IATA Kodu
Hava taşımacılığında yolcu ve kargo taşımacılığını denetlemek adına havalimanlarına iki tane kod atanır. Bunlardan biri, IATA kurumu tarafından atanan IATA kodudur.
IATA Nedir?
IATA, havayolu üzerinden yolcu ve kargo taşımacılığının tarifelerini ve yetkilendirilmesini denetleyen kurumun kısaltılmış ismidir. Açılımı International Air Transport Association, yani Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’dir. ICAO şartlarını karşılayan havayolu şirketleri, IATA üyesi olabilir.
IATA’nın Görevi Nedir?
IATA havacılığın birçok alanını destekliyor, kritik havacılık konularında sektör politikasının formüle edilmesine yardımcı olur. Hava yolu taşımacılığında hem yolcuların hem de hava yolu şirketlerinin verimli ve kaliteli bir şekilde hizmet almasını hedefler. Yüksek hız, güvenlik, uygunluk, verimlilik ve sürdürülebilirlik konularında uzmanlık sağlar ve sektöre destek vererek standartları belirler.
- IATA, üyelik sistemi üzerinden çalışır. Belirli zamanlarda yapılan seminer ve kongreler üzerinden üye ülkelerin sorunları tartışılır ve çözümler oluşturulur.
- Havayolu taşımacılığının standartlarını belirler.
- Havayolu şirketleri arasında adil bir rekabet ortamı oluşmasını sağlar.
- Yük taşıma prosedürlerini belirler.
- Terminal tasarımı ve işletmesi konularında standartları belirler.
- Kullanılan ekipmanların standardizasyonunda görev alır.
IATA Kodları Nasıl Belirlenir?
IATA tarafından havalimanlarına atanan IATA kodu, 3 harften oluşur. Bu harfler, şehir ve havalimanı üzerinden belirlenir. Çoğunlukla şehrin isminden seçilen harfler doğrultusunda kod ortaya çıkar. Havalimanlarına ilk kez 1930’lı yıllarda ikili kodlar verilmiştir. Daha sonrasında üçlü kod sistemine geçilince, olası karışıklıkların önüne geçmek için eski kodların sonuna X eklenmiştir.