz ayları kurak ve sıcak geçerken, kış aylarında ise hava oldukça serttir. Kış aylarında ortalama sıcaklık +5°C civarında seyrederken, yaz mevsiminde ortalama sıcaklık değerleri +24-26°C arasındadır. Bu açıdan, Ermenistan gezisi için tarih belirlerken, nasıl bir tatil istediğinizi göz önünde bulundurarak karar vermeniz gerekir.
Eğer Ermenistan’ın kayak merkezlerinde keyifli bir kayak tatili yapmayı düşünüyorsanız, kış aylarında bir gezi planı yapabilirsiniz. Ancak şehrin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret etmek ve hava koşullarından etkilenmeden rahatça gezmek istiyorsanız, havaların ılıman seyrettiği bahar ayları geziniz için en ideal dönem olacaktır. Gideceğiniz zamanı festivallere de denk getirerek gezinizi daha renkli hale getirebilirsiniz.
Ermenistan’ın Festivalleri
- Erivan Caz Festivali (Nisan)
- Erivan Şarap Festivali (Mayıs)
- Dolma Festivali (Mayıs)
- Syunik Dut Festivali (Temmuz)
- Vardavar Festivali (Temmuz)
- Erivan Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali (Temmuz)
- Erivan Geleneksel Taraz Kıyafet Festivali (Ağustos)
- Navasard Festivali (Ağustos)
- Halı Festivali (Ağustos)
- Uluslararası Müzik Festivali (Eylül – Ekim)
Ermenistan’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Ermenistan’a havayolu ile hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlamak mümkündür. Pegasus Havayolları ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Ermenistan’ın başkenti Erivan’a direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor. Ayrıca Türkiye’nin farklı şehirlerinden İstanbul aktarmalı olarak Erivan’a seyahat edebilirsiniz. Türkiye – Ermenistan arası uçuşlar yaklaşık 3 saat sürüyor.
Siz de Ermenistan’ın köklü tarihi ve dikkat çekici mimarisini gözler önüne seren tarihi ve turistik noktalarını ziyaret etmeyi planlıyorsanız, Pegasus Havayolları tarafından sunulan kampanya ve erken rezervasyon fırsatları ile bütçenize uygun fiyatlı Ermenistan uçak bileti satın alabilirsiniz.
Pegasus Hava Yolları tarafından Ermenistan’a gerçekleştirilen seferlerde Erivan’da bulunan Zvartnots Uluslararası Havalimanı kullanılıyor.
UCUZ UÇUŞ ARA
Ermenistan’da Ulaşım İmkânları
Toplu Taşıma
Ermenistan’da toplu taşıma için pek çok ulaşım seçeneği bulunuyor. Başkent Erivan’da en sık kullanılan ulaşım aracı otobüslerdir. Ayrıca ülkenin en büyük şehirlerinden Erivan, Gyumri ve Vanadzor’da bulunan tren hatları doğrultusunda metro ve tren hatları da hızlı ve konforlu bir ulaşım arayanların öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. Erivan’da metrolar sabah 6.30 gece 23.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Ülkenin en gelişmiş ulaşım ağına sahip olan Erivan’da metro, tramvay ve otobüslerin yanı sıra matruşka adı verilen minibüsler şehir içi ulaşımı bir hayli kolaylaştırıyor.
Zvartnots Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bulunan Zvartnots Uluslararası Havalimanı, Erivan şehir merkezine ortalama 12 km uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım otobüs, minibüs, metro, tren ve taksi ile sağlanıyor. Farklı hat ve güzergâhlara sahip otobüsler şehrin pek çok noktasına ulaşım hizmeti veriyor. 18 numaralı otobüs metro ile bağlantılıdır ve bu otobüsü kullanarak metroya aktarma yapabilir, şehir merkezinde gideceğiniz noktaya metro ile daha hızlı ulaşabilirsiniz. Ayrıca havalimanındaki taksileri tercih ederek, daha hızlı bir şekilde Erivan şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ermenistan geziniz için daha konforlu bir ulaşım alternatifi arıyorsanız, Pegasus ayrıcalıkları ile araç kiralama hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Ermenistan’da Gezilecek Yerler
Ermenistan doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel yapıları ve eşsiz mimarisi ile görenleri kendine hayran bırakan pek çok tarihi ve turistik yer barındırıyor. Her köşesi farklı bir zenginlik taşıyan ülke, katedralleri ve manastırları ile ziyaretçilerini enfes manzaralarla karşılarken, müze ve sanat galerileri kültür ve sanat tutkunları için unutulmaz bir tatil deneyimi vadediyor.
