Basınç Travması
Basınç Travması Nedir?
Basınç travması, adından da anlaşılabileceği üzere dış ortamdaki basınç değişimlerinin orta kulak ve sinüsler tarafından dengelenememesi nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıktır. Uçak ile yolculuk yaparken özellikle kalkış ve iniş anlarında hissedilebilir. Kulağın yapısı gereği, iniş anlarında hissedilme olasılığı daha fazladır. Orta kulaktaki basınç eşitlenmesi, travma nedeni ile bozulursa bu durum, kulak zarının delinmesine yol açabilir.
Uçakta Basınç Travması Neden Olur?
Uçağın iniş anında basınç değişikliklerine bağlı olarak kulak zarı içeriye doğru esner ve bu durum da kulaktan başlayarak baş bölgesine yayılan bir ağrıya neden olur. Uçağın kalkış anında kulaktaki hava dışarı çıkarak basınç değişimi eşitlenebiliyorken iniş anında kulağa hava pompalanması gerekmektedir.
Uçakta basınç travması; nezle, grip ve sinüzit gibi kulak burun boğaz hastalıkları olan kişilerde daha sık görülür. Bazı vakalarda acı şiddeti çok yüksektir; ama uçuş öncesi ve esnasında alacağınız küçük önlemler ile basınç travması riskini minimuma indirebilirsiniz.
Uçakta Basınç Travmasına Karşı Alınabilecek Önlemler
Uçakta basınç travması sırasında kulaklarınızda olan basınç değişimini dengelemek için su içip sakız çiğneyebilirsiniz. Su içmek ve sakız çiğnemek gibi eylemler, çene kaslarını hareket ettirecek, östaki borusunu açarak kulak içindeki basıncı dengelemenize yardımcı olacaktır.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar, uçağa binmeden önce burun tıkanıklığına iyi gelen deniz suyu ya da burun içi sprey kullanmayı düşünebilirler. Üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığı, uçak yolculuklarında sık sık basınç travmasına neden olmaktadır.
Kulağında basınç travması hissedenler, iniş esnasında valsalva manevrasını deneyebilir. Burun deliklerinin kapatılarak derin nefes alınması ile kulaklara hava gönderilmesine valsalva manevrası denir. Bilinçsizce ve ağrı başlayınca yapılmaması gereken, sadece iniş öncesinde yapılması gereken bir harekettir.
Kulakta tıkanıklığa neden olan bir rahatsızlığınız varsa uçak yolculuğuna çıkmamanız tavsiye edilir.
Uçak Yolculuğu Yapan Çocuklarda Basınç Travması
2 yaş altı çocukların, kulak enfeksiyonu görülmesi durumunda uçağa bindirilmemesi tavsiye edilir. Emzirme ya da biberonla besleme işlemi, uçakta alçalma anonsu yapıldıktan sonra gerçekleştirilebilir. Biberonla beslenen çocuğun dik pozisyonda olması, östaki borusunun açılmasına yardımcı olacaktır. Daha büyük yaştaki çocukların ise sakız çiğnemesi ve su içmesi önerilir.