Seyahat Sözlüğü
Kabin Nemliliği Nedir?
Kabin nemliliği, uçak kabini içerisindeki nemlilik oranına nedir. Yüksek rakımlı uçuşlarda kabin nemlilik oranı %1’e kadar düşebilir. İnsanların yaşam alanlarında nemlilik oranının %30 ila %60 oranlarında olduğunu düşünülürse uçak kabin neminin ne kadar düşük olduğu fark edilebilir. Düşük nem oranı, özellikle uzun süreli uçuşlarda insan bedenini belli oranda etkileyebilir; ama etkili birkaç yöntemle kabindeki düşük nemliliğin etkilerinden kurtulmak mümkündür.
Uçakta Kabin Nemliliği Neden Olur?
Uçaklardaki havanın sirküle edilmesinden ve yüksek rakımlardaki basınç değişimlerinden dolayı uçak kabin içi nemliliği düşük yüzdelere gerileyebilir. Bu durum özellikle yolcu sayısı bakımından az uçaklarda daha çok görülür. Yolcu sayısının çok olduğu uçuşlarda ise kabin nemliliği %15 oranına kadar yükselebilir. Bu tür durumlarda kabin nemliliği insan teni için yeterlidir; ama çok düşük olduğu durumlarda göz, ağız ve burun rahatsızlıkları görülebilir. Kabin nemliliği, uzun süredir havacılık sektöründe ele alınan konulardan biridir. Son yıllarda uçaklara eklenen geliştirilmiş hava nemlendiricileri ile kabin nemliliği ideal seviyelerde tutuluyor.
Düşük Kabin Nemliliğine Karşı Alınabilecek Önlemler
Uçaklarda maruz kalınabilecek düşük nemliliğe karşı bol sıvı tüketilebilir. Bunun dışında cilt nemlendirici losyonlar, göz damlaları ve burun spreyleri de yaşanılan rahatsızlığa göre kullanılabilir.
Uçaklardaki Hava Ne Kadar Nemlidir?
Kalabalık uçaklarda nemlilik seviyesi %20’ye kadar yükselebilir ki bu ideal bir durumdur. Çok yüksek rakımlarda uçan düşük yolcu sayılı uçaklarda ise kabin içi nemliliği, eğer gerekli ekipman yoksa %1’e kadar düşebilir. Düşük nemlilik durumlarına karşı uçuş öncesinde, esnasında ve sonrasında su içmeniz önerilir. Dudaklarınız çatlıyorsa ya da ellerinizde kuruma başladıysa uçak içi kabin nemliliği düşük seviyelerde demektir.
Uçaktaki Hava Ne Kadar Temizdir?
Uçaklardaki hava, günümüzdeki birçok şehir atmosferine göre çok daha temizdir. Uçak içinde çalışan hava filtreleri, yolculuk boyunca devirdaim yaparak içerideki havayı temiz tutar. Uçak içerisinde bulunan hava nemlendiriciler de yenilenen havayı nemlendirerek kabin nemliliğini ideal seviyeye getirir. Uçak içerisindeki havanın yetersiz olduğunu düşünürseniz hemen üzerinizde bulunan havalandırma valflerini kullanarak bulunduğunuz konuma daha fazla hava gelmesini sağlayabilirsiniz.