Erivan
Ermenistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Erivan, tarihi ve kültürel açıdan pek çok gezi rotasına sahiptir. Ermenistan’ın en ilgi çeken şehirlerinin başında gelen Erivan, Ermeni ve Sovyet Mimarisini harmanlayan cadde ve sokakları, tarihi yapıları ve müzeleri ile ülkenin en gözde turistik lokasyonlarından biri olmayı başarıyor. Binalarda kullanılan taşlar doğrultusunda “Pembe Şehir” olarak anılan Erivan, Ermenistan ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden.
Gümrü
Ermenistan’ın ikinci büyük şehri olan Gümrü, siyah-kırmızı kireçtaşı binaları ve kendine has mimarisi ile turistlerin sık ziyaret ettiği yerler arasındadır. El sanatları ile ünlü şehir müze, kilise ve katedralleriyle tarihi ve kültürel açıdan önemli bir mirasa sahiptir.
Eçmiyazin
UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Eçmiyazin şehri kiliseleri, ruhani okul ve dini yapıları ile mistik bir atmosfer vadediyor. Eçmiyazin Katedraline ev sahipliği yapan şehir, tarihi dokusuyla turistlerin favori gezi rotaları arasında yer alıyor.
Cumhuriyet Meydanı
Başkent Erivan’ın en merkezi ve en meşhur meydanı olan Cumhuriyet Meydanı, pek çok tarihi ve turistik yapıyı barındırıyor. Tarihi yapılar ve bakanlıkların bulunduğu meydanda yer alan havuz, heykel ve fıskiyeler ilgi çekici bir görünüm sunuyor. Erivan’ın popüler uğrak noktalarından olan Cumhuriyet Meydanı kafe, restoran ve mağazalarıyla da hem dinlenebileceğiniz hem de alışveriş yapabileceğiniz keyifli bir ortam vadediyor..
Ermenistan Tarih Müzesi
Ermenistan’ın tarihi ve kültürü ile ilgili bilgilere ulaşabileceğiniz Tarih Müzesi başkent Erivan’da yer alıyor. Ermenistan’ın geçmişine dair heykel, silah, madalya gibi farklı objelerin sergilendiği müze, görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Ermenistan Ulusal Sanat Galerisi
Başkent Erivan’da yer alan Ulusal Sanat Galerisi her yıl pek çok sergiye ev sahipliği yapıyor. Ermeni, Rus ve diğer ülkelerden sanatçıların eserlerinin yer aldığı galeri, birbirinden değerli koleksiyonları ile özellikle sanat tutkunlarını cezbeden gezi rotalarından biri olmayı başarıyor.
Sevan Gölü
Ermenistan’ın küçük yerleşim yerlerinden biri olan Sevan’da yer alan Sevan Gölü Kafkasya’nın en büyük gölü olma özelliği taşıyor. Çevresinde 11 adet plajın yer aldığı göl eşsiz manzarası ile huzurlu ve büyüleyici bir atmosfere sahip. Gölü korumak amacıyla kurulan Sevan Mili Parkı ise göl manzarası eşliğinde dinlenebileceğiniz ve keyifli vakit geçirebileceğiniz bir ortam sunuyor.
Tatev Manastırı
UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Tatev Manastırı, muhteşem doğa manzarası ile hayranlık uyandırıyor. Tatev Köyü’nde yer alan Manastır, kilise ve dini yapıları ile Ermenistan’ın en önemli ruhani merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Dilijan Milli Parkı
Büyüleyici doğası ile ziyaretçilerine huzurlu bir gezi deneyimi vadeden Dilijan Milli Parkı, Ermenistan’ın en büyük ulusal parkı olarak öne çıkıyor. Çok çeşitli bitki türlerinin sergilendiği park, yemyeşil orman manzarası ve huzurlu atmosferi ile keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerden.
