tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Halfeti Gezi Rehberi

Halfeti Gezi Rehberi

Şanlıurfa’nın ilçelerinden biri olan ve “Karagül Diyarı” olarak da bilinen Halfeti; kendine özgü mimari yapısı, doğal güzellikleri ve siyah gülleri ile Türkiye'nin önemli turizm noktalarından biridir. Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan Halfeti neredeyse 3000 yıllık geçmişi ile saklı bir cennet olarak görülür. Önceden Rumkale olarak bilinen şehir Halil ve Fatma adındaki iki gencin kendini Fırat sularına bırakmasının ardından bu gençlerin adının kısaltmasını alarak Halfeti olarak anılmaya başlar.

Halfeti Cami

Televizyon dizilerine de konu olan şehir günümüzde Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olarak ayrılır. İlçenin yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyeret edilen bölümü Eski Halfeti’dir. Tarihi dokusu, koruma altına alınan güzellikleri ve “kara güller”i Eski Halfeti ziyaretiniz sırasında yerinde gözlemleyebilirsiniz. Özellikle son yıllarda büyük ilgi gören ilçeyi ziyaretinizden önce rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Halfeti Nerede?

Şanlıurfa’nın batısında kalan Halfeti, şehir merkezine yaklaşık 145 km uzaklıkta bulunur. Fırat Nehri üzerindeki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Halfeti; Birecik ilçesine 40 km, Bozova’ya ise 73 km uzaklıktadır.  

Halfeti’ye Nasıl Gidilir?

Halfeti’ye yapacağınız seyahat için en hızlı ve kolay yol hava yoludur. Uçakla Şanlıurfa GAP Havalimanı’na ulaşmanızın ardından araçla Halfeti’ye kısa sürede gidebilirsiniz. Bu güzel ilçeyi görmek istiyorsanız hemen Şanlıurfa uçak bileti rezervasyonu yaptırabilirsiniz. 

Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan Halfeti’ye Nasıl Gidilir?

Şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Şanlıurfa GAP Havalimanı, yolculara Halfeti’ye ulaşımda Havaş otobüsleri ve taksi alternatifleri sunar. Havalimanından ilçeye direkt araç bulunmadığı için öncelikle bu alternatifleri kullanarak şehir merkezine, buradan da 72 numaralı otobüsler ya da minibüslerle yaklaşık 2 saat içinde Halfeti’ye ulaşabilirsiniz.

Otobüs ve taksi alternatiflerinin yanı sıra araç kiralayarak da Halfeti’ye ulaşmak mümkündür. Yolculuğunuzdan önce Pegasus araç kiralama sayfasından rezervasyon yaptırabilirsiniz.


ARAÇ KİRALA

Şanlıurfa Halfeti Yol Tarifi

Şanlıurfa şehir merkezinden yaklaşık 145 km uzaklıkla bulunan Halfeti’ye D-400 Kara Yolu üzerinden ortalama 2 saat içinde ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak O-52/E90 ve D875 Kara Yolları da yine 2 saatte ilçeye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Halfeti’ye Yakın Gezilecek Yerler

Tarihi dokuya ve doğal güzelliklere sahip ilçede görülmesi gereken çok sayıda yapı ve yer bulunur.

Eski Halfeti

eski Halfeti

Birecik Barajı’nın taşması nedeniyle günümüzde büyük bölümü sular altında kalan Eski Halfeti yine de turizm merkezi olma özelliğini sürdürür. Taş evler, suyun içinden yükselen tarihi yapılar ve kara güller bölgenin önemli özellikleri arasındadır. 

Rum Kale

Rumkale Halfeti

Fırat Nehri üzerinde bir yarımadada bulunan Rum Kale, öncelikle görülmesi gereken yapılardan biridir. MÖ 855 yılında yapılan kale Bizans ve Ermeni mimarisinin güzel örnekleri arasında bulunur.

Aziz Nerses Kilisesi

Gotik tarzda inşa edilen Aziz Nerses Kilisesi bölgenin önemli yapıları arasındadır. Rum Kale’nin güneyinde kalan kilisenin günümüzde yalnızca kalıntıları görülebilir. 

Asma Köprü

Asma Köprü, Halfeti Kaymakamlığı tarafından inşa edilir. Fırat Nehri’nin üzerinde yer alan köprü özellikle geceleri aydınlatılarak hoş bir görünüme kavuşur.

Barşavma Kilisesi

Kesme taşlar ve kemer kullanılarak yer yer tuğla görünümü de verilen Barşavma Kilisesi 13. yüzyılda Yakubi Azizi Barşavma tarafından yapılır. Bitişik iki yapıdan meydana gelen kilisenin günümüze kadar gelen kısmını seyahatiniz sırasında görebilirsiniz.

Halfeti’ye Yakın Şehirler

Halfeti, Şanlıurfa sınırları içinde bulunsa da yakınında bazı şehirlerin merkezleri de bulunur. 

