Pamukkale Gezisi
Doğa ve tarihin büyüleyici bir şekilde buluştuğu Pamukkale pek çok kişinin “Ölmeden önce görülmesi gereken yerler” listesinde bulunuyor. Doğanın mucizesi travertenler, Kutsal Kent olarak adlandırılan Hierapolis Antik Kenti’nin yanı sıra şifalı kaplıcaları ile binlerce turistin uğrak yeri olan Pamukkale’de keyifli vakit geçirmek için en uygun zaman yaz ayları.
Pamukkale’ye gelen ziyaretçiler ile büyük bir geliri turizmden sağlayan Denizli; havlu ve bornoz üretimi ile tekstilde merkez olarak gösterilen şehirlerden biri. Denizli ayrıca Türkiye’nin ikinci büyük mermer havzasına sahip.
Kutsal Kent’teki Cehennem Kapısı
“Beyaz Cennet” diye tabir edilen Pamukkale’nin tarihi antik dönemlere kadar uzanıyor. Ana Tanrıça inanışı ile yaşamın başladığını düşünen coğrafyacıların yanı sıra MÖ ikinci yüzyılda Bergama Kralı’nın bölgeye hayranlık duyması ile burada Hierapolis Antik Kenti kurduğu biliniyor.
2013 yılında bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Hierapolis Antik Kenti’n Hristiyanlar için neden “Kutsal Kent” olarak adlandırıldığı ortaya çıkıyor. Kazıda “Ploutonium Kutsal Alanı” yani “Cehennem Kapısı” olarak bilinen mağara bulunuyor. “Cehennem Kapısı” ya da “Ölülerin Ülkesine Geçiş Kapısı” olarak anılmasının nedeni ise mağaranın içinde bulunan termal suların ve karbondioksit gazının canlılarının ölümüne sebebiyet vermesi. Gazdan etkilenerek ölen hayvanların rahipler tarafından Tanrı Plouton’a kurban edilmesi ile de mağara Plouton ve eşi Persophone'nin hüküm sürdüğü yeraltı dünyasının giriş kapısı olarak kabul edilmiş.
Doğanın yarattığı ve eşi benzeri olmayan Pamukkale travertenleri ile Helenistik ve Hristiyanlık tarihine ait kalıntılar barındıran Hierapolis Antik Kenti, 1988 yılında UNESCO’nun hem kültürel hem de doğal miras listesine girmiş bulunuyor.
Pamukkale’ye Nasıl Gidilir?
Pamukkale’ye seyahat için Pegasus Hava Yolları’ndan Denizli uçak bileti satın alarak İstanbul-Denizli arası düzenlenen direkt uçuş seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Pamukkale’nin 70 km uzaklığında bulunan Denizli Çardak Havalimanı’na ulaşım ise uçakla sadece 1 saat sürüyor.
Pamukkale’de Nerede Kalınır?
Pamukkale’de konaklama alternatifleri genellikle ilçe merkezi ve Karahayıt Köyü olmak üzere iki bölgede toplanmıştır. Eğer travertenlere ve Hierapolis Antik Kenti’ne yakın olmak isterseniz ilçe merkezinde bulunan konaklama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
Kaplıca ve termal otelleriyle öne çıkan Pamukkale’de, tercihinizi bu seçeneklerden yana kullanmak isterseniz ilçe merkezine 7 km uzaklıkta bulunan Karahayıt Köyü’nü seçebilirsiniz. Bu köy; termal havuzları ve SPA merkezleri olan otelleriyle ön plana çıkar; hatta bazı otellerde fizyoterapi merkezi bulmak bile mümkündür.
Pamukkale Turu: Pamukkale’de Görülmesi Gereken Yerler
Helenistik dönemde yaşamın başladığı Pamukkale, yaşanan bir depremle yerle bir oluyor. Depremin ardından kent, Romalılar tarafından tekrar inşa ediliyor. Deprem ile daha da ilginç hale gelen havuzlar, ilçenin her yerinde bulunan kaplıcalar şimdilerde dünyanın dört bir yanından gelen insanlar için şifa kaynağı oluyor.
Pamukkale Travertenleri
Bembeyaz yapısı ile kendinizi masallar diyarında hissedeceğiniz travertenler, ilçeye adını veren ve mutlaka görülmesi gereken bir oluşum. Pamukkale bölgesinde 35 ila 100 derece arasında değişkenlik gösteren 17 adet sıcak su alanı bulunuyor. 36 derecedeki sıcak su, terminalden çıkarak 320 metre uzunluğundaki kanalla travertenlerin başına geliyor ve travertenlerin katlarına dökülerek 240-300 metre yol alıyor. Suyun içerisinde bulunan yüksek miktardaki kalsiyum hidro karbonatın oksijen ile birleşmesi sonucunda karbondioksit ve karbonmonoksit uçarak, kalsiyum karbonat dibe çöküyor. Travertenlerin oluşmasına sebep olan çökelti ilk etapta jel halinde olsa da zaman içerisinde sertleşiyor ve kilometrelerce uzaktan bile görülen bir doğa harikasına dönüşüyor.