Ermenistan’da Nerede Kalınır?
Ermenistan, ziyaretçilerine lüks otellerden pansiyonlara kadar çok çeşitli konaklama seçenekleri sunuyor. Özellikle ülkenin başkenti Erivan’da yoğunlaşan ve konforlu bir tatil imkânı sağlayan 4 ve 5 yıldızlı lüks oteller, genellikle şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanı civarında yer alıyor. Yanı sıra merkeze daha uzak bölgelerde yer alan butik otelleri tercih ederek samimi ve sıcak bir atmosferde keyifli bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Ayrıca hostel ve günlük kiralık ev seçenekleri de Ermenistan gezisi için değerlendirebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor.
Pegasus ile Ermenistan’daki tüm konaklama seçeneklerini inceleyebilir, kolayca otel rezervasyonu yaptırabilirsiniz.
Ermenistan’da Ne, Nerede Yenir? Meşhur Yemekleri Nelerdir?
Konumu itibarıyla Ermenistan mutfağı Rus, Azeri ve Türk mutfağı ile benzer özellikler gösteriyor. Bu doğrultuda Ermenistan seyahatiniz sırasında pek çok yöresel yemeği tadarken yabancılık hissetmeyeceğinizden emin olabilirsiniz.
Ermeni mutfağında ekmek çok önemli bir yer tutuyor. Pek çok ekmek çeşidinin bulunduğu Ermenistan’da lavaş ve mayalı matnakşa çok sık tüketiliyor. Kuzu ve sığır etinin kullandığı et yemeklerinin yanı sıra mantı, dolma, baklava gibi pek çok çeşit Türk yemekleri benzerlik gösteren lezzetler arasında yer alıyor. Pancar ile yapılan ve taze ekşi krema ile servis edilen Borscht Çorbası ve bir tür köfte olan Kufta Ermenistan mutfağının geleneksel lezzetleri olarak öne çıkıyor. Ermenistan’da özellikle Başkent Erivan’da yer alan kafe ve restoranlarda ülkenin yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.
Ermenistan mutfağında denemeniz gereken diğer meşhur yöresel lezzetler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Khorovats
- Harisa
- Khoravat
- Vospov Abour
- Jengyalov Hac
- Krchik
- Putuk
- Ermeni Şarabı
Ermenistan’dan Ne Hediye Alınır?
Ermenistan gezisi sırasında sevdiklerinize alabileceğiniz pek çok hediyelik eşya seçeneği bulunuyor. Ermenistan’ın en popüler hediyelik eşyaları ülkenin yöresel enstrümanı düdük, obsidyen taşından üretilen aksesuarlar, biblo, magnet, etnik kostüm ve çantalardır. Şarabı ve konyağı ile ünlü olan ülkede ayrıca antik halı ve kilimler de göz önünde bulundurabileceğiniz seçeneklerden. Ayrıca çok sayıda sanat eserinin sergilendiği ülkede, pazarlardan ya da sanat galerilerindeki özel mağazalardan Ermeni ve diğer ülkelerden sanatçıların tablolarını ve seramik parçalarını satın alabilirsiniz.
Ülkenin en ünlü pazarları Gumi Shuka ve Tashir adı verilen yöresel köy paralarını ziyaret ederek baharatlar, taze ve kuru meyve ve kahve gibi ülkenin yöresel lezzetlerini bulabilirsiniz.
Ermenistan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
- Ermenistan’da tarihi ve turistik bölgelerde Rusça ve İngilizce ile iletişim kurabilirsiniz.
- Ermenistan’da herhangi bir Türkiye dış temsilciliği ya da konsolosluk bulunmamaktadır.
- Ülkede esnaflar pazarlarda genelde Ermeni dramı ile ödeme alıyor ve döviz için daha düşük bir kur verebiliyorlar. Bu nedenle pazarlardan alışveriş yapmayı düşünüyorsanız, yanınızda Ermeni dramı bulundurmanız faydalı olacaktır.