Halfeti’ye Taksi ile Ulaşım

Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan taksi ile şehir merkezine yaklaşık 30 dakika süren ulaşım için ortalama 150 TL (2019) ödemeniz gerekir. Buradan taksiyle Halfeti’ye gitmek isteyenler ise yaklaşık 200 TL (2019) daha ödeyerek 2 saat içinde ilçeye ulaşabilir.

Halfeti’ye Toplu Taşıma ile Ulaşım

Şehir merkezinden Halfeti’ye ulaşımda toplu taşıma araçları kullanılabilir. Şanlıurfa Otogarı’ndan kalkan 72 numaralı otobüsler ve Yaylak-Halfeti güzergahında hareket eden minibüsler ortalama 2 saatte ilçeye ulaşır.

Halfeti Tarihi ve Önemi

Şanlıurfa ve Gaziantep arasında kalan Halfeti, Güneydoğu Anadolu bölgesinin en önemli bölgeleri arasında yer alır. 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan ilçe MÖ 9. yüzyılda Şitamrat ismiyle Asurlular tarafından kurulur. MS 11. yüzyılda Selçuklular, MS 16. yüzyılda ise Osmanlıların hakimiyetine girerek Rumkale adını alan bölge günümüzde iki bölümden oluşur: Eski Halfeti ve Yeni Halfeti. Günümüze kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ilçenin Birecik Barajı nedeniyle büyük bölümü sular altında kalır. İlçe sakinleri yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan Yeni Halfeti’ye taşınır. İlçenin mutlaka görülmesi gereken tarihi yapıları ve koruma altında bulunan doğal güzellikleri Eski Halfeti içindedir. 

İlçenin öne çıkan en önemli özelliklerinden biri dünyada doğal yollarla yalnızca burada yetişen siyah güllerdir. Halfeti’nin “Karagül Diyarı” olarak adlandırılması, endemik bir bitki türü olan bu güllerden gelir. Başka bir yerde yetiştirilmeye çalışıldığında güllerin koyu bir kırmızı olarak çıkması da ilginç özelliklerden biridir. İyi bakıldığı takdirde uzun yıllar boyunca solmayan bu özel güller bahar aylarında yetişir. Halfeti ile özdeşleşen bu siyah güller yerli ve yabancı turistlerin bölgeye akın etmesini de sağlar.

Halfeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Halfeti seyahatinizden önce merak ettiğiniz sorulara burada yanıt bulabilirsiniz.

Halfeti Hava Durumu

Kış aylarında oldukça soğuk olan Halfeti’yi gezmek için en uygun zaman aralığı nisan-ekim ayları arasıdır. Bununla birlikte, özellikle ağustos ayında 30 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeniyle seyahatiniz için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Halfeti Otelleri

Sakin yapısıyla öne çıkan Halfeti özellikle son yıllarda gezginlerin rotasını çevirdiği yerlerden biridir. Konaklama alternatifleri gezginler için önemli noktaların başında gelir. Turizm merkezi olarak anılan Eski Halfeti’de çoğunlukla taş evlerden oluşan oteller ve pansiyonlar önemli yerlerin yakınında bulunur. Yeni Halfeti’de de yine merkeze yakın noktalarda otel ve pansiyonlar bulabilirsiniz.


OTEL REZERVASYONU YAP

Halfeti Tekne Turları

halfeti gezi rehberi

Tarihi dokusu ile öne çıkan Eski Halfeti sular altında kaldığı için bölgede tekne turları oldukça popülerdir. Tur sırasında genellikle eserler ve önemlerini anlatan bir rehber turistlere eşlik eder. Savaşan Köyü ve Rum Kale’yi turkuaz bir manzara eşliğinde görmek isteyenler bu tekne turlarına katılabilir.

Halfeti’de Ne Yenir?

Halfeti'de ne yenir

Baraj Gölü etrafında çok sayıda yüzer restoranın bulunduğu Halfeti’de kebap en sık tercih edilen yemeklerin başında gelir. Urfa kebabı, haşhaş kebabı ve şabut balığı kebabı popüler lezzetler arasında bulunur. 

Cittaslow Nedir?

Günümüzde sular altında kalan Halfeti “Sakin Şehir” anlamına gelen Cittaslow olarak da bilinir. Saklı Cennet ve Kayıp Kent olarak da anılan ilçeye doğal güzellikleri ve tarihi dokusu nedeniyle 2013 yılında “Cittaslow Uluslararası Komisyon Komitesi” tarafından bu unvan verilir.

Doğal güzellikleri, siyah gülleri ve hüzünlü hikayesi ile her yıl binlerce gezgine ev sahipliği yapan Halfeti ve Şanlıurfa hakkında seyahatinizden önce detaylı bilgi almak için Şanlıurfa gezi rehberini de inceleyebilirsiniz.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

tarihi İstanbul turları

efes antik gezi turları

ölüdeniz gezi turu

Pamukkale gezi turu

Kapadokya gezi turu

Göbeklitepe gezi turu

türkiye popüler tatil yerleri

türkiyeye gitmek için 50 sebep

Türkiye'de mavi yolculuk

türkiyede yapılacak şeyler nelerdir

Yukarı Yukarı