Travertenlerin zarar görmemesi adına bazı bölümlere girişe izin verilmiyor. Diğer yerleri gezerken ise bölgeye ayakkabı ile girmek yasak.
Hierapolis Antik Kenti
Travertenlerin hemen üstünde kurulan antik kentin coğrafyacılar tarafından Frigya kenti olduğu söyleniyor. Ana Tanrıça inanışı ile bu bölgede yaşamın var olduğu düşünülse de kentin Helenistik dönemdeki adı bilinmiyor. Korunarak günümüze kadar gelmeyi başaran Hierapolis Antik Kenti ise MÖ ikinci yüzyılda Bergama Kralı II. Eumenes’in travertenlere ve bölgeye hayran kalması ile kuruluyor. Kent, adını Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşi Amazonlar Kraliçesi Hieradan alıyor.
Cehennem Kapısı’nın yanı sıra içindeki diğer dini yapılar ile de “Kutsal Kent” olarak adlandırılan Hierapolis Antik Kenti’nin içerisinde bulunan Frontinus Caddesi, Agora, Kuzey ve Güney Bizans Kapısı, Latrina, Gymnasium ve Apollon Kutsal Alanı gezilmesi gereken yerler arasında.
Antik Havuz
MS 7. yüzyılda kentte meydana gelen büyük depremden Hierapolis Antik Kenti’n yanı sıra Antik Havuz da etkileniyor. Yıkılan sütunlar bu bölgedeki çukurun içine düşüyor ve termal suyun çukuru doldurması ile Antik Havuz oluşuyor. Oluştuğu dönemden beri havuz bir şifa kaynağı oluyor. Havuzun ilginçliği ve hastalıklara karşı iyileştirici özelliğini duyan Kleopatra’nın bile bu havuza geldiği söylenir. Bu yüzden Antik Havuz bazı kaynaklarda Kleopatra Havuzu olarak da geçer. Yıl içinde binlerce turist kalp, damar, romatizma, cilt, tansiyon rahatsızlıkları için bu havuza akın ediyor.
Kaklık Mağarası
Kaklık Mağarası, Pamukkale travertenlerini içinde barındırması ile “Küçük Pamukkale” ve “Mağara Pamukkale” isimleri ile de biliniyor. Buradaki travertenler küçük basamaklar oluştururken mağaranın diğer detaylarını ise damlataşı, sarkıtlar ve dikitler süslüyor. Mağara içerisindeki termal suyun renksiz, berrak ve kükürtlü olması ile cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Haftanın her günü 08.00-22.00 arasında ziyarete açık olan mağarada yüzme havuzu, amfi tiyatro, kameriyeler, seyir alanları ve kafeterya bulunuyor.
Pamukkale Aktiviteleri
Denizli festival konusunda oldukça zengin bir şehir. Yılın her ayında birçok turizm, kültür, sanat, tekstil festivalleri düzenleniyor.
Ak Vadi Festivali
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ilkini 2017 yılında gerçekleştirdiği Ak Vadi Festivali, kentin en büyük festivallerinden biri. Denizli halkının eğlenceye doyduğu festivalde birçok sanatçı sahne alıyor. Her yıl eylül sonu, ekim başında düzenlenen festivalde dev oyun parkları, tiyatro gösterileri, bando ve mehteran gösterilerinin yanı sıra çeşitli aktiviteler yer alıyor.
Uluslararası Denizli Cam Bienali
Türkiye’nin ilk ve tek cam bienali olan festival Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından mayıs ayında düzenleniyor. Cam sanatının değer kazanması için 2011 yılından beri düzenlenen festivale yurt içinden ve yurt dışından birçok kişi katılıyor.
Pamukkale Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Travertenlerin beyaz görünüm kazanması için su zaman zaman salınıp zaman zaman da kurumaya bırakılıyor. Pamukkale’ye ziyaretiniz kuruma dönemlerine denk gelirse “Su kalmamış” endişesine kapılmayın.
- Yağmur suyu, lodos ve polen gibi diğer doğa olayları suyun bazen renk değiştirmesine sebep oluyor.
- Pamukkale travertenleri, antik havuz ve antik kenti kışın 08.00-17.00, yazın ise 08.00-21.00 arasında rahatlıkla gezebilirsiniz.
- Pamukkale’den kuzu eti ve asma yaprağı ile yapılan çaput aşı pilavını yemeden dönmeyin.
- Denizli’nin meşhur havlu ve bornozlarından sevdiklerine hediye alabilirsiniz.
- "Her horoz kendi kümesinde öter Denizli Horozu ise her yerde öter” sözünden de anlaşılacağı gibi Denizli’nin sembollerinden birisi de horozdur. Uzun ötüşü ile ünlü olan horozların gözleri siyah sürmeli ve bacakları ise koyu gri ya da mordur.
- Oscar’lı aktör Nicolas Cage'in başrolde oynadığı “Hayalet Sürücü 2” filminin final sahnesi Hierapolis Antik Kenti’nde çekilmiştir.