- Ermenistan kış ayları kar yağışlı ve soğuk geçiyor. Bu doğrultuda, ülkeyi kış aylarında ziyaret edecekseniz, bavulunuza sizi sıcak tutacak kalın kıyafetler koyduğunuzdan emin olun.
- Erivan’da taksilerin hepsinde taksimetre bulunmuyor. Bu açıdan taksiye binmeden önce gideceğiniz yer ve fiyat konusunda anlaşma sağlamanız gerekiyor.
- Ermenistan’da sokaklarda bulunan özel çeşmelerin suyu içilebiliyor.
Ermenistan Gece Hayatı
Ermenistan’da gece hayatı açısından en renkli bölgeler başkent Erivan’da yer alıyor. Şehir merkezinde yer alan Cumhuriyet Meydanı ve Opera binası civarında yer alan kafe, bar, disko ve gece kulüpleri pek çok eğlenceye ev sahipliği yapıyor. Şehirdeki bu bölgeler özellikle yaz aylarında sabaha kadar süren gece eğlenceleri ve etkinlikleri ile öne çıkıyor. Ermenistan’da ayrıca lüks otellerde ve Erivan şehir merkezinde yer alan kafelerde yerel Ermeni müziği eşliğinde keyifli bir akşam geçirmeniz mümkün.
Önemli Telefonlar
Ülke Kodu: +374
Zvartnots Uluslararası Havalimanı: +374 10 493000
Acil Durum Hattı: 103
Ermenistan’da Resmi Tatiller ve Bayramlar
- Yeni Yıl Kutlaması (1 Ocak)
- Ermeni Noel Günü (6 Ocak)
- Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)
- İşçi Emek Bayramı (1 Mayıs)
- Ermenistan Barış ve Zafer Bayramı (9 Mayıs)
- Ermeni Cumhuriyet Bayramı (28 Mayıs)
- Ermenistan Anayasa Kabul Günü (5 Temmuz)
- Bağımsızlık Yıldönümü (21 Temmuz)
- Spitak Depremi Anma Günü (7 Aralık)
Ermenistan Vize Süreci
Ermenistan’a ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize alma zorunluluğu bulunur. Hususi, Hizmet, Diplomatik ve Umumi pasaporta sahip yolcuların e-vize başvurusu ile vize almaları gerekir. Umumi pasaport sahibi Türk vatandaşları uçak yolculuklarında Erivan Zvartnots Uluslararası Havalimanında vize başvurusu yapıp vize alabilirler.
Ermenistan vize süreci ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere Ermenistan Vize Rehberi ile ulaşabilirsiniz.
Ermenistan Hakkında En Çok Merak Edilenler
Sıkça Sorulan Sorular
Ermenistan bayrağı üstünde hangi renkler bulunmaktadır?


Ermenistan bayrağı mavi, kırmızı ve turuncu üç farklı renkte yatay şeritten oluşmaktadır.
Ermenistan Türkiye saat farkı ne kadar?


Ermenistan’da Türkiye’den 1 saat ileridedir.
Ermenistan’a yolculuk yapmak için vize gerekli mi?


Ermenistan’a yolculuk yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Ermenistan vizesi için gerekli evraklar nelerdir?


Vize başvuru süreci ve gerekli evraklarla ilgili detaylı bilgiye https://www.eagvs.com/ermenistan/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Ermenistan’da dil problemi yaşanır mı?


Ermenistan’ın resmi dili Ermenice olmakla birlikte Ülkede özellikle turistik bölgelerde Rusça ve İngilizce dilleri de sıkça kullanılır. Bu doğrultuda Ermenice bilmiyorsanız, Rusça ya da İngilizce konuşarak yerel halk ile iletişim kurabilirsiniz.
Ermenistan uçak bileti fiyatları ne kadar?


Ermenistan uçak bileti fiyatları ülkeyi ziyaret edeceğiniz döneme göre değişiklik gösterir. Pegasus Havayolları web sitesini ziyaret ederek Ermenistan’a gerçekleştirilen uçuş detayları ve uçak bileti fiyat bilgilerine ulaşabilirsiniz.